Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   429 / 581
(#) silencezozo hozzászólása Dec 6, 2016 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Javítás alatt van nálam egy RFT WIP 6 szigetelésvizsgáló készülék. A voltmérő műszer nem mér semmit. Bekapcsolható, ha lekötöm a műszert a nyákról akkor mérek feszültséget (0-10V), ha vissza rakom akkor nem. Illetve találtam kapcsolási rajzot róla a neten, de nem pont úgy olyan a műszer előtét nyákja. Valaki már nyúlt bele. Illetve a z még a kérdésem, hogy a pdf-en W9, W10 ellenállás mekkora értékű lehet?

Köszönöm előre is.
(#) helltp hozzászólása Dec 7, 2016 /

Sziasztok!

Nemrég szert tettem egy Ganz DMM-2001 multiméterre. Magyar gyártmány, kb. 1979-ből, a Ganz Műszer Művek gyártotta. Sajnos kicsit hibás: a 200mv /uA álllásban üresben folyamatosan növekedik az állás, kb 10mV /sec sebességgel, ellenállás mérés pedig nem megy a két legkissebb (200R illetve 2K) állásban, fixen 36 ot mutat a két legkisebb helyiértéken. Se kapcsolási rajz se gépkönyv, nem találtam semmit, valakinek van esetleg némi infója? Mennyire esélytelen így javítani? Szerintetek érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni? Nem bánnám ha működne, szép kis eszköz, nem kritikus mérésekhez ezt használnám (jó ránézni a Nixie csöves kijelzésre).

Köszönöm a segítséget.
(#) Kovidivi válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Dec 14, 2016 /

Túl vékony a betáp vezetéked.
(#) lelkes amatőr válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 14, 2016 /

A vezetékezés eredeti, nem szeretném bántani. Viszont csináltam hozzá 1.8 Voltos (ez volt itthon) stabilizátort, azzal egész egyenletes a járása.
(#) kristikoma válasza helltp hozzászólására (») Dec 14, 2016 /

Rajzot én se találtam. Belsejét nézted esetleg, milyen bonyolultságú?
(#) helltp válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 14, 2016 / 1

Én sem találtam azóta sem semmit sem. Első dolgom volt szétszedni, műszer létére nem túl bonyolult, de ahhoz sajnos közel nem elég egyszerű hogy minden segítség nélkül meg tudjam javítani. :S Mellékeltem pár képet, tudok feltenni többeet is ha igénylitek, csak szét kell kapnom megint. Valami kőkorszaki digitális cucc, az ICket elnézve pár logikai kapu pár flip-flop, counter, meg a csövek meghajtásához a 74141-ek. Van benne viszont egy rakat "csepp tantál" kondi, azt hallottam hogy ezek szeretnek idővel átalakulni rövidzárrá, kezdjem el cserélgetni őket vaktában, hátha? Más ötletem nagyon nincs eddig.
(#) kristikoma válasza helltp hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Első körben rövidzárat, szakadást és kontakt hibát keresnék azokban az állásokban, ahol nem mér jól. Ha a körkapcsoló érintkezői nem fényesek, fémgyapottal lehet dörzsölni. Ha ezek után se jó, továbbléphetünk.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 15, 2016 /

Üdv! Vettem egy régi rádiót, nagyon szép darab, ma érkezett meg.
Gondoltam a poros skálaüveget szépen langyos vízzel lemosom, na mi történt?
A sima átlátszó üveg volt a kezemben, felirat varázsütésre mind eltűnt!
Bizonyára vannak, akik tudják az ilyesmit, nekem keserű kenyér volt...
Már gondolom, lakkozni kellett volna előbb, de késő bánat.
Van valakinek nyomtatható, vagy egyéb eljárása, hogyan tehetnék valamit a sima üvegre?
(#) zolika60 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Olvass vissza, többször szóba került ez már. Milyen rádió ez? Talán valakinek van elfekvőben üvege, vagy csinál ilyet. Ezek szitanyomással készülnek. Esetleg úgy tudsz otthon hasonlót készíteni, hogy átlátszó fóliára nyomtatsz, vagy nyomtattatsz valakivel és azt az üveg mögé teszed.
(#) Janó bácsi válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Üveg rendelhető: Csizmadia Zsolt 30 -971- 7814
(#) fecameca válasza helltp hozzászólására (») Dec 15, 2016 / 1

Idézet:
„Van benne viszont egy rakat "csepp tantál" kondi, azt hallottam hogy ezek szeretnek idővel átalakulni rövidzárrá, kezdjem el cserélgetni őket vaktában, hátha?”
Elég nagy butaság lenne szerintem. Sok éves tapasztalatom, hogy csak a túlfeszültség miatt lesz némelyik zárlatos. Ahhoz pedig még ki sem kell forrasztani, hogy egy ilyet kimérj. Nem értem, minek kell bármiben is vaktában csereberélni alkatrészeket? Egy szakember először mér, és csak azt, ami rossz, cseréli ki.
(#) Orbán József válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Ok, átnézem, de a típus ez TYP.228A - próbálok valamit megoldani.
Úgy jártam, mint először a TUNGSRAM elektroncsövekkel - gondoltam, megtörölgetem őket. Felirat - huss!
@ Janó bácsi - köszi, beszéltünk, meglátjuk a lehetőségeket.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2016

typ228A.JPG

(#) szapcsika válasza fecameca hozzászólására (») Dec 15, 2016 /

Nekem nem ez a tapasztalatom. Maréknyi csepp tantált cseréltem már, csont zárlatosak voltak és nem volt semmiféle túlfeszültség. Volt ami szó szerint a szemem láttára lett zárlatos, miközben használtam a műszert, amiben volt.
Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy nem vaktában cserélünk, hanem mérés után. Ha valamelyik tápfesz nincs rendben, akkor lehet gyanúsítani a tantál kondikat és szépen méricskélni kell, hogy melyik rossz.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2016 /

Hurrá van!
Érkezik a skálaüveg! "Megvígasztaltak" a régi üvegről akár le is lehet fújni a régi - legalább is ezt - a szitázást. Sajnáltam is, úgy gondoltam, vigyázva takarítom és nem úgy lett.
Amúgy meg gyönyörű a skála alapból és a doboz is nagyon kedves kinézetű.
(#) helltp válasza fecameca hozzászólására (») Dec 17, 2016 /

Természetesen nem szó szerint értettem hogy vaktában, rövidzárat mérni azért szándékoztam előtte. De az az igazság hogy a gyanús helyen lévőket úgy is ki kell szedni, mert ha nem is zárlatos, normálisan kimérni nem tudom az áramkörben, ha meg mégis jó, akkor sem teszem vissza a majd 40 éves csepptantált a lapba. Így a dolgok vége ígyis úgyis az lesz hogy a potenciálisan hibásak ki lesznek cserélve.

(#) kristikoma: Köszönöm a segítséget, amint kész rá időm ezzel kezdem, aztán egyesével kimérem a kondikat, különös figyelemmel azokat, amelyeknek köze lehet az érintett tartományokhoz.
(#) zoz11 hozzászólása Dec 18, 2016 / 1

Üdv mindenkinek.
Megint került hozzám egy régiség. Képeken lévő típusról mit lehet tudni, főleg hogy mikori évjárat lehet? Rajzot már találtam róla, de más infot nem nagyon. Gyakori típus lehet?
(#) Qju válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Prinz 40GW Horny 1939
(#) Janó bácsi válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Hornyphon Osztrák (Bécsi) rádiógyár volt, Magyarországon nem túl gyakoriak a készülékeik, mostanában lomizók, vagy zsibvásárra járók szokták behozni.
(#) MrBrown hozzászólása Dec 22, 2016 /

Sziasztok,
Szeretnék picike, 9V-ról működő fázisfordító és kimenő trafós tranzisztoros push pull kapolással kísérletezni. Van egy Orionette 1004-1 panelom amiben találtam egy trafót. Azt gondoltam hogy kimenő de a fellelt rajz alapján nem az. Tudna valaki segíteni hogy ez milyen kapcsolás és esetleg jobb minőségben elküldeni ha létezik?
Köszönöm.

image.png

(#) VJ72 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

(#) MrBrown válasza VJ72 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Köszönöm szépen!
(#) Gobe54 hozzászólása Dec 25, 2016 /

Javítok egy Orion 442-t. A pentagrid halott, átvezet a G3-G2,4 között. Szükségem lenne egy 6BE6-os elektroncsőre. Ha valakinek van felesleges, megvásárolnám.
Találtam a csöveim között egyet, de ugyanaz a hibája. Hidegen bírja a 300V-ot is a fent említett rácsok között, de ráadva a fűtést néhány másodperc múlva már jelentkezik az átvezetés. Talán gázos? Aműgy a rádió már működik, a javítás idejére egy 12BE6 dolgozott, külön tápról fűtve.

442.pdf

(#) Janó bácsi válasza Gobe54 hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Ez a pentagrid egy elég utálatos kapcsolás, meg a cső is szeret bizonytalankodni, amire rájöttek az Orionban is, mert a 443-ban ugyanazzal a csősorral már egy ECH 42 raktak be helyette gyárilag. Ha nem vagy túl kényes az eredetiségre, vagy nem kapsz megfelelőt, kiválthatod az említett csővel, vagy egy ECH 81-el is, persze foglalatot is kell cseréni.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) Gobe54 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Köszönöm a választ Janó bácsi. Nem az enyém a masina, majd megérdeklődöm a tulajnál, hogy elfogadja-e a csőcserét. De nekem sokkal egyszerűbb lenne egy jó eredeti csövet beledugni.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

A heptódát nem lehet trióda,hexóda csővel cserélni csak akkor ha kicseréled az oszcilátor tekercseket,a heptódás keverőnél leágazásos,az ECH-nál ,vagy októdánál pedig két külön tekercs eggymásra tekerve.Ez egy őrült munka és persze a hangolás is,inkább keress heptódát ,foglatcserével megy a jóval nagyobb orosz 6A7,de létezik egy orosz változata is az eredetinek ,a 6A2P.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Ez persze nincs teljesen így, nem kell tekercseket cserélni, megoldható csak egy tekercsel is, mint pl. a VT készülékek egy részénél (pl 545) Mellékelem a "Magyari Rádiótechnikusok zsebkönyve" rajzait, jól látható, hogy a keverő fokozat egész egyszerűen átépíthető.
(#) zoltnbat hozzászólása Dec 26, 2016 /

Üdv! Van egy Akkord Pinguin U60 típusú rádióm, aminek kiakadt a skála tekerőgombja, próbáltam megcsinálni, de nem értek hozzá, és nem akarom jobban szétszedni. Van itt valaki, aki budapesti, és meg tudná csinálni? Köszönöm
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Ebayon látom ,hogy van ilyen heptóda orosz változatban
Bővebben: Link
(#) goreny válasza zoltnbat hozzászólására (») Dec 26, 2016 / 1

Szia, ez ugyan az 59-é, de hátha alkalmas hozzá:
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Ez biztos jó hozzá, meg kell nézni a lábkiosztást, talán az is stimmel, és akkor nem kell alakítani semmit. Heuréka.
Következő: »»   429 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem