Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Pont azért vetettem fel, hátha tudsz. Nem egyszerű eset beszerezni. Megmérem, milyen széles.
Én terta 811-el akadtam el nemrég. Nagyobb lenne a szíj, mint az esztergahíd. Biztosan ismered. Mindkét szíj tönkrement rajta.
Állítólag lehet kapni 4 és 5mm átmérőben hengeres ragasztható szíjat méterben. Valaki mondta, hogy már használta és nagyon jó, csak drága. Utána kellene járni.
Differenciálmű tömítéseket próbáltam. Nemhiszem, hogy elveszett keresgélés, de éncsak itthon próbáltam. HQ nál nemtudok kiigazodni az ügyben, a webshopban. Ez kör átmérőjű. Ragasztani próbáltam a szakadt szíjakat. Mintha pofont adtam volna a @.
A magnetofon áll a polcon, csak eszembejutott, mert láttam a bejegyzésed.
Vettem anno SKF-ben O-gyűrűt(a Tertába 2db kell!), volt nekik. A méretet ne kérdezd, nem emlékszem rá. De nem bírta sokáig. Legutóbb M8 Calypsoba vettem, kíváncsi vagyok, meddig húzza.
Üdv mindenkinek. Megjött az ML Mechlabor magnó is, nem fogok unatkozni a közeljövőben. Ez a típus kb egyidős a VSZ-el 1955-ös. Akkoriban drága holminak számított kb fél évi átlagfizetést kellett adni érte. (6000 ft.) Ez már egy akkor korszerű, nyugat Európai színvonalú készüléknek számított, a motorja 2 sebességes, külső forgórészes, ami maga a lendkerék is. Mind a két feltekercselő orsóban vezérelt elektromágnes van ezzel lehet indítani a tekercseléseket, és a nyomógörgőt is mágnes húzza be. Kombinált, törlő, lejátszó, felvevő feje van. Ahogy megjött kiszedtem a dobozból (az ment a kárpitoshoz) és bekapcsoltam. Anódfesz nincs, a motor nem indul, a nyomógörgő húzó mágnes füstöl. Közelebbről szemlélve valaki érdekes módon pótolta az egyencsöveket, diódákkal. A fentieket kivéve nincs rossz állapotban, nincs sok elkötés, vagy forrasztás benne, nem is rozsdás sehol, remélem rendbe lehet majd szedni. Ja és valami exportból visszamaradt darab lehetett, mert az egyetlen megmaradt felirat Angol nyelvű.
Kétsebességes, de arra figyelj, hogy a lassabb sebesség nem pontos. Ez a Dahlander átkapcsolás miatt van, A fordulatszámot ugyan felezi, de a slipet nem.
A ML elég szépen megépítette. Sok sikert hozzá! Biztos nincs nagy baja.
Régóta meglepném már karácsonyra magam super8 filmekkel. Adnék valakinek egy mp4-et, és szalagon kapnám meg. Álom?
Manapság minden régebbi média hordozó tartalmat "kockásítanak" ez a tendencia ... szerinted mikor pancsolj(t)ák össze az utolsó kockányi Super 8 filmet előhívó vegyszereket ?
Úgy néz ki még S8 hívnak elő ... kérdezd meg vállalnak -e ilyen varázslatot ? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Ha meg szeretném lepni magam, - tanácsot kérek.
lehet őket kéne megkérdezned : S8-as hívás digitalizálás
Tanács ... hhm esetleg csak ötletelés :
mp4 játszod le valami jobb minőségű projektorral jobb vászonra és szerzel mellé valami Super 8 felvevőt és behomályosítod a "vetítőtermet". aztán REC és Play gomb lenyomása A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
Álom. Ha nem a koronázásod, vagy a családi kalácsünnep van meg mp4-be, akkor mi értelme? Ha az érzés kedvéért szeretnéd, vegyél kész filmeket.
Lehet jobban jársz, ha szerzel jó állapotú filmet. Például innen.
Ne sajnáld, hogy mp4-en vannak a filmjeid! A super8 filmek hang nélkül működtek, és a minőségük sem hasonlítható a mostani digitálisokhoz. Kevés volt az egy másodpercre jutó kocka a hatékonyság miatt, így mindig látszik a villogás. Ha gyorsabbra veszed, akkor már a mozgás is siet. Én legalább 35 éve használtam ilyet, de akkor nem volt más, és így kedves emlékeket rögzített, de mit nem adnák érte, ha a mai minőségben lennének!
Folyt. az ML magnót. Kicseréltem a biztosítékokat, elindult a motor. A diódákat kiszedtem, és visszaraktam bele egyencsöveket. Megjött az anódfesz, de mind a két elkó (Siemens) szakadt volt. Ki lett cserélve a régi házában újakra. Ekkor már el kellett volna indúlnia, azonban a feltekercselő orsóban levő mágnes szakadást, a másik meg zárlatot mutatott. Először a zárlatosat vettem ki, nem is csoda, hogy zárlatot mutatott, valaki 0.15ös zománc-selyem huzalból megtekerte, kb háromszoros drótvastagsággal, és negyed menetszámmal. Le kellett venni és mind a két orsózó mágnest újra tekercselni, az eredeti 0.065-ös huzalból. A tekercsben levő vasmag miatt nem lehetett a tekercselő gépbe rakni, így az esztergán kellett megcsinálni. Lehúzni sem lehetett a régi huzalt, már használhatatlan volt, úgy kellett levágni. Macerás meló volt, darabonként kb 450000 (negyvenötezer) menet. A behúzó mágnes dettó, az is újra lett tekerve. Holnap visszarakom őket, talán most már működni fog mechanikusan.
Nem semmi!" Macerás meló volt, darabonként kb 450000 (negyvenötezer) menet."Minden tiszteletem! Én nem álltam volna neki. Készül egy újabb remekmű!
Azért a sok menet, mert mindhárom mágnes az anódfeszre kapcsolódik. De kb. ennyi menet van egy gerjesztett hangszóró mágnesben is.
Szerintem Budapesten, az Amatőrboltban érdemes megnézni, vagy a Háztartási gépek alkatrész boltban /Orczy tér/
A 70-es években én is tekercselem egy ilyesmit,egy automata mosógép elektromágneses szelepe volt,nem kaptam hozzá cserealkatrészt,az meg 0,05-ös drótbol volt és egy kézi tekercselőgéppel hajtottam fel reá a marhavékony huzalt.Aztán gyártottam egy gitár pickupot is ,az is valahogy igy nézet ki,csak hogy még nehezebb volt a téglalap alakja miatt.
Janó bácsi hadd idézzem madzagost:
Idézet: Esztergán feltekerni ennyit, nem semmi. A legnagyobb mumus az ilyen vékony huzalnál az elszakítás főleg induláskor. Én tápegységről hajtott akkus fúróval tekerem az ilyeneket, úgy,hogy a tápegységen be van állítva az áramkorlát annyira, ha kézzel lefogom, lefulladjon, és főleg az alsó kivezetést nagyon jól kell szigetelni, nehogy átüssön. A rengeteg menetből ítélve 230 V-ról, vagy netán az anódfesz.-ről húznak be ezek? „Minden tiszteletem! Én nem álltam volna neki. Készül egy újabb remekmű!” A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2016
Folytatás .ML magnó. Összeraktam a mágneseket, meg beraktam a helyükre. Némi csiszolás, filc pótlás, beállítás után működik is szépen, teker mindkét irányba, meg megy a lejátszás is. További probléma volt a szalagvezetők állapota, egyik volt csak eredeti, a másik kettőt fusiba legyártották. El lehet képzelni azt a szegény magnó szalagot, ami a menetes szalagvezetőn csúszott ideáig. Szóval kellett csinálni krómozott rézcső felhasználásával újakat. Ezután lehetett csak a szalag futását végleg beállítani. A fej alá is került új gumi tartó, meg új filc a nyomó részhez. Ezután bekapcsoltam, és láss csodát, elsőre szólt, működött. Probléma még, hogy a varázsszem nem mutat a felvételkor, de majd azt legközelebb, mára ennyi.
Idézet: „Macerás meló volt, darabonként kb 450000 (negyvenötezer) menet.” A számmal írt menetszám négyszázötvenezer...
Nekem a régi kézi fogaskerekes tekercselőgépem van most is és azzal készitek mindenféle nagymenetszámu kis trafót meg egyebet.Szerintem ez a legjobb
És a régi kézi fogaskerekes tekercselőgépbe hogyan fogod fel az olyan tekercstestet amibe jó nagy és hosszú vasmag van gyárilag belesajtolva?
Ahoz is van megoldásom,van hozzá egy tokmány,ami talál a gép tengelyére
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Folyt. ML magnó. Egy ilyen felújításnál rengeteg apró dolgot kell megcsinálni sziszifoszi munkával, ami viszi az időt, meg a pénzt, mégis eredménye alig látszik a végén. Ilyen apróság a bekapcsolás jelző ablaka, mely valaha egy krómozott keretű zöld plexi volt. Persze nincs meg, le kell gyártani. Az eredeti króm szélt nem tudtam neki megcsinálni, de azért hasonlít az eredetire. Ez is plexiből készült, ezüsttel. illetve zöld üvegfestékkel színezve.
Ilyen magnó van az ML zeneszekrényben. Amikor hozzám került, az egyik orsó csúszott a másik meg szorult. Elment vele pár órám, mire rájöttem, hogy mindkét hézagoló alátét az egyik alá volt betéve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |