Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szóval,szerintem a topic célja a segités,ami eddig érvényesült,legyen továbbra is igy.
Amen
230 V-ra persze több lesz a 220 V-osnál. A primer menetből (1185 menet) vonj le 5 %-ot, a szekunderekhez adj ugyanennyit.
Még az AM szuper is elég nyűgös,főleg ha nem ic-vel és kerámia szűrőkkel megy,feltétlenül kell szignál a hangoláshoz,én gyerekkoromban épitettem csöves szupert,de nem tudtam beinditani,segitséget kellett kérjek egy profitól,kinek voltak műszerei.
Én nem okoskodok,kimerek állni csövek területén akármilyen párbajra vele
Ez szerintem orbitalis hulyeseg. Nem a szemelyeskedes miatt (habar) hanem maga az otlet. Nincs mindent vero tudas, ha meg eddig sem jut el valaki, akkor van mit tanulni. Nem (csak) feltetlen a csovekrol.
Ámbárek nyugi. Tulajdonképpen valahol mindenkinek igaza van. A probléma onnan ered, amint már többször leírtuk, legutoljára épp a Néprádiókkal kapcsolatban, hogy az ötvenes években hiánygazdálkodás volt, a gyárak abból a készletből építették a rádiókat, ami aznap éppen rendelkezésre állt. Ezért egy készülék sokszor 4-5 féle változatban is megtalálható a gyakorlatban. Nem volt ez másképp a VT-nél sem, az ebbe a típuscsaládban alapként tekinthető Velencéből legalább 8 féle volt már a kezemben. Diadalból is láttam már több variációt, amit a Kádár könyv sem tudott naprakészen követni. Az első Diadalok (Balaton, Szimfónia, stb.) még nagyrészt Velence alkatrészekből voltak összerakva a trafók is ilyenek voltak. Aztán a fejlesztés során az URH-s hoz már a több cső miatt nagyobb trafó kellett, meg a többi alkatrész is változott.
Üdv.
Én ajánlok minden kollégának ,aki tud trafót tekercselni, egy univerzális táptrafót csöveknek,ami elviszi a legtöbb klasszikus csöves rádiót,URH-st is,a vasmag 12 négyzetcenti,a primer 220 voltra 825 menet 0,35-0,4 huzalból,az anódtáp szekundert szerintem nem kell nagyobra csinálni 270 V -nál,mert a hagyományos 385V-os szűrőelkók nem birnak többett,a menetszám 2x 1215 menet 0,25-0,3 huzalból,az egyencső fűtése 5 plusz 1,3 V,igy mennek az EZ 80-81-es csövek,vagy az orosz 5c4 is amelyik 5V-s,a menetszám,24 plusz 5 menet 0,9-1 huzalból,utána a többi csövek fűtése 6,3 V-ra,29 menet 1,2-1,5 huzalból.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
Ez a trafó elviszi az ellenütemű,vagy a sztereo végerősitőt is.
Üdv mindenkinek. Régen írtam már készülék felújításról, hát most itt egy új csinálni való. Ez egy Amerikai készülék 1925-ből, Saint Louis-ban gyártotta egy Kennedy nevű cég, a feliratok szerint. Eredetileg 5 db UV201A nevű amerikai csővel működött. Sajnos csak annyi maradt meg belőle, ami a képeken látszik. Az előlap, a panel egy része, 3 tekercs, meg 2 forgó kondi. Semmi más. Szeretnék belőle valami elfogadható, az eredetire hasonlító dolgot csinálni, és persze működőképessé tenni. Sajnos az eredeti csöveket, meg alkatrészeket valószínű már nem tudom beszerezni, ezért majd mindent gyártani kell. Meg persze dobozt is. Van róla egy kis képem is, úgy nézhetett ki annó.
Majd folyamatosan írok róla, ahogy haladok a felújítással.
Ez aztán a szép feladat. A cső beszerezhető az eBay-on jelenleg is, 6-7 eFt körüli összegért. Érdekes és ötletes a variométerek megoldása.
5X7=35 + a szállítás, meg a vám. Csak a csövek! És még foglalatok is kellenek hozzá. És persze egyáltalán nem bizos, hogy ha megjön az 5 db 90 éves cső, az még jó is! Ez sajnos nem fog menni. Azért kösz az infót.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
Sziasztok !
Van egy Tesla Bohéma 541 A csöves rádióm,amelynek a középhullámja nem működik ,ha az antennabemenetébe egy jó hosszú vezetéket teszek,akkor is csak a legerősebb helyi adót fogja(még a Kossuthot sem fogja).A ferritantennája sajnos hiányzik,emiatt csinálom így.Valamint maga az egész rádió elég halk,teljesen fel kell tekerni a hangerőt,hogy hallható legyen az adás (kh-n és urh-n is). Egyébként a ferritantennát hogy lehetne pótolni,vagy a tekercset újrakészíteni?(mert a rúd az megvan) Szerintetek mi lehet a hiba,tudnátok tanácsot adni? Mellékelem a kapcsolási rajzot.
Szia,
első körben egy alapos feszültségméréssel kezdenék, hogy mindenhol megvan-e minden kellő feszültségérték. Ha rendben van, akkor lehet hátulról (végfok) előre felé haladni a fokozatokban hibát keresve. Ferritet lehet pótolni, bár litze huzal is kellene hozzá. (Szerintem ha rendben van a rádió, szükségtelen, nélküle is működik a rádió, megfelelő külső antennával.)
Hmm,öt darab trióda,öt erösitő fokozata lehetet,biztos 3 RF és 2 HF,azoknak a triódáknak nagyon kicsi hatásfoka volt,azért kellett ennyi fokozat,telepes rádió lehetet,akkoriban még nem ismerték az indirekt fűtésű csöveket,nem tudom elképzelni mivel lehet a triódákat helyesiteni,a modernebb telepes csöveknél nem is létezik már egyszerű trióda.
Vagy csövet is gyártani kell? Emlékszem a youtube-on láttam ilyesmit is. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
Ez csak egy trükk,valami hasonló,mint az elektroncső burában bujtatot ic-s kütyü,én ezt láttam a juhtubon:
Bővebben: Link
Ezt a videót már énis láttam. Nem egyszerű megcsinálni, de az úriember rutinos és maximális tisztelet neki!
Gondolatok: Valóban kell csövet gyártanom, még gondolkozom, hogy milyet. Egy készülék felújításánál, újjá építésénél mindig többféle koncepció ütközik. Én azt vallom, hogy bemutathatóvá, működőképessé kell tenni a rádiót, akkor is, ha ehhez mai modernebb alkatrészeket kell felhasználni. Legfeljebb ezeket az alkatrészeket is a kornak megfelelő külsőbe kell öltöztetni. Tehát csövet kell gyártani. Én is láttam a videót, de ehhez nincsenek kellő szerszámaim, úgy hogy nem tudom úgy megcsinálni. Azonban vita tárgyát képezheti az is, hogy mitől autentikusabb, ha egy üveg burába most gyártott, hajlított, fém alkatrészeket teszünk, és kiszívjuk a levegőt, vagy egy egész, kész csövet rakunk bele. Valójában csak egy plusz üvegbúra a különbség. A dolog mindenképpen mai után gyártás, semmiképp sem eredeti. És persze a kész csővel megcsinált alkatrész jóval olcsóbb, és üzembiztosabb. És semmiképp sem azonos azzal, mint ha egy ÍC-t vagy félvezetőt tennénk az üveg burába.
Még gondolkozom rajta, hogy telepes, vagy hálózati formában építsem meg a rádiót. . A telepes közelebb állna az eredetihez, de ma egy anód telepet összerakni egy vagyon, ráadásul időnként cserélni is kell, ha használjuk, ha nem. Persze lehet hozzá hálózati adaptert csinálni, de akkor meg már mindegy hogy E sorozatú hálózati csöveket használok, vagy telepeseket. Triódáknak ott az EC92, vagy a 6J6. Szóval még töprengek. Üdv.
Azok a csövek úgy néznek ki mint valami autó izzólámpák,akkor biztos jó lesz egy pár rossz kiéget izzónak a burája amiben belekerül majd az EC92
Kettőstrióda is jó lesz ,abbol még ma is gyártanak,még a kinaiak is.
Mivel még az elektronikához nincs meg minden, hát tegnap nekiálltam a doboz, káva gyártásának. Sajnos nem vagyok egy profi asztalos, de azért némi káromkodás, meg elrontott darabok eldobálása után sikerült valamennyire összehozni. Le is furníroztam a látható helyeken. Most szárad, holnap lepácolom.
Az üvegek már meg vannak a csőgyártáshoz. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
Most már csak le kellene festeni azokat burákat valami üvegfestékkel,ami hőálló is,úgy mint ezt a régi csövet,hogy ne látszódjon az ami nem igaz.
Azon a homályos fényképen kívül semmi, hogy mi lehetett benne? Sajnos ez nem olyan, mint a Singer varrógép, az is 1925-ben készült, és még varrok vele.
Ha működik a varrógép,még ma is varrni lehet rajta,de ma senki sem hallgat gramofonon zenét.Norvégiában pedig hamarosan disztárgy vagy szemét lesz az analóg rádió.
Még ennyi:
Bővebben: Link
Ha már elkértem a kapcsolási rajzot, hadd gyönyörködjön benne más is. (Név, e-mail cím, nem vagy robot, küldik):
A rajzban szerepel két hangfrekis trafó, hiányzik és adat sincs azokrol,vagy saját terv szerint épited meg?
Sajnos ezzel a kapcsolással nem tudom megépíteni, mivel semmi nincs meg a két forgón, és a három tekercsen kívül. Nieder trafóim vannak, meg meg is tudom tekercselni ha kell, csak az a baj, hogy teszek bele hál. trafót, ezért annak szórása meg a levegőből összeszedett egyéb mágnesen zaj miatt a trafókat vastag vas dobozzal kellene árnyékolni. Ehhez meg hely nincs. Továbbá nem tudom mi lehetett csatlakoztatva a "STAGE" ill. "DETEKTOR" kapcsolós jack dugókba, de biztos ezek is kellettek a működéshez. Szóval egy rendes előkörös 2+1-es visszacsatolt audion lesz benne. Sajnos a forgók is csak 380 pf- esek, így lehet hogy baj lesz az átfogással, vagyis hogy nem tudja majd az egész közép hullámot. De ez még messze van, addig még sokat kell kísérletezni vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |