Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   16 / 30
(#) nagy hoho hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Ma össze dobtam a dobozalj levágó gépi készüléket és 120 dobozt megszabadítottam az aljától. Mint a képeken látni a készülék ismét súrolja az igénytelenség határát, viszont kiválóan működik. A képek alapján érthető lesz a működés ha mégis lenne kérdés akkor ne kíméljetek.
Ez a művelet már lassabban ment mint az előző, 20-22 mp volt egy vágás anyagmozgatással együtt. Az utolsó képen 4 db doboz van egybe tolva.
(#) nagy hoho hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
A folytatás
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok! Bocs a közbekotyogásért, de a sörösdobozhoz nem kell körkivágó, csak egy reszelő, vagy csiszoló (persze lehet gyorscsiszoló is. Ugyanis ha a henger tengelyére merőlegesen körbereszeled, csiszolod a tetejét - egyszerűen leválik a felső perem, ha egy anyagvastagságnyit haladtál. Alsó perem szintén, illetve a vékony flexkoronggal is villámgyorsan és kézsérülést mellőzve tudsz minden dobozt használhatóvá tenni - pillanatok alatt. ráadásul kevésbé sorjás a végeredmény. Gyorsabban is tud haladni ha van szalagcsiszolód.
(#) nagy hoho válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 3, 2012 / 1
 
Ha megnézed a Youtube-n ezeket a módszereket akkor egyáltalán nem mondható gyorsnak. A sorja: szerinted ha lecsiszolsz egy felületet az nem lesz éles? Ezt a dobozt számtalanszor kézbe kell venni mire elkészül és minden esély meg van rá, hogy elvágjam a kezemet! A én kiszúróm meghagyja a peremet és belül vágja ki a fedelet ,oda meg nem nyúkálok. Te vágtál már le doboz tetőt vagy csak láttad, hogy csinálják? A reszelőt mire érted? Azzal akarod lereszelni a tetőt? Próbáld már ki és írd meg meddig tartott.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A gumi nem jó nagyon fogja a dobozt pont az a lényeg, hogy megtudjon forogni ha a kés belevág és a doboz megroppanna. Mint látod a levágott darabokon minden vágás tökéletes.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Jó a gumi csak másra. Bár én már nem használom.
(#) 947gyula hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Köszöntöm a falat! Elég régóta nem figyeltem rátok. Én már a finomításoknál járok. A motorvezérlés a téma. A nyákot sikerült megcsináltatni, az ide írogatók közül vállalta valaki. A kivezetéshez van tervezve bizonyos KTY81 amit nem tudok beszerezni. Segítséget kérek hozzáértőtől mivel helyettesíthető! Örömmel nyugtázom hogy a Nagy Ho Ho még mindig milyen aktiv! Üdv Gyula
(#) nagy hoho válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Gyuszikám!
Jól sejtem,hogy egy év van közöttünk? Nekem 420 db dobozt kell kivágnom a két kollektorba.A tető mindnek kivan vágva az alja kb 250-300 nak. Mivel a műhelyem egy külön álló épületben van fűteni kell. Azt meg csak akkor érdemes ha egész nap tudok dolgozni.Ha igaz kapok néhány csőventilátort. Proli007 fórumtársunk készített egy venti vezérlőt amit sokan megépítettek és kiválóan működik: Előnye az egyszerűség és a szellemes kapcsolásnak köszönhető. Mivel Neked csak az érzékelő kell, gondolom nem akarsz már változtatni. Mindjárt utána nézek az érzékelődnek.
(#) nagy hoho válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Nem tudom hol laksz de Pesten a Lomexben van 4 fajta ( más-más ellenállás értékűek) 112.- -160 .-FT
(#) 947gyula hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Borsodban lakom, Pestet csak annyira ismerem hogy nem lehetne azért eladni. A leg egyszerübb nekem az lenne ha egy levélben meg tudnám szerezni akár előreutalás szerint. Nem vagyok szakmabeli, ezért van nehézségem. Konkrét cím , vagy e-mail cím sokat segítene. Köszönöm az eddigi segítségedet is! Üdv Gyula.
(#) nagy hoho válasza 947gyula hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Én sem vagyok Pesti-szerencsére-de csak akad valaki aki megveszi Neked és elküldi. Egyébként van ilyen topik ha jól emlékszem ahol segítséget nyújtanak fórum társak a vásárlásban.Köbzoli biztos tudja melyik topik.
A bolt a Lehel úton van 42 szám. A nyugatitól 13 perc gyalog.
Ha a keresőbe beírod az üzlet nevét akkor az oldalukon vagy máris.
(#) satlokk válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Gratulálok az újabb találmányodhoz!
(#) Jani1964 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szia Nagy hoho ! Hol találom a Proli007 venti vezérlő leírását ?
(#) hibbantpasi válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szia!

Erre gondoltál? (Sörkollektoros topicban találtam nemrég. Bővebben: Link
(#) Jani1964 válasza hibbantpasi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szia !
Ha ez ami jól működik, akkor igen erre gondoltam.
Köszi
(#) hibbantpasi válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Szia!

Próbapanelen már összeraktam (lm358-cal, mert az olcsó és van itthon) és remekül megy.

üdv: hp
(#) llaci56 válasza zakarki hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Zakarki!

Három kérdésem van.
Miért van bebugyolálva a ki vagy bevezető cső?
Miért kell a szoba felső légterébe vezetni?
Hol a másik be/kivezetés a szobába? (...mert az nem látszik a képen.)
(#) nagy hoho válasza Jani1964 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Az az amit hibbantpasi (remélem jól írtam) linkelt.
(#) nagy hoho válasza satlokk hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Köszönöm. Csak használom a fejemet, mert a gépeket azért vesszük, hogy dolgozzanak helyettünk.
(#) nagy hoho válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
A szigetelt csövön vezetik be a meleg levegőt a lakásba. Ha nem lenne szigetelve téli hideg napokon (-15°C) a pvc cső is áthűl és a meleg levegőt hűti. A nem látszó cső az a jobb alsó sarokban van, csak a kollektor takarja. Az kivan vezetve a kollektor hátsó sarkán és egyből keresztül a falon átvezetve. Ezen nyomja a venti a szoba levegőjét a kollektorba.Hogy a meleg levegőt miért felül vezetik be nem tudom. Mert, hogy a hideget alulról szívják az érthető. Valószínűleg a ventilátor által elő idézet légmozgás miatt nem reked meg a mennyezet alatt ha nem keveredik a hidegebb levegővel.
(#) llaci56 válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Gondoltam, hogy így van.
A melegített levegőt az alsó térbe kell befújni, mert ott a legnagyobb a hőkülönbség. A meleg nem reked meg, hanem felszáll. Így azt a bugyolált csövet is el lehetne hagyni, aminek azért sincs sok értelme, mert ha matt fekete lenne, semmivel sem hűtene jobban, mint a kollektor.
(#) nagy hoho válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Remélem ezt zakarki is olvassa mert az Ő kollektora.
És talán tudja a választ.
(#) Peter65 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Úgy gondolom, hogy a hozzá vezető csöveket egyszerűbb hőszigetelni. A matt fekete festés akkor lenne jó, ha még egy üvegcsövet is húznál rá, azaz a hozzávezetés is egy kollektor lenne.
Én sem értem, hogy miért vitte fel a csöveket. A levegős napkollektor egy légtechnikai berendezés, aminél elsősorban a kis légellenállás elérése jelent problémát. Különösen így van, ha ilyan kis keretes ventillátorokat épít be valaki. Az lett volna szerintem is a célszerű, hogy a kollektor mögül mondjuk a két szélén beszívják a ventilátorok a levegőt a kollektorba, és középen mind a kettőből a szobába/szobákba vezetni a meleg levegőt.
Egyébként ha úgy jön ki jobban, hogy felülről lehet a levegőt bevezetni egyszerűbben, kisebb légellenállással (pl. tetőre szerelt kollektor esete), a bejövő levegő átkeveredik a folyamatos légmozgás miatt.
(#) llaci56 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
A kollektoron sincs üvegcső, akkor oda miért kellene???
De...
A meleg levegőt le kell vezetni (kényszerítetten!) mert magától felszáll.
Más a nagy teljesítménnyel befújt forró levegő, ahol kevésbé számít, hogy hol kezd keveredni a helység levegőjével. A napkollektoros fűtésekkel ki kell tudni használni, ha csak 1-2 fokkal magasabb levegőt is elő tudunk állítani.
(#) Peter65 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
A napkollektor abszorberét (söröscsövek) valamilyen átlátszó anyaggal be kell fedni. Ez általában üveg vagy polikarbonátlap. Az átlátszó anyag és az abszorber között lévő levegő fontos hőszigetelő funkciójú. Tehát a kollektornak van ilyen szigetelő levegő rétege. Ezt kellene a hozzávezetésnél is biztosítani.
A levegős kollektoroknál az egyik fő probléma az, hogy megfelelő mértékben átszellőztessük a kollektort. Ha csak azért, hogy a mennyezet helyett a padlószintnél vezesd ki a levegőt, plusz 2,5m csövet teszel be a rendszerbe, a levegőszállításod lecsökkenése miatt többet veszítesz, mint azzal, hogy a helység levegője esetleg nem keveredne át teljesen. A jól méretezett ventilátor elég nagy teljesítményű befújást jelent egyébként.
(#) llaci56 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Való igaz, csak ez azon a képen annyira nem látszik, hogy el is felejtkeztem róla.
De a fő problémám az, hogy nem kellene oda felvezetni. Mindjárt nem kellene a plusz 2 méter cső.
(#) kameleon2 válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Sziasztok! Tudom, mindenkinek jó alibi a sörkollektor egy kis elhajlásra, de nem lenne hatékonyabb a napkollektorokhoz használatos üvegcsövek felhasználása erre a célra? Kínából kb 1$ egy ilyen üvegcső a heatpipe nélkül. A heatpipe további 1$ - de ez erre a célra nem kellene. Feketére fújva ez a vékonyfalú üveg sem tűnne rossz megoldásnak és elég strapabíró. Egyetlen hátránya, hogy legalább 1000 db-ot kell rendelni belőle. 30 db már kb 5m2. Ráadásul nem igényli a plexi, vagy üveg fedést, ami szintén az olcsóság irányába hat. Maximum a végére kerülő gumisapkákra és T elágazásokra kellene valamilyen megoldás, bár ötletem arra is van. Vélemény?
(#) llaci56 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Most melléfogtál, mert életemeben talán 2 pohár sört ittam, és nem akarok többet.
A "heatpipe" (forrócső) nem hagyható ki a szettből, mert az melegszik. A külsö cső a hőszigetelő. Ha azt fújod feketére, akkor a köré kell a hőszigetelés, vagy másik üvegcső.
(#) Jani1964 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia !
Hol lehet rendelni ilyen csövet. Én hajlandó vagyok beruházni 1000 darabra és elosztjuk egymás között, kinek mennyi kell.
Üdv. Jani
(#) Peter65 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia!
Jó lenne, ha pontosabban kifejtenéd az elképzelésed.
A vákumcsövek -feltételezem, hogy ezekre gondolsz- egyik végükön le vannak zárva, nem keresztül fújhatók. Festékkel való lefújásnak nincs értelme, mert a hazánkban elterjedt típusok belső csövének belső felülete az abszorber (gyárilag van bevonva speciális anyaggal), ennek a felmelegedését vezetik tovább alumínium lamellákkal a heatpipe-ra.
A sörkollektor oldalon valaki több évvel ezelőtt mutatott olyan levegős kollektort, amit tönkrement vákumcsövekből épített; a zárt végüket levágta, biztosította a külső és belső cső rögzítését és zárását és így fújta át a levegőt a belső csövön.
Ha ennyiért hozzájutsz, vákumcsőhöz és heatpipe-hoz, akkor inkább azokból építs az eredeti konstrukciónak megfelelő kollektort. A magyarországi kereskedelmi árak egy nagyságrenddel nagyobbak.
Következő: »»   16 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem