Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A TS500 Wolf-os forrasztó gyanta kőkemény. Rongyba tekertem a műanyag tégelyét, aztán finoman kilós kalapáccsal összetörtem. Ha ügyes vagy a műanyag tégely nem törik össze. Nekem sértetlen maradt.
Persze. Törekedj rá hogy tiszta maradjon. A közelembe is van egy fenyves, már többször gondoltam rá hogy gyűjtő körútra indulok. Sajnos a Wolfos gyanta nem olyan jó mint a fenyőgyanta. De még van egy kicsi a kapott fenyőgyantából is.
Hi!
A Wolf-os forrasztó krém fantasztikus, ha mechanikai forrasztást kell végezni (pl. acél dobozt forrasztani lemezből, elemek sarkára vezeték forrasztása), de panelon elég szép kOhm-os nagyságrendű ellenállásokat hoz létre. Nem igazán elektronikai forrasztásra tervezték... Egyébként jóminőségű fluxcsatornás ónnal egy tiszta panelra könnyedén lehet trükközés nélkül is forrasztani.
Sziasztok !
Nagyon erdekes temat targyaltok ! En hagyomanyos folyatoszert hasznalok, es forrasztas utan le szoktam ipari szesszel mosni a nyakot(forrasztas oldal). Sajnos a forrasztasok eredeti csillogo feluletet mar nem kapom vissza. Van ra mas megoldas is?
Én többek között ezért szeretem volna valmi olyan uv-s festéket felvinni rá amit utána a p20-hoz hasonlóan elő lehet hívni, de pl. az alkoholos lemosásnak ellenáll. Sajnos akkor nem volt rá jó megoldás, és azóta sem tudok, pedig egy csomószor nagyon jól jönne egy ilyen forrasztásgátló réteg.
Szitázni nem fogok, mert az 100.000 Ft körüli beruházás
Sziasztok!
Furatgalvanizálni lehet valahogyan házilag? Annak mi a technológiája? Köszi!
Oké. Tehát Te most azt mondod nekem hogy naljak végig több száz oldalt és csak után kérdezzek.
![]() ![]() ![]() Na de mi van akkor ha valaki 2 napja regisztrált és a kérdésre "azonnal" szüksége van? ![]() ![]() Szerintem ha Te lennél ugyan így akkor Te sem olvasnál el több száz oldalt hanem egyből kérdeznél! És mi van ha valaki nem tud eligazodni itt és kérdez? Na de mindegy. Én vagyok a hibás mert nem olvastam. De szeretném ha válaszolnátok mert szeretnék egy világvevő rádiót és ehhez kellene a NYÁK, de nekem nem sikerül mintát nyomtatni rá. Üdv.: Zotya
Hi!
Azt nem rányomtatjuk, hanem egy rézzel bevont műgyanta lemezt (fóliáslemez) maszkolunk ott, ahol meg kell maradnia a réznek, utána a többit lemarjuk olyan maratóval, ami megtámadja a rézfóliát, de a maszkoló réteget nem változtatja meg. Kétféle maszkolás terjedt el a "profi" minőségű amatőr NYÁK-hoz: a lézertoner-vasalós és a félvezetőtechnikából is ismert fotoreziszt-technika. Első áramköröket lehet kézzel rajzolni a fóliáslemezre tussal vagy jobb minőségű alkoholosfilccel. Egyébként érdemes visszaolvasni, ugyanis a NYÁK készítése során sok dologra kell figyelni, és mindezt már kitárgyaltuk ebben a topikban. A cikkek közül is ajánlom a NYÁK készítésével kapcsolatosat.
Esetleg víz vagy aceton (az aceton szereti oldani az alkatrészek műanyag burkolatát, azzal óvatosan). De ezeket a vezető pasztákat leviszi a langyos víz is.
Nem nagyon. A furatgalvanizálásnál először vezető réteget visznek a felületre (grafit), utána galvanizálással a szükséges fémet (pl. arany) ráválasztják. Ha kétoldalas NYÁK-ot tervezel, érdemes a furatgalvanizálás helyett átkötéseket belerakni, vagy esetleg az alkatrészt kétoldalas forrasztással belekókányolni a panelba (SMD nem játszik...).
Nem akarlak kioktatni, de szerintem pár dolgot Neked is észre kellett venned:
1. a fórum olvasható regisztráció nélkül is, tehát az, hogy most regisztráltál egy kérdés miatt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem olvasgattad; 2. Követelőzni nem illik egy ilyen fórumon, de ha elmondod az elején, hogy ugyan új vagy itt, és látod, hogy többszáz képernyőnyi olvasnivaló lenne, de nekem ez most gyorsan kellene és fontos, akkor valószínűleg nem kapsz ilyen letolásokat; 3. Ha időd engedi, majd olvasgasd el a fórum szabályzatát is, legalább futólag, sokszor hasznos lehet; 4. Én úgy tapasztaltam, hogy eléggé segítőkész emberkék járnak ide, csak meg kell fogalmazni a kérdést/kérést jól érthetően - szóval szerintem jó helyen jársz, ne sértődj meg és vonulj el ![]() Hogy a kérdésre érdemben is írjak: Az nem derült ki a felvetésedből, hogy mennyire ismered ezt a technikát, így dióhéjban: a nyomtatott áramköri (NYÁK) lemezeket úgy gyártják, hogy teljesen rézfóliával van borítva egyik vagy mindkét oldaluk. A technológia arról szól, hogy a felesleges helyekről hogyan tüntessük el a rezet - ez lehet akár valami CNC-s marásos technika is, de általában vegyszeres marást használnak. A vegyszeres marásnál a le nem marandó részeket kell valamivel vegyszerállóan eltakarni, hogy a vegyszer ott ne tudjon kapcsolatba lépni a rézzel. Erre rengetegféle eljárás létezik, házi körülmények között nagyjából az alábbiak kivitelezhetők: - kézi rajzolás, maratásálló filctollal vagy tussal - fotóeljárás, aminek során egy fényérzékeny lakkréteg kerül a rézre, majd maszkolt megvilágítás után a lemarandó rézfelület fölött lévő lakkot leoldjuk - lézernyomtatós módszer: a lézernyomtatóval megfelelő papírra kinyomtatott mintát egy vasalóval a rézfóliára átvasaljuk Ha a minta rákerült a rézfóliára, akkor vas(3)-klorid vizes oldatában, vagy sósav és hidrogénperoxid keverékében áztatva a panelt a látható rézfelületek szépen feloldódnak, a takarásban lévő részeken megmarad a rézfólia. Így alakul ki az áramkör. Az alapokat leírtam, most Te jössz, hogy miben pontosítsunk!
(Egyébként nemrég olvastam egy cikket arról, hogy kísérleteznek olyan festékekkel, amik elektromosan vezetnek, és egy tintasugaras nyomtatóban használhatók. Ilyenformán papíralapú, ténylegesen "nyomtatott" áramköröket lehetne fillérekért gyártani, persze főleg a prototípusgyártásban lenne haszna - meg ugye nekünk, hobbistáknak is nagy segítség lenne.)
Köszi a választ és igazad van nem jól irtam meg hát minden más amit te leírtál 4 pontban...
Annyit szeretnék megtudni Tőled vagy tőletek hogy ezeket az anyagokat(pl.:NYÁK lemez oldószerek, stb) hol tudom beszerezni? Lehete hogy kérdezek még ![]() Üdv.:Zotya
Igazából szinte bármelyik elektronikai boltban kaphatóak.
Internetről is rendelhetsz pl. a www.lomex.hu-n és a www.ret.hu-n. Panel is kapható egy és kétoldalas változatban is és különféle méretekben. De ha bemész egy kis maszek boltba és megkérdezed az eladót, hogy érdemes neki kezdeni, akkor tapasztalat szerint megfelelő segítségre találhatsz! ![]() Első lépésben könnyebben ki tudod próbálni a vasalásos technikát, mert ahhoz szinte nem kell semmi. És ha javasolhatom, ne vedd meg az elején a méregdrága vasalható fóliát az elektronikai boltba, helyette olvass utána és próbálj ki valamilyen olcsó megoldást, amit a gyakorlottabb kollégák ajánlanak. Jó munkát!
A kivitelezés szép de a vonalak lehetnének vastagabbak
Ez az első ilyen nyákom, amit csináltam
![]() A következő már kicsit vastagabb lesz. Mivel ez nem működik, lehet én terveztem rosszul valamit, inkább építekegy másik fajtát ami bevált. Arról is hamarosan lesz kép ![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Gondoltam itt érdemesebb feltennem a kérdést mint apróhirdetések közt, szóval aki a levilágítós teknikát alkalmazza a nyákok elkészítéséhez, attol kérdezném, ha én viszek készre, fóliára nyomtatott áramkör rajzot, meg nyákot, ki lenne az a bátor és kedves ember aki levilágítaná nekem? ![]() ![]() ![]() ![]()
Hali!
Valaki nem alakított még át lézer nyomtató, hogy egyből panelra tudjon nyomtatni? Ha igen, akkor szívesen venném a tapasztalatokat és az ötleteket! Köszi és üdv.
Nem tud!
A technológia nem teszi lehetővé. Gondold végig! Tintasugarassal lehet megoldani, csak egyenesutassá kell tenni a lapbehúzót. Állítólag a3-asban van az epsonnak ilyen, röpke 100.000 forint
Értem.
De az ötlet nem rossz, ugye? Csak jól jönne egy kis támasz olyantól, aki csinált már ilyet. Főleg, hogy tudjam, működőképes és megérő dolog. Nem tudom pl. mennyire maszatolná el a festéket ?
Hello!
Ezt milyen programmal lehet méret arányosan ki nyomtatni?
szia
Én Word-be szoktam az ilyeneket beszúrni, majd nyomtatni. Így az eredeti méretében adja ki
Az ötlet teljesen rossz.
Gondold végig, hogy egy full vezető rézfóliát akarsz egy elektroszatikusan feltöltött és felporzott szelénhengeren végiggörgetni, majd ezt a full vezető rézfóliát + a hordozót akarod olyan hőmérsékletüre hevíteni, hogy ráégjen a festék!!! Ha ez menne, mindenki így csinálná!
Üdv.!
Az oldalamon a GY.I.K.-nél leírtam: Bővebben: Link Egyébként konkrétan ezt a fáljt amit mutattál nem tudod mérethelyesen kinyomtatni mert ez már valamilyen átszerkesztés vagy újramentés miatt elvesztette a DPI információ-tartalmát. De egyébként 300DPI. Ebből ki tudod számolni a kép valós méretét, ezt pedig bizonyos képnézegető programokban a nyomtatásnál be tudod állítani. Az eredeti nyákterv kinyomtatása viszont működik a GY.I.K.-ben leírtak szerint.
Hello!
Bővebben: Link:Ebben a vidóban szerintetek milyen papírral csinálja a vasalást? Szerintetek irásvetitő fóliával menne a vasalás? Am Köszi a segítséget de a végére megoldottam! ![]()
Az a "press-n-peel", direkt ilyenre csinált papír, olyan 700Ft egy A4-hez hasonló méretű oldal belőle.
Én sokáig nem tudtam, hol keressek műnyomót, így egy idő után vettem lézerbe való, fényes felületű fotópapírt és azt használtam (150 lap volt 4800Ft). Aztán nemrég sikerült vennem műnyomót, és most azt használom (5 ív volt 45 A4-es lapra felszabatva 600Ft körül). Tapasztalatom szerint nem eget rengető a különbség a kettő közt, bár kétségtelen, hogy érezhetően könnyebb a műnyomóval dolgozni, főleg a leáztatási fázisban. Kis gyakorlással, és a helyi viszonyok kitapasztalásával (toner, vasalóhőmérséklet, ilyesmik) mindkettővel nagyon jó eredményeket lehet elérni. Írásvetítő fóliával is lehet tenni egy próbát, feltéve, ha az lézerbe való, azaz állja a hőt és nem olvad rá a fixálóra.
Sziasztok!
Mostanában készülök az első NYÁKomat, alkoholos filcel megrajzolni, majd maratni... :vigyor5: Egy kis 10 wattos erősíő lesz belőle TDA 2003-mas IC vel. Kérlek ha lehet/tudtok próbáljatok tanácsokat adni, hogy első rajzolásnál, maratásnál mire kell ügyelni. Nagyjaból megértettem mindent, csak nem tudom mire kell vigyázni, hogy minden jól sikerüljön! ![]() Remélem nem túl furcsa amit kérek! Köszönöm, előre is, mindenkinek! Üdv: Abu. |
Bejelentkezés
Hirdetés |