Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   510 / 1387
(#) kaqkk válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

A hőmérsékletet pontosan nem tudom, mert csak kísérletezéssel állítottam be.Hordozónak az öntapadós tapéta "hátlapja" vált be és háromszor négyszer engedem át a nyákot a gépen.
(#) Tomi_Bp hozzászólása Nov 6, 2010 /

Gyerekek! Vegyétek komolyan a biztonsági szabályokat! Én most majdnem a magam kárán tanultam meg... Eddig sósav és hidrogénperoxid elegyével marattam, de mivel az hatástalanná válik másnapra, mindig öntöttem hozzá hiderogénperoxidot, viszont ma már ezzel sem sikerült marásra bírni. Mivel fizu előtt vagyok, nincs $kedvem$ sósavat venni, ezért a régebbi enyhén vaskloridos sósavval kevertem be a hiderogénperoxidot... Pár perc után viszont elkezdett bugyogni, felforrt, még erősebb lett, kifutott és ontotta magából a klór gázt. Még az volt a szerencsém, hogy a maratást egy jénai edényben csinálom, ami egy nagyobb edényben van, mindezt a fürdőben nyitott ablaknál. Mikor elkezdődött a folyamat, gyorsan betettem a zuhanytálcába és hideg vízzel elkezdtem lezuhanyozni, amitől lehűlt, hígult és abba maradt az öngerjesztő reakció. Tessék tanulni a hülyeségemből!!!
(#) Zoli_bácsi válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hát ha valakinek is egy csepp esze van, nem követi a példádat. Ha nincs "kedved" ne marass addig, míg lesz "kedved" és veszel sósavat. Ez egy régen bevált módszer, igaz hogy veszélyes, de csak annyira veszélyes amennyire a felhasználó nem óvatos.
(#) gulasoft válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Vajon meddig folytatódott volna a reakció, és miért csak pár perc után indult be?
Egyébként most kaptam egy olyan tippet, hogy nem sósavba kell hidrogénperoxidot önteni, hanem a fordítva a 30%-os hidrogénperoxidba egy kevés sósavat. Lehet hogy így tovább használható? Ja és 100Ft-os tétel a peroxid, valamikor a jövő héten kapok egy litert, és kipróbálom.
(#) emmzolee válasza (») Nov 6, 2010 /

Én jobb topicot ajánlottam Dry fólia vásárlásra. Miért szedted ki?
(#) Frankye válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Én nem szedtem ki semmit, csak ajánlottam egy témába illő topicot.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A hidrogénperoxid folyamatosan bomlik. Polcra is csak meglazított kupakkal szabad feltenni!
A sósav meg eláll magában évekig is. Lásd CBA polcai...
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Nem tudom, az a manus ajánlotta aki azt ónozót is adta.
100ft egy liter peroxid, és ha nem higítod akkor túl gyorsan mar.
Lehet hogy így lassabb.
(#) Frankye válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Bocs, de hadd pontosítsak: Maga a hidrogén-peroxid nem bomlik, és a sósav sem, természetesen (előbbihez ld.: gyógyszertárak polcai). Csak a hidrogén-perixid - sósav elegy bomlik. A többi pontosan űgy van, ahogy írtad.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Tehát ha a liter hidrogénperoxidba rakok egy deci sósvat, akkor egy deci hidrogénperoxid bomlik el a sósavval, vagy az egész? Mondjuk teljesen mindegy, mivel 1litert 100 forintért ad.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Fogalmam sincs, milyen arányban bomlik el, de tény, hogy külön-külön nem bomlanak, csk összekeverve. Akkor viszont gázfejlődés mellett elég intenzíven.
(#) gyizsolt hozzászólása Nov 8, 2010 /

Lehet, hogy valaki mar irta, de szerintem a fenterzekeny nyakok megvilagitasahoz lehetne hasznalni a mukormosoknel lathato UV lampakat.... egy egyszeru ara olyan 49 angol font, de csak az UV cso 7.99 font hozza.... mit gondoltok? megeri, vagy nem?
(#) gulasoft válasza gyizsolt hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

2500 forint a cső.
Mennyi körítés kell hozzá hogy menjen?
(#) gyizsolt válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

szerntem vagy megveszed a lmpat, vagy osszerax magadnak egyet.. ezek a csovek elvileg a hagyomanyos neonok alapjan mukodnek, vagy lehetseges, hogz megoldhato az egesz egy asztali lampaval, itt olyanra gondolok, amibe ezek a kismeretu fenycsovek mennek. Nem vagyok 100%ra biztos magamban, ugyhogy ha marhasagot irtam, kerlek javitsatok ki
(#) gyizsolt válasza (») Nov 8, 2010 /

Bocsesz. A kezdobetukon tudok csak segiteni, mert ahol most vagyok, ott nem ismerik sajnos a magyar abc-t, ugyhogy az ekezetek is elmaradtak itt sajnos. Angol billentyuzet van csak.
(#) elektro95 hozzászólása Nov 8, 2010 /

sziasztok lenne egy olyan kérdésem hogy mindegy milyen filccel rajzolom meg az áramkört a maratáshoz vagy nem ?
(#) kaqkk válasza elektro95 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Ha kézzel akarod rajzolni :mindenképp maratás álló filc kell . alkoholos filc a legjobb a fekete , vagy a lakkfilc
ebből bármilyen szín jó ,de evvel elég nehéz szép egyenletes vonalakat húzni .
(#) elektro95 hozzászólása Nov 8, 2010 /

akkor azt mondod hogy jó a sima alkoholos filc is és kibírja a vaskloridos maratás?

és köszi a választ
(#) gyizsolt válasza elektro95 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Elvileg ki kell birnia. De a nyaknak zsirmentesnek kell lennie, es a filcnek meg jo minosegunek
(#) Dániel X válasza gyizsolt hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Hali!

Én sima 80 Ft os kínai alkoholos filcet használok de jó a cd író filc is TN150 es gyors maratóhoz és tökéletesen működik! Ha csak egy rétegben rajzolod meg akkor szétszedi a filcet viszont ha több réteget adsz neki 4 vagy 5 réteget akkor kibírja de a rétegek között hadj időt száradni neki! HA a filcet mégis egy két helyen megmarja akkor szerintem érdemes kémiai ónozóval bevonni a felület már csak azért is mert korrózióvédő és folyasztószer. Itt már tárgyalgattuk a bevonatos témát.
(#) elektro95 válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

köszi majd kipróbálom
(#) kaqkk válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A leírás tökéletes : annyival egészíteném ki , hogy a lakkfilc egy rétegben is tökéletesen fed , ha ügyes vagy
tökéletes rajzolatot lehet vele elérni ,és semmilyen maratószer nem bír el vele , viszont cserében elég nehézkes rajzolni vele (széles-lapos hegye van , vagy vastag ) ez típusfüggő ja és a rajzolás utáni javítgatás
sem egyszerű mert ha kaparja az ember a hibás részt az egészséges is lepattanhat .
(#) Dániel X válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Én találkoztam 2 mmes tűhegyű lakkfilccel is de 1200 Ft volt! Akkor már inkább speckó kimondott maratásálló filc 1000 Ft ért. De kinek mi, ki kell tapasztalni!

Én kb 20 éve próbáltam a lakkfilcet akkor még csak a virágosok (koszorúsok) használták és akkor mégy csak a széles hegyű volt kapható
nem is gondoltam hogy mára már vékony is van forgalomban "sorri"

A filces módszernek egy hátránya van legalábbis szerintem hogy nem lehet olyan szép szimmetrikus maratott felület készíteni legalábbis eddig nem jött össze!

Van egy haverom ,ő fotózza a nyákjait ,de a "filmet "
készíti filccel ! Ő kidolgozta hogyan lehet filccel vonalzóval
pausra rajzolni ! Amikor először láttam egy fotózott nyákját ,és a hozzá készített filmet nem tudtam elhinni !
Csak türelem és precizitás kérdése .

Nem lehet rossz! De már gondolkodok körülnézek a papír meg fotós boltokban nyomtatás ügyileg aztán kipróbálom a vasalásos technikát azt ha nem jön be marad a filc.
(#) maria1982 hozzászólása Nov 9, 2010 /

Én is rajzoltam régen kézzel nyákokat, aztán áttértem a fotózásra, utána vasaltam, most pedig laminálóval oldom meg. Gyors, olcsó és megbízható. Sikerült találnom jó műnyomót a Hestorén. Lézernyomtatóval rányomtatom a nyákrajzot, majd laminálom.
Ez Tesco-s lamináló, a drágább fajta.
(#) kaqkk válasza maria1982 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Én is pont így jártam végig a "sort"
(#) gyizsolt válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szerintem korroziovedelemre kisebb feluleteken megfelel a sajos elfelejtettem kialtal tancsolt koromlakkos modszer, nagyobb feluleteken a sima gaffitysek altal hasznalt festek is jo, persze akkor maszkolnod kell a forrasztasipontokat
Következő: »»   510 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem