Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A hőmérsékletet pontosan nem tudom, mert csak kísérletezéssel állítottam be.Hordozónak az öntapadós tapéta "hátlapja" vált be és háromszor négyszer engedem át a nyákot a gépen.
Gyerekek! Vegyétek komolyan a biztonsági szabályokat! Én most majdnem a magam kárán tanultam meg... Eddig sósav és hidrogénperoxid elegyével marattam, de mivel az hatástalanná válik másnapra, mindig öntöttem hozzá hiderogénperoxidot, viszont ma már ezzel sem sikerült marásra bírni. Mivel fizu előtt vagyok, nincs $kedvem$ sósavat venni, ezért a régebbi enyhén vaskloridos sósavval kevertem be a hiderogénperoxidot... Pár perc után viszont elkezdett bugyogni, felforrt, még erősebb lett, kifutott és ontotta magából a klór gázt. Még az volt a szerencsém, hogy a maratást egy jénai edényben csinálom, ami egy nagyobb edényben van, mindezt a fürdőben nyitott ablaknál. Mikor elkezdődött a folyamat, gyorsan betettem a zuhanytálcába és hideg vízzel elkezdtem lezuhanyozni, amitől lehűlt, hígult és abba maradt az öngerjesztő reakció. Tessék tanulni a hülyeségemből!!!
Hát ha valakinek is egy csepp esze van, nem követi a példádat. Ha nincs "kedved" ne marass addig, míg lesz "kedved" és veszel sósavat. Ez egy régen bevált módszer, igaz hogy veszélyes, de csak annyira veszélyes amennyire a felhasználó nem óvatos.
Vajon meddig folytatódott volna a reakció, és miért csak pár perc után indult be?
Egyébként most kaptam egy olyan tippet, hogy nem sósavba kell hidrogénperoxidot önteni, hanem a fordítva a 30%-os hidrogénperoxidba egy kevés sósavat. Lehet hogy így tovább használható? Ja és 100Ft-os tétel a peroxid, valamikor a jövő héten kapok egy litert, és kipróbálom.
Én jobb topicot ajánlottam Dry fólia vásárlásra. Miért szedted ki?
Én nem szedtem ki semmit, csak ajánlottam egy témába illő topicot.
A hidrogénperoxid folyamatosan bomlik. Polcra is csak meglazított kupakkal szabad feltenni!
A sósav meg eláll magában évekig is. Lásd CBA polcai...
Nem tudom, az a manus ajánlotta aki azt ónozót is adta.
100ft egy liter peroxid, és ha nem higítod akkor túl gyorsan mar. Lehet hogy így lassabb.
Bocs, de hadd pontosítsak: Maga a hidrogén-peroxid nem bomlik, és a sósav sem, természetesen (előbbihez ld.: gyógyszertárak polcai). Csak a hidrogén-perixid - sósav elegy bomlik. A többi pontosan űgy van, ahogy írtad.
Tehát ha a liter hidrogénperoxidba rakok egy deci sósvat, akkor egy deci hidrogénperoxid bomlik el a sósavval, vagy az egész? Mondjuk teljesen mindegy, mivel 1litert 100 forintért ad.
Fogalmam sincs, milyen arányban bomlik el, de tény, hogy külön-külön nem bomlanak, csk összekeverve. Akkor viszont gázfejlődés mellett elég intenzíven.
Lehet, hogy valaki mar irta, de szerintem a fenterzekeny nyakok megvilagitasahoz lehetne hasznalni a mukormosoknel lathato UV lampakat.... egy egyszeru ara olyan 49 angol font, de csak az UV cso 7.99 font hozza.... mit gondoltok? megeri, vagy nem?
2500 forint a cső.
Mennyi körítés kell hozzá hogy menjen?
szerntem vagy megveszed a lmpat, vagy osszerax magadnak egyet.. ezek a csovek elvileg a hagyomanyos neonok alapjan mukodnek, vagy lehetseges, hogz megoldhato az egesz egy asztali lampaval, itt olyanra gondolok, amibe ezek a kismeretu fenycsovek mennek. Nem vagyok 100%ra biztos magamban, ugyhogy ha marhasagot irtam, kerlek javitsatok ki
Bocsesz. A kezdobetukon tudok csak segiteni, mert ahol most vagyok, ott nem ismerik sajnos a magyar abc-t, ugyhogy az ekezetek is elmaradtak itt sajnos. Angol billentyuzet van csak.
sziasztok lenne egy olyan kérdésem hogy mindegy milyen filccel rajzolom meg az áramkört a maratáshoz vagy nem ?
Ha kézzel akarod rajzolni :mindenképp maratás álló filc kell . alkoholos filc a legjobb a fekete , vagy a lakkfilc
ebből bármilyen szín jó ,de evvel elég nehéz szép egyenletes vonalakat húzni .
akkor azt mondod hogy jó a sima alkoholos filc is és kibírja a vaskloridos maratás?
és köszi a választ
Elvileg ki kell birnia. De a nyaknak zsirmentesnek kell lennie, es a filcnek meg jo minosegunek
Hali!
Én sima 80 Ft os kínai alkoholos filcet használok de jó a cd író filc is TN150 es gyors maratóhoz és tökéletesen működik! Ha csak egy rétegben rajzolod meg akkor szétszedi a filcet viszont ha több réteget adsz neki 4 vagy 5 réteget akkor kibírja de a rétegek között hadj időt száradni neki! HA a filcet mégis egy két helyen megmarja akkor szerintem érdemes kémiai ónozóval bevonni a felület már csak azért is mert korrózióvédő és folyasztószer. Itt már tárgyalgattuk a bevonatos témát.
A leírás tökéletes : annyival egészíteném ki , hogy a lakkfilc egy rétegben is tökéletesen fed , ha ügyes vagy
tökéletes rajzolatot lehet vele elérni ,és semmilyen maratószer nem bír el vele , viszont cserében elég nehézkes rajzolni vele (széles-lapos hegye van , vagy vastag ) ez típusfüggő ja és a rajzolás utáni javítgatás sem egyszerű mert ha kaparja az ember a hibás részt az egészséges is lepattanhat .
Én találkoztam 2 mmes tűhegyű lakkfilccel is de 1200 Ft volt! Akkor már inkább speckó kimondott maratásálló filc 1000 Ft ért. De kinek mi, ki kell tapasztalni!
Én kb 20 éve próbáltam a lakkfilcet akkor még csak a virágosok (koszorúsok) használták és akkor mégy csak a széles hegyű volt kapható
nem is gondoltam hogy mára már vékony is van forgalomban "sorri"
A filces módszernek egy hátránya van legalábbis szerintem hogy nem lehet olyan szép szimmetrikus maratott felület készíteni legalábbis eddig nem jött össze!
Van egy haverom ,ő fotózza a nyákjait ,de a "filmet "
készíti filccel ! Ő kidolgozta hogyan lehet filccel vonalzóval pausra rajzolni ! Amikor először láttam egy fotózott nyákját ,és a hozzá készített filmet nem tudtam elhinni ! Csak türelem és precizitás kérdése .
Nem lehet rossz! De már gondolkodok körülnézek a papír meg fotós boltokban nyomtatás ügyileg aztán kipróbálom a vasalásos technikát azt ha nem jön be marad a filc.
Én is rajzoltam régen kézzel nyákokat, aztán áttértem a fotózásra, utána vasaltam, most pedig laminálóval oldom meg. Gyors, olcsó és megbízható. Sikerült találnom jó műnyomót a Hestorén. Lézernyomtatóval rányomtatom a nyákrajzot, majd laminálom.
Ez Tesco-s lamináló, a drágább fajta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |