Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   512 / 1387
(#) Alkotó válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Küldjek egy minta "SL furat-fájt"?
Túl nagy gond nem lehet vele, mert a Satronik simán feldolgozza, még sose volt velük e miatt problémám.
Tudsz majd többféle átmérőt is, vagy csak egy alapméretet (nálam ez 0,8mm), amit ahol kell felfúrok? Már ez is nagyon nagy segítség lenne.
(#) gulasoft válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Exelon-t át tudok alakítani.
Alapban 1 átmérő a 0.8, de persze szét lehet kapni annyi darabra ahány fúró van, max 3-asig fér be a maróba.
A t1.tx szekcióknál kell szétdarabolni a gkódot
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 12, 2010 /

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem,hogy NyÁK-ot rajzolni csak fekete filccel lehet?
Köszönettel:Máté.
(#) Zoli_bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Helló.

Nem feltétlen szükséges fekete filc a rajzoláshoz. Bármilyen színű, alkoholos, maratásálló filc megfelel erre a célra.

Üdv!
(#) MaTe193 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Hali!
Köszönöm!
Van egy bevált filc'családom' ,ami maratásálló,de nem csak fekete van,azért kérdeztem.
Máté.
(#) lapose válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szia!

Próbáld ki először, nehogy egy nagyobb panelen bukta legyen! Nekem is van egy hat darabos készletem, amiből a fekete, és a kék tökéletes, de a piros és a barna nagy bukta volt, a rengeteg alámarástól.
(#) R4v3n válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Köszönöm a Segítséget!
(#) gulasoft hozzászólása Nov 13, 2010 /

Kifúrtam a panelom a cnc-vel. egy 80 lábú feltét boardot, az volt az egyetlen gond, hogy először ferdén raktam be a már kimart panelt, ezért ferdén kezdett fúrni, és az igazítás után már volt ahol leszedte a forrszemet, de onnantól teljesen jól ment.
Szerencsére kilószámra van ugyan ebből a panelből tesztek, majd holnap csinálok egy egyenesre vágott panellel is egy tesztet, meg becsíkozom a tárgyasztalt hogy lássam hogy kell ráerősíteni a panelt. hogy hogy csinálom az még nem tudom de majd este megálmodom.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Gratulálok! Ugye teszel majd fel képeket a "kész műről"? Kíváncsian várom.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Itt van két kép, talán látszik, hogy ferde, de most egy rendes panelen fogom már kipróbálni
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nem nagyon látszik, de elhiszem, hogy ferde. A gépről is szívesen látnánk képeket, ugye, kollégák?
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Rakok fel a szörnyről egyet! 45cm* 35cm-es most a munkaterület, ha a rugós feszítést ki tudom majd váltani, akkor az y is 40 felett lesz. A z-m meg cirka 20 centi.
Viszont a progi amit találtam exelon gkód átalakítónak, az hibásan működik, Adtam neki egy nagyobb panelt, úgy tűnt hogy jó, megfúrt egy sort, és utána pozicionált a következő sorra, ott elszámolta magát, vonalzóval kimértem, és nem a cnc a hibás, úgyhogy most kereshetek egy másikat, vagy írnom kell egyet.
Az eagle meg sajnos emberi fogyasztásra alkalmatlant gyárt.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Huh, nagyon jó lett a gép! Szívből gratulálok!
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Igen az y-t kell még faragnom, mert nem tudtam eléggé előfeszíteni, mert pici a motor , holnap veszek oda is egy 1.7Nm-est és próbálok szerzni/építeni/éppítetni egy fémvázas mechanikát, akkor lesz igazán kasa. Most még kicsit keresgélek egy jó exelon gkód konvertert, ha nem találok akkor írok egyet bosszúból.
(#) Dániel X hozzászólása Nov 15, 2010 /

Hali!

A cikkek között olvasható egy lézernyomtatóval kivitelezett nyákkészítés. Kérdésem hogy lehet helyettesíteni a lamináló gépet?vagy hol kapok ?
(#) MaTe193 válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Hali!
Hébe-hóba én is vasalok pár panelt,de laminálót nem használok.Úgy csinálom,hogy rányomom a vasalót,nem túl erősen, és a végén még papírzsepivel átsimítom az egészet(Lehetne kézzel is de le a kalapom az előtt aki kedvtevésből simogat 2-300°C-os rezet...)Amúgy ha mégis a lamináló mellett döntesz,figyelj oda a hőfokra,görgővastagságra stb...
Máté.
U.I.:A kézzel rajzolós technika is jó,bár közel sem olyan finom,mint a vasalás,pláne fotózás!
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Galaad nem lenne megfelelő a számodra?
(#) Dániel X válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszi!
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nem is halottam róla. Tud konvertálni exelont gcode-ra?
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Ezt most nem tudom megmondani, mert nincs feltelepítve erre a gépemre. Esetleg küldhetnél egy minta file-t, amit akár ki is próbálhatok holnap.
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

A honlapon csak a szememet nem szúrja ki:

Idézet:
„PCB engraving:
Percival module is able to open Gerber classical & RS274-X and Excellon files.”

Elméletileg tehát tudja fogadni az excellon file-t és készít ISO g-code-ot belőle. Mivel gondolom mach3-at, vagy hasonló ismertebb vezérlő programot használsz, ahhoz tökéletes!
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Szép gépezet
Bár az a kábelkötöző nagyon durva
Rezgést is bírja? nem mozdul el?
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Bírja, de ez csak ideiglenes rögzítés a képen nem látszik, de a nyele helyén egy csavar még benne van a fában, a kötözők csak merevítés.
Fog kapni egy alumínium tartót.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Köszi, de megoldódott. Kiderült hogy a progi jó, és a cnc is.
Képzeljétek megnyúlt a pausz. Hogy ez a lézerben történt e vagy a tonersötétítőnek tudható be azt nem tudom, de cirka 1mm-el nagyobb lett a pausz, én meg balga módon megcsináltam a panelt (magamnak kellett, hétvége volt, nem volt nyomda. Vasárnap levilágítottam de előhívni meg marni csak szerda magasságában csináltam.)
Van rajta 240 luk, gondoltam itt az idő, hogy a cnc megdolgozzon. Vasárnap délután beraktam, elkezdte fúrni, néztem is, hogy kicsit csúszik, de nem volt vészes, majd odébb pozícionált cirka 8 centit, és ott már látszott, hogy valami gáz van, mert másfél milivel odébb akart fúrni.
Szerencsére mivel kísérleti stádiumban van figyeltem és leállítottam.
Sűrűn káromkodtam, hogy hogy tudta így elszámolni magát a program (eddig ilyen nem volt, mert a nyomdai fólia az ezredmiliméter pontos).
Tegnap délután kinyomtattam sima paírra a rajzot, méregetem jobbról, méregetem balról, elölről, meg hátulról, jól számolt a progi. Na mondom itt valami csalás van, elparamétereztem, kiraktam a gcode-ot kimentem, belőttem a cnc-t, effekt ugyan az.
Lefabrikáltam a nyákot a tárgyasztalról, odateszem a laphoz, és lás csodát a cnc tizedre oda akart fúrni ahol a lapon a luk volt, de a nyákon másfél milivel nagyobb volt az a széle, illetve minden más, csak ugye a 0 pontot én az első lukra állítottam be, ezért nem tűnt fel.
Mondjuk ha előbb fúrok akkor is inkább a cnc-re gyanakodtam volna mint a pauszra, de így jár aki nem nyomdai úton állítja elő a fotós anyagát.
Pl. a lézer tudtam hogy megnyújtja a fóliát egy kicsit ezért érdemes előtte átengedni, de hogy a pauszt is, azért az durva.
Nem baj, vettem az ócska 5l helyett egy samsung színes lézert a vaterán 15.000-ért több mint félig vannak a tonerek, azután ha a lötstoppra kell felirat, akkor ezentúl sárgával is tudok vasalni (persze ezt ki kell próbálni)
Azt még nem tudom, hogy egyébként a toner sötétítőtől nyúlt e ennyire meg a pausz vagy a lézertől, de figyeljetek rá bármelyiket használjátok, és kíváncsi vagyok járt e így is más ezekkel.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Érdekes volt. Odaadtam neki az eagle exelon állományát, és érdekes helyekre is rakott pontokat.
(#) J-O-E válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

A dolog nem egyedi én is előbb egy próba nyomat és ezután igazítok, csalok a panel rajzon hogy feldolgozás után a jó méret legyen. Erre csak a nyomdai fog megoldást adni, a lézer kicsit csal.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Ha már CNC-zel, nem lenne ésszerűbb a réz felületet is vele ledolgoztatni? Akkor nem lenne ilyen probléma, az biztosan nem nyúlik el semerre.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Ne viccelj már. Mire egy 15*15-ös panelt leszedetnék a cnc-vel (főleg, hogy kétoldalas) megőszülnék.
20 perc alatt a maratóban van egy nyák. Körbemarni, ha extrém alakja van, arra jó.
Kéne rá egy tárgyasztal, azt síkba marni, valami jól forgácsolható kemény lap jó lehet. Mondjuk osb lap vagy ilyesmi. Most laminált parketta van rajta, az elég kemény csak nem lehet síkba marni mert középen pozdorja.
Nem is biztos, hogy egy 80 lábú pic-nek a lábait ki tudnám marni, mert ahhoz már olyan maró kell. (0.1-es)
Viszont ha ezred mm pontos lenne, akkor a pic lábainál az ónozás után ki lehetne alakítani egy pár ezredes mélyedést, oda belekenni a pasztát és utána berakni a pic-et, ami így pont a helyére ülne, és már csak melegíteni kéne.
Viszont ilyen vékony maró nem biztos hogy van, vagy ha van is nekem nincs olyan pontos gépem.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Ez mondjuk igaz.
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Isolation milling-nek hívja az angol.
Annyit takar, hogy egy gravírtűvel elválasztják a vezetősávokat a teli rézfóliától. Tű kivitelétől (hány fokos) és a nyákba eresztési mélységtől függ a "V" alak szélessége.

http://www.invent-electronics.com/PCB_01.jpg

Felületkövetőt szoktak használni profi cégek, ahol a Z-nek van pár mm lógása/holtjátéka. Egy mélységállító adapterrel beállítod a rézfólia vastagságát, vagy éppen érje a gravírtű hegye a hordozót és kész. A holtjáték miatt ahol kell emelkedik automatikusan a Z, illetve süllyed.
Fúrásnál sem okoz problémát ez a holtjáték.

Az viszont tény, hogy nagyon apró smd pad-eket nem otthoni géppel fog az ember gravírozni. (:
Következő: »»   512 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem