Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én ötletként nemrég kipróbáltam (mert rajtam maradt) azt a fekete színű fémszivacsot, amit a csőszerelők használnak a rézcső tisztításhoz forrasztás előtt. Teljesen jó, bár az árát nem tudom, de tucatáru, nem hiszem, hogy nagyon drága lenne. Minden olyan kereskedésben kapható, ahol réz cső elemeket árulnak. Ha nem is minden sarkon, de kb. minden másodikon...
Utána pedig zsírtalanítás, ugye, kinek mi a kedvenc szere, azzal
A többivel az a gond, hogy víz alatt kell csinálni, meg utána lemosni, meg szárítani meg ilyenek Erre nekem nics időm. Ezzel a fémszivacs izével fényesre csiszálom áttörlöm wc papírral (az a legolcsóbb papírtörlő, és mivel sok nyákot csinálok próbálom alacsonyan tartani a költségeket), utána denszesszel 2*lemosom. Az elsőnél még elég barna a wc papír a visszamaradt réztől, a második után már zsírtalan és tiszta.
Utána rögtön laminálom, hogy se az oxidáció se a por nem tudjon rámenni.
Én azt felraktam rezgőcsiszolóra, irgalmatlan gyorsan lehet vele nyákot pucolni, egy a4 cirka 2-3 perc, viszont sajnos ugyan olyan ütemben kopik is, és ugyan tucatáru, de nem két fillér. Ráadásul kéne vennem egy pici rezgőcsiszolót amire ráfér egy szivacs, mert az enyémnél kettőt kellett összefogni, hogy beterítse a talpat. Láttam is egy olyan picit, de 24.000Ft volt, annyit meg nem ér.
Fent van a videópályázatokban nézd meg mit tud.
A súrolópor és a lapsúroló kombináció vált be nekem a legjobban. Vizes, körkörös csiszolással, vízpróbával.
Próbáld ki ugyan ezt sárga lámpával. A nyákgyárakban nem viccből van mindenhol sárga neon. NApi egy nyák az átlagom, ha nekem nem hiszel, úgyis mindegy mit mondok.
A "fémszivacs" esetleg nem fémgyapot néven fut?
Igen, Köbi.
Zoli_bácsi: Akkor a panelt tegyem víz alá, és ott súroljam a lapsúrolóval?
De, de az lesz az. Víz nélküli módszerhez nagyon jó.
Én ezt úgy végzem, hogy először bevizezem a lapsúrolót, majd a száraz nyákra szórok némi súrolószert. Aztán a nedves lapsúrolóval megcsiszolom a nyákot, körkörösen. Különösen ügyelve a szélek megfelelő tisztítására. Öblítés, majd ismét szórok egy keveset a súrolószerből, és második alkalommal is átcsiszolom, majd ismét öblítem, ekkor azonban figyelem a réz felületén elterülő vizet, hogy nem szakad e el valahol. Ha igen, akkor az még zsíros. Még valami. A vizes tisztítás alkalmával bárhogy fogdoshatjuk a nyákot nem lesz zsíros, mert a bőrünkről a súrolószer anionos összetevőinek köszönhetően már eleve zsírtalanítottuk. Mikor szárazra töröljük a nyák rézfelületét, na ekkor már ügyeljünk, hogy ekkor ne érintsük a felületet.
Sajnos nem tudom, hogy van -e olyan súrolószerem. Eddig még csak lefolyótisztító volt, amit loptam a veccerek' közül, de majd szétnézek. Viszont nekem rettentően tetszik, hogy milyen csillogó, és sima lett a 800-as papír után a nyák. Köszi a segítséged, Mester.
Ma fogok nyákot csinálni, Simpi kétoldalas nyákjának az előkészítését (fúrás) és ha eszembe jut rakok fel videót a fémgyapotos csiszolásról. Szerencsére a kétoldalas panel az idők során olyan mértékben retkes lett, hogy kitűnően be lehet rajta mutatni a víz nélküli csiszolást. Utána húzok a két oldalra fóliát, levilágítom a forrszem maszkkal, ekkor csak a forrszemek lesznek réztiszták, a többit takarja a fólia, és ezt a lemezt megpróbálom ezüstnitrátozni.
Persze a rezező oldatban lejön a fólia, mert az meg lugos oldat, de az olcsóbb mint az esütnitrát. Ha a fóliára is ráragad az ezüstnitrát akkor ezt a lépést legközelebb kihagyom, de remélem nem, bár a bőrömön 2 hétig ott virított a fekete folt ahol hozzáértem. Úgyhogy hétvégén furatgalván kísérlet lesz.
Elárulja valaki, hogy mire jó a furatgalván? :hide: Attól olyan szürkeség lesz a furatban, de az mire jó?
Kétoldalas nyáknál megoldja az elektromos kapcsolatot a két réteg között.
Ja, értem, és akkor nem kell pl az IC 3 lábát a felső oldalra forrasztani a 6,7-et meg az alsóra, hanem mindent egy oldalra, mert a galván átvisz.
Ha jó a furatgalván akkor igen. Átfolyik a másik oldalra is, házilag elég macerás, és nagyon drága vegyszerek kellenek hozzá. 10gramm ezüstnitrát 12.000Ft, ami még mindig sokkal olcsóbb mint a nyákgyárakban használt palládiumnál mert abból meg 50.000Ft 10 gramm. Valahogy a platinagyártás mellékterméke ha jól emlékszem, az meg a legdrágább fém.
Megnéztem a videot, de szerintem nem egyről beszélünk. Én erre gondoltam. A neve: réztisztító szövet. Ez egy kb. akkora lap, amit a csiszolóra is fel tudsz fogatni, szerintem egy A4-re elég, ha az nem éktelenül piszkos, vagy ződrozsdás. Br. 60,- Ft (ezen a helyen) a dry fóliával nagyjából azonos a bekerülési költsége. Tudom, hogy az erősen beszerzési ár volt a fóliánál, olvastam korábban azt a topicot is, majdnem be is szálltam, de egyenlőre maradtam az Octamex-nél.
A rezgő csiszoló jó ötlet, én, mint írtam, panel radírt használok, de az egy nagyobb felületen, mint A4, meglehetősen macerás már.
Ilyet még nem láttam, jövő héten kipróbálom. Köszi a tippet.
Sziasztok ! Készek lettek a panelok, 80%-ban örülök, mert sikerültek. Az egyiket a videó alapján gyengére fújtam, jó is lett, csak valamiért a sarkára az egyikbe több lakk került, és ott picit csúnya lett, a másikat jobban megfújtam, az 95%-ra sikerült VOLNA, ha a leszorító üveggel nem karistoltam volna végig a felületét. Képek nem biztos, hogy lesznek, mert kint bicajoztunk, most meg mosogatnom kellet, és picit fáj a hasam, szóval szerintem holnap készítek csak képet.
Jani Gratula( az üveggel meg vigyázz )
Én kérdésem: ha maratok egy panelt sosav-hidper oldatban akkor hogyan kerüljem el (vékony sávok esetén) az alámaródást? inkább hígabb oldattal vagy csak nagyon rövid időre tegyem oldatba a nyákot? esetleg mindekettő? Ill aki ezt a módszert használja mi a tapasztalata mennyi idejig érdemes(kell) vasalni?
Köszike ! Vigyázok, vigyázok, csak már izgultam közben..
Ezt neked kell ki kisérletezned . Én tömény hígítatlan elegyet használok ,és többször kiveszem fény felé fordítva "átnézem" a nyákot , de pl a haverom a hígított elegyet szereti
Hello!
Én 2dl sósavhoz teszek 7ml peroxidot. Nekem ez bevállt. A maratási idő 10 perc körüli, de ez panel méret függő. Tehát én lassan, de biztosan szeretek dolgozni. Ezért nem készíttek erősebb oldatot. A kapkodásból mindig csak a baj van.
Nekem elsőre csak egy kis darabot kéne maratni(4x5 cm). De akkor inkább belehigitok vizzel hogy hígabb legyen az oldat.
Itt vannak a várva várt képek. Nem a fúrásról vagyok híres. Ez a 2-3 fújt nyákom.
A furatokon sokat segít, ha átsmirdlized a nyákot 600-as csiszpapírral. Amúgy nem rossz
800-assal át is csiszoltam, lehet nem eléggé. Amúgy van még mit javítanom a technikán, a fúráson, meg még méretre kell vágnom.
Sziasztok
Megtudná mondani valaki, hogy milyen hőfokra kell beállítani a laminálót? Minimum-maximum? Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |