Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Igen, nagyobb nyak is konnyen megcsinalhato vasalassal is. Ez 280x130 mm , az aprobb feliratok is viszonylag jol tapadtak.
http://audiodiyers.hu/download/file.php?id=6531&mode=view A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Sziasztok!
Nemrég tértem át laminálós technológiára. Az eredmények bíztatóak, egyre szebb és kontúrosabb panelokat tudok készíteni ami fotózásnál eddig ritkán sikerült. Olyan problémám akadt, hogy a maratás után a toner lemosásakor elkenődik, odakozmál a már lemaratott felületre és sehogy sem bírom leszedni. Érdekes módon a rézfóliáról tökéletesen eltávolítható, egyedül a közökbe megy bele, de oda nagyon. A panel átvilágításakor olyan, mintha elégtelen lenne a maratás, és csak fény felé tartva látszik hogy a maratás az tökéletes. Az egyébként világos panel sötétszürke hatást kelt. Amivel próbálkoztam: hígító, aceton (mindkettő elkeni), parketta hígító, izopropil alkohol(mindkettő alig viszi), ultrahangos mosó(alig viszi), fotózáshoz használt (7g/l) nátrium-hidroxid(egyáltalán nem viszi). Végül mégiscsak az ultrahangos mosó segített az odakozmált paneleken, 55°C-os promoclean folyadékkal, fél órás(!) ciklusban, de utána még erősen dörzsölni kellett kefével hogy lejöjjön a maradék. Sajnos ez nem optimális megolás, mert a promoclean helyenként "belemar" a rézfóliába(nem forrasztható, nem ónozható), és a műveletet otthon szeretném végezni. Még amire gondolok: vízben forrázás, újságpapírra való "visszalaminálás" - egyik sem nevezhető kényelmesnek...
Ne szórakozz oldószerekkel !Egyszerűen dörzsöld le acélgyapottal . A réz is gyönyörű fényes tökéletesen forrasztható lesz..
Nitrohigítóval próbáltad? Az a leghatékonyabb higító. Még a műanyagok nagy részét is oldja. Lehet, hogy pár percig benne kell hagyni, oldódjon.
Nekem sosem akart "odakozmálni" a toner.
A toner letakarítására két kedvencem van: - cif folyékony súrolószer - féktisztító Ez utóbbi a gyanta/folyasztószer maradványokat is egész szépen viszi.
A rézfóliát nem akarom dörzsölni, elég az a csiszolás amit laminálás előtt kap tőlem.
Nitrohígítóval is próbáltam, ugyanúgy elkeni. Gyanta/flux eltávolításra legjobb az ultrahangos mosó. A következőnél kipróbálom a cif-et is, meg még ultraderm-et is ajánlott valaki. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
A mindenféle hígítós dolgok nekem nem váltak be, egyszer kipróbáltam dörzsis szivaccsal, és szimplán vízzel. Tökéletesen lehozta, nem kente el. Ami rajta maradt, azt meg a Cif tökéletesen leszedte. Nem kell úgy dörzsölni, mintha a fényezést akarnád leszedni az autódról, hanem csak finoman. Ha meg lejön a rézfólia, a nyákkal van baj..
Én elárulom neked , hogy miért van ez.Jártam már én is így.
Szóval amikor lemosod a nyákot egyből nem szabad rögtön semmiféle oldószerrel eltávolítani a rajzolatról a tonert , mert a víztől a pórusokba bele tud kenődni az oldott toner , és azt onnan , hát elég nehéz kiszedni , sőt talán nem is lehet. Várd még még megszárad rendesen , vagy szárítsd meg a nyákot , és utána próbál leszedni a tonert akár oldószerrel is. Csinálj így egy próbát , és meglátod nem fog belekenődni.
Hát ez nem nyert hangszórót! A ma nitrózott paneljeimet kb. egy hete marattam ki, azért is maradt meg a toner mert a fúrásnál jobban látszódnak a lyukak. Ha tényleg pórusos a cucc akkor száraz panelen is reménytelen a takarítás. A pa-elektronikán vettem a panelt(ahogy itt sokan mások), ha esetleg ez befolyásol valamit(pl. pórusosság).
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Nem azzal van baj , hogy pórusos , hanem amikor vizet kap + a marató szer hatására beleszivárog a feloldott fekete toner por.
Megmondom , hogy próbáld ki .Végy egy egyoldalas nyáklemezt aminek a nem réz oldalára vasalj , vagy laminál fel valami betűt , vagy rajzolatot , ezt ugyebár lazán elfogod tudni távolítani akár körömlakk lemosótól kezdve a hígítóig bezárólag.Na de ha a réz felületre laminálsz , és kimaratod utána belerakod vízbe lemosod a maratószer maradványokat , és a vizes felületről próbálod lemosni vegyszeresen a rajzolatot , na akkor már belekenődik.Ez tuti. Próbáld ki megfogsz lepődni , hogy úgy lesz , és akárhányszor csinálod így mindig az lesz a vége , hogy szép fekete lesz neked a nyák közepe , mert nem is a felülete , mert jól beissza magát sajnos ez van. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Én is pa- elektronikán vett paneleket használok, nitrohigító 2 másodperc alatt leoldja nyomtalanul a tonerfestéket.
Esetleg túl nagy hőfokon laminálod, ez teszi a festéket oldhatatlanná? Próbáld meg kisebb hőfokon, csak azért, hogy így oldható-e. Vagy laminálás után hirtelen hideg vízbe kerül.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Nem is kell "dörzsölni" ha kipróbálod a laminálás előtti tisztítást is avval fogod csinálni , a finomabb változat szinte jobb mint a legfinomabb vízpapír
"Aromás higító" a kulcsszó. Én is próbáltam mindenfélével, de a legjobb megoldás az aromás higító volt. És csak száraz fúratlan panelt szabad lemosni a higítóval. Utána vizes tisztítás szárítás és tökéletes az eredmény. Nálam egyébként HP tonerport kellett lemosni.
Bárhol-festék -háztartási boltokban - 100ft os boltban- multikban...
Nekem nitro hígítóval tökéletesen lemosódik.
Megfejtem én ezt neked - ha házasember vagy, minimum látnod kellene, hogy ott van a mosogatószerek arzenáljában...
![]() Ha nem vagy-voltál még, akkor a mama munkaeszközei közt.
Nekem is, 2 másodperc alatt. De hogy tökéletes fémtiszta legyen, csiszolópapír helyett megpróbálnám az acélgyapotot.
Körülnéztem házasemberként, nyoma sincs ilyennek. De most már tudom, a boltban merre keressem.
Ok, én a saját példámon bátorkodtam ajánlani, itt használatban van, de sok út vezet a hegyre...
Régebben súrolóport is használtam, szintén a feleség arzenáljából.
Nyákradírt is használok, de talán már nem létezik, régi beszerzés utolsó darabjai. Ez nagyon jó, nem tudom miért nem gyártják. P20 technikához ezzel tisztítva mindig tökéletes. Pedig az igazán kényes a felületre.
Nem lehetséges hogy a "fém dörzsi" táj-jellegű elnevezése az "acélgyapot" ??
Nem! Ez az acélgyapot.
Kipróbáltam mindkettőt, nekem a "dörzsi szivacs" jobban bejött.
Én a fém dörzsit használom. Nem az acélgyapotot.
Én is házasember vagyok - de mosogatógépben nincs ilyen
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
Csiszoló szivacsként keresd barkácsboltban, ilyen formában kaphatók:
Bővebben: Link Bővebben: Link Különböző szemcsemérettel kapható, akár oldalanként is változhat a szemcse finomsága, jelölése mint a csisz-papírokon P100-P180 stb. A finomabbal akár tükrösre is polírozható a rézfólia, minimális veszteséggel, és töredéke beruházás bármilyen oldószerhez képest. Én vasalás előtt, és maratás után is csak ezt használom, + gyógyszertári alkoholt zsírtalanításra, eddig bevált és a képen a végeredmény. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
Csak megerősíteni tudom a tapasztalatodat, én ugyanezeket használom mostanában - kizárólag szárazon! Ha nincs az oxidos rézfelületen csúnya elszíneződés, még az alkohol is elhagyható. Ugyanezzel a csiszoló szivaccsal szépen le lehet csisszantani maratás után szárazon a tonerpor-réteget is maradéktalanul.
A fotóddal kapcsolatban viszont eszembe jutott egy korábban számomra időnként hibát okozó dolog - p20 esetén. Ezen a nyákon is látható a gyártáskor alkalmazott hengerlés nyoma, ami -ha csak nagyon kismértékű is - problémát okozhat fotózáskor. A mélyedésekbe picit vastagabb réteg fotólakk kerül, ezért érdemes az expoziciós időt kicsit hosszabbra venni, és a nátronlúg (előhívó) töménységét az előírtnál kissé töményebbre venni. Ha ezt nem tartjuk be ilyen gyengébb minőségű nyákoknál, előfordulhat hogy a mélyedésekből nem tűnik el maradéktalaul a lakk, és csíkos marad maratás után a panelünk.
Sziasztok már én is gondolkozok régen ezzel a vasalásos nyák készitéssel csak nem vagyok magamba biztos, hogy milyen nyomtatót is vegyek. Ha tudnátok egy pár modelt mondani az jó lenne előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |