Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   954 / 1388
(#) papus51 válasza lucky hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Szia Lucky!
Ez egy HP Deskjet 3070A. Három szines patron és egy fekete van benne.
Nekem az jött be, hogy a fekete rajzolatot színes beállításban, a legjobb felbontásban nyomtatom, fotopapír állásban.
Ilyenkor a fólián egy zöldes árnyalatú nyomat jön létre ami kissé áttetsző, de a levilágító UV-ját elég jól maszkolja.
A fólia típusa: niceday inkjet transparency film. 50db A/4-es néhány ezer forintba került.
Üdv,
Laci
(#) pjg válasza papus51 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Milyen ötletes. Mi lenne, ha színes lézerrel pirosban nyomtatnám a maszkot? Azon az UV nem nagyon megy át.
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Szia Pjg!

Én lézerrel korábban nyomdai eredetiket készítettem cdak NYÁK gyártásra nem használtam, de vannak gondolataim ezen a téren, ha megengeded:
A lézernyomtatók felbontása általában nem éri el a tintasugarasakét (úgy tudom általában 600dpi). Lehet, hogy ez nem elég a finom rajzolathoz.
Viszont ennél fontosabb probléma szerintem az, hogy a lézerrel készült vonalaknak térfogata van, vagyis a festék kiemelkedik a hordozóról. Emiatt, ha a festékes felével fordítod a fóliát a NYÁK lemezre, akkor a festékréteg elemelheti a fóliát a felületről és az egész rajzolat deformálódhat. Ezt csak mint gondolat merült fel, ismétlem nincs benne igazán gyakorlatom.
A nyomdai gyakorlatban, ha nem kellett igényes eredeti, akkor pausz papírra nyomtattam lézerrel és azon keresztül ment a levilágítás.
Üdvözlettel,
Laci, papus51
(#) Ge Lee válasza papus51 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Idézet:
„ami kissé áttetsző”
Nekem mindig ezzel gyűlt meg a bajom, átengedte az UV-t is. A még nem jó, még nem jó, már nem jó esettel küszködtem, míg meg nem untam. Sajnos vasalással nem nagyon lehet ilyen finom rajzolatot csinálni.
(#) papus51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Sajnálom Ge Lee, hogy Neked nem jött ösze.
Nálam tényleg stabilan működik a nyák gyártás ezzel a módszerrel.
Az igaz, hogy a levilágítási időt próba csíkokkal és különböző időkkel belőttem optimálisra és gyári fotolakkos panelt használok, mert a P20-al tele volt már a ..
Üdv,
papus51
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Nem jól tudod a tintasugaras nem közelíti meg a lézer felbontását.Próbáld ki , ha már olyan sűrű vonalakat próbálsz nyomtatni , akkor már összefolyik lézernél nem.
A fekete szín nyeli el a legjobban a lézerfényt egyébként.
És most had ne részletezzük ezt itt , mert ez nem is az a hely , de amit feltettél képet nem igazán kivehető , hogy milyen is a minőség .Bár én megnéztem kinagyítva élesítve , világosítva , hát nem részletezném inkább.
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Szia eyess!
Nem azt írtam, hogy melyik szín mennyire nyeli el a "lézerfényt", ami nálam UV és fénycső, hanem azt, hogy a nyomtatóm melyik beállítása volt a legmegfelelőbb a maszkolásra.
A tisztán feket nyomattal az volt a probléma, hogy a transzparens fólián nem takart megfelelően. Ez nincs összefüggésben a fekete szín elnyelő képességével, szerintem.
Az általam feltett képpel mi a bajod? Ott a legfinomabb vonalméretek az amatőr gyakorlatban egyáltalán szóbajöhető, még felforrasztható alkatrészhez készültek.
Egyébként meg a Ctrl billentyű nyomvatartása mellett a + leütögetve tetszés szerint kinagyítható kép.
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

A fedést dolgában mármint , hogy színessel jobb fedést lehet elérni azt aláírom .Akár lézerről , vagy tintasugarasról legyen szó , de minőségben a lézer jobb ez tény.
Az amatőr gyakorlat amit említesz az mára már profira nőtte ki magát , és elképesztő dolgokra képesek az emberek a határokat is átlépve.Ezért nem jó az , amit írtál , mert már rég előrehaladottabb a dolog mint sejtenéd.Talán látogass el a -Nyáklap készítés kérdések topikba , és olvass vissza jó sokat .Láthatsz szép dolgokat ott , és eldöntheted , hogy ma hol tart az amatőr világ.

Igazad lehet, de végül is a festék takar és a fólia átengedi a fényt. Szerintem tök mindegy, hogy 1-2 tized mm magasan van a nyák fölött az átlátszó film. A pauszon nem ugyanolyan vastag a festék?
Szerintem egy 600dpi vel kinyomtatott maszk 1000x jobb minőséget biztosít, mint ha redisz tollal, csőtollal, vagy filctollal rajzolnám meg. Gyakorlatomban 0,3mm-nél vékonyabb vonal nem fordul elő. Hobbizom.
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

De igen. Csak, amint azt írtam, igénytelenebb nyomatokhoz használtam és nem rétegfordítottan. Így előfordult némi alávilágítás, ami a vonalak karcsúsodását okozta, de ismétlem ezek szöveg oldalak voltak és nem igényes nyomathoz.

Nálam mindig a festékes oldal fekszik a fényérzékeny rétegre.
(#) papus51 hozzászólása Szept 24, 2013 /

Csináltam még egy filmet a tintasugaras nyomtatóval.
A kész NYÁK fotója alább látható.
Az IC lábak közötti szöveg 0,08mm-es vonalakból van.
A fotóval csupán azt szeretném bemutatni, hogy egyszerű eszközökkel, mondhatni sufni körülmények között, mi az ami kihozható, nálam.

NYÁK.jpg

(#) hotib hozzászólása Szept 25, 2013 / 1

Sziasztok,
Igaz, nem egy komplett szerkezet, de a jól működő elektronikának ez is szükséges kelléke. Egy ismerősöm kérésére készítettem, ő fogja megépíteni is.

frm.jpg

(#) efraim válasza hotib hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Szép, de nem értem. A panel alján baloldalt van egy stabilizátornak hely, ami a feliratok szerint LM7905 ( In - Out - GND ) de mégis +5V van odanyomtatva. Másrészt ez a +5V az IC GND-jére van kötve.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) hotib válasza efraim hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Az nem LM7905, hanem sorkapocs. Külső, telepes táplálású tápegység csatlakozása. Abban van a stabilizátor is, egy 78L05.
(#) efraim válasza hotib hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

OK bocs. Akartam javítani is a hsz-t, mert az IC-nél is a helyén van a táp, de már késő volt.
(#) vicsys válasza hotib hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Nagyon szép minőség, gratula!
(#) nagym6 válasza hotib hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Milyen fúróval fúrtad ilyen sorjamentesen? köszi.
(#) Frankye válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Élessel.
(#) hotib válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Köszönöm, igyekszem.

@nagym6
Használt keményfém fúrókkal (0.7, 0.85, 1.1 és 1.25) fúrtam, a kép széle felé eső lyukakon látszik is hogy nem kellően voltak élesek. A nagyobb lyukakat 2-es kukorica maróval martam, átmérőjük 3.5 illetve 2.9mm. Ezek sorjásak lettek, de egy régebbi, nem túl éles bicska élével meghúztam őket. Gyors, és szebb eredményt ad (egyenes éleken) mint a tűreszelő. A lyukakat persze tűreszelővel "dolgoztam meg"

Így könnyen kitalálható, hogy CNC-vel készült a fúrás-marás, maga a nyák pedig fotózással, dry fóliával.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

A hagyományos új! -olcsó- fúró is sorjásan fúr nekem. Akármilyen fordulaton. Vagy már az első pillanatban kimegy az éle, nem tudom. Volt valamilyen keményfém fúróm, az volt jó, csak már nem tudom milyen.
(#) _vl_ válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Idézet:
„Akármilyen fordulaton.”

Próbáld ki 30.000-en. Ha bírná, ott már nem lenne sorjás. Igaz, a hagyományos nem is fogja bírni.
(#) Szpisti hozzászólása Szept 26, 2013 /

Ilyen vonalsűrűségnél én már nem kísérletezgetnék otthoni nyomtatókkal, mikor bármelyik nyomdai cég 3-400 Ft-ért televág egy A4-est ilyen bga rajzolatokkal pendrájvon vitt vagy elpostázott pdf-ből.
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Szia!
E-bay-en vettem volframkarbid fúrókat, 0,3 és 0,5 méretben pár száz forintért. Azok szépen fúrnak.
(#) szili83 válasza papus51 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Azok hogy vannak fent e-bay-en? Mondjuk 0.8mm-es az igazi.

Illetve ha valaki jó marót tudna nekem ott, az is jó lenne.
(#) _vl_ válasza szili83 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

"carbide drill" szöveggel érdemes keresni. Marót is szoktak árulni a fúróárusok.
(#) hotib hozzászólása Szept 27, 2013 /

Keményfém fúrókhoz: azt ne kerüljük meg, hogy ezeknek a fúróknak a szára 1/8"-os (3.175mm) Ergo ilyen befogó kell a gépbe. A normál tokmány is lehet jó, persze, ha megfelelő precízségű, mert ezek a wolfram-karbid anyagok meglehetősen merevek, és nem tolerálják, ha üt a tokmány.

Kísérletezni szerintem olcsóbb, ha használtat vesz valaki, mint a korábbi fotón is látható, azért lehet használni. De kevésbé fáj, ha törik. Mert törik...
Fúrtam én is marokból keményfémmel, mert csak az a lehetőség volt abban a helyzetben. Jól megtámasztott kézzel ment az is, de jóval hamarabb törik, mint a HSS. Igazából egy nem lötyögős állvány nem árt hozzá.
CNC-nél persze nem nagyon törik, ott csak az emberi közbeavatkozás tesz keresztbe neki

Szerk: azt azért ne gondolja senki, hogy a használt keményfém éle annyira kopott, mint a használt HSS-é. Azért visz az rendesen, bár biztos van példa az ellenkezőjére is. És pörgetni kell, annyival úgyse nagyon lehet otthon megpörgetni, mint a gyárban. Én 30 ezer környékén fúrok, ennyit tud a Kress.

Az apróban jelen pillanatban is hirdetnek használt keményfém fúrót (semmi közöm hozzá, még csak nem is tőle vettem az enyémeket)
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) papus51 hozzászólása Szept 27, 2013 /

Hotib jól írja. Nagyon könnyen el lehet törni, egyet már nekem is sikerült.
Én asztali fúrógéppel használom és a törés óta arra figyelek, hogy ne engedjem lejjebb a fúrót ha már átfúrta a nyákot. Így még van egy kis esélye a fúrószárnak, ha egy kicsit üt a tokmány.
(#) kaqkk válasza papus51 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Én az előző3 noname fúrómmal szinte nyákonként 2-3 fúrót törtem (állványban) Most egy hete vettem a vaterán egy PROXXON -t evvel tökéletesen lehet használni még a 0,4 est is ! Nem üt nem visít csak egyszerűen teszi a dolgát .
(#) tothmartonemil hozzászólása Szept 28, 2013 /

Üdv!

Elég kezdő vagyok NYÁK készítés terén. A kérdésem az lenne, hogy mi alapján kell kiszámolni a vonalvastagságot a tervezésnél?
Következő: »»   954 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem