Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Idézet: Nagy valószínűséggel nem járható. Csakazonos típusra cserélhető, mondván, minden, de legfőképpen a kémény ahhoz lett méretezve hivatalosan, még ha többet el is bírna. „De akkor összességébe az járható út hogy ha találunk még régitipusú gázkazánt akkor veszünk egy nagyobb teljesítményüt és egy az egybe lecseréltetjuk egy gázszerelővel mondjuk a 10KW-sat egy 23KW-s ra...”
Az a jó, minél alacsonyabb az égéstermék hőmérséklete, gázkazánnál.
Akkor ott tömítetlenség van az ajtóknál. Azbesztzsinórcserét ajánlanék.
Egyrészt: a vegyestüzelésűre írtuk a 120 fokot.
Másrészt: a régi gázkazánokra is igaz (a nem kondenzációsra), azért kellett alu bélés, hogy pillanatok alatt a víz forrpontja felé emelkedjen a bélés.
Nem, nem azonos típusra (nem is tudnánk, ha egyszer már az nincs), csak azonos teljesítményűre.
De szerintem te is erre akartál kilukadni
Idézet: Nálam is így volt, szintén fatüzelés van. Kazáncsere másik típusra, és kézzel megfogható (pár másodpercre) a füstcső a kazán után fél méterrel. Drasztikus különbség a két féle kazán között, jóval kevesebb -legalább 50%-al- tüzelő kell most. Tehát ezek szerint erősen kazánfüggő is. „hiába minden próbálkozás rengeteg hő megy ki a kéményen”
mnyugger válaszára referáltam, abban kondenzációs gázkazánról volt szó.
Szia!
Igen ez lett volna a másik ötlet hogy a kazán "hőátadó felülete" nem a legjobb vagy a leghatékonyabb... A vizhőfok optimális azzal nincs gond.. de ha egy pufferra dolgozna rá akkor lehet hogy lehetne gyorsabban keringetni és mégtöbb hőt kivenni! Milyen tipusud van amugy?
Akkor jó, biztosan az kavart meg (engem), hogy nem írtad a gázkazán elé, hogy kondenzációs. Bocs
Ha egy gáztervbe bele van írva, hogy X vagy Y típusú gázgazánhoz készűlt, akkor csak X vagy Y típusút szabad beépíteni, hiába X és Y típusoknak azonos a teljesítményük. Ebbe a "problémába" kb. két éve futott bele testvérem, egy olcsóbb verziót akartak felszereltetni de akkor sok papírmunkát újra kellett volna kezdeni, inkáb legyintettek egyet mert már nagyon be szerettek volna költözni.
Egy pufferrel nem lehet feljavítani a kazán hatásfokát. Kényelmet lehet vele vásárolni, lehet termosztátot rakni vegyestüzelés mellé de kb. ennyi, nem fog kevesebb tüzelő fogyni.
Neked milyen kazánod van? Nálunk egy fekvő, öntöttvas vegyestüzelésű van. Sime és/vagy Solida néven fut. A füst hőmérséklete szintén a mellékletben látható. Az eredményekhez adj hozzá kb. 10 °C-ot, nem közvetlen a füst hőmérséklete van mérve hanem a füstcső felülete de az közvetlen a kazán mellett. A kémény bélelve van saválló csővel.
Típust nem tudok. A régi gyári, aknás, ide öntöttem a szenet, néha alul meg kellett tekerni, úgy ment a tűztérbe. Szlovák kazán, többet nem tudok róla. A mostanit egy maszek gyártja szomszéd városban, híresen jó hatásfokú, környékünkön rengetegen használják nagy megelégedéssel. Típus itt sincs. Ebben a hőátadó felület nagy, még a rostélyban is víz van. Mindenki aki erre cserélt, mondja, hogy eléggé kevesebb tüzelő kell.
Idézet: Ha a kéményen kimegy a meleg, nem tudom a puffer használna-e. Túl meleg lesz a lakásban? Akkor biztosan hasznos a puffer, a többlet meleget átveszi.„egy pufferra dolgozna rá akkor lehet hogy lehetne gyorsabban keringetni és még több hőt kivenni!” Visszább írta kolléga az ajtók tömítését, vagy valahogy ne tudjon annyi levegőt szívni, akkor lassabban ég, több idő lesz a meleget átadni a víznek. Ha vastag koromréteg van a hőátadó felületeken, az is ront sokat.
Vagy rosszul értett meg a testvéred valamit (megtörténik), vagy jogszabályt rosszol idézve próbálták meghintáztati, drágább, jövedelmezőbb munka megrendelésére rábeszélni (megtörténik).
Pedig két éve még ez volt a szabál: 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető: a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű, b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél, c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával, d) az új készülék besorolása: da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy db) ha az új készüléket a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe, vagy dc) EK típusvizsgálati tanúsítványa szerint a 2. melléklet 5.2.4.2.1.2. pontjának megfelelően alkalmas, nem a gázkészülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel történő szerelésre és az alkalmazott égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer gyártójának a 2. mellékletben megadott részletekre kiterjedő utasítása alapján szerelik, valamint a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe. Most pedig ez: 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet A gázfogyasztó készülékek egyszerűsített eljárásban történő cseréje 7. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülékek cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek, valamint a (2) és (3) bekezdésben az adott esetkörre vonatkozó feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető: a) az új gázfogyasztó készülék vagy gázfogyasztó készülékek felszerelése nem jár a gázmérőhelyen felszerelt névleges méréshatárú fogyasztásmérő cseréjével, b) a készülékcsere nem jár a fogyasztói vezeték cseréjével vagy átalakításával, kivéve annak a cserélendő gázfogyasztó készülék kizárására szolgáló elzáró szerelvény és az új gázfogyasztó készülék csatlakozási pontja közötti legfeljebb 1,5 m hosszú szakaszát, c) az új gázfogyasztó készülék nem gyűjtőrendszerű, és nem több helyiségből igénybe vett égéstermék-elvezetőhöz csatlakozik, és d) az égéstermék-elvezetőhöz csatlakozó új gázfogyasztó készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő gázfogyasztó készülék hőterhelésénél.
A szerelő és egy tőle teljesen független épületgépészetnél dolgozó ismerősöm is szentül esküdött arra, hogy csak azt lehet felszerelni, ami a tervben is van. Új bekötésről volt szó.
De cseréről beszélgetünk, ekként nyilatkoztál:
Idézet: „Csakazonos típusra cserélhető” Erre mondam én: Idézet: „azonos teljesítményűre” te arra válaszoltál, és úgy hivatkoztál a testvéredre. Erre most mégis új bekötés? A meglévő készülék egyszerűsített cseréje nem ugyanaz, mint amikor a tervtől akarunk eltérni. A kérdező meglévő készüléket kíván cserélni, nem a tervezőt felülbírálni. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
Új bekötés, tervvel, mindennel ami kell. A felszerelés, pontosabban a gázkazán megvásárlása előtt akartak variálni. Azt gondoltam, régi készülék cseréjénél is lehet ilyen probléma.
Nem, szerencsére hagytak helyt a régi cseréjének, azonban tényleg nehéz, mert nem gyártanak, ezért egyre kevesebbet is árulnak abból, ami megfelel a régi helyében.
Akkor egy biztos. Alaposan át kell gondolni, hogy mi lenne a megfelelő megoldás!
Nem a kondenzációs kazán elől zárkozom el, hanem a majd millió fointos telepítési és terveztetési költségtől.... Idézet: Van egy 25 éves Qadriga kazánunk, ez állítólag legrosszabb hatásfokú. A kimenő füst elég hideg, simán fogható kézzel bármeddig a kazán fölött a füstcső. Hol tud még a kondenzációs itt spórolni, nem tudom. „Ma már csak kondenzációs kazánt lehet újonnan venni. Igen, sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak, mint elődjeik.”
Szerintem próbálj meg beszerezni egy kisebb vegyestüzelésűt, (de előtte tényleg próbálkozz az ajtótömítések cseréjével, kisebb deformálódásokat is áthidal, esetleg ajtócsere), a gázkazán meg akkor működjék, amikor nem vagy otthon tüzet rakni.
Ha kézmeleg a füstcső, akkor az a langyos füstgáz hogyan csinál kézmelegnél melegebb vizet?
Egyszer a rádióban hallottam hasonlót valami energiacsodáról, ott is a riporzer ugyane kérdésére azt válaszolta a hivatásos szélhámos: "A 40 fokos közegben is sok energia van, ha sokat bombázzuk vele a vizet, felmelegszik az!" Hát, kikapcsoltam a rádiót, de elgondolkodtam azon, hogy mit szólna a jóember, ha őt meg sok 10 fokos vízzel locsolnám, " sok van belőle, melegszel!" (Persze, 40 fokkal lehet fűteni, pl. padló-, falfűtés, légfűtés, de ő a fűtővizet akarta vele magasabb hőfokra késztetni) A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
Kézmelegnél azért több, de simán fogható forró érzéssel. Nincs benne hőmérő. A vegyeskazánon van hőmérő, csúcsban 50 fokos a víz, akkor megfőlünk a lakásban.
Az 50 fokos víz a kazán idő előtti tönkretételét okozza.
Egy kazán, amit rendes hőfokon járatnak, túlél egy embert. A fateré most is menne, ha a fater élne. De 34 évet biztosan ment addig is. A sógorom 30 év alatt a harmadikat nyüstöli. (A második kettőt azonban már használtan vette). Szerinted ki járatta 80 fokos, és ki 45-55 fokos vízzel? A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
Idézet: „csúcsban 50 fokos a víz, akkor megfőlünk a lakásban.” Jó nagy radiátoraid vannak, alkalmadsk a (hagyományos) gázfűtés 70/50 (átlag 6o)fokjára. A "vegyestüzelésű" (valójában fa vagy széntüzelésű) kazánokat azonban 90/70 fokra (átlag 80) tervezték/tervezik.
Ha 50 fokos víznél megfőlünk, mi lenne 80 fokos víznél.
Na igen. Ha 86-os benzinnel is elmegy a Cadillac-ünk, és a jó zajszigetelés miatt nem halljuk a csilingelést, mi is lenne velünk. Drága az a nyüves 98-as.
Én is vettem szoros vászoncipőt, menő volt, csak kilúkasztotta a lábujjam egy hónap alatt. Mi lett volna velünk, ha pontos méretet veszek. Értem én, hogy adott dolgok vannak, de attól még a műszaki dolgok igazak maradnak. Én csak elmondtam, mik a hátulütői (hosszú távon, ami csak félhosszú valójában egy kazán és egy emberélet arányában) a túlméretezés utáni alulhasználatnak. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
No comment... Végül is nem nyomott szét semmit...
Lehet negatív hőmérsékletet mér. Hűtőnek érzi magát.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
Tyű!
Zárt, nyomás alatti rendszernél nem tűnik akkora veszélynek valójában, hiszen légkörinél nagyobb nyomáson nagyobb hő kell a gőzfejlődéshez, -míg nem szakad fel egy forrasztás/hegesztés sem. De nem kell forszírozni, mert akkor igen baj lesz.
Energetikusi suliban volt egy példa.
A téli, nem befagyott Duna hőtartalma elegendő lenne egész Bpest fűtésére. Beleértve az utakat és a járdákat is. No! De. Azt a hőmennyiséget nincs aki kivegye belőle. (+1 - 2°C) Akkor még nem volt szó hőszivattyúról, de szerintem az is lefagyna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |