Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   123 / 200
(#) laller015 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az egyenirányitót szerintem nem kell cserélnem!
Ez a "készülék" 15 volton kb 250mA-t fog leadni,oda elég lesz az SB360.
Viszont a pufferek 6,3Voltosak azokat muszáj kicserélnem,különben felrottyan a rendszer.
Viszont nem értem mire való a két optocsatoló,ha egy lenne belőle akkor tudnám mi célt szolgál,de így nem értem.

(#) _vl_ válasza laller015 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Idézet:
„Ez a "készülék" 15 volton kb 250mA-t fog leadni,oda elég lesz az SB360.”

Ez egy flyback cucc. 15 V kimenetnél vagy elég lesz a 60V-os Schottky, vagy nem.
Én a múltkor terveztettem egyet a gyártó tervezőprogramjával, az a 16.5V-os kimenethez ~70 Voltra saccolta a feszültségcsúcsokat. Meg lennék lepve, ha a 15V-hoz elég lenne a 60V-os...

Értem,bele sem gondoltam hogy ekkora csúcsok lesznek ott:/
(#) _vl_ válasza laller015 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szkóppal meg lehetne nézni, hogy mekkora csúcsok vannak ott most (terhelésen), abból mondjuk nagyobb biztonsággal lehetne tippelni, hogy mi várható nagyobb feszültségen (elvileg arányosan nagyobb várható). Plusz legalább 10-20% ráhagyásnak is kéne maradnia.

Szkópom sajnos nincs.Berakok majd egy 100-200voltos Schottky-t,az biztosan megállja a helyét füst nélkül.De mit lehetne kezdeni a TL431 feszültség osztójával?Az a baj hogy az egész panelből semmit sem értek,hogyan működik.
(#) tamas9702 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

a kondik low ESR-re cseréjével megjavult a táp.Köszönom a segítséget.
most hogy megy át szeretném alakítani szabályozhatú feszültségű és áramú tápnak.
olvastam hogy az AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápna című cikkben leírtak nem megfelelőek egy atx-es táphoz.
kérdésem hogy esetleg van-e olyan kapcsolás ami jó ehez tápegységhez??
(#) 1984white válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Először is felejtsd el azt a cikket, nagyon pontatlan. Itt ezen a fórumon/topikon jobb megoldást találhatsz rá az előző oldalon ha visszaolvasol. (ott a rajz is, én is linkeltem)
At és Atx tápokat is átlehet alakítani feszültség és áramszabályozósra is. Az a feltétele az átalakításnak, hogy a vezérlője tl494 legyen. A több ic-st is átlehet alakítani, csak azokat kicsit másképpen kell. Privátban megkereshetsz ha nem megy.
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Igen, valóban át lehet alakítani az ATX tápokat is. Egy picikét másként kell eljárni (alapból nagyobb körültekintéssel), de ha tudod mit csinálsz, akkor nagyobb az alkotói szabadság is. Gondolok most arra, hogy az ATX tápok vezérlő áramköre terheléstől/kimeneti feszültségtől függetlenül el van látva tápfeszültséggel.
(#) tamas9702 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Aha. Megtaláltam. De lenne egy kérdésem: Ha a komparátorost részt eltávolítom akkor a PS ON részt is eltávolítom. Akkor ha bedugom a konnektorba akkor azonnal indulni fog??? Illetve ha az általad belinkelt kapcsolásban lévő ellenállásértékek nem stimmelnek (pl az ic 2-es és 3-as lábát a kondin keresztül összekötő ellenállás 27K helyett 47K) akkor azokat is cseréljem-e vagy nem muszáj?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013

Idézet:
„Ha a komparátorost részt eltávolítom akkor a PS ON részt is eltávolítom. Akkor ha bedugom a konnektorba akkor azonnal indulni fog???”

A 4.lábat leteszed a testre közvetlenül és indulni fog a tápod.
Idézet:
„(pl az ic 2-es és 3-as lábát a kondin keresztül összekötő ellenállás 27K helyett 47K) akkor azokat is cseréljem-e vagy nem muszáj?”

Én Gelee fórumtársunk javaslatára kiszedtem a nem nekem nem kellő részeket (védelem stb) és minden értéket a rajz szerintire cseréltem. Javaslom te is így csináld és jó lesz.
A feszültség potit viszont 22k(rajzon10k) ra cseréld és akkor a kimenőfeszültség, tápoktól függően 0-30V is lehet!

rendben de akkor az általad belinkelt kapcsolásban az az ellenállás helyére vagy vele párhuzamosan rakjak kapcsolót???illetve az LX az milyen kivezetés???
a feketével bejelölt dolgokat távolítanám el . illetve a másik kép lenne a megvalósításra váró kapcsolás. remélem jól rajzoltam.....
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Nem a potin van a hangsúly (persze azért nem lehet túl nagy és túl kicsi értékű sem), hanem a feszültség osztásviszonyán. Tehát nem muszáj másik potit venni, egyszerűbb egy ellenállást kicserélni. Ha meg a másik módon van megcsinálva az átalakítás ahol a poti nem a kimenetre van kötve hanem a referencia körbe, akkor akár jóval nagyobb értékű is lehet.

Így van, meghagyod a +12v részt a többit a jelölt módon kiiktathatod.
Idézet:
„rendben de akkor az általad belinkelt kapcsolásban az az ellenállás helyére vagy vele párhuzamosan rakjak kapcsolót???”

Milyen kapcsolót?

Idézet:
„A 4.lábat leteszed a testre közvetlenül és indulni fog a tápod.”

a kapcsolásban viszont egy ellenálláson keresztül van letéve testre . a rajzon én berajzoltam a kapcsolót de nem tudom akkor te hogy gondoltad....

Jó lesz ellenállással is vagy nélküle is. A lényeg, hogy a dtc-re ne kerüljön feszültség, mert a küszöbfeszültség elérésekor (kb4,5v, adatlapon megnézheted pontosan) az ic leállítja a kimeneteket.

nem tudom hogy ezt meg lehet-e csinálni de ha az 5vsb-ről egy kapcsolóval adok neki 5V-ot akkor leáll???
(#) 1984white válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Ha kell a ps/on akkor hagyd benn a gyárit vagy kapcsolóval a 230v betápot kapcsold.
TL494_TI
Az adatlapot megnézve a dtc-n 3,3v-nak kell lenni ahhoz hogy kikapcsoljon az ic. Gondolom, hogy jó lehet a kapcsolós ötleted, de én nem próbáltam.
(#) tamas9702 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

És ha én 3,3V helyett 5V-ot adok neki attól nem fog kikészülni az ic???
(#) 1984white válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Nem tudom, mert nem próbáltam. Inkább tegyél oda egy 3,3v zénert is. A 230-at nem jó kapcsolni? Feltétlen akarod a ps/on-t?
(#) agressiv válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Nyugodtan húzd földre. Viszont, a készenlét 5V-ja terhelés nélkül hamar fel fog robbanni.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) laller015 válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Ha a 4-es lábra azaz a "holtidő" lábra 3,3 volttól többet kapcsolsz akkor leáll az IC pulzusmodulált vezérlése,magyarán 3,3 volt felett a tápegység leáll.
(#) tamas9702 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

kiszedtem ami nem kell. holnap megpróbálom összerakni. azért szeretném hogy müködjön a ps/on mert szeretném használni a táp kikapcsolt állapotában az 5VSB-t
(#) proli007 válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 29, 2013 /

Hello!
Ha megnézted volna az adatlapot, láthattad volna, hogy a DT bementi áramának megadásánál, ott vigyorog, a Test Conditions : Vi=0..5,25V.
(Dead Time Control Section)
üdv! proli007
(#) slikkmete hozzászólása Feb 3, 2013 /

Sziasztok!
Átalakítottam egy AT (DBL494) tápegységet az oldalon lévő leírás alapján. Bekötöttem a visszajelzést a 12V-os ágba és a trimmert is beraktam az 1. láb alsó feszültségosztójára, kicseréltem a kimeneti kondenzátorokat (mind a negatív mind a pozitív ágban (12V, 5V)), schottky diódákat is, sr504-esekre cseréltem a negatív ágban, és az 50k potenciométert is bekötöttem a 2. lábra.
A probléma a következő: a trimmerrel beállítottam a maximális kimeneti feszültséget 20V-ra, és ha a potenciométert a minimum állásba tekerem akkor elkezd ciripelni és a feszültség 5V körül van.
Mi lehet a probléma? Valahogy ki kéne hozni nulla voltot a kimeneten, ha egyáltalán lehetséges.
Köszi a válaszokat!
(#) 1984white válasza slikkmete hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

E szerint alakítsd át a tápod: Bővebben: Link
Így 0-30v között tudsz állítani feszültséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) Ge Lee válasza slikkmete hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Az a probléma, hogy az említett cikk szerint átalakítva a vezérlés kizárólag a kimeneti feszültségből tud táplálkozni. Ebből ugye logikusan következik hogy ha azt letekered, akkor elfogy a vezérlés tápfeszültsége. Ha nem ATX-es hanem AT-s tápot alakítasz át, akkor annak kell csinálni egy külső 12V-os táplálást (2-300mA elég).
(#) slikkmete válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

A 12. lábon nem lesz megfelelő táp az IC-nek, ezért áll le a vezérlés?
(#) szucsip válasza slikkmete hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Elvileg igen...
(#) slikkmete hozzászólása Feb 5, 2013 /

Helló!
Ha az alábbi kapcsolásban kicserélem a 0,06R/10W-os ellenállást egy 0,1R/10-ra. Milyen hatással lesz ez? Kimeneti teljesítmény változás megy végbe?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) szucsip válasza slikkmete hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

A kimeneti áram beállítható maximális értéke lentebb kerülHET. A kapcsolást nem értelmeztem még teljesen, de nekem eleve nem tetszik a feszültség-visszacsatolás. Rossz helyre van rakva a két (1-es és 2-es kivezetéseken) osztó alsó tagjának alsó fele.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Következő: »»   123 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem