Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Olyan hatással lesz, hogy nem fogsz tudni kivenni belőle 10A-t, hanem csak 6A-t.
Légy szíves írd le, hogy mi a nem jó ezen a rajzon ? Most akarom megcsinálni.
Köszi !
A rajz jó, és működik is a kapcsolás. Legalábbis itt fórumon arról számolnak be, hogy rendben, jól működik. Inkább elvi hibának tartom azt, amit írtam. A kimeneti feszültség (kimeneti áram*soros ellenállás értékkel) (0,06 Ohm eredetileg) csökkenni fog a terheletlen állapothoz képest.
Ha van kedved finoman szabályozni a tápodat, a mellékelt rajz szerint módosítsd a szabályzókört. Áram- és feszültség maximumát be tudod állítani 2 potméterrel, és a másik kettővel pedig az előzőekkel beállított határokon belül tudsz szabályozni. Így véletlenül se adhatsz túlfeszültséget, vagy nem mehet át nagyobb áram a kapcsolásodon, mint amit előtte beállítottál. A rajz forrása a kapcsolási rajzod tervezőjétől származik. (chirio.com)
Egy kis segitséget kérnék
****** Tegnap még volt egy működő ATX-em,belőttem 11V fixre,az 5V-ról kikötöttem az osztót. Szépen ment is 5A-en is fixen produkálta a 11V-ot. Kiforrasztottam a fölöslegest(3.3V és az 5V-os alkatrészeket),ere ma már nem akart elindulni. A 11V-ra kötött venti felpördül és annyi. Mitől lehet ez? Kell-e,szükséges az 5V-os rész jelenléte a működéshez? Köszönöm.
Üdv! 4. lábat kösd le a földre és soros izzóval indítsd a tápot hogy megy e? Ha úgy sem megy, akkor nézd át az osztókat (1-2 és 15-16 lábak) hova vannak kötve, szakadás stb-re. Ha nem megy írj és kitalálunk még valamit .
Az áramkorlátot én nem bántom...
Tegnap még semmi baja nem volt,12A-ig terheltem(ennyi műterhelés volt kéznél) csak a 12V-os ágat,gond nélkül.A többi terheletlen volt. Még ment ventivel,aztán nekiálltam kiforrasztani a fölöslegest,majd lefeküdtem aludni.Ma már csak annyit csináltam vele,hogy a hálózati egyenirányitót erősebbre cseréltem(6A-es greatz-re) aztán már nem indult. A stand by 5V megvan,a 320V DC is,megvan... Az osztó is ugyan az mint tegnap volt. Zárlat,szakadás nincs. Bekapcsolom a venti felpördül és kész,el sem indul,vagy leáll az táp. Ebből az lesz,kivágom a kukába és veszek egy meanwell 250W-osat. Nem tudna nekem valaki késziteni egy 20A-es 10-12V-os tápot? A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Na jó...
Lekötöttem a 4-es lábat egy 10kohm-val a GND-re. Elindult. Akkor most nekem nincs rövidzár védelmem ,ugye? Semmi egyéb másban nem befolyásolja a működést ez a művelet? Köszönöm a tanácsot,amúgy!
Szia!
Így van: most nincs rövidzár védelem. Nem befolyásol mást. Ez csak egy "felülszabályzás" volt.
Így nincs védelem! Tegyél biztit, vagy csináld meg a 16-15pin -el az áramkorlátot. Rajzot itt találsz a fórumon. A 4. láb földelésével 2 dolgot iktattál ki: egyik a ps/on a másik a rövidzár. Más hatása nincs.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
A rövidzárvédelmet kialakitom majd,csak legyen már meg a nagyáramú táp,mert anélkül nem tudom folytatni a munkám.
Még egy kérdés: Az YE EI33C trafót körülbelül meddig lehet terhelni 13007-es meghajtókkal? Csak a fő 12V-os ágat akarom használni,legalább 16A kellene (~10A folyamatos állandó terhelés és a plusz) Az egyenirányitás 2*F16C20C lenne(tehát 4 darab 8A-os dióda) Ha nem elég,minden módositás nélkül cserélhetem nagyobbra a trafót?(van EI35-m) A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
A 12V-os ágnak sok lesz a 16A, de megcsinálhatod azt, hogy kiemeled a közös földet és graetz-el egyenirányítod a 2db sorbakötött eredetileg 5V-os ágat. Azokon elvileg 3db 0,7-es huzal van párhuzamosan, az bírni fogja, a kivehető feszültség pedig 24V körül lesz.
Sajnos pontosan nem tudom mikor telítődik a mag. Méréseim és tapasztalatom alapján én olyan 10A mindig folyamatosan ki tudok venni belőle. Megkérdezhetem mire használod a tápot?
Ezt a tápot én is megcsináltam, működik is szépen. Nekem is megfordult a fejemben hogy a feszültség és áram figyelést rá kellene bízni egy műveleti erősítőre és a pozitív ágban áramot mérni meg a kimeneti feszültséget figyelni. Akkor a sönt veszteségét után lehetne szabályozni.
Miért kell ahhoz plusz OPA? Az osztó alját nem a sönt elé, hanem utána kötöd. Ennyi. Az más kérdés, hogy ha messze van tőle akkor előfordulhat hogy gerjedni fog.
Hello!
"Az osztó alját nem a sönt elé, hanem utána kötöd" Ez sajnos nem így van, még rosszabb lesz a helyzet.. üdv! proli007
Tudom, már leírtad hogy így sem jó, nekem mégsem esik egy tizedet sem a fesz 5A-nél sem, annak idején csináltam erről videót is. Az meg miért lenne rosszabb, ha a hibaerősítőnek nem a nulla, hanem a sönt utáni nulla lesz a földpontja?
Hello!
Én akkor is írtam, hogy hiszek neked, de ez nem hit kérdés. Készítettem egy szimulációt, hogy lásd nem a levegőbe beszélek.. Igaz arányaiban nem olyan, de így szemléletesebben látható a hiba. Az 5V referencia és a kétszer 10kohm miatt, 10V kimeneti feszültségnek kellene lenni. De annyi van?.. üdv! proli007
A táp lézerdiódákhoz és peltier cellákhoz kell.A diódák gyorsan lesznek kapcsolgatva(max 5A az erősebb dióda és még kettő 1-1A max), a TEM cellák pedig állandóan áram alatt lesznek 1-5A között a diódák hőmérsékletétől függően.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
De ha kiemelem a földet(GND-t) az áramkörből az mégis hogy fog akkor működni?
Vagy a greatz anódjai lennének a secunder GND és a stby 5V GND-je? A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Amit rajzoltál annak ebben a formában nem sok köze van ehhez a táphoz, de majd legközelebb csinálok akkor egy olyat is, meg videót a működéséről.
Úgy fog működni, hogy a graetz negatívja lesz a föld (mint ahogy egy hagyományos tápegység esetén is). Tehát nem kétutas egyenirányítás lesz 2db tekerccsel és 2db diódával mint ahogy most van, hanem 1db tekercs lesz (a 2db 5V-os sorbakötve) 1db graetz-el. Így nem lesz 26V elérhető hanem csak kb. 24V, viszont mivel az eredetileg 5V-os tekercsek nem 2 hanem 3 szálból vannak, ezért 1,5x akkora áramot tudsz kivenni belőlük. Cserébe viszont nem elég a 2db dióda, hanem 4db kell. Van itt a topikban ilyen rajz is csak a 12V-os tekercsekkel, úgy már 52-54V lehet a kimenő feszültség maximuma.
Köszönöm a segitséget!
Erre a rajzra gondolsz,ahol el van nyesve a trafó közepe? Szóval ugyan ez kell nekem,csak nem a 12V-os,hanem az 5V-os tekerentyűkkel? A rajz többi részével most ne foglalkozzunk.
Ok,már megy is,szépen,a feszosztóval még eljátszok,de működik.
Ide most azért elég a sima 40V-os schottky,ugye?Nem kell a 200V-os F16C**sorozat,jöhet bele az S10-20C sorozat? Max 11-12V-ot vennék ki,de az amper az kell. Még egyszer köszi. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Sziasztok!
Ge Lee! Szerintem proli007 azért tartja mégrosszabbnak az elgondolást, mert a vezérlő IC tápja földfüggő. A "0" potenciálja GND-n van. Így tehát a referencia feszültség az elvben= GND+5V... Megoldás szerintem az lehetne, ha egy másik; külső referenciáról járna a fesz. visszacsatolás. Például egy 5V-os stab IC nullás kivezetését kötnéd a tápegység kimenetének negatív pólusára (a virtuális földre), és ennek az IC-nek az 5V -os kimenete adná a referencia feszültséget a feszültség osztóra. Ez után már mehetne a hibajel erősítő invertáló lába a virtuális földre. Ha hülyeséget írtam, akkor mindenkitől elnézést kérek!
Hello!
Miért mondod, hogy nincs köze hozzá? Persze hogy ez nem egy PC táp, csak a szabályozás szimulációja. De a szabályozás ugyan úgy történik. Vagy szerinted nem ilyen a szabályozás felépítése? Ott a negatív ágban a Shunt, és a feszültség szabályzó osztó, a Shunt után, ahogy írtad.. Ha nem így van, akkor rajzold le már légy oly kedves, had értsem én is. üdv! proli007
Az 5V-os ágban van SBL3040 meg hasonló (2x15A/40V), az elég.
Az IC tápjához meg a referenciához nem kell hozzányúlni, miért kéne. Egyébként meg én nem kötök semmit sehova, nekem így jó ahogy van (és mindenki másnak is megfelelt akinek eddig csináltam). A söntön eső feszültség egyébként sem lenne probléma, mert egyrészt a rajzon lévőnél kisebbre szoktam választani, másrészt egy 5-10A-es terhelés nem fogja zokon venni azt a 100-200mV-nyi feszültségesést, harmadrészt pedig ha kicsi a terhelés (ami esetleg zokon venné) akkor szinte alig esik rajta valami, gyakorlatilag elhanyagolható.
Mindenkinek: értem én hogy ez a táp borzasztóan rossz, az áteresztős meg elképesztően jó, valahogy mégis inkább ezt használom... |
Bejelentkezés
Hirdetés |