Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Érdekesek a megnyilvánulásaid..
Szóval...a dobozon feltüntetett értékek azért érdekesek számodra (!), hogy tudd, mikor mekkora árammal terhelheted a tápot. Ahol és amikor a negatív feszt is használod és mivel csak 0,5 A a terhelhetőségük, csak olyan fogyasztót tehetsz rájuk, aminek ez elég.. Magyarul: pl. a 10 voltról ( +5 és -5 között = 10 volt) csak 0,5 ampert vehetsz ki a -5 volt diódái miatt, mivel azok CSAK annyit bírnak, hiába tud a +5 volté 25-öt... Ugyanez érvényes a -12 voltos témában... ott pl. ha 24 voltot akarsz használni ( +12 volt és -12..= 24 volt ), a +12 volt 10 amperes terhelhetősége nem érvényes, mert a vele soros -12 volt csak 0,5 áramot engedhet meg a DIÓDÁI miatt.. Tehát az utóbbi esetben nem tehetsz rá egy 24 V 20 wattos izzót, mert tönkre vágod a -12 volt diódáit. Kérdezz....
Csatoltam egy skiccet, talán szemléletesebb neked.. - ezekben a szituációkban ugyebár a gnd-t nem használod.
A te tápodon a fekete pöttyel jelölt sor értékei az irányadóak és beveheted a "játékba" a +3,3 voltot is, kombinálva a negatívokkal. Van még variáció a pluszok között is, de az meredekebb neked. Még annyit hozzáteszek, hogy normál soros kapcsolásban ( + , - + , - ), figyelembe véve az előjeleket is, az abszolút értékeket össze kell adni, úgy jön ki az összeg. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
-Köszönöm a részletes választ és az okítást!Azonban még mindig nem tudom,hogy mire jó a negatív és pozitív előjelű áram,amikor van test is??? -Eddig csak ezeknél a pc-s tápoknál találkoztam ilyennel,ezért érdekes ez számomra!És mi is lenne az a meredekebb pozitívokkal való variáció(k)?
Vannak olyan áramkörök a pc-ben, amiknek egyidejűleg negatív fesz is kell a gnd-hez képest... ezért...
Meredekebb..- azért, mert az előzőeket se értetted...- használhatsz pl. +5 és +12 volt közötti feszt is ( 12-5 = 7 ) pl. egy plusz venti "csendes " hajtására.. +5 és +3,3 között: 1,7 volt vmilyen célra...stb... Látom, még mindig nem tiszta... fogjál egy laposelemet ( 4,5 V) és egy 9 voltos elemecskét és kezdd el tanulmányozni a soros kapcsolásukat úgy, hogy hol szembe ( + - - + ), hol normálisan ( + - + - ) sorba kötöd őket.. a közepük mindig a GND és hamar megvilágosodik a dolog. Tedd be az eredményeket táblázatba... Ha végzel, terheld 5 mA-rel és újra méricskélj.. Utána rövid ideig fél amperrel és gyorsan mérj... kiderül rögtön az áramleadó képesség, csak itt még bonyolultabb lesz a belső ellenállások miatt, viszont itt nem füstöl el dióda..( csak kimerül gyorsan a 9 voltos elem..) A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
És ezt miért nem írtátok eddig le?...ennyi!Nem vagyok gyagya csak el kell magyarázni és megértem."Attól,mert nem tudok festeni,még szeretek festeni." ......Gyakorlat teszi.....Köszönöm!
Jó vicc... úgy kérdezz akkor.. - senki nem írta ide, hogy milyen vagy, csak a kérdéseid alapján az látszott, hogy nem ismersz pár dolgot..
Kísérletezz óvatosan, gondolkozva, 2 műszerrel egyszerre és az a sor legyen a szemed előtt, ami erre tápra vonatkozik a cetlin.
Bocsánat,ha gondot okoztam,nem volt szándékos!
Á, dehogy. semmi gond.. - a közmondás is azt mondja: kérdezz, az még nem baj.
Mod: 13 pötty kivéve! A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Leírtuk. Csak még eddig nem olvastad el elejétől végéig a fórumot.
Például a -12V a soros port (RS232) egyik jelszintje. Ehhez kell a -12V.
A kérdezőt nyilván az zavarta meg, hogy a rossz nyelvek egybe vegyítik a (-) és a GND funkcionális fogalmát. *
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Amióta az NPN tranzisztorok és az n-csatornás FET-ek elterjedtebbek (gyorsabbak), meg az informatikában a pozitív logika lett az uralkodó (szintén gyorsabb, a fő áramot jelentő elektronvezetés miatt), nem csoda, hogy a testpont sokak fejében a negatív tápfesszel vált azonossá.
Képesek inkább meghajtótrafót meg meghajtó IC-t fejleszteni, csak kiválthassák egy hídkapcsolásban a p-csatornás FET-eket. Mert egyforma alkatrészek, hasonló kapcsolási idő és csatornaellenállás. Időzítőknél, reaktáns terhelésnél nem mindegy. Upd: illetve a félvezetőkből könnyen felépíthető grätz-hidas egyenirányítás eléggé kiszorította (legalábbis a hagyományos trafós tápoknál) a kétutas, középleágazásos egyenirányítást, amihez dupla szekunder kell. Spórolás a vason-rézen. Így a trafó is sokak fejében kétkivezetéses és nem három. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Sziasztok!
Elméleti kérdésem lenne. Kellene csinálnom egy erősítőt vég+előfokkal. A végfoknak 4-6A kell és ideális esetben 14,4V (TDA1554). Az előfoknak kb 50mA és stabil 12V (LM1036+NE5532). Az egységeket külön tápról szeretném hajtani közös földdel, mert több helyen olvastam, hogy közös tápon esélyesebb, hogy zajt vesz fel az előfok, ami megjelenik a hangszórókon. Az egészet egy pc tápba szánom, ezért is írtam ebbe a topicba. A tanácsot pedig a következőben szeretném kérni. A végfokot a +12V-os körre kötöm megemelve 14,4V-ra és a pc táp szabályozását erre átkötve az 5V-ról. Ezzel nincs is probléma. Viszont az előerősítőt egy 7812-es IC-re lenne a legjobb kötni. Ezt nem tudom a 14,4-re, mert adatlap szerint kevés a 7812-nek a szabályozáshoz, valamint így nem külön tápon lenne. Mivel az 5V standby-t nem használom semmire, annak a trafójából tudok kinyerni annyi feszültséget (19V), hogy az a 7812-nek megfelelő legyen? Bár itt akkor megint megjelenne egy probléma, mert akkor kellene mellé egy 7805 is, ami meg visszamegy a TL494 13,14-es lábaihoz. Jó az elgondolásom, vagy nem megvalósítható, pl mert kevés hozzá a kis segéd trafó? Esetleg van másik egyszerűbb és helytakarékos megoldás (pl a nagy trafó 5V-os kivezetésből csinálni valahogy 7812-vel stabil 12V-ot)? Köszi és üdv: spgabor
Létezik 7812 low drop kivitelben is már régóta.. 0,6..0,7 difivel...
Pl. L4931C12, de biztos találsz forrást.
Találtam LM2940CT-12.0-t Lomex-en. Ez is Low Drop. Ha jól látom ez annyit jelent, hogy alacsonyabb bemeneti feszültség mellett is tudja stabilizálni a 12V-ot? Akkor viszont nagyon egyszerű, mert a 14,4-ról ezt leágaztatom és erről hajtom a előerősítőt. A táp többi részét meg nem is kell bolygatni.
Remélem nem fogok így földhurkot, vagy valami zavart átvinni egyik egységről a másikra.
Ha azt írják, akkor jó.. elmegy már 12,8-ról is, főleg a te 50 mA áramoddal.
Hali!
A TDA, ha jól emlékszem, max 18V-ig használható. Ebből kifolyólag azt is csinálhatod, hogy a tápot feltolod mondjuk 16V-ra, arról meg már mehet a 7812. Persze jó hűtés legyen a TDA-n!
Szia!
Találtam olyan 7812-őt, ami 15 voltnál már stabil és nem is drága. Így szerintem akörüli fesz lesz. Amúgy jól írtad, ha jól emlékszem 18V-ig bírja, csak azért írtam 14,4-et, mert az az ideálisa.
Még egy kérdésem lenne. A TD1554 és a pc tál kimenete közé mennyi tápot kellene raknom? Elég egy 1000-2000µF környéki vagy ez túl kicsi? Illetve ha odarakom ennek pl a többszörösét, az nem fog túl nagyot rúgni az erősítőbe? Azt sem akarom, hogy kevés legyen és a mély hangok esetén elfogyjon a táp, de azt sem szeretném, ha a feleslegesen túlméretezés miatt tönkretenne valamit.
Az erősítőm amúgy eszerint a kitt szerint lett építve. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Szia!
Bocsi, de nem igazán érthető ez a mondat: Idézet: „A TD1554 és a pc tál kimenete közé mennyi tápot kellene raknom?” Tehát az a kérdés, hogy a PC tápot kivül mekkora kondival puffereld? Mert akkor a válasz az, hogy annyival, amennyi a TDA adatlapján kívánatos az erősítő panelen. Semmiképp nem kell több. Tehát a 1×2200µF bőven elég. Más dolog: Én a helyedben kicsit vinném még fentebb azt a 14.4V -ot. Minél nagyobb a tápfeszültség, annál nagyobb az elméletben kivehető teljesítmény. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Szia!
Bocsánat, kondit akartam írni. Pufferelés lenne a kérdésem. Köszönöm, hogy kijavítottad. Amúgy köszönöm a válazt, viszont ez szül még egy kérdést. Mennyivel vigyem feljebb? 15-16V? A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Szia!
Nyilván addig, ameddig a 12 voltot feljebb tudod húzni biztonságosan, valamint az IC se kapjon többet, mint ami még jó neki... az ajánlott 16...16,5 volt a bolti applikációban. A névleges 50 wattnak megfelelő ampert pedig bírja a táp. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Szia!
A tda-nak 18V a maximuma. Tápból eredetileg egy AT-set akartam használni ide az egyszerűség és a jobb helykihasználás miatt (tegnap találtam egyet a lomok között), viszont ha nagyon megemelem a feszt, akkor nem biztos hogy lesz elég tartalék egy gyárilag 12V-on kb 8A-es AT táp esetében. Mert a végfok maximum felvétele 6A, az előerősítőé és a táp saját fogyasztásával számolva olyan 6,5A lehet valahol a maximuma.. Lehet, hogy mégiscsak egy erősebb ATX-est fogok használni.
Oké.. azt már neked kell tudnod, hogy a csúcsban 6 x 16, azaz 96 watt bemenőből meg tudod-e csinálni a megengedett 2 x 25 wattot...
Néztem az adatlapját, 2 x 22 watt és már elég komoly torzítással... A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
A táp nem probléma. A torzítás viszont szerintem nem olyan problémás, mivel régebben használtam ezt a végfokot a számítógépemnél, és az én fülemnek nem volt zajos.
Azt ne felejtsd el, hogy a max 2*22w -os teljesítményt 10%-os torzításnál tudja, és ehhez adják meg a max áramot is. (Amit elvileg nem szeretnél elérni.)
Szóval szerintem elég az AT-s tápod is.
Eredetileg én is így gondoltam, csak közben sikerült elbizonytalanodnom. De köszönöm a megerősítést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |