Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1023 / 1210
(#) sonajkniz válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Azt a fogyasztást eleve sokallom.
Mielőtt aludni küldöd, minden kimenetet kapcsolj ki!
Ha valamelyik kimeneted alacsony jelszinttel kapcsol, azaz lekapcsolva is produkálna fogyasztást, altatás előtt állítsd át bemenetnek!
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) frekivalto válasza kissi hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Szia!

Egy encoder van rajta, PORT meg szakításban figyelve.
Van meg egy LED, amit 5 másodperc után kikapcsolok ha nincs encoder forgatás.
Majd LED kikapcsolasa után, rögtön kiadom a sleep utasítást.
Van meg rajta az APC rádiós modul a TX, RX lábakon, de a modul egyenlőre nem kap táp feszültséget.
Esetleg az számítana, ha nem használt lábakat bemehetnek konfiguralnam, és letenném nullára?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) frekivalto válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Megpróbálom ezt is, hátha...
(#) kissi válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Az encoder bemenetén pl. egy 1 kohmos ellenállás 5 V-on 5 mA-t fogyaszt... Ha úgy áll meg, két bemeneten akár 10 mA, 1-2 gomb, kapcsoló, ami alaphelyzetben ugyanígy fogyaszt...a 8 mA-t nem nehéz elérni, ha nem figyelsz !
(#) frekivalto válasza kissi hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Koszi. A fehuzo ellenállás ha jól tudom, 10k. Alaphelyzetben levesznek mindent a kontroll erről, aztán mérek. Majd meglátom, hogy miként alakul az áram felvétel.
Akkor az is lehet, hogy működik?
(#) kissi válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 4, 2018 /

Akár !
(#) Matyi18 hozzászólása Márc 5, 2018 /

Sziasztok!

Elég friss még ez a PIC-es dolog nekem. Nem a legszebb rajz, de mellékelem. A kérdésem az lenne, hogy hiányzik-e valami, illetve jól van-e bekötve minden.
Igen, LED futófény lenne a dolog, csak kicsit megspékelve. A 12V azért annyi (na jó 14,4V), mert autóban lenne, indexként. Ezért is vannak beiktatva a tranzisztor tömbök, ne melegedjen annyira a fesz szabályzó, illetve nem tudom még, hogy mekkora áram kell a LEDeknek (gyári lámpaburába vannak beépítve, csak az autóval még nem találkoztam), de ebbe az 500mA-ba csak belefér...
Illetve lehet hülye kérdés, de a mikrokontrollereknek ugye nincs emberi léptékben jelentős boot ideje, tehát ha megkapja a tápot másodperc tört része alatt elkezdi lefuttatni a programot? (Az arduinonak kb 8 másodperc kell, hogy feléledjen....)
Köszi előre is.
(#) frekivalto válasza kissi hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Összeraktam egy alap verziót, hogy a sleep utasítást megnézzem, működik-e...

Mindent kiszedtem a programból, nincs felhúzóellenállás. Minden port bemenetnek állítva, nullára kötve. Kivéve RA3 (reset láb, belsőre állítva), RA4/OSC1-RA5/OSC2 külső 16MHz quartz kötve, 22pF hidegítve.
Programban TMR1 (61,035Hz megszakítási frekvencia, belső órajel) megszakításban léptetek egy változót (x=x+1)
Majd main-ben feltételes leágazás, ha x=300, akkor "C" kóddal, sleep();
Ennyi a program.
Áramfelvétel elindítás után: 9,45mA
Sleep után: 7,83mA

Ha a felhúzó ellenállásokat bekapcsolom, akkor 0,8mA-rel növekszik mindkét áram.
Az áramfelvétel sleep üzemben szerintem sok.

Mit kellene még tennem ahhoz, hogy kevesebb legyen?
(#) bbb válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Szia!

Még mielőtt elmennénk abba az irányba, hogy ne villogj össze-vissza az autóban és az 1990/6-os KÖHÉM rendelet szerint ez nem jó...

Ez miféle PIC (a rajzból nem derül ki)?
Az adatlapját megnézted és az alapján minden láb lehet kimenet is (előfordul, hogy az egyik láb csak bemenet lehet)?
A programot megírtad már rá? Ha nem, akkor figyelj oda, hogy belső órajelet tudsz csak használni, mert nem raktál rá külsőt!

A program bonyolultságától függ, hogy milyen gyorsan fog futni, de szinte azonnal indul. Egyébként meg erre a feladatra én a helyedben inkább kétszer megépítenék egy egyszerűbb, olcsóbb pic12f629-es változatot.
(#) Pali79 válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Próbáld meg, hogy a lábakat kimenetre állítod és törlöd őket mielőtt sleep-be megy. Egyébként nem kizárt, hogy a T1 belső órajele miatt ilyen nagy az áramfevétel. Amikor én játszottam ezzel, akkor a T1 saját külső kavicsról járt.
(#) frekivalto válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Próbáltam másik timer-ről is. TMR0-ról nem ment, a tmr1 és tmr2 pedig egyforma fogyasztást produkált.
Annak mi értelme lenne, hogy kimenetre állítva kell a portokat használnom? Nem életszerű...

Nem használom egyik portot sem, csak maga a TMR fut, semmi más. Ha kimenetre állítom, mi változhat?

Természetesen megteszem amit javasoltál, kipróbálom.
Köszönöm.

Módosítás!

Rajta maradt a programozó eszköz. Mivel a programozó lábakat is átállítottam bemenettre, így fals értéket mértem.
PIC működés közbne: 1,89mA
Slepp után: 0,06mA körül (a multiméter ponossága nem a legjobb, majd asztali 6 és fél digites műszerrrel megmérem.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2018
(#) Pali79 válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Akkor így megoldódott a kérdés.
(#) Hp41C válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Idézet:
„Annak mi értelme lenne, hogy kimenetre állítva kell a portokat használnom?”

A nem használt lábakat vagy bemenetnek állítani és határozott logikai szintre kell húzni ellenállásokkal, vagy kimenetnek állítva kell biztosítani az alacsony impedanciás meghajtást.
A szabadon hagyott CMOS bemenet felszedi a zajokat, jelváltásokat okozhat. Ezenkívül a bemenet árama nagyobb lehet, ha a lábon levő feszültség az alacsony és a maga szint közötti tarományban van.
(#) Matyi18 válasza bbb hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Köszönöm az infókat, nem az én autóm, gyàrilag vannak ledek benne. Illetve vannak gyàrilag ìgy indexelő autók igyekszem a lehető leg gyàribb vègeredmènyre. Nekem csak egy tanuló projekt a tuningolós sràc meg örül....
Upsz bocsànat a pic lemaradt tènyleg, egy 16F716-osra gondoltam. Ha jól èrtelmeztem tudja, mondjuk max 8 ledes verzióval talàlkoztam a neten, ha jól emlékszem.
Program mèg nincs, majd ha meglesznek az alkatrészek akkor kezdek neki, mert lépèsről lépèsre fogok haladni az a biztos, könnyebb hibàt keresni
A külső órajelet azèrt nem tartottam fontosnak, mert gondoltam van így is olyan pontos, hogy ne legyen észrevehető különbség a ledek felkapcsolódàsàban.
Otthon majd megnèzem azt a PIC-et amit ajànlottàl.
(#) frekivalto válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Köszönöm a magyarázatot, így már érthető is.
(#) proli007 válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Hello!
- ULN bemenetén a lehúzó ellenállásokra semmi szükség. A tokban nyolc darlington van bázisosztóval ellátva. Tehát nem fog lebegni semmi, amíg a PIC reset állapotban van.
- Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tok teljes disszipácója nem érheti el, az 1,47W értéket. Bekapcsolt darlingtonnál a CE maradék feszültsége 1V körüli. Így egy kimenet 500mA-al terhelve az már 0,5W hőt termel. Így egy-egy kimenet hiába terhelhető 500mA értékig, de az összes kimenet egyidejű terhelésére ez már felettébb nem igaz.
(#) kriszrap hozzászólása Márc 5, 2018 /

Sziasztok
Soroskomunikációs kérdésem lenne.
MikroC Uart könyvtárát használnám.

Az lenne a kérdésem hogy az adatokat egybe kapom meg vagy egsyessével??
Példáúl: Hello szöveg esetébe elöször a H betűt aztán E betűt és igy tovább?
Számoknál hogy van 857 értéket hogy küldi el???

Idézet:
„UART1_Data_Ready()”

Ha készen áll az adatok olvasására akkor kiolvasom az értéket uttána üriti a buffert automatikusan???

Utolso kérdés:
Mi dönti el egy picnél hogy mekkora uart sebességre képes??
Segítségeteket előre köszönöm.
(#) benjami válasza kriszrap hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Sosem használtam még a MikroC-t, de az általad belinkelt oldal alapján:
- UART_Read: egyesével (karakterenként) kapod az adatokat
- UART_Read_Text: egy komplett stringet kapsz eredményül
- UART_Data_Ready: ez mondja meg, hogy érkezett be adat, ennek igenlő válasza esetén lehet az olvasó függvényt meghívni.
Sebesség: a PIC adatlap és az órajel alapján határozható meg.
Ott vannak a példák amúgy az oldalon, az alapján el lehet indulni, szerintem elég egyértelműek.
(#) pajti2 válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /

Egy autó nagyon szélsőséges környezet tud lenni hőmérsékletben. Nem vennék én mérget arra az 1.47W-ra sem. Főleg az a teljesítmény leosztva ledekre sem indexelni, sem esztétikai effektekre, sem belső világításra, sem semmire nem lesz elég fényerő (se külön, se együtt). Külön tranzisztorok kellenének arra a feladatra hűtőbordára / alvázra hőkontaktolva. Persze tanuló projectnek attól még jó, de tényleg bármire is használni szerintem harmatos lesz.
(#) kriszrap válasza benjami hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

És a számoknál hogy van????
Hogy küldi el?
(#) Hp41C válasza kriszrap hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Miért tünt el a válaszom a szerkesztése utáni elküldéskor?
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018

Ismét eltünt...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018

Byte -okká alakítva, annyi darabot, amennyi a számábrázolás igényel.
(#) kriszrap válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Nem tudom de még sikerült el olvasnom köszönöm
(#) benjami válasza kriszrap hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Itt a ...ToStr valamelyik változatát tudod használni erre, a változód típusától függően.
(#) kriszrap válasza benjami hozzászólására (») Márc 6, 2018 /

Nagyon köszönöm
Már menni fog így
(#) malak hozzászólása Márc 7, 2018 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni ezt a világításvezérlőt :világitás pic12f683

meg is vettem mindent hozzá plusz Pickit3 irot és panelt.Viszont egy gondom lenne hogy a pickit nem ismeri fel korrekten a pic12f683 ic-t.Unknow device-nek titulálja.az első ic-ét amin kezdtem a probálgatást azt már olvasni meg irni se akarja viszont az erasenél kiirja hogy törölte a ram tartalmát de mégse.Vagy az is lehet hogy a külön panelen levő ic foglalatnál levő J1 J2 J3 jumpernél kell valamit állitgatni hogy a pickit felismerje korrekten?Akinek van ilyen készlete az elmagyarázná nekem kicsit szájbarágosan hogy mit hogyan kéne beállítani a panelen és az MPlab Ipe programjába?

A moderátortól kérném hogyha ez a kérdés nem ide való akkor helyezze át a megfelelő topikba de mivel én kezdő vagyok igy gondoltam ide irom
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) vilmosd válasza malak hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

A panel aljara van rajzolva a jumpereles. Ebben az esetben : DIP 8/14/18/20: J1 B, J2 2-3, J3 2-3.
A PIC 1. pin a foglalat 11. pin.
(#) Stewe válasza malak hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

Az adatlapját megnézted ennek a FET-nek?
A telítési gate feszültség 10V
Ezt nem logikai vezérlésre tervezték, az 5V vezérlés kevés hogy kapcsolni lehessen vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) vargham válasza Stewe hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

Bizony. Valamint induktív terhelésnél nem ártana védődióda sem.
Következő: »»   1023 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem