Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1024 / 1210
(#) Stewe válasza vargham hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

Egy Arduino végére az opto- leválasztás a teljesen korrekt, és egy relénél pedig biztosan nincs frekvencia probléma se, mint korlát.
Ha pedig nagy áramot kell kapcsolni, akkor a LED bemenetű szilárdtest relé mindent visz.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) Matyi18 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

bbb: Amit linkeltél az tényleg olcsóbb, de csak 100 Ft-al, szóval ha abból kettőt veszek akkor mar drágább, mint egy ilyen, illetve macerásabb mert össze kell hangolni őket.

prolli007: Köszönöm a tippeket, az ellenállásokat ki is szedem akkor a bázisról.
Ez az 500mA nekem is gyanús volt, nem volt teljesen világos a datasheet ezen része, de egy youtube videóban sikeresen bevittek akkor a dzsungelbe, ott szépen bemutattak, ha több, mint 500mA-t akarsz egy fogyasztón akkor párhuzamosan bekötöd a bázisokat, kollektorokat, és örülsz. A srác így 2x3 lábra bekötött 1-1 A-es fogyasztót, plusz a maradék egyre meg egy LED-et is tuti ami biztos
Akkor ezt a részt is újragondolom amint meglesz a LED-ek áramai.

pajti2: Jelenleg fagyasztottam a projektet amíg nincsenek meg az adatok, hogy mekkora az étvágyuk a ledeknek, és bőven felül akarom tervezni. Illetve kíváncsi vagyok a gyári áramkörre is.
(#) proli007 válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 7, 2018 /

Két párhuzamosan kötött fokozat között, vagy eloszlik az áram, vagy nem. Mert a belső félvezetők közti szórás fogja meghatározni. Lehet egy chip-en belül ezek elég egyformák és működik, de "korrekt műszaki megoldásnak" ez nem nevezhető. A sima tranyók nem MOS-FET-ek, aminek párhuzamos kapcsolása értelmezhetőbb.
(#) malak válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 8, 2018 /

Köszönöm válaszod,akkor ezek szerint nem elég hogy rosszul volt beállítva a demopanel de lehet hogy az Ic is fordítva van benne?Mert nekem a szitázás szerint az volt a logikus hogy az Ic kivágása a kar felé néz, mellékelem a képeket a pillanatnyi állásáról és a szitázásról

Stewe nem néztem adatlapot mert egy már megépitett panelt copiznék le annyi különbséggel hogy egy ledszalagot hajtana meg és nem sima izzot
(#) vilmosd válasza malak hozzászólására (») Márc 8, 2018 / 1

A 1. pin a foglalat 11. pinbe kell kerulni es innen lefele marad a PIC maradek laba.

pickit.jpeg

(#) Matyi18 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Erre nem gondoltam volna, de logikus a dolog.
Viszont megkaptam az infót egy tranzisztor híd max 300mA-t kap, szóval megépítem ezt az àramkört a módosítàsokkal.
Illetve a ledek tàp feszültségét stabilizàlni màr túlzàs, vagy illene? 12-14.4v között mozog.
Az àramkört tesztelni meg fagyasztóba illetve szaunàban gondoltam. Ha ezeket bírja stabilan autóba se lehet nagy gond.
(#) malak válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Köszönöm szépen segitségesedet igy már jóval okosabb lettem,kérhetnék töled egy sematikus rajzot hogy a különféle piceket hova és milyen jumper állásba kell raknom ha helyesen akarom bekötni?Gondolom hogy ez az állás az összes 8 lábu IC-re igaz.Ha máshol volt az IC akkor az meghibásodott iráskor vagy pedig még jó?
(#) malak válasza malak hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Közben találtam egy rajzot én is Bővebben: Linkmegosztanám hátha vannak még rajtam kivül is bénázók
(#) vilmosd válasza malak hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

A panel aljara ra van rajzolva minden. Ez a rajz amit felraktal, nem erre vonatkozik. Feletsd el.
(#) proli007 válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Hello! Ez a téma már nem ide való..
A Led-ek meghajtó feszültségének stabilizálása akkor szükséges, ha a Led-ek áramkorlátozása soros ellenállással valósul meg, és a Led-ek nyitófeszültségének összege, közel van a tápfeszültséghez. Mert ekkor a tápfesz kis változása is drasztikus áramváltozással jár. De mindig célszerű kiszámolni az áramot a minimális és maximális tápfesz esetén, és így határozni meg a szükséges módszert.
(#) malak válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Igazad van mert még mindig problémáim vannak a progi irásával.Irás közben elöször keveselte a tápot 5V helyett azt mondta hogy csak 4,625 van amikor átállitottam 4,625 re akkor probálta irni de a 600 cimnél hibát irt ki.2 kérdésem lenne lehetséges a meglevö panel átalakitása külön táppal valo müködésre a másik hogy amit 2008 ban irt program 10 év után lehetséges hogy változtattak valamit a pic12f683on?És azért ir hibát a 600as cimnél?
(#) pajti2 válasza Matyi18 hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Azt azért egy kicsit részletezhetnéd, mi a baj a többszörözött nyitott kollektorral, mert nagyon sok helyen láttam már működni, és eddig nem sok bajt tapasztaltam vele.

A tranzisztorok mindegyikének van egy saját karakterisztikája, nyilván jobb egyforma tranzisztorokat használni. Tény, hogy gyártási szórás is létezik a világon, de amelyik tranzisztor nem kapott elég bázis áramot, az nem is tud olyan sok kollektor áramot húzni, elkezd majd rajta növekedni a kollektor potenciál, és akkor a többi tranzisztor beszáll a "nyeljünk áramot" játékba. Ami amatőr hiba, hogy közvetlenül kötni össze a bázisokat. Azt ne tedd. Mindegyik bázisra egy saját soros ellenállás kell. Azokat már közösítheted. A meghajtási pont, és a földre húzó "üres" ellenállás is lehet közös, de a bázis pontok közvetlenül nem. A szórás végett elő fog fordulni, hogy különféle mennyiségben húznak majd áramot, de összességében tenni fogja a dolgát a "csapat egésze", és neked csak az számít. Ha mostfeteket kötögetsz, azoknál is ugyan úgy lesz szórás, eltérő mennyiségben fognak áramot húzni.
(#) sonajkniz hozzászólása Márc 10, 2018 /

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy a legújabb MPLAB X-nél miért nem váltanak világoskékre a regiszterek?

Névtelen.jpg

(#) don_peter hozzászólása Márc 11, 2018 /

Srácok, 18F442-452-re szeretnék bootloader-es cuccot készíteni, van rá valami megoldás?
Gondolok itt arra, hogy frissíthető legyen a firmware.
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Miért akarsz egy nyugdíjas kontrollerre fejleszetni?
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

(#) malak hozzászólása Márc 14, 2018 /

Sziasztok!

Egy olyan kérésem lenne hogy van itt olyan vállalkozó kedvű fórumtárs aki megírna nekem 2 db pic12F683 IC-t a mellékelt Hex fájlal és elküldené postán?
Sajnos ugytünik hogy vagy a pickit3 amit vettem vagy az IC-k vagy a gépnek a tápja rossz de valami miatt egyszerűen nem tudom felírni a hexet az IC-re
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) icserny válasza malak hozzászólására (») Márc 14, 2018 /

Akkor sem sikerül, ha a PICkit3 menüjében 4.75 V-ra állítod a tápfeszültséget? Esetleg külső, 5 V-os tápot nem tudsz biztosítani?
(#) malak válasza icserny hozzászólására (») Márc 14, 2018 /

Szia

Sajnos ugyse sikerült,az egyik ic már elszállt az tuti mert a pickit3 már nem képes felismerni csak unknow devicet ir a másik kettöt azt még felismeri kiirja hogy pic12F683 found de irni nem akarja hanem hibát dob ki a 600 cimre hivatkozva.
Amugy az Mplab IPE progijával probálom ráirni a hexet, külsö tápot meg fogalmam sincs hogy adjak a meglevö panelnek mert annyira nem értek hozzá.Pár hozzászolással elörébb ot van a foto panelröl de azon csak 3 jumper a foglalat és a pickit3 csatlakozoja van.
(#) pipi válasza malak hozzászólására (») Márc 14, 2018 /

Személyesen Kispesten tudok neked segíteni, postára nem megyek.
Van itt pickit2 és 3 is
Ha alkalmas, keress magánban.
(#) Hp41C válasza malak hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 1

Idézet a 12F683 programozási leírásából:
Idézet:
„Two methods are available to enter Program/Verify mode. The “VPP-first” is entered by holding ICSPDAT and ICSPCLK low while raising MCLR pin VIL to VIHH (high voltage), then applying VDD and data. This method can be used for any Configuration Word ion and must be used if the INTOSC and internal MCLR options are ed FOSC<2:0> =100 or 101 and MCLRE =0). The VPP-first entry prevents the device executing code prior to entering Program/Verify mode.”

Vpp first programming entry módot kellene használni. Ebben a módban a programozónak kell adni a Vdd tápot.
(#) kszabi hozzászólása Márc 17, 2018 /

Sziasztok!
Egy szinuszos kimenetű inkrementális jeladó rá köthető közvetlenül egy pic hardver QEI bemenetére?
Ha nem valami cél áramkör létezik erre?
Köszi Szabolcs
(#) dokidoki válasza kszabi hozzászólására (») Márc 17, 2018 /

Szia.
Ennyi információ alapján nem.
Jellemzően komparátorral lehet jelformálni.
(#) icserny válasza kszabi hozzászólására (») Márc 17, 2018 /

Idézet:
„Ha nem, valami cél áramkör létezik erre?”
Gondolom, analóg komparátor, ami a PIC mikrovezérlőkben is található, de külső IC-vel is megoldható. Hány jeled is van?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) kszabi hozzászólása Márc 17, 2018 /

Két jeladó lesz.
Az elképzelés az hogy a PIC QEI hardveresen követné a pozíciót.
Nyugalmi helyzetben pedig analóg méréssel pontositanám.
Lehetséges PIC analóg komparátora után pps-ként configurálni a QEI-t?
Vagy egyszerűbb külső áramkör?
Üdv Szabolcs
(#) icserny válasza kszabi hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Ha nekem kellene ilyesmivel foglalkozni (szerencsére nem kell!), akkor itt kezdeném a tájékozódást:
Quadrature Encoder Interface (QEI)
Measuring Speed and Positi on with the QEI Module
dsPIC30F Quadrature Encoder Interface (QEI) – Basic Example
(#) kszabi hozzászólása Márc 18, 2018 /

Köszi a választ!
Programoztam már többször is QEI-t.
Jelenleg is így működik két TTL kimenetű encoderrel.
Ezek cserélyén gondolkodom szinuszosra a nagyobb felbontás és a finomabb mozgatások szabályozására (ez egy távcső).
Megoldhatnám tisztán analóg mérésekkel is, csak a PIc-nek sok más dolga is van, ezért kellene
hogy a pozíció meglegyen hardveresen is
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) icserny válasza kszabi hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Idézet:
„Megoldhatnám tisztán analóg mérésekkel is”
Más lehetőséget pedig nem tudok a nagyobb felbontás megtartásához. A szinuszjel "visszadigitalizálásával" - amiről korábban volt szó - elvész az információ nagy része.
(#) malak válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 19, 2018 /

Szia köszönöm válaszod de ennyire nem értek hozzá,tulságosan kezdö vagyok.Viszont mate_x forumtárs javaslatára letöltöttem a pickit3 programmer tools v3.1 az mplab oldaláról és érdekes modon az felirta elvben a verify szerint okés megépetett panel hiján tesztelni nem tudom az ic-t.Vagy esetleg van valami modszer csak az ic tesztelésére valamelyik mplab programban vagy az lenne a debug mod?
Következő: »»   1024 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem