Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Egy PIC16F914-el szeretnék I2C-t használni, de MikroC-ben és XC8-ban is hiányzik az I2C könyvtár ehhez a vezérlőhöz. Ha jól tudom az USART modul képes rá, akkor mi oka lehet a támogatás hiányának? Egyszerűen csak egy ritka típus és nincs úgy támogatva vagy hardveres okai vannak?
Nálam is hiányzott(xc8), de nem hiányzik nem simán az include könyvtárban van hanem include/plib/i2c.h nálam legalábbis így volt. Remélem tudtam segíteni
Igen, arra én is rájöttem, de még így sem fordult a kód, mert hiányolta az i2c.h a pconfig.h fájlt.
nekem a pliben az i2c és a pconfig is megvolt mindkettőt átmásoltam az include mapába és már jó ja meg a pconfigba van a p18cxxx.h azt is átkel másolni.
És ez működik P16-al is? Sikerült ugyan lefordítanom, de nem tudtam elérni az I2C-s hívásokat.
tudomásom szerint p12 p16 p18 följebb meg nem ismerem már, de ha mégse megcsinálod a a főprogramba hogy kimásolod az i2c-ből a startot a stopot a writeot ... meg ami kell.
Ha valami nagyon triviálisat kérdezek akkor bocs. Most ismerkedem a PIC-ekkel!!!
Eszközök: PICKIT-3 , PIC16F648A a 18 lábú próbapanelen, MPLAB 8.83 Ez a reakció: PK3Err0040: The target device is not ready for debugging. Please check your configuration bit settings and program the device before proceeding. Hol keressem a megoldást Jelenlegi beállítások: (bár szinte már minden variációt kipróbáltam) FOSC = 4 MHz belső, 6-os 7-es láb I/O-ként beállítva WDTE = disabled PWRTE=disabled MCLRE=pin=MCLRE BOREN=enabled LVP =digital I/O funkció CPD =protection off CP =protection off Ha valaki útbaigazítana, nagyon megköszönném Üdv.: szeri
Ez a PIC típus nem rendelkezik elegendő erőforrással a hardveres nyomkövetéshez. Ha muszáj pont ezzel a típussal erőlködni, akkor venni kell egy AC162053 header kártyát, és azt kell a PIC helyére dugni. Bővebben: Link
Az olcsóbbik megoldás az, hogy egy fejlettebb típussal próbálkozol. Pl. PIC16F887.
Helosztok.
12F683 nál ha letiltom az mclr -t akkor fogom tudni a Watt féle mini programozóval írni a picet? Ilyenkor mindig a vpp t kell először a picre kötni? Hogy működik ez? Szegény picnek így is kevés a lába, az mclr meg feleslegesen foglal egyet.
az mclr letiltása annyit tesz hogy a pic be mentként használja az mclr lábat nem mint master clear lábként tehát a datasheetben látott felső vonal azt teszi ha az mclre = 1 akkor az mclrt általában 4.7k vagy 10k val felhúzzuk vddre is mikor ezt egy nyomógombbal/kapcsoló vssre húzzok akkor reseteli a picet ha az mclre = 0 akkor nem veszi figyelembe nem tudod resetleni és bemenetként szimbolizál, a fő lényege az a programozásnál hogy magasabb szintre húzza mint 5v és ebből a pic tudja hogy írni fogják tehát te azt tilthatod engedélyezheted úgyanúgy programozható lesz a pic de az elektró tanárom szavával élve "az mclrt nem érdemes kikapcsolni" ne kérdezd nem tudom.
Kösz a választ. A szoftver a programozás megkezdése után néhány másodperccel megkér hogy kapcsoljam ki a vpp -t majd vissza. Remélem, hogy ilyenkor már nem indul el a progi, mer ha az icsp lábakon jelszint ütközés alakul ki, az megölheti a picet, de lehet még a programozót is. A clk közvetlen a gépről jön, szóval még a port is veszélyben van...
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Ebben nem vagyok biztos de ha az mclrt lehúzza a programozó szintről elindul a program, ebben egy nagyobb szaktudási ember mondjuk Hp41C vagy icserny tudnának segíteni.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, az alábbi kód elvileg várna soros porton egy karakter sort ami K -betűvel kezdődik és A betűvel végződik (pl.: K112A) és így kellene eltárolnia. Valamiért nem akar működni, igazából már a soros mintha nem fogadna. Segítsetek légy szíves, már 4 napja ezzel szenvedek. A proci pic18f26k22
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Ja bocsi nem szokásom írásjelre figyelni mikor gépelek csak a végére mikor le írtam mindent.
Rájöttem, hogy a probléma kulcsa az, hogy nincs a 16F914-ben MSSP modul. Viszont a 16F1934 jónak tűnik az LCD és I2C kombóra.
Hát akkor itt váljon szokásoddá, ha kérhetem! Ez az oldal híres arról, hogy kiemelt figyelmet fordít a helyesírásra és a nyelvhelyességre.
Ezt Te is elfogadtad a regisztrációkor: Idézet: „Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát. Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen. ” Idézet: „- Ha a programozáshoz használt lábakat kimenetnek vagy Timer1 oszcillátornak stb. használjuk, a külső MCLR -t letiltjuk és belső órajellel működtetjük a kontrollert, előfordulhat, hogy nem sikerül a normál módon (Vdd first) a programozás. Két megoldás kínálkozik: - Használjuk a "Vpp first" módszert. A kontrollernek vagy a kártyának a tápfeszültséget ekkor a PICKit2 -nek kell adnia. - A kimenetek vagy az oszcillátor stb. engedélyezése elé tegyünk néhány ms várakozást a program elejére.”
Köszönöm, okosabb lettem. Már csak azt kellene tudnom, hogy legközelebb ezt honnan tudom meg.
Pl. az MPLAB is kiírja, mikor az eszközt kiválasztod, hogy milyen programozási és debuggolási lehetőségeid vannak !
Sziasztok!
Most eljutottam addig hogy ha fix szöveget fogad (pl.: K112A) akkor jól működik. A probléma most az hogy ha rf vevőegységet kötök rá akkor valahol elakad a program. Feltételezem hogy az éterből valahonnan kap egy "K" betűt igy elindul a rutin de nem érkezik meg az "A" betű. Ki lehet valahogy szűrni ezt a gondot?
Idézet: A PICkit2 esetén a támogatott eszközök listájában volt ezzel kapcsolatos figyelmeztetés. Gondolom, a PICkit3-nál is hasonló a helyzet, bár azzal nem vagyok ismerős. Kissi fórumtársunk javaslata is megszívlelendő - mivel nálad már telepítve van az MPLAB. „Már csak azt kellene tudnom, hogy legközelebb ezt honnan tudom meg.”
Szia!
Ha nem az RF átvitelre gondoltál, hanem a vett jel dekódolására, akkor pl. megnézed a jelfolyamot egy terminal programmal ( a megfelelő soros átalakító segítségével, pl. max 232 kellhet! ), vagy a programodat ( én most nem elemezgettem! ) először kipróbálod egy szimulátor segítségével ( pl. MPLAB alatt! ).
Szia!
RF adatátvitelről van szó, a sok szórt adatból kellene az én jeleimet kiválasztani hogy csak akkor induljon el ha a karakterek beérkeznek. Ezt az RF-re kötött pc-n teljesen jól látom csak ugye ott van a rengeteg számomra értéktelen adat. Mplab debug alatt sajnos nem tudom kipróbálni, nem szereti ha még egy eszköz ugyan oda van kötve.
Az idézet a furatszerelt klón cikk utolsó lapjárol van. A MCLR leírást beleszúrtam... A cikknél nem tudom megtenni...
Köszönöm a segítséget. Ez akkor a kézi kapcsolású vpp s programozómnál azt jelenti, hogy először a vpp-t adjam rá a kontrollerre programozáskor?
Idézet: Milyen további adatok vannak ott, nem egy viszonylag önálló frekin és modulációval dolgozol ?! Ha nem egyedül vagy az adott helyen, akkor nyilván vétel közben is zavarják a hasznos jeleidet! Ebben az esetben nem tudsz megfelelően kommunikálni, amennyiben csak te vagy jelen, akkor plussz adatokat ne küldj( vagy úgy is tudnod kell, miután kell kapnod a megfelelő kódot --> rákeresel!) ! „Ezt az RF-re kötött pc-n teljesen jól látom csak ugye ott van a rengeteg számomra értéktelen adat.”
Mindenféle adat van, csak úgy ömlik a sok mindenféle karakter. Az én karaktereim gyönyörűen láthatóak az adatfolyamban, egyáltalán nem szol bele a jeleimbe idegen eszköz. Egyébként az adataimat legalább igy küldöm hogy biztos hogy megérkezzen: K112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112A
Tisztelt Fórumtársak!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy érdemes-e belefogni ennek a projektnek a megvalósításába , működhet-e mi a véleményetek?! Kiváltképpen a negatív feszültségmérésre. ezt találtam: http://www.goldpaka.atw.hu Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |