Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   437 / 1210
(#) lowlatency hozzászólása Júl 31, 2013 /

Üdv.

Egy PIC16F914-el szeretnék I2C-t használni, de MikroC-ben és XC8-ban is hiányzik az I2C könyvtár ehhez a vezérlőhöz. Ha jól tudom az USART modul képes rá, akkor mi oka lehet a támogatás hiányának? Egyszerűen csak egy ritka típus és nincs úgy támogatva vagy hardveres okai vannak?
(#) cross51 válasza lowlatency hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Nálam is hiányzott(xc8), de nem hiányzik nem simán az include könyvtárban van hanem include/plib/i2c.h nálam legalábbis így volt. Remélem tudtam segíteni
(#) lowlatency válasza cross51 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

Igen, arra én is rájöttem, de még így sem fordult a kód, mert hiányolta az i2c.h a pconfig.h fájlt.
(#) cross51 válasza lowlatency hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

nekem a pliben az i2c és a pconfig is megvolt mindkettőt átmásoltam az include mapába és már jó ja meg a pconfigba van a p18cxxx.h azt is átkel másolni.
(#) lowlatency válasza cross51 hozzászólására (») Júl 31, 2013 /

És ez működik P16-al is? Sikerült ugyan lefordítanom, de nem tudtam elérni az I2C-s hívásokat.
(#) cross51 válasza lowlatency hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

tudomásom szerint p12 p16 p18 följebb meg nem ismerem már, de ha mégse megcsinálod a a főprogramba hogy kimásolod az i2c-ből a startot a stopot a writeot ... meg ami kell.
(#) szeri hozzászólása Aug 1, 2013 /

Ha valami nagyon triviálisat kérdezek akkor bocs. Most ismerkedem a PIC-ekkel!!!
Eszközök: PICKIT-3 , PIC16F648A a 18 lábú próbapanelen, MPLAB 8.83

Ez a reakció:

PK3Err0040: The target device is not ready for debugging.
Please check your configuration bit settings and program
the device before proceeding.
Hol keressem a megoldást

Jelenlegi beállítások: (bár szinte már minden variációt kipróbáltam)

FOSC = 4 MHz belső, 6-os 7-es láb I/O-ként beállítva
WDTE = disabled
PWRTE=disabled
MCLRE=pin=MCLRE
BOREN=enabled
LVP =digital I/O funkció
CPD =protection off
CP =protection off

Ha valaki útbaigazítana, nagyon megköszönném

Üdv.: szeri
(#) icserny válasza szeri hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ez a PIC típus nem rendelkezik elegendő erőforrással a hardveres nyomkövetéshez. Ha muszáj pont ezzel a típussal erőlködni, akkor venni kell egy AC162053 header kártyát, és azt kell a PIC helyére dugni. Bővebben: Link

Az olcsóbbik megoldás az, hogy egy fejlettebb típussal próbálkozol. Pl. PIC16F887.
(#) moltam hozzászólása Aug 1, 2013 /

Helosztok.
12F683 nál ha letiltom az mclr -t akkor fogom tudni a Watt féle mini programozóval írni a picet? Ilyenkor mindig a vpp t kell először a picre kötni? Hogy működik ez? Szegény picnek így is kevés a lába, az mclr meg feleslegesen foglal egyet.
(#) cross51 válasza moltam hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

az mclr letiltása annyit tesz hogy a pic be mentként használja az mclr lábat nem mint master clear lábként tehát a datasheetben látott felső vonal azt teszi ha az mclre = 1 akkor az mclrt általában 4.7k vagy 10k val felhúzzuk vddre is mikor ezt egy nyomógombbal/kapcsoló vssre húzzok akkor reseteli a picet ha az mclre = 0 akkor nem veszi figyelembe nem tudod resetleni és bemenetként szimbolizál, a fő lényege az a programozásnál hogy magasabb szintre húzza mint 5v és ebből a pic tudja hogy írni fogják tehát te azt tilthatod engedélyezheted úgyanúgy programozható lesz a pic de az elektró tanárom szavával élve "az mclrt nem érdemes kikapcsolni" ne kérdezd nem tudom.
(#) moltam válasza cross51 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Kösz a választ. A szoftver a programozás megkezdése után néhány másodperccel megkér hogy kapcsoljam ki a vpp -t majd vissza. Remélem, hogy ilyenkor már nem indul el a progi, mer ha az icsp lábakon jelszint ütközés alakul ki, az megölheti a picet, de lehet még a programozót is. A clk közvetlen a gépről jön, szóval még a port is veszélyben van...
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) cross51 válasza moltam hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ebben nem vagyok biztos de ha az mclrt lehúzza a programozó szintről elindul a program, ebben egy nagyobb szaktudási ember mondjuk Hp41C vagy icserny tudnának segíteni.
(#) nagysus hozzászólása Aug 1, 2013 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, az alábbi kód elvileg várna soros porton egy karakter sort ami K -betűvel kezdődik és A betűvel végződik (pl.: K112A) és így kellene eltárolnia. Valamiért nem akar működni, igazából már a soros mintha nem fogadna. Segítsetek légy szíves, már 4 napja ezzel szenvedek. A proci pic18f26k22
  1. RX_VEVO
  2.         BSF RCSTA
  3.         CLRF TMR1L
  4.         CLRF TMR1H
  5.         LFSR 0,100H                            
  6. RUTIN
  7.         CLRF TMR1L
  8.         CLRF TMR1H
  9.         MOVF    RCREG,w
  10.         CPFSEQ K_BETU
  11.         BRA RUTIN
  12.         MOVWF POSTINC0
  13. TOVAB
  14.         CLRF TMR1L
  15.         CLRF TMR1H
  16.         MOVF    RCREG,w
  17.         cpfseq K_BETU
  18.         BRA TOVABB
  19.         BRA TOVAB
  20. TOVABB
  21.         MOVWF POSTINC0
  22. MEGOLVAS
  23.         CLRF TMR1L
  24.         CLRF TMR1H
  25.         MOVF    RCREG,w
  26.         MOVWF POSTINC0
  27.         cpfseq A_BETU
  28.         BRA MEGOLVAS
  29.         BTG LED
  30.         RETURN
  31.        
  32.         END
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) vicsys válasza cross51 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Azannya! De szép hosszú mondat!
(#) cross51 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Ja bocsi nem szokásom írásjelre figyelni mikor gépelek csak a végére mikor le írtam mindent.
(#) lowlatency válasza cross51 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /

Rájöttem, hogy a probléma kulcsa az, hogy nincs a 16F914-ben MSSP modul. Viszont a 16F1934 jónak tűnik az LCD és I2C kombóra.
(#) cross51 válasza lowlatency hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Én meg arra jötten rá mert én is épp i2c re írogatok programot(p18f14k22) csak én mcp23017-re és nézegettem hogy az i2c.h fájlban elméletileg a processzor típusa pic18 és mcc18 al fordíttó, tehát elméletileg neked marad az hogy a writeot startot stopot definálod
(#) Moderátor hozzászólása cross51 hozzászólására (») Aug 2, 2013

Hát akkor itt váljon szokásoddá, ha kérhetem! Ez az oldal híres arról, hogy kiemelt figyelmet fordít a helyesírásra és a nyelvhelyességre.
Ezt Te is elfogadtad a regisztrációkor:
Idézet:
Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát.
Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.

(#) Hp41C válasza moltam hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Idézet:
„- Ha a programozáshoz használt lábakat kimenetnek vagy Timer1 oszcillátornak stb. használjuk, a külső MCLR -t letiltjuk és belső órajellel működtetjük a kontrollert, előfordulhat, hogy nem sikerül a normál módon (Vdd first) a programozás. Két megoldás kínálkozik:

- Használjuk a "Vpp first" módszert. A kontrollernek vagy a kártyának a tápfeszültséget ekkor a PICKit2 -nek kell adnia.

- A kimenetek vagy az oszcillátor stb. engedélyezése elé tegyünk néhány ms várakozást a program elejére.”
(#) szeri válasza szeri hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszönöm, okosabb lettem. Már csak azt kellene tudnom, hogy legközelebb ezt honnan tudom meg.
(#) kissi válasza szeri hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Pl. az MPLAB is kiírja, mikor az eszközt kiválasztod, hogy milyen programozási és debuggolási lehetőségeid vannak !
(#) nagysus válasza nagysus hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Sziasztok!

Most eljutottam addig hogy ha fix szöveget fogad (pl.: K112A) akkor jól működik. A probléma most az hogy ha rf vevőegységet kötök rá akkor valahol elakad a program. Feltételezem hogy az éterből valahonnan kap egy "K" betűt igy elindul a rutin de nem érkezik meg az "A" betű. Ki lehet valahogy szűrni ezt a gondot?
  1. RX_VEVO
  2.         clrf TMR1L
  3.         CLRF TMR1H
  4.         LFSR 0,100H                    
  5. RUTIN
  6.         MOVF    RCREG,w
  7.         CPFSEQ K_BETU
  8.         BRA RUTIN
  9.         MOVWF POSTINC0
  10.         clrf TMR1L
  11.         CLRF TMR1H
  12. TOVAB
  13.         clrf TMR1L
  14.         CLRF TMR1H
  15.         MOVF    RCREG,w
  16.         cpfseq K_BETU
  17.         BRA TOVABB
  18.         BRA TOVAB
  19. TOVABB
  20.         MOVWF POSTINC0
  21. MEGOLVAS
  22.         clrf TMR1L
  23.         CLRF TMR1H
  24.         MOVF    RCREG,w
  25.         MOVWF POSTINC0
  26.         cpfseq A_BETU
  27.         BRA MEGOLVAS
  28.         BTG LED
  29.         RETURN
  30.  
  31.         END
(#) icserny válasza szeri hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Idézet:
„Már csak azt kellene tudnom, hogy legközelebb ezt honnan tudom meg.”
A PICkit2 esetén a támogatott eszközök listájában volt ezzel kapcsolatos figyelmeztetés. Gondolom, a PICkit3-nál is hasonló a helyzet, bár azzal nem vagyok ismerős. Kissi fórumtársunk javaslata is megszívlelendő - mivel nálad már telepítve van az MPLAB.
(#) kissi válasza nagysus hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Szia!
Ha nem az RF átvitelre gondoltál, hanem a vett jel dekódolására, akkor pl. megnézed a jelfolyamot egy terminal programmal ( a megfelelő soros átalakító segítségével, pl. max 232 kellhet! ), vagy a programodat ( én most nem elemezgettem! ) először kipróbálod egy szimulátor segítségével ( pl. MPLAB alatt! ).
(#) nagysus válasza kissi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Szia!

RF adatátvitelről van szó, a sok szórt adatból kellene az én jeleimet kiválasztani hogy csak akkor induljon el ha a karakterek beérkeznek. Ezt az RF-re kötött pc-n teljesen jól látom csak ugye ott van a rengeteg számomra értéktelen adat. Mplab debug alatt sajnos nem tudom kipróbálni, nem szereti ha még egy eszköz ugyan oda van kötve.
(#) Hp41C válasza szeri hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Az idézet a furatszerelt klón cikk utolsó lapjárol van. A MCLR leírást beleszúrtam... A cikknél nem tudom megtenni...
(#) moltam válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Köszönöm a segítséget. Ez akkor a kézi kapcsolású vpp s programozómnál azt jelenti, hogy először a vpp-t adjam rá a kontrollerre programozáskor?
(#) kissi válasza nagysus hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Idézet:
„Ezt az RF-re kötött pc-n teljesen jól látom csak ugye ott van a rengeteg számomra értéktelen adat.”
Milyen további adatok vannak ott, nem egy viszonylag önálló frekin és modulációval dolgozol ?! Ha nem egyedül vagy az adott helyen, akkor nyilván vétel közben is zavarják a hasznos jeleidet! Ebben az esetben nem tudsz megfelelően kommunikálni, amennyiben csak te vagy jelen, akkor plussz adatokat ne küldj( vagy úgy is tudnod kell, miután kell kapnod a megfelelő kódot --> rákeresel!) !
(#) nagysus válasza kissi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /

Mindenféle adat van, csak úgy ömlik a sok mindenféle karakter. Az én karaktereim gyönyörűen láthatóak az adatfolyamban, egyáltalán nem szol bele a jeleimbe idegen eszköz. Egyébként az adataimat legalább igy küldöm hogy biztos hogy megérkezzen: K112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112AK112A
(#) Zoli9 hozzászólása Aug 2, 2013 /

Tisztelt Fórumtársak!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy érdemes-e belefogni ennek a projektnek a megvalósításába , működhet-e mi a véleményetek?! Kiváltképpen a negatív feszültségmérésre.
ezt találtam: http://www.goldpaka.atw.hu
Köszönöm.
Következő: »»   437 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem