Fórum témák
» Több friss téma |
Először is köszönöm a segítőkész hozzászólásodat! Őszintén szólva nem értem, de ez annak tudható be, hogy én assembly-ben programozok, igaz ezt előtte nem mondtam. A lényeg, hogy egyszerre csak 1 karakter jeleníthető meg és egy ciklusban maximum 1 szó. Ezért kell, hogy betűnként választható legyen.
Idézet: Egy változó értékétől függően kell GOTO-t használnod, a változó értékének változtatását pedig egy bekapcsolásnál futtatott program végzi... ! „Azt szeretném elérni, hogy mindezt elkerülve, a bekapcsolásnál ki tudjam választani, hogy melyik részt akarom futtatni.”
Köszönöm Neked is! Ezt értem, de kicsit gondolkodnom kell, hogy ezzel tényleg elérem-e, amit akarok. Egy példa: bekapcsolás után kiválasztom az S-betűt, ezt az infót elraktározza, majd ugyanez a Z-vel, I-vel, A-val. Így megkapnám, hogy SZIA. Ezután megnyomom a start gombot, és egymás után kiírja a kiválasztott betűket. Ezek szerint annyi változót kellene definiálnom, amennyi betűt maximálisan ki szeretnék íratni?
Ha nem tudod előre a szöveget, akkor kénytelen vagy változókban letárolni... Én az előző leírásod alapján úgy értettem, hogy kész szövegek közül akarsz választani !?
Hát elég kezdő vagyok, de ez nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik, legalábbis a kódot tekintve nem lesz rövid az biztos.
A változókkal még nem is lenne baj, magyar ABC-t alapul véve 31 féle kell, ez nem olyan sok. Láttam viszonylag egyszerű programot amibe sokkal több volt. Idézet: Miből és hogyan? A legegyszerűbb ha minden értéknek saját bemenete van, de ez rengeteg külső alkatrészt jelent. Ha mondjuk egy mátrix billentyűzetet használsz akkor, mint a telefonoknál egy gomb több karaktert is kezelhet, de ezt lepogramozni nem éppen kezdőknek való feladat. „kiválasztom az S-betűt” Idézet: Ezt tárolni szerintem (lehet, hogy nem így van) csak az eeprom-ban tudod. Tehát minden karaktert elmentesz és a "start" gombra csak az eeprom tartalmát írod ki. „infót elraktározza” Az első rész, mire minden betűt belenyömöszölsz a programba, nem lesz sétagalopp.
Elnézést, ha félreérthető voltam. A kész szöveg közül nem lenne probléma megoldani a választást, de ez a betűkből építkezés már más tészta. De végül is az új dolgokból tanul az ember. Ez így helyes lenne? :
Tehát "T1" lenne a változó. A kiválasztás után pl az S betűt betenném T1-be, majd T1-et meghívva visszakapnám az S-betűt? Jól gondolom?
Nekem már kezd világosulni, úgy tűnik nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondoltam. A az egyes betűk programrészletei már megvannak, sőt számok és különböző írásjelek is, már csak a sorba rendezést kellene megoldanom.
Szerk: igazából 2 nyomógombból megoldanám az egész kiválasztást. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
Szintaktikailag biztos nem jó. Nem lehet ugyanaz a neve egy változónak és egy címkének is (szerintem).
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
Nem, a táblázatot és a RETLW-t nézd meg ezzel kapcsolatban... !
Egy megoldas egy (2) szoveg kiirasara:
Ebből, hogy lehet kiírni azt, hogy "sioleo"? Mert igazából ez lenne a feladat.
Köszönöm, bár még nem igazán látom át. Egyelőre marad a kész szavak kiírása. Ez elég egyszerű is, másrészt mire az ember végigcsattogna az összes betűn... Ettől függetlenül a probléma érdekel, úgyhogy próbálkozni fogok vele. Még egyszer köszönöm a segítségeket!
Ezzel barmit kirathatsz, mert ez egy pelda. A Mess_0, Mess_1 cimkek utan olyan szoveget irsz be ami neked tetszik. Utana pedig azt a szoveget iratod ki.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
Félreérted a dolgot. Nem előre definiált szavakat kell kiírni, hanem meglévő betűkből szabadon választott szavakat. Értem, hogy a táblázat miként működik, de ide más kell szerintem.
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában és lehet rossz helyre írok, ez esetben elnézést kérek. PIC panel segítségével és programozásával szeretném azt megoldani, hogy van egy lámpa a szobában, illetve egy éjjeli lámpa, melyet interneten keresztül szeretnék ki/be kapcsolni. Tehát a lényeg, hogy bármilyen internettel rendelkező eszközzel meg tudom valósítani a feladatot. A kérdésem az lenne, hogy ehhez mi szükséges, mert gondolom önmagában egy PIC panel és egy kis programozás nem elég? Gondolom a panel és a lámpa közé kell még némi elem mely vezérli a ki/be kapcsolást(esetleg relé)?
Szia, hát ez nem lesz épp olyan egyszerű feladat, mert a PIC és a relék mellé még kellene egy hálózat kontroller amit hálózat kábellel csatlakoztatsz pl egy routerhez, vagy ha wifi-vel gondoltad akkor valami wifi modul ami szintén csatlakozik a routerhez, de mindenképp kell legyen egy saját IP címe a panelednek.
Sziasztok!
Egy tényleg kezdő kérdéssel fordulok hozzátok. Fent a sárga boxban olvastam, hogy"- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni. - Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre." Én sok ICSP adapter rajzát, képét nézegettem a neten, de az említett kondi és ellenállás nem igazán fellelhető a legtöbbjén. Ezek rosszak, vagy külön kell bekötni, vagy én értek valamit félre? Köszönöm!
Rakd oda, ha jót akarsz ! Így nem csinál "véletlenszerű" hülyeségeket ( csak amit Te kódoltál bele ! ) !
Szia, nem tudom hogy a kondiknak és az ellenállásnak mi köze az ICSP adapterhez, de azokat a 100n-s kondikat a PIC táplábai mellé kell tenni (VDD-VSS) valamint a PIC tápja (VDD) és a MCLR lába legyen összekötve egy 10k-s ellenállással, ezzel a MCLR lábán a potenciál a tápfeszültséggel lesz egyenlő és azért kell az ellenállás (és nem csak simán rákötni VDD-re), hogy a programozó készülék (PICkit2/3, ICD2/3) le tudja húzni 0-ra is amikor kell.
Tehát ha van egy adapterem, akkor felprogramozáskor ezeket az alkatrészeket csíptessem a PIC megfelelő lábai mellé a foglalatba? Bocs, ha hülye vagyok.
Programozáshoz nem kell csak használathoz. Egyébként az adapterek többségének nem sok értelme van.
Idézet: Az ICSP adapter fából vaskarika, hiszen az ICSP arról szól, hogy a programozás a felhasználói áramkörben (in circuit) történik, nem pedig egy programozói adapterben.„sok ICSP adapter rajzát, képét nézegettem a neten” De ha már mindenáron adapter kell, akkor azon is legyen rajta minden, ami a PIC programozás alatti működtetéséhez kell (lásd sárga keret).
Köszi a sztorit, megjegyzem, megfogadom.
Nem vagyok nagy programozó, de én eddig mindig csak egy breadboardba beledugtam a picet összedrótoztam a pickit2-vel és sose volt még gond.
Sziasztok!
Melyik C fordítót érdemes használni? Melyiket javasoljátok, melyiket nem? Kösz. L.
Sziasztok!
Úgy adódott, hogy egy 12c508-as PIC-ot kéne programoznom. Semmi tapasztalatom nincs a PIC témában, később azért tanulni szeretném, de jelen esetben csak egy hash dump-ot kéne ráégetnem. Erre a célra összeraktam a legmezeibb soros portos égetőt, amit találtam. (kép melléklet) Hogyan kéne kötnöm a PIC-ot (8 láb) az égetőre (6 pin), vagyis melyik lábak maradhatnak ki?
Ügyes vagy. Van pár topik amibe ez pont beleillene, pl: PIC kezdôknek.
Egyéb iránt, a saját mellékelt rajzodon ott a megoldás is. Persze előbb vedd elő a kiszemelt PIC lábkiosztását, esetleg a PDF-jét. (segítek: rákeresel hogy "programming", és megtalálod melyik láb a a CLK/DATA, direkt nem írom le hogy a GP1, GP0 keresd meg!) A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
Először is ilyen programozót csak jó régi pc-vel lehet használni, az újaknak más a vezérlése és a soros port már nem olyan. Persze lehet szerencséd. Másrészt az icsp csatlakónak a kimenetei rajta vannak a rajzon. A PIC lábai: MCLR-4, Vdd-1, Vss-5, PGD-8, PGC-2. De egyébként gugli barátunknak beírod: pic12c508 programmer megtalálod még a képek között is.
Azt ugye tudod, hogy ez a pic csak egyszer írható? Ha elrontottál valamit akkor kuka! Ezért kell 12Fxxx típust használni, az többször is írható-törölhető. |
Bejelentkezés
Hirdetés |