Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1066 / 1319
(#) Soós Antal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

OK Nekem is látom WR helyett ,1,

Neked ez megy??? Már mint nem csak lefordul hanem bele is ír?? Különben miért 1 nem az első bit?
(#) Soós Antal válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Bocs Közben tényleg 1
(#) Soós Antal válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Közben nézzem a C verziót is így fordítja nem ez a gond akkor az olvasás vagy hardver? Azért tippelem, hogy nem olvasás mert MPLAB szerint is 00; vagy FF mikor mi lehet hogy valamit nagyon benézzek.
(#) _vl_ válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

A tápfesz rendben van? Az EEPROM írás érzékeny tud lenni ilyesmire...
Ne csak multiméterrel nézd a tápfeszt, hanem szkóppal is, íráskor.
(#) Soós Antal válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Kösz! Szkóp nincs! Kézzel be lehet valahogy írni???? / valami progi + PICKIT2/
(#) Hp41C válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!

CONFIG6H regiszter 7. bit: WRTD Data EEPROM Write Protection bit:
1 = Data EEPROM is not write-protected
0 = Data EEPROM is write-protected

1. ;******************************************************************************
  2. ;Define EEPROM content for initial message
  3. ;******************************************************************************
  4.  
  5. ; The de directive puts word aligned data into data eeprom memory.
  6. ; Use only even number of charactes in a row.
  7. ; The padding character is 0x00. It is the end of text mark as well.
  8.  
  9. ORG 0xF00000; Start of EEPROM page 0
  10.  de "===> This version of Bob Blick's Propeller Clock was built with "
  11.  de ProcType,", RTC, humidity and temperature sensors. ",0x83,0x84," <===",0x00
(#) cmdnetwizard hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem volna, hogy a PICkit2-t win7 re hogy tudom felpakolni? Mert kiírja, hogy az eszközt nem ismerte fel, és ezért letiltja...
A legfrissebb clienst raktam fel, a Windows xp mode-t is kipróbáltam, de azzal sem működik...
Valakinek valamilyen ötlete van ehhez?
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Másik kábel, másik porton - ezt próbáltad?
32 vagy 64 bites Win7?

Persze, mindenhogy próbáltam, és 64 bites...
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Rendszergazdaként telepíted?
Csak saját használatra próbáld telepíteni.

hogyan kellene telepítenem?
(#) Geldrin hozzászólása Ápr 17, 2012 /

Üdv.

Elkezdtem debuggolni egy 16F628-ra írt assembly programot, ami disassembly után valamivel több, mint 300 sor hosszú lett.
Olyan hibát tapasztaltam, hogy a return, retfie, és retlw utasításoknál nem oda ugrik vissza, ahova kellene.
Rögvest felcsaptam a manual-t a PCL/PCATH címszónál, és ott az áll, hogy a PCLATH regisztert nem módosítják az ugró-utasítások. Ezen kicsit meglepődtem, mert akkor a 13 bites STACK-ból miért csak az alsó 8 bit van használva?
Jól sejtem, hogy a 255-ös határon felül manuálisan kell a PCLATH-ot elmenteni/visszatölteni?
(#) Hp41C válasza Geldrin hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!

A return stackból mind a 13 bitet kiolvassa a return, retlw, retfie utasítás. Az lehet inkább a gond, hogy a stack mérete csak 8 szint.
(#) Geldrin válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Üdv újra. Kösz a választ Hp41C!

Nos, a programom az ötödik STACK level alá nem csúszhat (Természetesen, ha jól maszkoltam ki az interruptokat, márpedig azt nem rontottam el).
Szerintem a STACK-et ki lehet zárni.

Végig léptettem a kódot debug módban, és észrevettem, hogy a hiba akkor keletkezik, amikor egy call után a vezérlés 297 utasításra ugrik, ahol az 'ADDWF PCL' után a PC vissza ugrik valahova a 80. sor környékére...

1. gerjesztes:
  2.                                      ; WREG 1 - 8 értékeket vehet fel.
  3. 297.    addwf PCL, f             ; <- Itt téved el szegényke.
  4. 298.    retlw b'10001000'
  5. 299.    retlw b'11001100'
  6. 300.    retlw b'01000100'
  7. 301.    retlw b'01100110'
  8. 302.    retlw b'00100010'
  9. 303.    retlw b'00110011'
  10. 304.    retlw b'00010001'
  11. 305.    retlw b'10011001'

Elég bosszantó.

Ja, majdnem elfelejtettem, hogy az ugrás után az FSR ablakban a PCLATH egy szemvillanásnyi időre 1-esre vált, utána visszaáll nullára.
Ez valami bug lehet?
(#) _vl_ válasza Geldrin hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Az is lehet gond, hogy az ADDWF PCL, az csak 8 biten végzi el az összeadást. Azaz mindenképpen lapon belül marad. Ha az ADDWF utáni cím 0x00F0 és hozzáadsz 0x20-at, akkor nem 0x0110 lesz belőle, hanem 0x0010. Meg kéne nézni assembly-ben, hogy az a 297. sor, az pontosan milyen címre is kerül...

Amúgy a stacknek jól kéne működnie, mivel a teljes címregisztert menti a stackre a PIC. A PCLATH csak a CALL és a GOTO utasításoknál van használatban.
(#) dinokal válasza icserny hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszönöm, ezeket fogom átnézni, de biztos alapon kezdem azért az egészet előröl
(#) Soós Antal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Heló kösz a kód részt google fordító után se értem de mindegy remélem az eleje a lényeg CONFIG6H regiszter 7. bit 1 re állítani akkor lesz nem írás védett az EEPROM
Sajna csak jövő héten tudom kipróbálni de ez jól hangzik gondolom emiatt nem tudtam ,kézzel, MPLAB al átírni az EEPROM ot

Ezt is találtam a EEPROM mal kapcsolatban
CONFIG5H 7. bit
CPD: Data EEPROM Code Protection bit
1 = Data EEPROM not code-protected
0 = Data EEPROM code-protected

ezt is 1 be nem kell védelem semmiféle csak működjön
(#) Hp41C válasza Geldrin hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!

Most már napi rendszerességgel linkelem be: Olvastad?
(#) Hp41C válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia!
Kódrész:
A belinkelt kódrésszel tudsz fordításkor adatot elhelyezni az adat EEProm területen. Szerintem nem erre gondoltál.
Annyi csak a megjegyzés, hogy soronként mindig páros számú byte -ot adjunk meg. Páratlan számú byte esetén a fordító kipótolja egy 0x00 -val, ami elcsúztathatja a címeket.

OK Én az EEPROM ba számokat szeretem volna menteni 1 bájt elég is lett volna.
Tehát én az MPLAB EEPROM ablakba kézzel beírtam az értéket bájtonként és gondoltam az majd a hex letöltésekor a PIC be kerül.
Ilyenkor írta is hogy mahinál az EEPROM mal de nem lett eredmény. Most hogy írtad, hogy ez EEPROM Irás védelem bekapcsolása lehet a gondom most már úgy gondlom hogy MPLAB is ezért nem tudta írni. Majd a jövőhéten!
Még egyszer köszönöm írom majd az eredményt.
(#) c27 hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok.
Egy pici elméleti kérdésre szeretnék választ kapni, eddig nem találtam rá választ.
3 fázisú szinusz jelet szeretnék előállítani pickel. Tegyük fel, hogy van 3 pwm modul. Elviekben milyen jelet kell előállítani külön külön a pwm moduloknak? Mert ugye bármely 2 fázis eredőjének kell szinuszosnak lennie és kell még a 120°-os fázistolás a fázisok között.
(#) icserny válasza c27 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ha csinálsz egy táblázatot, ami a 0 < x < 360 fok közötti x értékek színuszait tartalmazza, s ebből veszed az egyik fázist vezérlő adatot, továbbá ugyanebből veszed (csak 120, illetve 240 fokos eltolással) a 2. és 3. fázist vezérlő adatot, akkor mi lehet még érdekes?>>
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

A MCHP AN843 peldaul szepen leirja a szinusz eloallitasat. Szet kell nezni az AN-ek kozott, eleg boven foglalkoznak motorok szabalyzasaval.
(#) c27 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Most lehet én gondolom rosszul, de ha veszem a 0-360°-ig vett szinuszt, a 120°-kal eltoltat és a 240°-kal ráküldöm egy 3 félhidas meghajtóra ott bármely 2 kimenet között nem szinuszt látok hanem mondjuk a nem eltolt szinusz és 120°-kal eltolt szinusz eredőjét ami nem lesz szinusz. (Lehet csak én értettem félre valami, de másképp nem tudom elképzelni. A fázisokat vezérlő adatok létrehozásában vannak gondjaim.)
(#) Soós Antal hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Helló! Jelenleg PIC 18F4520 40 MHz használók átnézve a cihpcad oldalt látom hogy a 18F46K20 olcsó gyorsabb nagyobb memória.
Mit jelent a K és ha mindenben jobb akkor miért olcsóbb gondolom van valami hátránya. De Mi?

18F46K22 is lehet PICKIT2 vel égetni? Mert ezt nem találtam a leírásában.
(#) icserny válasza c27 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

A szinusz függvény jellemzöi közé tartozik, hogy azonos frekvenciájú, de eltérő fázisú jelek összege is szinusz lesz.
(#) icserny válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ellentétben a 18F4520-szal nem 5 V-os, hanem 3,3 V-os tápfeszültséget igényel (s a kimenete is ilyen jelszintű).

A PICkit2 listáján támogatottként szerepel. Bővebben: Link

Az Errata leírását megnézve, el tudod dönteni, hogy együtt tudsz-e élni az ismert hibáival, vagy sem.
(#) c27 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ez valahogy eddig kimaradt az életemből. Leköteleztél. Köszönet érte.
(#) _vl_ válasza Soós Antal hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Ha:
- kell a 18F széria tudása
- kell, hogy 5V-ról menjen
- kell, hogy DIP-tokkal elérhető legyen
- kell 28-nál több láb
akkor a K22 végűeket nézegesd, pl. a 45K22 kétharmadába kerül a 4520-nak, és minden paraméterében ugyanazt tudja vagy többet. (pl. van benne két USART!)

Ha a fentiek közül le tudsz mondani az 5V-ról, elég a 3.3V, akkor választhatod még a J10 és a K20 végűeket is, ők valamivel olcsóbbak. A J10-ben nincs Data EEPROM.

Ha kell az 5V, de nem kell a 18F, akkor meg lehet nézni az Enhanced midrange szériában a 16F1519-et, a 16F1937/39-et, vagy a sima 16F-ből a 16F884/887-et, ezek ilyen nettó 450-550 körüliek.

Idézet:
„Mit jelent a K és ha mindenben jobb akkor miért olcsóbb gondolom van valami hátránya.”

Alapvetően azért olcsóbb, mert később jelent meg. Az újabb, korszerűbb cuccokat a Microchip általában alacsonyabbra lövi be árban, a régiek árát pedig nem csökkenti, így "szoktatva" át a népeket az újabb termékekre. Meg lehet pl. nézni a 16F84A vagy a 16F87x-ek árát...
Következő: »»   1066 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem