Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   122 / 1320
(#) szilva válasza bmateusz hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Jól értem, hogy a PIC-ed most a 32768Hz-ről jár, és úgy számlálod a másodperceket?
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Először én is úgy értettem, de aztán úgy láttam, hogy belső oszcit állított be, és a Timer külső oszci bemenetére tette a 32K-st. De lehet, hogy én tévedek!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Visszaolvastam a hozzászólásokat, volt szó 3.2768MHz-ről is, de 32768Hz-es órakvarcról is.

Legutóbb LP_OSC konfigurációról is írt, az meg szerintem nem megy 3 megás kvarccal, adatlap szerint ez a mód való a 32kHz-es órakvarcokhoz.

Egyébként a timer1-hez tartozik egy oszcillátor, amire órakvarcot téve lehet interruptos órát csinálni, mivel ez az oszcillátor megy sleep alatt is. Az adatlap azt írja, hogy ez az oszcillátor azonos azzal az LP_OSC-kal, amit lehet a PIC órajeléhez is rendelni config bitekkel. Viszont olyankor szerintem nem lehet használni a timer1-hez, vagy nem is tudom - én még nem próbáltam ki. Tényleg, ilyet (külön oszcis timer1) csinált már valaki?
(#) bmateusz válasza szilva hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Igen, 32768Hz a kvarc, erről megy a pic. Valóban szó volt 3,2768Mhz-ről is, az egy másik, azt nem sikerült beüzemelni (kondenzátor ugye)
Az _LP_OSC az külső kvarc úgy tudom. Mindenesetre külsőről megy, nem a belsőről, mivel először volt egy érintkezési hiba, és akkor nem indult be, csak ha megmozgattam. (próbáltatok smd helyre normál alkatrészt forrasztani?)
A timer1 tudom, hogy valahogy felkelti, ez lesz a következő lépés, most örülök hogy végre ketyeg Megcsináltam úgy is, csak volt benne valami hiba, és lassabban ketyegett. Külön kvarcot lehet a Timer1-re kötni, ami az órajeltől független, oda kéne átforrasztani, és akkor független lenne az idő a programtól, ami szerintem egy pozitív dolog Az interrupt a Timer0-val is működik, csak az nem tud ébreszteni. (Most nézem ezt te is elmondtad )
(#) gulasoft hozzászólása Jan 4, 2008 /

Hali! Megcsináltam eza fényesedő halványodó led-es cuccot, szépen bele is fagyaszottam egy jéggömbbe a ledet, és egész pofás is volt, aztán bedugtam kint és mielőtt elérné a teljes fényességet resetel az ic.
Mi lehet a gond?
(#) szilva válasza bmateusz hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Hú, azzal a 32k-s kvarccal nem nagyon lehet ugrálni, nem túl sok utasításra van idő az 1 másodperc alatt

Persze egy óra funkcióihoz elegendő kell, hogy legyen.
(#) bmateusz válasza szilva hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Viszont kevesebbet fogyaszt. De igazad van Ezért lenne jobb ha a Timer1osc lábakon lenne a 32, a belső oszcival pedig ugrálunk.
(#) bmateusz válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Idézet:
„aztán bedugtam kint”

Ezt nem értem, hol kint?
(#) bmateusz hozzászólása Jan 4, 2008 /

http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00580c.pdf
Ezt ajánlom mindenkinek: Using Timer1 in Asynchronous Clock Mode
(#) gulasoft válasza bmateusz hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Kint a kertben egy hosszabítóba, amin van egy T dugó, abban egy időkapcsoló és abban egy karácsonyi fényfüzér. A led vezérlés a T másik ágába ment.
Az 5V-ot egy LMxx05 adja, a bemenetén egy 100µF-es kondival ami a táp felé egy diódával van kötve, a kimenen pedig egy 100nF-es kondival.
Leet hogy valamelyik kondi nem jó?
(#) watt válasza bmateusz hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Idézet:
„Ezt ajánlom mindenkinek:”

Nem sértésből, de mi tisztában vagyunk a dolgokkal, és furán jön ki, hogy osztod itt az észt, még ha nem is ez lett volna a szándékod!

Mi csak kapkodjuk a fejünket azon, ahogy bénázol, segítséget kérsz és kapsz(potyo), aztán elfelejted megköszönni, mivel minden jól csináltál, csak a kondi nem volt jó, végül előadod a spanyol viasz feltalálását!

Kicsit szerényebben a megfogalmazással és a előhozatalokkal!
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Szerintem az a szűrés kevés lehet. Nézd meg szkópon , biztos hogy hullámos a táp. Szerintem nagyobb puffert pl 1000 µF ot tegyél, a bemenetre, a kimenetre is minimum egy 100u + 100 n ot. És a PIC nél közvetlen a táp lábakra is célszerű tenni egy 100 nf ot. Nekem már többször is bejött.
(#) gulasoft válasza menyus hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Kösz. Spec nincs itthon akkora kondim, de majd veszek egyet hétfőn. A táp lábakra hogy rakjam a kondit?
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Idézet:
„A táp lábakra hogy rakjam a kondit?”

A lehető legközelebb a lehető legrövidebb lábakkal.
A legjobb, ha SMD kondit forrasztassz a lábak pad-jére.
Ugyanígy a táp IC-lábainál is. (itt a 100nF-os kondikról beszélek!)
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

kösz hétfőn beszerzem a cuccot.
(#) bmateusz válasza watt hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Ok, moderálom magam. Túl lelkes voltam.
(#) zolli hozzászólása Jan 5, 2008 /

Sziasztok, még annyit akarok kérdezni hogy létezik a HE-n kívül valami olyan oldal ahol Magyar nyelvű ASM vagy C tutorialt találok?
(#) sector99 hozzászólása Jan 5, 2008 /

Sziasztok !

Pickit2 - amit a Jézuska hozott - sajna eddig bírta (nem látja sem az MPLAB sem a saját progija. Hívtam a forgalmazót, azt mondák vigyem vissza és újraprogramozzák. Most még visszaküldöm(nem Pesten lakom), de a későbbiek során ilyen esetben melyik programozóval lehet "újraéleszteni" ?

Máskülönben mennyire érzékeny ez a készülék ? (áramszünet, USB ki-be dugdosás, céláramkörre csatlakozás stb.)
KÖSZI !!!
(#) dpeti válasza zolli hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

próbáltál már rákeresni google-el?!
(#) dpeti válasza sector99 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

a pickit2-n van egy szabványos icsp csatlakozónak előkészített hely (azaz 6db furat, tüskesornak), erre rádugsz egy másik pickit2-t, vagy egy icd2-t, vagy akármilyen ICSP-t tudó 18f2550-t felismerő programozót, és ennyi...
(#) zolli válasza dpeti hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Próbáltam már de nem sok eredménnyel amit találtam is az csak nagyon felületes volt.
(#) dpeti válasza zolli hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

ha tudsz angolul, akkor rengeteg e-könyvet találsz, de ajánlom, hogy szerezz be valami magyar irodalmat:
pl: a ComputerBooks kiadónak vannak ilyen könyvei, nálunk csak "lehányt C"-nek hívják, mert ilyen a borítója (amúgy pirosas árnyalatú) :p és "Programozzunk C nyelven" a címe

vagy ajánlott a Kerningham&Ritchie-féle C programozás könyv magyar nyelvű kiadása... (ha találsz)
az számít a C programozás könyvek standardjának.
(#) zolli hozzászólása Jan 5, 2008 /

Nem lenne muszály C de a könyveket megnézem mit találok, köszi. Elősorban e könyvre gondoltam én is de a nyomtatott irodalom se rossz.
(#) MPi-c válasza zolli hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Próbáld meg a doksi.hu-n.
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Nem tudom milyen PIC et használsz de pl SO8 / DIP8 tokozásnál az 1 / 8 PIN a táp, a két PAD közé pedig éppen befér párhuzamosan egy 1206 os SMD 100 n, de némi kézügyességgel a 0805 és a 0603 méret is be ügyeskedhető. (a táppal természetesen párhuzamosan)
(#) sector99 válasza dpeti hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Köszi !

Mondjuk watt féle készülék jó lesz ?
Arra esetleg még légyszi tanácsot adni , hogy mire kell vigyázni a használatnál ? Ennyire érzékeny lenne ? (gyakori az ilyen,netán csak az enyém hibás ?)
(#) dpeti válasza sector99 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

nem ismerem watt készülékét...
tökmindegy milyen, csak ICSP kimenete legyen, meg ismerje fel a 18f2550-et... ennek már magadnak kell utánnajárni...

(#) szilva válasza sector99 hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Én lassan másfél éve vettem a saját PICkit2-met, azóta volt, hogy igencsak nyúztam, de soha semmi baja nem volt még. Még az olyanokat is elviselte, amikor a PICkit2-ből kapott tápot a fejlesztés alatt lévő cucc, és rákapcsoltam a külső tápegységet. Ilyenkor észreveszi, hogy valami nincs rendjén a Vdd-vel, dob egy üzenet ablakot a progija, a tápot meg lekapcsolja a Vdd kimenetéről. Ugyanezt csinálja akkor is, ha pl. rövidre zárod a tápot a fejlesztés alatt álló cuccon.

Valamelyik microchipes fórumon írták egyszer, hogy a régi PICkit2-kben, mint amilyen az enyém is, nincs még valami lehúzó ellenállás, és így előfordulhat, hogy lehúzva az USB-ről és hirtelen visszadugva nem ismeri fel. Az újabb sorozatokban ezek már javítva vannak, szerintem amit most vettél, abban gyárilag benne van. Én jártam már így, hogy nem ismerte fel, de lehúzva és várva egy kicsit működött tovább.

Viszont ha garanciális, akkor szerintem nem érdemes hozzányúlni, az ICSP lábak is csak forrszemeken vannak meg a dobozon belül, azt biztosan észrevennék, ha azokhoz hozzányúlnál, és akkor már mondhatják, hogy nem megfelelő felhasználás miatt lett baja.
(#) sector99 válasza szilva hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Köszi szilva !
Erre voltam kiváncsi. Szerintem nem csináltam semmi olyant ami "nem rendeltetésszerű használat". Még a demo panelt is úgy dugtam rá, hogy először kihuztam az USB-t. Akkor nem piszkálom, hanem visszaküldöm. Különben a gép összes USB portját kipróbáltam - sajna semmi eredmény...

Más: majd ha odajutok szeretnék én is egy PIC-es pákaszabályzót építeni. Segítesz ha elakadok ?

KÖSZI ! (Neked is és dpeti-nek is !)
(#) watt válasza zolli hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Következő: »»   122 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem