Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1286 / 1320
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

És ki mondta, hogy a fenti eszmecsere csak TFT meghajtásra képzelhető el ??! A lényeg pont hogy a gyors portelérés volt, és adatmozgatás a külső periféria, és a RAM között! A sebesség miatt vetetted fel te is a kérdést...!
(#) Tasznka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Bocs,de ti dumcsiztok itt a TFT meghajtásáról,stb.Engem csak az összefűzés egyszerűsítése érdekelt volna,a sebesség nem volt téma.1 hét és megjön a PIC32-esem,abban van 16bites PMP,a TFT-vel majd akkor foglalkozom.
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

És miből gondolod, hogy körülötted forog a világ, és csak a te problémádról eshet itt szó ?!!

A te gondoddal kapcsolatban az én egyetlen javaslatom, főleg ha még előtte tartasz, akkor egyértelműen egy kellő IO portszámmal bíró portra tedd az adatbuszt, mert ellenkező esetben igencsak be fogsz lassulni, és még a szinkronizálásra is jobban oda kellesz majd figyelni!
(#) Tasznka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Nem gondolom,és nem is szeretném,ha körülöttem forogna ,De amit láthatod az én kérdésemtől indult el ez az egész,ami nem is igazán ebbe a topikba való és nem is a kérdésem irányába.
Igen sajna fel kell mennem magas lábszámra,rendeltem 100-144 pines 32-eseket.Eddig elég volt a 64 pines,ami eléggé ki volt használva. A 32-esekkel még csak ismerkedem,még furi átállni a 16-osokról.
(#) Wezuv válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

TFT-t hoztad fel példának, ezért gondoltam, hogy a sebesség fontos. De ettől függetlenül sajnos csak függvényekkel lehet összehozni külön portokat, mivel fizikailag nem tartoznak egybe, két, vagy több regiszteren érhetőek el, azokat pedig csak több program lépésben lehet feltölteni, ami nagyon lassít. Ha ez nem számít, akkor is csak függvény marad, mint lehetőség, esetleg valami makró, de az meg pazaroljaa memóriát.
(#) Wezuv válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

DMA nélkül, PMP-re ciklusból írva. Ha gyorsítottam a kiírás sebességét, hibázott. 10MHz 16biten az 20MBájt/sec. Egy kép 1mega, azaz 0,05sec. Elvileg. Gyakorlatban kb. 0,1sec egy kép. Ennél nem sikerült gyorsabban...
(#) sdrlab válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Így már jobban érthető a lassúság!
Ám ha van DMA is, akkor nem célszerű megkerülni, mivel rettenetesen képes felgyorsítani a folyamatot...avagy lecsökkenteni az erőforrás igényt. Nem mindegy ugye, hogy a proci az ideje 50-90%-ában csak azzal van elfoglalva, hogy primitíven kipörgeti akár PMP-n keresztül, akár teljesen szoftveresen az adatokat, vagy az egészet letudja 3-6% -al mindössze...és a maradék időben pl tud új képet alkotni, számolni, dekódolni, stb...
A 10MHz honnan származik ? Mert én az adatlapban ciklusidőnek valami ~9nsec láttam, amiből a 100MHz-et kerekítettem. Ezek szerint az valami más volt ?

A megjelenítési sebesség megítélésénél nem lehet a PIC-et külön értelmezni az adat egész útját kell vizsgálni azaz azt amit a végén látsz a szemeddel.
A DMA csak akkor hasznos, ha olyan memóriából raksz ki képet, amihez a DMA hozzáfér és elég gyors. Ilyen a program memória, de egy kép elfoglalja a PIC32MZ felét, azzal nem sokra megyünk vele. Ha RAM-ba töltögeted előtte, akkor gond, hogy nem fér bele az egész kép, ezért részletekben kell áttölteni és eleve a RAM-ba átttöltés is idő, függetlenül attól a memória sebességtől, amiből kiszeded, mert az tovább lassít és csak ezután jön a PMP DMA-ja. Ilyenkor semmit nem nyersz a DMA-val (legfeljebb PIC erőforrást, de itt nem erről a sebességről beszéltem eddig se). Persze DMA-val lehet egyből a külső memóriákból is töltögetni, de ott meg a külső memória sebessége a lassú. Tehát nem a PIC lassú, ezt eddig sem állítottam, hanem az adatok mozgatása a rendelkezésre álló eszközökkel. Jó lenne egy DRAM támogatás, ami nincs, vagy SD protokoll támogatás, ami szintén nincs. Az SPI 25MHz-el téveszt már, de amúgy se elég gyors. Átrágtam már ezt a kérdéskört és arra jutottam, hogy ennyit tud és ez elég a beépített eszközökhöz ipari megjelenítéshez, de ilyen felbontáson messze nem lehet vele videót, vagy más gyors megjelenítést készíteni, tehát "lassú".
A 100MHz elérése 200MHz-es órajellel, ahol a PMP eleve 50MHz-es max és nem is tudja a valóságban, nem könnyű!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) Tasznka válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

SQI flash DMA-val át lehet vinni a PMP-re,nem? A DA-s PIC-ek viszik a Dramot,csak sajna BGA-s tokkal vannak Rendeltem DA-t,amiben van 32Mb ram,az csak elég lesz pár képnek
Csak égnek áll a maradék hajam az erratától
(#) pajti2 válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

És akkor még meg sem nézted a fogyasztást. Egy pic-nek eddig nem volt szokása melegedni. Ezután majd lesz.
(#) Tasznka válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

A fogyasztását nem is néztem. A melegedés az már necces,mert eléggé szélsőséges hőmérsékletekre kell majd valamikor. Ha megjön,akkor meglátom,hogy mi a helyzet vele.Addig is megtervezem a tesztpanelt hozzá.

Igen, SQI Flas-ről sikerült a leggyorsabban eddig. Egy W25Q128-at teszteltem, ez 16MBájtos. Most nem emlékszem, de mint ha nem lehetne perifériáról-perifériára DMA-zni, ti hogy tudjátok?
Azt biztosan próbáltam, hogy DMA flash->RAM és RAM->TFT de nem számottevően gyorsabb, mint nem DMA-val. Az igaz, hogy a DMA felszabadítja az erőforrásokat a transfer közben, ezért jó, de nem gyorsabb annyival, hogy a kezelésének bonyolultsága minden esetben indokoltá tenné a használatát.
(#) Tasznka válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Channel Chaining Mode -ot meg kellene nézni,ez elvileg összefűz 2 DMA-t,de sajna a ramot nem lehet kikerülni.

A RAM (legalább is regiszter) nélkül nem megy elvileg sem, de ha automatán össze lehet fűzni, az sokat segíthet az erőforrások elosztásában. Ezt még nem próbáltam, ha jól emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018

Hát itt vannak a bajok! Milyen SPI ??!! Milyen soros memória ?! Ha nem tömörített adattal dolgozol...
Ezt az egészet baromira nem így kell csinálni!! Semmiféle SPI még csak szóba sem jöhet, max tömörített képek megjelenítésére. Erre való ilyenkor az, hogy DMA-val felszabadítva az erőforrást, a proc mást se csinál, csak dekódol a memóriába képrészleteket(mivel mindegyik alapvetően használt tömörítési eljárás ilyen), ahonnan pl már DMA-val tolódik ki az adat automatikusan!
Egyébként annak, amit te használsz, van belső video RAM-ja, csak akkor kell még foglalkoznod is vele, ha változik a kép, tehát igencsak kényelmes a használata ebből a szempontból. Hogy oldanád meg a megjelenítést, ha nem ilyen beépített memóriás TFT-d lenne, hanem csak egy olcsó, amiben nincs, vagy nagyobb felbontású, amikben szintén nem szokás már RAM-ot pakolni! Ott neked kell minden pillanatban megjeleníteni a képet...és közben még ugyanúgy mást is kell csinálnod! Meghalnál DMA nélkül....
Statikus memória kezelést szinte mindegyik PIC tudja, de az újabbak között vannak olyanok, amik akár a DRAM-ot is lekezelik. Egy sokmegás DRAM modul pedig olcsó. És legalább 16, de inkább 32 bites/100MHz feletti... Sőt, olyan PIC-eket is gyártanak már, amiben belsőleg van beépítve 32MB-os SDRAM modul, még huzaloznod sem kell, ami nem kis előny ilyen sebességen már. Ezzel olyan kényelmesen kezelhetsz bármit, bármilyen módon, hogy öröm nézni...
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Néz szét jobban! Van ott TQFP-s tokozás is...
(#) sdrlab válasza pajti2 hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Ó, dehogynem volt szokása! Pl még a sok évvel ezelőtt megjelent MX-ek is melegedtek már, amikor ha jól emléxem csak 80MHz-en ketyegtek még... Jó, nem volt forró, de jól érezhetően meleg volt...

Igen, össze lehet fűzni! Ennek ez az értelme, hogy az adatmozgatás A perifériából B perifériába DMA kontroller segítségével történik, a proci csak kiszolgálja a transzfer csomagok címezését. Természetesen DMA memórián keresztül történik mindez...ha nem volna evidens valakinek.

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. A lényeget már elmondtuk...
(#) Tasznka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

TQFP-sben nem láttam olyat,amiben van hardveres külső Dram elérés,csak BGA-ban.Ezért is rendeltem olyat amiben benne van a 32Mb mem
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Hát mert figyelmetlen voltál!
PIC32MZ1025DAG176 176 lábas LQFP tokozású...
(#) Tasznka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Igazad van,én csak itt néztem,és itt nem volt.Az adatlapokat nem nézegettem.
Bár ahogy elnézem jobban járok azzal,ha belső 32Mb-os verzióra fejlesztek.Bár így 1 picit drágább,de több hely marad másra a panelen.Majd ha felfutnak a cuccok,akkor talán áttérek a BGA-ra,csak ugyebár otthoni körülmények között nehéz hozzá tesztpanelt építeni.
(#) Wezuv válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

És itt is van hasonló. (Megjegyzem, erről lemaradtam, pedig erre várok pár éve (DDR támogatás))...
PC32MZ_DA_LQFP_20x20
(#) Wezuv válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Viszont amit említettél, errata, az gond lehet. Megjártam a ECH sorozattal (használhatatlan!), ami helyett EFH-t használok. Csak remélni lehet, hogy az EF-ből fejlesztették tovább...
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2018
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Az igazi előnye ennek ahogy már írtam a belső integritása! Az, hogy nem kell huzalozni, és még egy tokot használni! Szerintem ahol nagy memória igény van, pl nagyobb felbontású TFT, ott egyértelműen megéri ez. Ha belegondolsz, még 4K-s kép esetén is, két videó memóriát alkalmazva(a villogásmentes megjelenítéshez), még mindig csak felét foglaltad el ennek!
(#) sdrlab válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Ez ugyanaz a család, mint amit már megadtam(DAG)...

Mi volt a gond vele, ami miatt ennyire rossznak ítélted meg ?
(#) Tasznka válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

Ha megjön,akkor végre tesztelni fogom.A cél inkább a sok kép,még nincs tervben a folyamatosan mozgó kép,max analóg óra,és 1-2 extra. Annyira még nem merültem bele az egész TFT-s dolgokba.Eléggé sok külső eszközt használok,azok eléggé lefoglalják a prockót,ezért sem szeretnék dinamikus képet,stb.A cél csak a csili-villi design,jobban harapnak rá a vevők
(#) Wezuv válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 12, 2018 /

De ez kapható, van raktáron és itthon...

Bármelyik, amit MicroChip legyárt, kapható is itthon...ha veszed a fáradtságot és megrendeled a webes felületen a ChipCad-nél. Kivétel, ha csak olyan kiszerelésben forgalmazza a MC, ami nem bontható, és neked csak 1-2 db kell. Max 2 hét alatt bármilyen típust beszereznek neked...
Következő: »»   1286 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem