Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Így van ahogy mondod, sok (rengeteg!) tanulnivalóm van még erről a programozósdiról. Mint régebben írtam mindennemű programomozói előélet nélkül vágtam ebbe bele, ezért vannak a sokak számára talán érthetetlenül "gyermeteg" és "felesleges" kérdések. Amit tudok azt elolvasok de mivel elég gyakorlatias vagyok a nagyját csak szó szerint a gyakorlatban tudom megtanulni. Ilyenkor elakadok, és kérdezek, Néha hülyeségeket....próbálok nem hülyeségeket kérdezni, de nem mindig sikerül, nézzétek el nekem.
De ma (hála Nektek) megint tanultam valami újat és ilyenkor fülig ér a szám! Ma megint egész éjjel ezzel fogok (szó szerint ) szórakozni. Köszi mindenkinek hogy megint rávezettetek a "jó vágányra" .
Hát nem éppen goto-val kell kilépni a megszakításból, de a lényegi részeket a megszakításon belül nyugodtan átugorhatod goto-val.
Ekkor lesz egy regisztermentés az elején, egy teszt, hogy most kell-e dolgoznod, olyan él következett-e be, majd miután kiderült, hogy nem, a goto-val a végére ugrasz, ahol regiszterviszaállítás és szabályos RETFIE van.
Nem kérdeztél hülyeséget, ez tény, mivel tök jó válaszokat kaptál rá! És örülök, hogy megértetted, most már csak ki kell próbálni! Ismerős az érzés! Sok sikert!
Igen ezt a GOTO - t nem gondoltam át mikor írtam. Logikus hogy a regiszter mentések visszaírása elé kell ugranom és miután ez megtörtént RETFIE al kilépni. Mint ahogy írták is már többen.
Igen, ilyesmi jutott eszembe, bár kicsit meg is lehet fűszerezni.
Amikor IR adók jeleit akartam felderíteni, akkor összeütöttem egy PIC-es áramkört, ami a jelváltások közötti időket mérte és küldte be RS232-n PC-nek, ahol ezeket logoltam file-ba. A logfileok kielemzéséhez írtam egy VB progit, amivel meg lehetett jeleníteni az "oszcillogram"-ot, hogy vizuálisan felismerhetők legyeneke benne a szabályosságok. (Illetve ezekből aztán lehetett generáltatni egy másik PIC progi által felhasználható dekódolási táblázatot is.) Most is valami ilyenre gondolnék. Azaz megépíteni az RS485 kommunikációt és mesterségesen mondjuk egy különböző idejű kábelszakadásokat vinni bele, közben egy "hallgatózó" vevővel logolni a vonalak állapotát. Ezt a logot felhasználva lehetne visszajátszót építeni a mesterséges hibákat generálandó. Persze tudom, hogy az RS485 egy halfduplex kapcsolati mód, ezért el kell gondolkozni rajta, hogy valamelyik oldal adatirány-bitjét nem kellene-e a logba belevenni.
Mérget nem vennék rá, de szerintem ezek a vonalmeghajtók mind "hülyebiztos"-ra vannak csinálva, de legalábbis rövidzárvédettek/áramkorlátozott kimenetűek. Ugye RS485 leginkább ipari környezetben fordul elő, ott nagyobb esély van arra, hogy egy adatkábelre valami éles acéldarab ráesik és rövidzárat csinál, ezt azért illik elviselniük. RS485-re én legutóbb LTC485-öt használtam, de az már jópár éve volt.
Itt az adatlapja
Úgy látom, hogy van egy maximális kimeneti áramterhelhetőség megadva(60mA). Persze már előfordult, hogy összenyitott, még eddig kibírta, de nem szívesen használnám ki ezt a tulajdonságát "üzemszerűen"...
"The driver is designed to handle loads up to 60 mA of sink or source current. The driver features positive- and
negative-current limiting and thermal shutdown for protection from line fault conditions." Ez szerintem pont azt jeleti, ami Neked kell: ha egymásra nyitod a vonal két végét, akkor is áramkorlátozottak a kimenetek, a zárlati áram miatti túlmelegedést és tönkremenetelt pedig egy termikus védelem előzi meg. (Megnéztem, az LTC485 doksijában ugyanezt írják, és az is lábkompatibilis a 75176-tal.)
No, egy kérdés: foglalkozott-e már valaki 64x128-as grafikus kijelzőkkel PIC környezetben?
Én vettem egyet kipróbálni (Displaytech 64128G sorozatból való), az adatlapja szerint Samsung S6B1713 az LCD vezérlő IC benne. Odáig eljutottam már, hogy az LCD feszültség előállítása, a látható kontraszthoz igazítása megvan, tudok rajzolni is rá, azaz egészen működőképesnek tűnik a dolog. Van azonban az S6B1713 doksiban egy olyan utasítás, hogy "set static indicator mode", aminek nem tudtam rájönni az értelmére. Arra gondoltam, hogy valamiféle cursorpozíció-mutató lenne, de bárhogy próbálom, nem látok sehogy semmit a kijelzőn. Valaki nem tudja, mi a fene ez az utasítás? Bővebben: Link
Most, hogy így kiemelted, már én is értem. Köszi!
Ezen felbuzdulva egy csipesszel állítottam elő a kommunikációs hibákat! (már ami a vonal sérülésére vonatkozik, ill. adatkimaradásra) Sikerült végre megoldanom a teljesen bolondbiztos protokolt. Persze az kell, hogy a vonal fizikailag helyreálljon, de adat nem képes lefektetni a vonalat. Legalább is eddig nem találtam olyan csomagot, ami ezt megtenné. Köszi a segítségeket mindenkinek!
Na hellosztok, újra én és a PIC16F628-as problémám.
Nos, a helyzet az, hogy PIC16F628A helyett sikerült sokkal olcsóbban hozzájutnom egy PIC16F628-20/P-hez. A kérdésem a következő: Ennél a PIC nél kell é valamit változtatni a forráson, ha az eredetileg egy PIC16F628-hoz készült? (pl. .inc) Habár a fordítónál (se az égetőnél) nincs külön PIC16F628-20/P. Azért mégeszer felteszem ide a forrást. köszi, vb
Nem kell semmit. A -20 jelzés azt jelenti, hogy ez akár 20MHz-en is tud működni. Semmi más eltérés nincs a -20 jelzés nélkülihez képest. A P meg a tokozást jelenti.
Úúú köszönöm. Vagyis ez azt jelenti, hogy a sima PIC16F628 nem ment volna 20Mhz -en? Mert amihez kell, abban pont 20 megás kvarc van. Még jó hogy nem ragaszkodtam nagyon a sima 628-hoz
Helló!
Lehet hogy ez a kérdés már volt, de bevallom nem néztem utána... Szóval van nekem egy PIC18F452-m és az a helyzet, hogy a PORTA-n (minden pin-en) LED-ek vannak, csakhogy az RA4 lábon levő LED egy istenért sem akar felgyulladni (a bekötés jó)... MPLAB-ban mikor szimulálom MPLAB SIM-mel akkor 1-re teszi az RA4 lábat, de mikor valóságban idítom, akkor ez nem így történik... Miért? Üdv.!
Open Drain kimenet, a led a Vcc és a láb közé kell, világítani pedig RA4 = 0 értéknél fog.
Neeeeeeeeeeee! Nekem már kész a nyomtatott lap... láb és GND között... akkor ez így semmképp sem fog világitani?
Sajnos, az a kivezetés úgy nem lesz jó neked... Csak nyelni tudja az áramot, szolgáltatni nem.
De fog, ha egy megfelelő felhúzó ellenállással a tápra húzod a lábat, mondjuk a LED szempontjából megfelelő áramhoz igazítva. A baj ezzel csak az, hogy amikor 0-ba viszed a lábat, akkor az egész áram (sőt, több) a kimenetbe fog belefolyni, azaz mindenképpen úgy kell méretezni, hogy ne terheld túl a kimenetet.
Igen, de ehhez is nyákot kell módosítani. Ennyi erővel be lehet kötni fordítva is. De ezt majd eldönti djereg.
A láb és a Vdd közé rápatchelhet egy ellenállást a forrasztási oldalról, ha a rajzolat úgy adja, akár lehet az egy SMD is. A kutya nem mondja meg utána, hogy nem így volt tervezve
Én most hétvégén vasaltam egy NYÁKot ehhez a 64x128-as kijelzőhöz és egy SMD 18F4550-hez, mert a kijelzőnek huszadinches lábsora van, így próbapanelbe nem tudtam belepasszírozni. Hát persze, hogy nem volt elég az LCD-nek a tápfesz 3x-ozása, és rá kellett utólag tenni még egy kondit, hogy 4x-ezzen - na ez igazán gány megoldás lett, mert lábat kellett az SMD kondinak forrasztani, hogy oda bírjam tenni, ahová kell
Persze, de láttad, hogy be volt rezelve, hogy már kész a nyák!
Sziasztok!
Bocsi hogy belekotyogok a nagyok dolgába, csak érdeklődnék hogy az a fesz sokszoró (gondolom villard ?) mennyit eszik áramban? Én Step-Up IC t használok (LM2704 IN :2,7 - 7V OUT:20V (ADJ) / 500mA SOT23-5) amikor szükség van rá, de elég nagy áramigénye van még üresjáratban is. A villard sokszorozós oszcillátort még nem próbáltam, meg nem is rakható össze SOT23 méretben. Én a valamilyen okból gányul kinéző (egyebekben viszont jól működő) paneleket fekete műgyantával ki szoktam önteni. Ami nem látszik az nem is fáj...
No azért ez nem tejesen igaz... A berezelve szót én inkább felb*szódva-ra változtatnám, mert már tököm is tele van a nyákokkal... kb 3 hete dobtam ki 50 eu-t egy rosszul tervezett lapra, még 50 az ujra csináltatás... szóval csak ezért "rezeltem be" mert ismét hibás a lap...
No de nem baj még egy csöppel többet tudok a pic-ről, habár utána is olvashattam volna tervezés előtt, de hát ez vagyok én... Amúgy gondoltam a felhúzó ellenállásra, és az is lesz a vége... mivel az egész elektronika egy dobozban van... sőt ha még az alsó oldalra teszem akkor bizony "a kutya nem mondja meg", hogy ott van... csak hát érettségi munka és gondoltam adok a tökéletességre is... Üdv.!
watt: "Ennyi erővel be lehet kötni fordítva is."
Nem nem... eredeti bekötés... RA4 -> LED -> GND, ha forditva kötöm be GND -> LED -> RA4 (ami GND). Remélem jól fejeztem ki magam... Ismét Üdv.!
Áramkorlátozó ellenállás remélem van a ledekkel sorba. Mert ha nincs, akkor abba elég jó eséllyel bele fognak kötni.
Az ilyen utólagos módosításokat nem szokták szigorúan venni, ezek mégiscsak prototipusok, nem sorozatgyártásba mennek.
Hát mondhatni, hogy itt nem a méret a lényeg hanem hogy ki csinálja... 15x20 cm, kétoldalas... csak hát ha nincs konkurencia akkor a felső határ a csillagos ég...
jaja... perszehogy vannak korlátozó ellenállások... kb eddig minden tökéletes elektronikai szempontból, csak ilyen apróbb tudatlanságból eredő hiba akad... szerencsére egyelőre csak egy...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |