Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ha most vásárolsz PIC-et, akkor 16F887-et használj vagy 18F4520-at. Sokkal olcsóbbak, mint a 16F877 és többet is tudnak.
"A másik kérdésem, hogy milyen PIC lenne alkalmas a célra?"
Van a mikrochip oldalán egy nagyon jó chipválasztó. Keress rá, MAPS néven, meg fogod találni. Itt megadhatod az IO lábak számát, legyen belső oszci vagy ne, 20 vagy 4 mhz-es legyen, stb, stb, (pl kell-e analog ki-bemenet vagy nem, lábak száma, tokozás, szóval minden fontos paramétert. Amint 1 dolgon változtatsz, azonnal szűkíti a listát. Egy picit oda kell figyelni, mert nem mindig az alacsonyabb sorszámú az olcsóbb! lásd 877 vs 887 példája... nekem bevált, ha nem találod meg, szólj, a másik gépemen el van mentve a kedvencek közé... Megtaláltam, itt lesz: MAPS kicsit lassan jön be, mert egy túlzsúfolt form...
Bocs, ilyen formában igazad van, ez így működik...
Steve
Sziasztok!
Pic16F876-ot kellene égetnem,de az égetőm sajna nem szereti/baji elektronikás/ tudna valaki ajánlani nekem valami egyszerű,de lehetőleg usb-s égetőt? Köszi előre is a segítséget.
Ezt már olyan régen kérdezték... - ja, nem.
Pl. PicKIT2 esetleg? Ha építeni akarod, megvan a "Kapcsolások" között igaz, ez az égető is tartalmaz PIC-et. Amit szintén be kell tudni programozni. Viszont gyári kivitelben is olcsón kapható ( www.chipcad.hu ) .
köszi szépen
valszeg télleg jobban megéri a chipcad-be 1be megvenni, Még abban tudna valaki segíteni,hogy ez ugye soros portos,és ha veszek soros-usb átalakítót akkor működésre lehet-e bírni?
Ha a PICkit2-re gondolsz akkor az USB-s.
Nem kell hozzá semmilyen átalakító.
oké,akkor tökéletes lesz.
köszi szépen a gyors választ! Üdv!
úgy látom a propic2 starter kit épp akciós szept 30ig.
Tudja valaki estleg,hogy ebbe a kit-be mi tartozik bele? Idézet: „UJRA BTFSS PORTB,1 CALL RED BTFSC PORTB,1 ; <--- EZ KELL!!! CALL GREEN ” Elvi hibásnak tartom az ilyen feltételvizsgálatot, hiszen az első ugrás, vagy az első szubrutinhívás alatt a bemenő jelnek jogában és módjában van megváltozni. Így szerencsétles esetben előfordulhat, hogy az elágazás mindkét ága lefut, vagy esetleg egyik sem. Az elvileg helyes megoldás: UJRA: BTFSS PORTB,1 GOTO RED GREEN: MOVLW b'1000' GOTO KOZOS RED: MOVLW b'0100' KOZOS: MOVWF PORTB CALL Delay250 GOTO UJRA A lényeg tehát az, hogy csak egy vizsgálat történik... Mellékesen természetesen azt is kihasználtam, hogy a GREEN és RED ágak csak az elővett adatban különböznek, a folytatás már közösíthető. Nekem viszont azt árulja el valaki, hogy hogy lehet egy forráskódot _normálisan_ beilleszteni a hozzászólásokba?
Szervusz!
Kapsz a programozó mellé egy próbapanelt 16f690-el néhány leddel, nyomógompal, potméterrel + példaprogramokat: led villogtatás, A/D átalakítás stb. Meg természetesen az amúgy ingyenesen letőlthető kezelőprogramokat CD-én Üdv. ui. még USB lábelt is kapsz, ami pl. egy 20-30 eFT-os nyomtatóhoz nem jár.
Azt kapod, amit a képen látsz: 2 db. CD, a programozó, a kis lábszámú demókártya (PIC16F690-nel) és egy USB kábel.
A CD-n az MPLAB IDE és a PICkit2 önállóan is használható programja található (nem a legfrissebb). A CD-ken sok adatlap is található, s a próbakártyához is mellékeltek néhány demóprogramot (assembler kódban). Kép: Hivatkozás
Van ötletetek egy PIC beégetések automatikus számlálására?
Nincs ilyen segédprogram, vagy plugin?
köszi szépen a válaszotokat,
akkor hétfőn irány a csodás Tűzoltó utca Idézet: „Van ötletetek egy PIC beégetések automatikus számlálására?” Sok értelmét nem látom, mert a programozhatóságra megadott érték úgy is csak egy saccperkábé becsült érték. Nincs rá garancia, hogy a te példányod tud annyit, s arra sincs, hogy tönkremegy a megadott számú programozástól. (Lehet, hogy nem is attól megy tönkre...) Egyébként a PICkit2 programja hozzáférhető, ha nagyon akarod, beleírhatod, hogy számláljon. Idézet: „Nincs ilyen segédprogram, vagy plugin?” Legföllebb ha segédeszköz... Kép: Hivatkozás
A PICkit2 amúgyis grafomániás: ha nem rendszergazdaként futtatom, mindig nyavalyog, hogy nem tudja elmenteni a paramétereit a PICkit2.ini fájlba. Tehát eleve a "vérében" van, hogy mindenfélét kiirkáljon magának - ha hagyják. A nehezebb kérdés: hogyan akarod egyedileg azonosítani a PIC-et? Ha felváltva többet is programozol, akkor mit számoljon?
Sziasztok!
Összeraktam a baji elektronikás párhuzamos portos külső tápos propic2? égetőt.Ráraktam a gépre benne a 16f84a-val,és se nem írt,se nem olvasott(minden beállítással,próbálltam, többször is,Icproggal),pedig a jelző ledek jókor világítottak...Aztán megláttam a nyákon,hogy a data in,és data out vezetőfólia összeér,kijavítottam a hibát,így már olvasott,és írt is,csak nem azt amit kéne,és a zagyvaságot,amit beleírt,ki is tudtam törölni.Akkor szerintetek a picem szállt el a zárlattól,vagy még mindíg az égetővel nem stimmel valami? Meg mintha a zárlatnál nagyon kicsit langyosodott volna a pic,és most meg tökre hideg,akárhányszor próbálok írni,törölni olvasni.Ja,az 5 és a 13v szépen megvan a programozáskor. Akkor szerintetek a pic,vagy az égető a ludas?
Ha melegedett, akkor tönkremehetett a pic is. De nem biztos, hogy tönkre is ment. Legjobb lenne kipróbálni az égetőt egy másik chippel. De könyörgöm, miért 16F84A? Vannak jóval olcsóbb és többet tudó chipek.
Idézet: „Egyébként a PICkit2 programja hozzáférhető, ha nagyon akarod, beleírhatod, hogy számláljon.” Ez nem is rossz ötlet, ha lenne rá időm... Egy PIC-re rá lehet fogni, hogy a tipikus endurance-t tudja. Ha annak közelébe érnénk, akkor érdemes lenne cserélni a fejlesztés alatt használt PIC-et és felhasználni a kész termékben. A jelenlegi PIC 1000x írható elvileg. Olyan 900 környékén, amennyiben még működne lecserélném. Kicsit macerás papírra vonalakat huzogatni, főleg, hogy elfelejtem azt is néha! A számológép jó ötlet, mert az elég nagy, hogy kiüsse a szemem! Én arra is gondoltam, hogy az ID-t kéne növelni a PIC-ben, de azt is csak kézzel lehetne, ha nem felejtem el. Azért köszi!
Mert itt is azt használnak,én meg kezdő vagyok,a fenti link alapján próbállok ekindulni,nem értek még ehez a programátíráshoz 16f628-ra.
Köszi,hogy válaszoltál!Remélem az égető jó,és csak a pic... Egyenlőre ledekkel szeretnék szórakozni,futófény,villogó....
Ha lenne kapcsolási rajz, lehet, hogy több tippet tudnánk adni. Azt nehezen hiszem, hogy a PIC sérült volna, tapasztalatom szerint elég strapabírók. Szvsz ha csak kicsit volt langyos, akkor ott nem lehettek akkora áramok, amik károsíthatnák. Inkább valami egyéb zavart sejtek én a programozás körül, azért lesz "zagyvaság" a beégetett kódból.
Üdv!
Egyszer régen találtam én valahol egy olyan táblázatot amiben a PIC asm parancsok voltak összefoglalva és leirva mi mit csinál. Én most ezt keresem, de nem lelem. Esetleg valamelyikőtöknek van ilyen, vagy hol lehet találni? Mert nekem nem sikerült! Köszike
Ezt ugy érted hogy minden PIC es adatlapban? Nha akkor meg is nézem a PICem adatlapját Köszi
Üdv!
Én is propicet építettem magamnak és az volt a hibám vele, hogy össze-vissza adatokat írt. Nekem egy kábellel kapcsolódik a programozó tokokhoz és az lett a megoldás, hogy a kábelt egész rövidre kellett szabni. 16 cm-esre csináltam és azóta jól írja a piceket.
És meg van!! Köszi én meg itt gyüröm a netet már tegnap óta, pedig itt lapult a vinyómon
Sziasztok!
Működik!!!Visszaálítottam valamit a biosban,és most megy,le is ellenőrzi,töröl is,szóval minden szuper.Gyorsan rakom is össze a tesztáramkört,és ki is próbállom Köszi mindenkinek,sziasztok!
Ha esetleg érdekel a futófény átírása más procira akkor tudok adni egy mintát, 16f628-ra írtam át.
A mintát nagyon megköszönném.
Közben összeraktam próbapanelen a futófényt,és működik Ezekszerint a pic és az égető is jó :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |