Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   297 / 1319
(#) potyo válasza lgyk hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

Ha most vásárolsz PIC-et, akkor 16F887-et használj vagy 18F4520-at. Sokkal olcsóbbak, mint a 16F877 és többet is tudnak.
(#) rhino válasza lgyk hozzászólására (») Szept 26, 2008 /

"A másik kérdésem, hogy milyen PIC lenne alkalmas a célra?"

Van a mikrochip oldalán egy nagyon jó chipválasztó. Keress rá, MAPS néven, meg fogod találni. Itt megadhatod az IO lábak számát, legyen belső oszci vagy ne, 20 vagy 4 mhz-es legyen, stb, stb, (pl kell-e analog ki-bemenet vagy nem, lábak száma, tokozás, szóval minden fontos paramétert. Amint 1 dolgon változtatsz, azonnal szűkíti a listát. Egy picit oda kell figyelni, mert nem mindig az alacsonyabb sorszámú az olcsóbb! lásd 877 vs 887 példája...

nekem bevált, ha nem találod meg, szólj, a másik gépemen el van mentve a kedvencek közé...

Megtaláltam, itt lesz:

MAPS

kicsit lassan jön be, mert egy túlzsúfolt form...
(#) kissi válasza szilva hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Bocs, ilyen formában igazad van, ez így működik...

Steve
(#) robbbb hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok!

Pic16F876-ot kellene égetnem,de az égetőm sajna nem
szereti/baji elektronikás/
tudna valaki ajánlani nekem valami egyszerű,de lehetőleg usb-s égetőt?

Köszi előre is a segítséget.
(#) SzervízMacska válasza robbbb hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ezt már olyan régen kérdezték... - ja, nem.
Pl. PicKIT2 esetleg? Ha építeni akarod, megvan a "Kapcsolások" között igaz, ez az égető is tartalmaz PIC-et. Amit szintén be kell tudni programozni. Viszont gyári kivitelben is olcsón kapható ( www.chipcad.hu ) .
(#) robbbb válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

köszi szépen

valszeg télleg jobban megéri a chipcad-be 1be megvenni,
Még abban tudna valaki segíteni,hogy ez ugye soros portos,és ha veszek soros-usb átalakítót akkor működésre lehet-e bírni?

(#) levii válasza robbbb hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ha a PICkit2-re gondolsz akkor az USB-s.
Nem kell hozzá semmilyen átalakító.
(#) robbbb válasza levii hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

oké,akkor tökéletes lesz.

köszi szépen a gyors választ!

Üdv!
(#) robbbb válasza robbbb hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

úgy látom a propic2 starter kit épp akciós szept 30ig.
Tudja valaki estleg,hogy ebbe a kit-be mi tartozik bele?
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Idézet:
„UJRA
BTFSS PORTB,1
CALL RED
BTFSC PORTB,1 ; <--- EZ KELL!!!
CALL GREEN

Elvi hibásnak tartom az ilyen feltételvizsgálatot, hiszen az első ugrás, vagy az első szubrutinhívás alatt a bemenő jelnek jogában és módjában van megváltozni. Így szerencsétles esetben előfordulhat, hogy az elágazás mindkét ága lefut, vagy esetleg egyik sem.

Az elvileg helyes megoldás:
UJRA:
BTFSS PORTB,1
GOTO RED
GREEN:
MOVLW b'1000'
GOTO KOZOS
RED:
MOVLW b'0100'
KOZOS:
MOVWF PORTB
CALL Delay250
GOTO UJRA

A lényeg tehát az, hogy csak egy vizsgálat történik...

Mellékesen természetesen azt is kihasználtam, hogy a GREEN és RED ágak csak az elővett adatban különböznek, a folytatás már közösíthető.

Nekem viszont azt árulja el valaki, hogy hogy lehet egy forráskódot _normálisan_ beilleszteni a hozzászólásokba?
(#) p_istvan válasza robbbb hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szervusz!

Kapsz a programozó mellé egy próbapanelt 16f690-el néhány leddel, nyomógompal, potméterrel + példaprogramokat: led villogtatás, A/D átalakítás stb.

Meg természetesen az amúgy ingyenesen letőlthető kezelőprogramokat CD-én

Üdv.

ui. még USB lábelt is kapsz, ami pl. egy 20-30 eFT-os nyomtatóhoz nem jár.
(#) icserny válasza robbbb hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Azt kapod, amit a képen látsz: 2 db. CD, a programozó, a kis lábszámú demókártya (PIC16F690-nel) és egy USB kábel.

A CD-n az MPLAB IDE és a PICkit2 önállóan is használható programja található (nem a legfrissebb).

A CD-ken sok adatlap is található, s a próbakártyához is mellékeltek néhány demóprogramot (assembler kódban).

Kép: Hivatkozás
(#) watt hozzászólása Szept 27, 2008 /

Van ötletetek egy PIC beégetések automatikus számlálására?
Nincs ilyen segédprogram, vagy plugin?
(#) robbbb válasza icserny hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

köszi szépen a válaszotokat,
akkor hétfőn irány a csodás Tűzoltó utca
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Idézet:
„Van ötletetek egy PIC beégetések automatikus számlálására?”

Sok értelmét nem látom, mert a programozhatóságra megadott érték úgy is csak egy saccperkábé becsült érték. Nincs rá garancia, hogy a te példányod tud annyit, s arra sincs, hogy tönkremegy a megadott számú programozástól. (Lehet, hogy nem is attól megy tönkre...)

Egyébként a PICkit2 programja hozzáférhető, ha nagyon akarod, beleírhatod, hogy számláljon.

Idézet:
„Nincs ilyen segédprogram, vagy plugin?”

Legföllebb ha segédeszköz...

Kép: Hivatkozás
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

1. beleírhatod, hogy számláljon.

A PICkit2 amúgyis grafomániás: ha nem rendszergazdaként futtatom, mindig nyavalyog, hogy nem tudja elmenteni a paramétereit a PICkit2.ini fájlba. Tehát eleve a "vérében" van, hogy mindenfélét kiirkáljon magának - ha hagyják.

A nehezebb kérdés: hogyan akarod egyedileg azonosítani a PIC-et? Ha felváltva többet is programozol, akkor mit számoljon?
(#) Ricsi1992 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok!
Összeraktam a baji elektronikás párhuzamos portos külső tápos propic2? égetőt.Ráraktam a gépre benne a 16f84a-val,és se nem írt,se nem olvasott(minden beállítással,próbálltam, többször is,Icproggal),pedig a jelző ledek jókor világítottak...Aztán megláttam a nyákon,hogy a data in,és data out vezetőfólia összeér,kijavítottam a hibát,így már olvasott,és írt is,csak nem azt amit kéne,és a zagyvaságot,amit beleírt,ki is tudtam törölni.Akkor szerintetek a picem szállt el a zárlattól,vagy még mindíg az égetővel nem stimmel valami?
Meg mintha a zárlatnál nagyon kicsit langyosodott volna a pic,és most meg tökre hideg,akárhányszor próbálok írni,törölni olvasni.Ja,az 5 és a 13v szépen megvan a programozáskor.
Akkor szerintetek a pic,vagy az égető a ludas?
(#) potyo válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ha melegedett, akkor tönkremehetett a pic is. De nem biztos, hogy tönkre is ment. Legjobb lenne kipróbálni az égetőt egy másik chippel. De könyörgöm, miért 16F84A? Vannak jóval olcsóbb és többet tudó chipek.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Idézet:
„Egyébként a PICkit2 programja hozzáférhető, ha nagyon akarod, beleírhatod, hogy számláljon.”

Ez nem is rossz ötlet, ha lenne rá időm...

Egy PIC-re rá lehet fogni, hogy a tipikus endurance-t tudja. Ha annak közelébe érnénk, akkor érdemes lenne cserélni a fejlesztés alatt használt PIC-et és felhasználni a kész termékben. A jelenlegi PIC 1000x írható elvileg. Olyan 900 környékén, amennyiben még működne lecserélném. Kicsit macerás papírra vonalakat huzogatni, főleg, hogy elfelejtem azt is néha!
A számológép jó ötlet, mert az elég nagy, hogy kiüsse a szemem!

Én arra is gondoltam, hogy az ID-t kéne növelni a PIC-ben, de azt is csak kézzel lehetne, ha nem felejtem el.
Azért köszi!
(#) Ricsi1992 válasza potyo hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Mert itt is azt használnak,én meg kezdő vagyok,a fenti link alapján próbállok ekindulni,nem értek még ehez a programátíráshoz 16f628-ra.
Köszi,hogy válaszoltál!Remélem az égető jó,és csak a pic...
Egyenlőre ledekkel szeretnék szórakozni,futófény,villogó....
(#) szilva válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ha lenne kapcsolási rajz, lehet, hogy több tippet tudnánk adni. Azt nehezen hiszem, hogy a PIC sérült volna, tapasztalatom szerint elég strapabírók. Szvsz ha csak kicsit volt langyos, akkor ott nem lehettek akkora áramok, amik károsíthatnák. Inkább valami egyéb zavart sejtek én a programozás körül, azért lesz "zagyvaság" a beégetett kódból.
(#) mrfencer hozzászólása Szept 27, 2008 /

Üdv!
Egyszer régen találtam én valahol egy olyan táblázatot amiben a PIC asm parancsok voltak összefoglalva és leirva mi mit csinál. Én most ezt keresem, de nem lelem. Esetleg valamelyikőtöknek van ilyen, vagy hol lehet találni? Mert nekem nem sikerült!
Köszike
(#) watt válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Minden adatlapban benne van.
(#) mrfencer válasza watt hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ezt ugy érted hogy minden PIC es adatlapban? Nha akkor meg is nézem a PICem adatlapját Köszi
(#) brato válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Üdv!

Én is propicet építettem magamnak és az volt a hibám vele, hogy össze-vissza adatokat írt.
Nekem egy kábellel kapcsolódik a programozó tokokhoz és az lett a megoldás, hogy a kábelt egész rövidre kellett szabni. 16 cm-esre csináltam és azóta jól írja a piceket.
(#) mrfencer válasza watt hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

És meg van!! Köszi én meg itt gyüröm a netet már tegnap óta, pedig itt lapult a vinyómon
(#) p_istvan válasza mrfencer hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Szia!

Itt magyarul is megtalálod:
http://www.freeweb.hu/t-t/elokep/pic/felhkk.htm

Üdv.
(#) Ricsi1992 hozzászólása Szept 27, 2008 /

Sziasztok!
Működik!!!Visszaálítottam valamit a biosban,és most megy,le is ellenőrzi,töröl is,szóval minden szuper.Gyorsan rakom is össze a tesztáramkört,és ki is próbállom
Köszi mindenkinek,sziasztok!
(#) brato válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

Ha esetleg érdekel a futófény átírása más procira akkor tudok adni egy mintát, 16f628-ra írtam át.
(#) Ricsi1992 válasza brato hozzászólására (») Szept 27, 2008 /

A mintát nagyon megköszönném.

Közben összeraktam próbapanelen a futófényt,és működik Ezekszerint a pic és az égető is jó :yes:
Következő: »»   297 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem