Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   404 / 1319
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
A komparátor kikapcsolása mellett az ANSEL-t is 0-ázni kellett.
Villog a LED, nyugodtan fogok aludni

Jó éjszakát mindenkinek!
(#) Bob_bá válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Itt a progi amivel a gond van.

idozito.zip

(#) potyo válasza Bob_bá hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Rögtön látom, hogy megszakításkor rosszul mented el a regisztereket. Te sem követed a fórumot, és csak akkor jössz fel, ha gondod van? Adatlap context saving during interrupts részt olvasd el!
(#) frecsko válasza potyo hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Szia.
Javítottam a dolgon.
Olvasgattam is.
Szóval megfogadtam a tanácsodat és ezt kreáltam.
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Ha az emmiter körbe teszed az ellenállásokat, akkor az R1,2,3-ra nincs is szükség. Ha a LED-ek nem vesznek fel 25mA-nél többet, akkor pedig még a tanyókra sincs szükség. Megjegyzem potyo ezt már említette, csak nem ennyire fejtetteki.

A progit még nem néztem, azt átengedem potyonak!
(#) watt hozzászólása Jan 30, 2009 /

Az új cikkem írása közben sok PIC-et teszteltem, hogy a különböző égető programok hogy viselkednek a WLPT_Vpp_mini-vel.
Érdekes az a jelenség, amit az Oshon 16F-ekre írt programja használatakor tapasztaltam.
Ha bekapcsolva hagytam a Vpp-t az írás, vagy egy egyszerű kiolvasás után, akkor a következő kiolvasás, vagy ellenőrzés hibás lett. Ez a WINPIC800-al nem történt így, ott bármilyen sorrend és művelet után jól működött a folyamat.
A megoldás az Oshon 16F esetében az volt, hogy a Vpp-t egy-egy műveleti lépés után ki és bekapcsoltam(erre tök véletlenül jöttem rá).
Már az LPT kábelt is rövidebbre vettem, gondoltam az a baj, de nem, itt valamit másképp kezel le a kommunikáció során az Oshon, mint a többi.
Még nem tudom mit, de rajta vagyok. Esetleg nektek van ötletetek?
(#) gtk hozzászólása Jan 30, 2009 /

Probalok egy PIC-re irt C forrast atirni AVR-re, de nem ertek a PICekhez.
A kerdesem csak annyi, hogy ez kimenetnek allitja a portot, vagy bemenetnek?
  1. TRISAbits.TRISA4 = 1

Koszi.
(#) icserny válasza gtk hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Bemenetnek.

1 = I(nput)

0 = O(utput)
(#) gtk válasza icserny hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Koszi !
(#) BlackStar hozzászólása Jan 30, 2009 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. PIC 18 családból keresek olyan típust, amibe 4db hardveres PWM vezérlő van (PDIP,SOIC) tokozásút. Külön állítható legyen a kitöltési tényező. Esetleg az ECCP használható erre a célra? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

A mikrochip oldalan www.microchip.com talalsz olyan bongeszot, ami a neked fontos parameterek alapjan kivalasztja a tipust, de legalabbis listazza a lehetosegeket.
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 30, 2009 /

Sziasztok! meg lehet oldani valahogy, hogy 8.20as mplab lássa a pickit2-t 16f628as pic.el? Ha kiválasztom ezt a pic-et nem aktív a pickit2, csak a 3, de olyanom meg nincs. Előre is köszi a választ
(#) skeletornb válasza BlackStar hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Itt a Microchip oldaláról egy PIC térkép, ez jól jön majd neked.
(#) frecsko válasza watt hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

20 - 30 mA-t vesznek fel a ledek. RGB ledről van szó.
Potyo tanácsára olvastam minden ehhez fűződő cikket, a programtól a kapcsolásig, és majdnem mindben láttam tranyót. A tranyó szerintem ( legalábbis ahogy az angol szövegből ki tudtam szedni) biztonsági szempontból van benne. Ha netán elszálna a led zárlatra akkor ne vigye magával a pic-ket.
(#) icserny válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Nem lehet. Csak a 16F628A-t ismeri.
Mivel debug-olni úgysem lehet, használd az önálló PICkit2 programot!
(#) Peti.Janka válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Köszi a választ!
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„RGB ledről van szó.”

Ebből szerinted korábban mi következett? Mert úgy gondolod, hogy csak egyféle RGB LED van?

Nagyon leragadtál ott, hogy nem kell tranyó. Én azt írtam, ha nem vesz fel többet, akkor nem kell(HA!).
A LED nem lesz zárlatos és nem rántja magával PIC-et, HA megfelelően be van állítva rajta az áram!
Az R1,2,3(a második rajzodon) nem kell, csak az R4,5,6-ot át kell tenned a tranyók emiterébe.

Idézet:
„20 - 30 mA-t vesznek fel a ledek.”

Akkor most 20, vagy 30? Melyik színű mennyit? Mi a LED típusa? Adatalap?
(#) mrfencer hozzászólása Jan 31, 2009 /

Üdv!

Visszatértem közétek. Lenne is gyorsan egy kérdésem. Valaki csinált már olyat hogy PIC-el mondjuk WIFI-n keresztül küldött adatokat? Kezdésnek olyanra gondoltam hogy ha a PIC-em egyik kimenetét logikai 1-re állítom, akkor WIFI-n keresztül egy WIFI vevőre ültetett LED-et felvillantson.
A PIC16F877 alkalmas erre?
Köszi!
(#) icserny válasza mrfencer hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Van egy Wifi PIC topik, ott több segítséget kaphatsz.
(#) mrfencer válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Remek, köszi!
(#) fejesg hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok!

Van 1 nagy problémám 12F675-ös mikivel kapcsolatosan. SMD forrasztott; a működőképességét kipróbálandó, LED villogtató progit töltöttem bele.
GOND: jelenleg 2 LED van a GP0 és GP5 kimeneten (TRISIO=11011110 elvileg kimenet mindkettő), ha együtt akarom villogtatni őket, nem megy!!! Vagy az egyik villog, vagy a másik, illetve világt mindkettő! Mi lehet a baj?

fejesg

675LED2.asm

(#) kisszee hozzászólása Jan 31, 2009 /

call 0x3FF
movwf OSCCAL

Én itt látok hibát, call <-> movlw.
(#) potyo válasza fejesg hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Nem tiltottad le az A/D konvertert, és ez egybevetve azzal, hogy a portláb módosításakor az egész portot beolvassa, módosítja a lábat, majd az egészet visszaírja, ez okozza ezt a jelenséget.

A témát látom, te sem követed folyamatosan...
(#) fejesg válasza kisszee hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Üdv.

Nekem is feltűnt, csakhogy 1:1 így szerepel a Microchip adatlapon.......................................

fejesg
(#) fejesg válasza potyo hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Szia Potyo.

Amint Kisszee-nek jeleztem az imént, éppen most böngészem az adatlapot. Ott azt látom, hogy...........

ÓÓÓÓ. Tényleg 1 barom vagyok . Az ADCON alsó 3 bitje indításkor 000, de NEM AZ ADCON hanem az ANSEL a lényeges !!!! Ott meg az alsó 4 bit 1, tehát GPIO 0-1-2-3 A/N bemenet............................

Nos, így már megy... Kicseréltem a Kiszee által javasolt call-t movlw-re, semmi változás.

NAGYON KÖSZI A SEGÍTSÉGET!

fejesg

675LED2.asm

(#) frecsko válasza watt hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Bocs, hogy értetlenkedek.
A led típusát még nem választottam ki, de már szétnézegettem jó pár helyen ahol kaphatóak. Azért írtam 20- 30mA-t mert még nem tom milyet rakok bele. Veszek párat és letesztelgetem, hogy melyik válik be jól.
A pic elbírja a ledet ha csak simán rákötöm? Bocs hogy értetlenkedek mégegyszer.
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„A pic elbírja a ledet ha csak simán rákötöm? Bocs hogy értetlenkedek mégegyszer.”

Nem az a baj, hogy értetlenkedsz, hanem az, hogy erre a kérdésedre már egyértelműen válaszoltam! Arról nem is beszélve, hogy az adatlap is leírja. Ha ennyire nem értesz az elektronikához, akkor miért akarsz PIC-el foglalkozni? Nem zavar, hogy ez kőkemény elektronika? A kezdő kérédésekben van a helye, ott nem is szólnék egy szót sem, de itt!?
(#) icserny válasza fejesg hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„Kicseréltem a Kiszee által javasolt call-t movlw-re”

Kár volt!

1. banksel OSCCAL ; (vagy bsf STATUS, RP0)
  2.       call 3ffh
  3.       movwf OSCCAL

az ajánlott módszer.
(#) kisszee hozzászólása Jan 31, 2009 /

Hopp, én viszont nem néztem az adatlapod (öreg hiba), itt mindig tanul az ember.
(#) icserny válasza frecsko hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Idézet:
„A pic elbírja a ledet ha csak simán rákötöm?”

Az ilyen kérdésnek azért sincs értelme, mert attó füg,hogy milyen PIC, melyik lábára, milyen LED és mennyi a tápfesz...

Ha a PIC12F675-ről an szó,akkor nézd meg a Low Pin Count Demo Board (a PICkit2 Starter Kit része) leírását és kapcsolási rajzát. Az ugyanis a felső 8 lábon (A port, aminálad GPIO) PIC12F675-kompatibilis. A rajzból kiderül a LED-ek bekötése is, meg sok más minden.

Link: Low Pin Count Demo Board User's Guide (PDF)
Következő: »»   404 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem