Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   412 / 1319
(#) dugovics hozzászólása Feb 17, 2009 /

Sziasztok. Valami oknál fogva el kell kezdenem foglalkozni a PIC-el (amúgy érdekel is csak tök hülye vagyok hozzá). Rengeteget olvastam utánna de jó lenne egy kis kezdő löket az áramkör megépítésében. Annyi a feladatom hogy egy PIC16F87A7-el kell hőmérsékletet mérni (K típusú hőelemmel) mondjuk félóránként és azt egy memóriában eltárolni lehetőleg külső ram-ban mert sok lesz az adat. Annyi kapcsolást láttam már h nem tudom mit hova kössek Az még csak hab lenne a tortán ha jelkondicionálót is beépítenék. Ha érdekel valakit a téma szívesen várom az ötleteket. Köszönöm
(#) potyo válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

18F1320-al ha jól nézem az adatlapot, akkor a szabványos sebességek közül 115200bps egész pontosan megvalósítható. Ha nem ragaszkodsz a szabványos sebességekhez, akkor fel lehet menni szerintem akár 1Mbps fölé is.
(#) watt válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Nem említetted, hogy milyen távolra akarsz kommunikálni! ?
(#) icserny válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Idézet:
„PIC-el milyen sebességet lehet MAX elérni -gondolok itt a PIC belső UART-jára-?”

RS-485 módban 10 mbit/s. Bónusz, hogy egy buszra több eszköz is felfűzhető.

Mellesleg mit fognak csinálni ezek a PIC vezérlők? Rendelkezésre áll majd időben az adat, s a fogadó oldal mit kezd majd vele?
(#) icserny válasza dugovics hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Idézet:
„Annyi a feladatom hogy egy PIC16F87A7-el kell hőmérsékletet mérni”

Gondolom, 16F877A-ról van szó. Nem lehetne ezt az elavult és drága vackokat leváltani valami normálisabbra??? Ha úgy is most kezded, akkor miért nem PIC18F vagy PIC24H, amihez jobb a gyári támogatás (van C fordító, s nem kell feltétlenül 12 V a programozásához), és RAM is több van benne?

Az adattárolásnál megoldható, hogy a saját RAM-ba történjen a gyűjtés, s amikor egy adag összegyűlt, akkor egy 8 lábú soros (SPI vagy I2C) vezérlésű EEPROM-ba átküldd az adatot. Ebben a tempóban nem telik be sűrűn, s kb.1 millió újraírást állítólag kibír.
(#) Stakypot válasza icserny hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Idézet:
„Rendelkezésre áll majd időben az adat”

Ezt hogy érted?
(#) potyo válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Úgy, hogy van-e értelme a nagy sebességnek, ha esetleg másodpercenként csak két bájtot kell majd átvinni.
(#) icserny válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Idézet:
„Ezt hogy érted?”

Úgy értem, hogy az átküldendő adat valahonnan származik. Mérésből, adatfeldolgozásból, miegyéb. Győzi-e majd a küldő PIC termelni és küldésre előkészíteni az átküldendő adatot? A másik meg hová teszi a gyors ütemben érkező adatokat?
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Próbáltad már a 10Mbit/s-et RS485-ön? Nekem 100m távolságra 115Kb/s volt a biztosnágos sebesség.
(#) watt válasza Stakypot hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Elárulod végre milyen messzire akarsz kommunikálni, és esetleg azt is, hogy mit is akarsz megoldani? Ilyen infók hiányában mindenki csak találgat, igazi segítséget pedig nem kapsz...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Nem próbáltam, mert még a csatlakozót meg a kábelt keresem hozzá, de mindegy is, mert nekem csak 5-10 m lesz a legnagyobb távolság... Ráadásul a MAX1490 leválasztóján keresztül akarom kezelni, mert precízós tápegységeket szeretnék soros vonalon vezérelni, s alapkövetelmány a galvanikus elválasztás. (Most párhuzamos jelekkel, áramhurokkal és optocsatolókkal történik a vezérlés).

Nagyobb távolságoknál valóban lecsökken az elérhető sebesség, de ez nyilván kábel és meghajtófüggő. 100 m-re egy kicsit keveslem a ~100kbit-et, hiszen ekkora távolságon és ugyancsak csavart érpáron az Ethernet is csak eldöcög 10-100-1000 Mbit/s sebességgel.
(#) slogan hozzászólása Feb 17, 2009 /

Sziasztok !

Tudtok esetleg valami oldalt ,ami 877-el Rc servot vezérel(get) ?

Nem találok

Köszi !
(#) dugovics válasza icserny hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

Ezzel kell megoldani sajnos, de tudom lenne jobb választás is. Vagy az lenne a legjobb ha egy USB csatlakozón keresztül egy pendrive-ra mentené a cuccot amit magaddal vihetsz mindenhova
Mert mondjuk fontos lenne az adatok kiértékelése de a PIC maradjon a mérési helyen.
Erre tud nekem valaki kapcsolási rajzot eszközölni?
(#) icserny válasza dugovics hozzászólására (») Feb 17, 2009 /

A pendrive-ot felejtsd el, mert ahhoz host funkciót ellátni képes eszköz kell (PC, Vinculum, PIC24...).

Az SD/MMC kártya kezelése hamarabb összejöhet, (lásd pl. itt)bár tartok tőle, hogy a szabványos FAT filerendszer kezelgetése valószínűleg nagyobb teljesítményű vezérlőt (PIC18-at kíván) Lásd: Microchip AN1045a alkalmazási mintapélda.

(#) Csaplar hozzászólása Feb 18, 2009 /

Sziasztok!

Nagy távolságú kommunikációhoz tudnátok valamilyen technológiát ajánlani? A nagy távolság alatt azt értem, hogy az RS485-nél nagyobb, tehát több km áthidalására alkalmas megoldás kellene. Az adatokat egy Pic18-as állítja elő, azokat kellene eljuttatni PC-hez. És több ilyen pices készülék is csatlakozhat...

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) icserny válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Áramhurok, Ethernet, bérelt telefonvonal v. optikai kábel, mobilinternet, mikrohullám, fénytávíró...

A füstjelzést nem ajánlom, mert ha kimegy a PIC-ből, akkor annak annyi...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Motoros futár pendrive-al? Bizonyos adatmennyiségek esetén gyorsabb lenne...
(#) pixels válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Idézet:
„Motoros futár pendrive-al?”

SD kártyával jobb lenne, a pendrivet nehéz lenne kezelni 18F piccel
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Idézet:
„Nagy távolságú kommunikációhoz tudnátok valamilyen technológiát ajánlani? A nagy távolság alatt azt értem, hogy az RS485-nél nagyobb, tehát több km áthidalására alkalmas megoldás kellene.”

Ethernet kartya, onnantol kezdve olyan technologiat teszel ra a tavolsag athidalasara amilyet csak szeretnel - berelt vonal, internet/vpn etc...
(#) Csaplar válasza trudnai hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

És az ethernet használatához pontosan mire van szükségem? Létezik valami hozzáférhető demó kapcsolás?
Azért kritikus a dolog, mert a pic-es készüléknek minél kisebbnek kellene lennie.
(#) dugovics válasza icserny hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Köszönöm szépen ez nagy segítség lesz.

Microchip: Ethernet solutions

Igen, vannak demó kapcsolások:

Pictail Ethernet Board (PIC18-hoz, pl. HPC Explorer kártyába dugható).

Pictail Plus Ethernet Board (PIC24-hez, pl. Explorer 16 kártyához csatlakoztatható).

Ezenkívül az Olimex kínálatát is érdemes megnézni.

De ha nem akarsz az Ethernettel szenvedni, akkor vehetsz egy Ethernet-soros átalakítót is.
Kép: Hivatkozás
(#) Csaplar válasza icserny hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Ez az ethernet-soros átalakító nagyon jónak tűnik...
Kár, hogy az ára kicsit borsos.
Köszi

Az idő is pénz!
(#) benjami hozzászólása Feb 18, 2009 /

Sziasztok, az volna a kérdésem tudtok-e valami elegánsabb megoldást a következő problémára.
Adva van egy pic18f1320 és a microchip c18-as fordítója. ez a chip rendelkezik 256byte RAM-al, amiből az első 128byte access RAM-ként kiválasztva, ami ugye bárhonnan elérhető, a második 128byte pedig az első memórialap második felén van. Nekem szükségem van egy 80byte-os tömbre, amit a alapértelmezett linkerscipt-el sehogy nem tudok létrehozni. A linker script így néz ki:
ACCESSBANK NAME=accessram START=0x0 END=0x7F
DATABANK NAME=gpr0 START=0x80 END=0xF3
DATABANK NAME=dbgspr START=0xF4 END=0xFF PROTECTED
Ha Large Data model -t használok akkor az összes változómat a gpr0 területre szeretné tenni, amibe még a Stack-et is megpróbálná belegyömöszölni, ez persze már nem fér bele.
Ha Small Data model -t használok akkor meg ugye minden változóhasználatot access elérésűre fordít, amivel csak az első 128byte érhető el.
A kérdésem: hogyan lehet Large módban egy változónak megmondani hogy az accessram területen legyen ?
Ha pl. #pragma udata a = 0x020 -al szeretnék egy szekciót itt létrehozni azzal a linker hibával válaszol.
Úgy megoldható hogy a linkescript-ben accessram végét leviszem 0x0F-re a gpr0 elejét meg 0x10-re, de nem hiszem el hogy ennél ne legyen korrektebb megoldás.
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Leteznek am ilyen "cumok" is:

PIC-MICRO-WEB
PIC-MINI-WEB
PIC-WEB
PIC-MAXI-WEB
(#) djtometkow hozzászólása Feb 19, 2009 /

hello

Az lenne a kérdésem, hogy egy pic égetővel ki lehet olvasni a kiforrasztott ic-k programját?

(bocs ha hülye a kérdés de sok kiforrasztott ic-m van itthon amivel nemtudok semmit kezdeni)
(#) trudnai válasza djtometkow hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

Idézet:
„Az lenne a kérdésem, hogy egy pic égetővel ki lehet olvasni a kiforrasztott ic-k programját?”

bizonyos EEPROM-oket es PIC-eket igen, abban az esetben, ha a code protection nincs bekapcsolva. Ha be van kapcsolva akkor csak torolni lehet az adatokat - marmint ha flash-es, ha OTP-s akkor nem lehet torolni vagy nagyon regi EPROM-os PIC-ed van akkor UV-vel lehet csak.
(#) trudnai válasza benjami hozzászólására (») Feb 19, 2009 /

#pragma accessram ha jol emlekszem...
(#) Szárnyas hozzászólása Feb 19, 2009 /

Sziasztok, meg tudná mondani valaki, hogy az ICSP bekötésnél a Vpp és +5V közötti izolációs Schottky diódának jó-e BAT46 vagy BAT85 (ilyen van itthon)?
Következő: »»   412 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem