Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok. Valami oknál fogva el kell kezdenem foglalkozni a PIC-el (amúgy érdekel is csak tök hülye vagyok hozzá). Rengeteget olvastam utánna de jó lenne egy kis kezdő löket az áramkör megépítésében. Annyi a feladatom hogy egy PIC16F87A7-el kell hőmérsékletet mérni (K típusú hőelemmel) mondjuk félóránként és azt egy memóriában eltárolni lehetőleg külső ram-ban mert sok lesz az adat. Annyi kapcsolást láttam már h nem tudom mit hova kössek Az még csak hab lenne a tortán ha jelkondicionálót is beépítenék. Ha érdekel valakit a téma szívesen várom az ötleteket. Köszönöm
18F1320-al ha jól nézem az adatlapot, akkor a szabványos sebességek közül 115200bps egész pontosan megvalósítható. Ha nem ragaszkodsz a szabványos sebességekhez, akkor fel lehet menni szerintem akár 1Mbps fölé is.
Nem említetted, hogy milyen távolra akarsz kommunikálni! ?
Idézet: „PIC-el milyen sebességet lehet MAX elérni -gondolok itt a PIC belső UART-jára-?” RS-485 módban 10 mbit/s. Bónusz, hogy egy buszra több eszköz is felfűzhető. Mellesleg mit fognak csinálni ezek a PIC vezérlők? Rendelkezésre áll majd időben az adat, s a fogadó oldal mit kezd majd vele? Idézet: „Annyi a feladatom hogy egy PIC16F87A7-el kell hőmérsékletet mérni” Gondolom, 16F877A-ról van szó. Nem lehetne ezt az elavult és drága vackokat leváltani valami normálisabbra??? Ha úgy is most kezded, akkor miért nem PIC18F vagy PIC24H, amihez jobb a gyári támogatás (van C fordító, s nem kell feltétlenül 12 V a programozásához), és RAM is több van benne? Az adattárolásnál megoldható, hogy a saját RAM-ba történjen a gyűjtés, s amikor egy adag összegyűlt, akkor egy 8 lábú soros (SPI vagy I2C) vezérlésű EEPROM-ba átküldd az adatot. Ebben a tempóban nem telik be sűrűn, s kb.1 millió újraírást állítólag kibír. Idézet: „Rendelkezésre áll majd időben az adat” Ezt hogy érted?
Úgy, hogy van-e értelme a nagy sebességnek, ha esetleg másodpercenként csak két bájtot kell majd átvinni.
Idézet: „Ezt hogy érted?” Úgy értem, hogy az átküldendő adat valahonnan származik. Mérésből, adatfeldolgozásból, miegyéb. Győzi-e majd a küldő PIC termelni és küldésre előkészíteni az átküldendő adatot? A másik meg hová teszi a gyors ütemben érkező adatokat?
Próbáltad már a 10Mbit/s-et RS485-ön? Nekem 100m távolságra 115Kb/s volt a biztosnágos sebesség.
Elárulod végre milyen messzire akarsz kommunikálni, és esetleg azt is, hogy mit is akarsz megoldani? Ilyen infók hiányában mindenki csak találgat, igazi segítséget pedig nem kapsz...
Nem próbáltam, mert még a csatlakozót meg a kábelt keresem hozzá, de mindegy is, mert nekem csak 5-10 m lesz a legnagyobb távolság... Ráadásul a MAX1490 leválasztóján keresztül akarom kezelni, mert precízós tápegységeket szeretnék soros vonalon vezérelni, s alapkövetelmány a galvanikus elválasztás. (Most párhuzamos jelekkel, áramhurokkal és optocsatolókkal történik a vezérlés).
Nagyobb távolságoknál valóban lecsökken az elérhető sebesség, de ez nyilván kábel és meghajtófüggő. 100 m-re egy kicsit keveslem a ~100kbit-et, hiszen ekkora távolságon és ugyancsak csavart érpáron az Ethernet is csak eldöcög 10-100-1000 Mbit/s sebességgel.
Sziasztok !
Tudtok esetleg valami oldalt ,ami 877-el Rc servot vezérel(get) ? Nem találok Köszi !
Ezzel kell megoldani sajnos, de tudom lenne jobb választás is. Vagy az lenne a legjobb ha egy USB csatlakozón keresztül egy pendrive-ra mentené a cuccot amit magaddal vihetsz mindenhova
Mert mondjuk fontos lenne az adatok kiértékelése de a PIC maradjon a mérési helyen. Erre tud nekem valaki kapcsolási rajzot eszközölni?
A pendrive-ot felejtsd el, mert ahhoz host funkciót ellátni képes eszköz kell (PC, Vinculum, PIC24...).
Az SD/MMC kártya kezelése hamarabb összejöhet, (lásd pl. itt)bár tartok tőle, hogy a szabványos FAT filerendszer kezelgetése valószínűleg nagyobb teljesítményű vezérlőt (PIC18-at kíván) Lásd: Microchip AN1045a alkalmazási mintapélda.
Sziasztok!
Nagy távolságú kommunikációhoz tudnátok valamilyen technológiát ajánlani? A nagy távolság alatt azt értem, hogy az RS485-nél nagyobb, tehát több km áthidalására alkalmas megoldás kellene. Az adatokat egy Pic18-as állítja elő, azokat kellene eljuttatni PC-hez. És több ilyen pices készülék is csatlakozhat... Köszi és üdv.: Zoli
Áramhurok, Ethernet, bérelt telefonvonal v. optikai kábel, mobilinternet, mikrohullám, fénytávíró...
A füstjelzést nem ajánlom, mert ha kimegy a PIC-ből, akkor annak annyi...
Motoros futár pendrive-al? Bizonyos adatmennyiségek esetén gyorsabb lenne...
Idézet: „Motoros futár pendrive-al?” SD kártyával jobb lenne, a pendrivet nehéz lenne kezelni 18F piccel Idézet: „Nagy távolságú kommunikációhoz tudnátok valamilyen technológiát ajánlani? A nagy távolság alatt azt értem, hogy az RS485-nél nagyobb, tehát több km áthidalására alkalmas megoldás kellene.” Ethernet kartya, onnantol kezdve olyan technologiat teszel ra a tavolsag athidalasara amilyet csak szeretnel - berelt vonal, internet/vpn etc...
És az ethernet használatához pontosan mire van szükségem? Létezik valami hozzáférhető demó kapcsolás?
Azért kritikus a dolog, mert a pic-es készüléknek minél kisebbnek kellene lennie.
Köszönöm szépen ez nagy segítség lesz.
Microchip: Ethernet solutions
Igen, vannak demó kapcsolások: Pictail Ethernet Board (PIC18-hoz, pl. HPC Explorer kártyába dugható). Pictail Plus Ethernet Board (PIC24-hez, pl. Explorer 16 kártyához csatlakoztatható). Ezenkívül az Olimex kínálatát is érdemes megnézni. De ha nem akarsz az Ethernettel szenvedni, akkor vehetsz egy Ethernet-soros átalakítót is. Kép: Hivatkozás
Ez az ethernet-soros átalakító nagyon jónak tűnik...
Kár, hogy az ára kicsit borsos. Köszi
Sziasztok, az volna a kérdésem tudtok-e valami elegánsabb megoldást a következő problémára.
Adva van egy pic18f1320 és a microchip c18-as fordítója. ez a chip rendelkezik 256byte RAM-al, amiből az első 128byte access RAM-ként kiválasztva, ami ugye bárhonnan elérhető, a második 128byte pedig az első memórialap második felén van. Nekem szükségem van egy 80byte-os tömbre, amit a alapértelmezett linkerscipt-el sehogy nem tudok létrehozni. A linker script így néz ki: ACCESSBANK NAME=accessram START=0x0 END=0x7F DATABANK NAME=gpr0 START=0x80 END=0xF3 DATABANK NAME=dbgspr START=0xF4 END=0xFF PROTECTED Ha Large Data model -t használok akkor az összes változómat a gpr0 területre szeretné tenni, amibe még a Stack-et is megpróbálná belegyömöszölni, ez persze már nem fér bele. Ha Small Data model -t használok akkor meg ugye minden változóhasználatot access elérésűre fordít, amivel csak az első 128byte érhető el. A kérdésem: hogyan lehet Large módban egy változónak megmondani hogy az accessram területen legyen ? Ha pl. #pragma udata a = 0x020 -al szeretnék egy szekciót itt létrehozni azzal a linker hibával válaszol. Úgy megoldható hogy a linkescript-ben accessram végét leviszem 0x0F-re a gpr0 elejét meg 0x10-re, de nem hiszem el hogy ennél ne legyen korrektebb megoldás.
hello
Az lenne a kérdésem, hogy egy pic égetővel ki lehet olvasni a kiforrasztott ic-k programját? (bocs ha hülye a kérdés de sok kiforrasztott ic-m van itthon amivel nemtudok semmit kezdeni)
Idézet: „Az lenne a kérdésem, hogy egy pic égetővel ki lehet olvasni a kiforrasztott ic-k programját?” bizonyos EEPROM-oket es PIC-eket igen, abban az esetben, ha a code protection nincs bekapcsolva. Ha be van kapcsolva akkor csak torolni lehet az adatokat - marmint ha flash-es, ha OTP-s akkor nem lehet torolni vagy nagyon regi EPROM-os PIC-ed van akkor UV-vel lehet csak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |