Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Elképzelhető... - Lekezeletlen megszakítás: ekkor mindig a megszakítási rutin fut le újra és újra, - DEBUG kapcsolóval fordított kódot égettél be, - Egy bemeneten vár valamit, ami nem teljesül, - PGM láb magas szinten van.
Szia
Egy tök alap programot égettem bele, az egyik lábon világítania kéne egy led-nek, ennyi. De az oszcillátor kimeneteken sincs semmi jel, szóval olyan félig halott-félig élő tipus. A PGM láb az megy az Aux-re az írás alatt, aztán kötöttem Vdd, Vcc-re, de semmi. Az zavar leginkább, hogy gőzöm nincs mitől ment tönkre. üdv
Szerintem nem ment tönkre, csak nem jól konfiguráltad. Csatold a teljes kódot, hátha látunk valamit! A LED-et hogyan kötötted a PIC-re?
Idézet: „A PGM láb az megy az Aux-re az írás alatt, aztán kötöttem Vdd, Vcc-re, de semmi.” Aham, akkor ne nagyon csodalkozz ugyanis azt le kellene huzni a foldre 10-20k-val...
Ha Vpp-vel éget, akkor mindegy hová húzza, de ha nem kapcsolja ki az LVP bitet, akkor előfordulhat, hogy nem indul el ha lebeg, vagy fel van húzva.
Pontosan! Ezert nem indult el neki (szerintem), mert felfele huzta, azaz atment programozo modba.
Szia
Tehát az RB2-n van a Led. A konfigurálásról annyit, hogy próbáltam külső/belső oszcival, LVP enable/disable, Mclr enable/diasble. de semmi. Csak is LVP módba írja hiba nélkül, normál módba hibával olvassa vissza. LVP módban írás esetén a pk2 program újra indításkor is jó kódot olvas vissza. Tehát a program ott van. csak épp nem fut. Ezzel a PIC-el már máskor is szenvedtem, de félreraktam. Ma kapok új 16F628-at. És megírom az összehasonlítás eredményét. Nem ez az egyetlen PIC ami elszállt nálam, épp tegnap nyírtam ki egy 18F-est, PK2 Vdd-n keresztül szépen muzsikált, külső táp ráadásakor (PC táp 5V) nem ment, melegedés az volt, utána már föl se ismerte a PK2 -> kuka. Szóval az ilyen dolgok amik egy kicsit zavarnak, ha egy PIC-nek sziklaszilárd 5V-ot adok és mégis tönkremegy. Üdv.
Utána átkötöttem, de úgy se ment, 10k-val Vcc-re kötöttem.
A reset (MCLR) láb fel van húzva? Nekem a múltkor az okozott ilyet.
Szia!
Ha a PC tápon csak a pic a fogyasztó, akkor az 5V nem áll be rendesen. Egy 6V-os izzóval (min. 10-20W) elő kell terhelni, vagy a 12V-ból kell külső stabilizátorral előállítani a pic tápját. A PC táppal van még egy probléma: Egy véletlen zátlat vékony vezetékekkel nem oldja le a tápot - végre dolgozhat egy kicsit - és eléget mindent, amin a zárlati árama átfolyik....
De miert a Vcc-re huzod?! A Vss -re kellene!
Az alábbi áramkört szerettük volna megépíteni, de a beégetésnél felmerült pár kérdés.
tacho meter Ezt csak 20Mhz-es 628-ba lehet beégetni, mert a készítő 10MHz-es kristályt használt. Hogy lehet beállítani a PicKit2 progiban, hogy 10MHz a kristály? Esetleg építette meg valaki innen ezt a kapcsolást? Mert átállítás nélkül beégetve csak 8888-at ír ki valamiért. Kipróbáltuk 20MHz kristállyal is, de azzal is 8888 az eredmény.
Szia!
A PicKit2 programban nem kell beállítani az órajel frekvenciáját, de a konfigurációs szó értékét az adatlap leírása alapján ellenőrizni kell. A program időzítései 10MHz órajel frekvenciához vannak kiszámítva... A rossz működést okozhatja, hogy a kapcsoláson nem látszik semilyen tápszűrés sem. Egy 100nF kerámia kondenzátor közvetlenül a pic táp lábaihoz, egy 100µF körüli elektrolit kondenzátor a táp bevezetéséhez.
Szűrt asztali labortáppal volt meghajtva.
A sebességet meg is állapítja a pickit2 az ic alapján, csak az ugye 20Mhz, a kapcsolásban meg 10MHz van fizikailag.
A 20MHz a maximum, amit az adott PIC bír, az, hogy 10MHz-es kristállyal járatják, ebből a szempontból nem gond. Viszont ha nem 10MHz-es kristályt teszel mellé, hanem 20-ast, akkor szétcsúszik az időzítés a progiban és hülyeséget fog mérni (mondjuk fele RPM-et).
A tápszűrés a PIC lábain akkor is kell, ha atomstabil tápforrásról hajtod, annak egész más szerepe van (írtunk már erről itt párszor), nem illik elhagyni. De ami nekem inkább nem tetszős ebben a rajzban az az, hogy a szegmensekkel sorban semmiféle áramkorlátozás nincs, ez éppen okozhat "érdekes" viselkedéseket, pl. RMW hibákat a programvégrehajtás során. Sajnos, mivel a program forráskódja nem áll rendelkezésre (és azt szerintem nemigen vállalja senki, hogy disassembly-ből megpróbálja megérteni a működést), erre a kérdésre nem lehet válaszolni, hogy vajon tényleg van-e esélye bekövetkezni. A szegmensekkel sorba tett pártíz (vagy 100-200) ohm ellenállások beépítése segíthet a megválaszolásban.
Szia
Van rajta egy 21w-os izzó, szóval az ok. Most jött meg az új 16F628, tökéletesen működik minden, írja/olvassa fut, átrakom a régi pic-t, csak LVP mód megy. Szóval ez kuka, valami baja van, nem tudni mi pontosan, de a lényeg, hogy rossz. trudnai : Vss-t akartam írni, igazad van, csak néha keverem a Vcc-vel.
Köszi, ezeket kipróbálom.
A mérés pontatlanságát még érteném más kristály esetén, de ezt a 8888-at nem. A 100nF kondit beledobom mielőbb. A kijelzőnél azért nem tettem soros ellenállásokat, mert az áramfelvétele 5V-on kb 100mA az egész kapcsolásnak a táp felől mérve. (kijelzőnél rámértem direktben a tápra rakva egy-egy szegmensre, akkor is pár mA volt csak)
Ja és még valami, ezt írja az oldal: "Pin 3 defines the Display type: Common Cathode or Common Anode. " Nem írtad, hogy milyen kijelzőkkel próbálkoztok, de a rajzon a Pin3 tápfeszre van kötve, így közös anódos kijelzőre dolgozik. Ha esetleg közös katódos a kijelzőtök, akkor ezt a lábat GND-re kellene kötni. Egyébként ez pont okozhatja a "8888" kijelzést, ugyanis éppen azok fognak világítani, amiknek nem kellene, az időmultiplexelés miatt meg gyakorlatilag mindent felgyújtva fogsz látni. (Egy gyors kamerás felvételt kikockázva, mint amilyen a "time warp"-ban szoktak csinálni, ez is kiderülne)
A legújabb tapasztalatok szerint a PIC a Vpp lábán keresztül megy tönkre a legkönnyebben. Ha a PIC MCLR/Vpp lába levegőben lóg a Vpp vezetékkel az égetés végeztével, az egyenlő a PIC halálával. A 10k felhúzó ellenállás a Vdd felé, elengedhetetlen! Ha ezt valaki lespórolja az égetés időtartamára, számíthat a bajra.
100nF az ic két táplába között bent figyel, semmi változás.
A kijelző közös anódos. (legalábbis annak vette haver)
Ezt értsem úgy, hogy a Mclr/Vpp-t 10k-val össze kell kötni a Vdd-vel, égetés/olvasás után?
Ha ICSP csatin keresztül kapcsolódik a PK2-höz és ezen keresztül járatom a PIC-t (pl dugdosós panelba a próba alatt) akkor is kell ez az ellenállás, vagy a PK2-n keresztül nem marad lebegve a Mclr láb? Üdv
Ugye nem azt akarod mondani, hogy azt a 10k ellenállást nagyon bonyolult dolog odatenni, ha van a Pickit2-ben ilyen, ha nincs?
Én javaslom ezt a fajta bekötést is. Van aki azt mondja hogy túlzás a dióda, és a kondi az MCLR-en, de engem szívatott egy időben, és azóta mindig beletervezem!
Szia!
Dióda és kondenzátor nem kell, csak azt éri el, hogy a pic néha programozási űzemmódba léphet. Elég a 10k... Bár itt jegyezném meg, hogy a Microchip tömegesen gyártott egyszözeiben nincs ellenállás sem a MCLR ICSP kivezetésén, a MCLR funkció természetesen tiltott (PicKit2, PicKit Serial Analyzer, ). Talán a 18F2550 jobban bírja... De az is lehet, hogy a Vpp feltöltődött kapacitását nem tudja kisütni az a programozó...
Típusszám alapján jobb lenne inkább beazonosítani a kijelzőt!
Hali!
Nálam volt egy misztikus jelenség, amikor is egy általam tervezett áramkört nem akart felismerni rendesen a gyári PICKit2. Az áramkörben nem volt semmi extra. Egy 16F628A-val szerelt áramkör, a programozáshoz használt lábak nem voltak használva, és az MCLR fel volt húzva 10K-val a tápra. Ekkor jött elő az a hiba, hogy csak néha ismerte fel a PICKit2 a PIC-et, de másik számítógépen, ugyanazzal a programozóval viszont majdnem mindig felismerte. Ha kivettem a PIC-et, és csak a programozó lábak voltak rákötve a PICKit2-re akkor egyből felismerte, és tudtam írni is, olvasni is. A következő NYÁK-ra már ráterveztem a diódát, és a kondit, és egyből felismerte, azóta már sokat fejlesztettem ugyanazon a PIC-en, és ugyanabban az áramkörben, és hibátlanul működik.
Nem csak utána, hanem mindig. a PK2 sem feltétlenül fogja a Vpp-t.
Azzal a PK2-vel valami nem stimmel szerintem.
Nincs azzal semmi gond. Azóta sokat használtam fejlesztésre, több PIC-el is, és nem jött elő semmilyen hiba. Azt hozzáteszem, hogy a például a 44pines demo panelt simán felismerte, és teszi azt mostanáig is, pedig azon nincs kondi, és dióda. Ezért mondtam hogy számomra misztikus hiba volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |