Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   745 / 1319
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Szia!

Elképzelhető...
- Lekezeletlen megszakítás: ekkor mindig a megszakítási rutin fut le újra és újra,
- DEBUG kapcsolóval fordított kódot égettél be,
- Egy bemeneten vár valamit, ami nem teljesül,
- PGM láb magas szinten van.
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Szia
Egy tök alap programot égettem bele, az egyik lábon világítania kéne egy led-nek, ennyi.
De az oszcillátor kimeneteken sincs semmi jel, szóval olyan félig halott-félig élő tipus.
A PGM láb az megy az Aux-re az írás alatt, aztán kötöttem Vdd, Vcc-re, de semmi.
Az zavar leginkább, hogy gőzöm nincs mitől ment tönkre.
üdv
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Szerintem nem ment tönkre, csak nem jól konfiguráltad. Csatold a teljes kódot, hátha látunk valamit! A LED-et hogyan kötötted a PIC-re?
(#) trudnai válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Idézet:
„A PGM láb az megy az Aux-re az írás alatt, aztán kötöttem Vdd, Vcc-re, de semmi.”

Aham, akkor ne nagyon csodalkozz ugyanis azt le kellene huzni a foldre 10-20k-val...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Ha Vpp-vel éget, akkor mindegy hová húzza, de ha nem kapcsolja ki az LVP bitet, akkor előfordulhat, hogy nem indul el ha lebeg, vagy fel van húzva.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Pontosan! Ezert nem indult el neki (szerintem), mert felfele huzta, azaz atment programozo modba.
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia
  1. begin
  2.   { Main program }
  3.  CMCON:=7;
  4.  trisa:=0;
  5.  trisb:=0;
  6.  Porta:=1;
  7.  portb.2:=1;
  8. end.

Tehát az RB2-n van a Led.
A konfigurálásról annyit, hogy próbáltam külső/belső oszcival, LVP enable/disable, Mclr enable/diasble. de semmi.
Csak is LVP módba írja hiba nélkül, normál módba hibával olvassa vissza.
LVP módban írás esetén a pk2 program újra indításkor is jó kódot olvas vissza. Tehát a program ott van. csak épp nem fut.
Ezzel a PIC-el már máskor is szenvedtem, de félreraktam.
Ma kapok új 16F628-at. És megírom az összehasonlítás eredményét.
Nem ez az egyetlen PIC ami elszállt nálam, épp tegnap nyírtam ki egy 18F-est, PK2 Vdd-n keresztül szépen muzsikált, külső táp ráadásakor (PC táp 5V) nem ment, melegedés az volt, utána már föl se ismerte a PK2 -> kuka.
Szóval az ilyen dolgok amik egy kicsit zavarnak, ha egy PIC-nek sziklaszilárd 5V-ot adok és mégis tönkremegy.
Üdv.
(#) zsoltee0001 válasza trudnai hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Utána átkötöttem, de úgy se ment, 10k-val Vcc-re kötöttem.
(#) spepe válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A reset (MCLR) láb fel van húzva? Nekem a múltkor az okozott ilyet.
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!

Ha a PC tápon csak a pic a fogyasztó, akkor az 5V nem áll be rendesen. Egy 6V-os izzóval (min. 10-20W) elő kell terhelni, vagy a 12V-ból kell külső stabilizátorral előállítani a pic tápját. A PC táppal van még egy probléma: Egy véletlen zátlat vékony vezetékekkel nem oldja le a tápot - végre dolgozhat egy kicsit - és eléget mindent, amin a zárlati árama átfolyik....
(#) trudnai válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

De miert a Vcc-re huzod?! A Vss -re kellene!
(#) sniperx hozzászólása Máj 20, 2010 /

Az alábbi áramkört szerettük volna megépíteni, de a beégetésnél felmerült pár kérdés.
tacho meter

Ezt csak 20Mhz-es 628-ba lehet beégetni, mert a készítő 10MHz-es kristályt használt. Hogy lehet beállítani a PicKit2 progiban, hogy 10MHz a kristály?
Esetleg építette meg valaki innen ezt a kapcsolást?
Mert átállítás nélkül beégetve csak 8888-at ír ki valamiért.
Kipróbáltuk 20MHz kristállyal is, de azzal is 8888 az eredmény.
(#) Hp41C válasza sniperx hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!

A PicKit2 programban nem kell beállítani az órajel frekvenciáját, de a konfigurációs szó értékét az adatlap leírása alapján ellenőrizni kell.
A program időzítései 10MHz órajel frekvenciához vannak kiszámítva...
A rossz működést okozhatja, hogy a kapcsoláson nem látszik semilyen tápszűrés sem. Egy 100nF kerámia kondenzátor közvetlenül a pic táp lábaihoz, egy 100µF körüli elektrolit kondenzátor a táp bevezetéséhez.
(#) sniperx hozzászólása Máj 20, 2010 /

Szűrt asztali labortáppal volt meghajtva.
A sebességet meg is állapítja a pickit2 az ic alapján, csak az ugye 20Mhz, a kapcsolásban meg 10MHz van fizikailag.
(#) szilva válasza sniperx hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A 20MHz a maximum, amit az adott PIC bír, az, hogy 10MHz-es kristállyal járatják, ebből a szempontból nem gond. Viszont ha nem 10MHz-es kristályt teszel mellé, hanem 20-ast, akkor szétcsúszik az időzítés a progiban és hülyeséget fog mérni (mondjuk fele RPM-et).

A tápszűrés a PIC lábain akkor is kell, ha atomstabil tápforrásról hajtod, annak egész más szerepe van (írtunk már erről itt párszor), nem illik elhagyni. De ami nekem inkább nem tetszős ebben a rajzban az az, hogy a szegmensekkel sorban semmiféle áramkorlátozás nincs, ez éppen okozhat "érdekes" viselkedéseket, pl. RMW hibákat a programvégrehajtás során. Sajnos, mivel a program forráskódja nem áll rendelkezésre (és azt szerintem nemigen vállalja senki, hogy disassembly-ből megpróbálja megérteni a működést), erre a kérdésre nem lehet válaszolni, hogy vajon tényleg van-e esélye bekövetkezni. A szegmensekkel sorba tett pártíz (vagy 100-200) ohm ellenállások beépítése segíthet a megválaszolásban.
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia
Van rajta egy 21w-os izzó, szóval az ok.
Most jött meg az új 16F628, tökéletesen működik minden, írja/olvassa fut, átrakom a régi pic-t, csak LVP mód megy.
Szóval ez kuka, valami baja van, nem tudni mi pontosan, de a lényeg, hogy rossz.

trudnai : Vss-t akartam írni, igazad van, csak néha keverem a Vcc-vel.
(#) sniperx válasza szilva hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Köszi, ezeket kipróbálom.
A mérés pontatlanságát még érteném más kristály esetén, de ezt a 8888-at nem.
A 100nF kondit beledobom mielőbb.
A kijelzőnél azért nem tettem soros ellenállásokat, mert az áramfelvétele 5V-on kb 100mA az egész kapcsolásnak a táp felől mérve. (kijelzőnél rámértem direktben a tápra rakva egy-egy szegmensre, akkor is pár mA volt csak)

Ja és még valami, ezt írja az oldal: "Pin 3 defines the Display type: Common Cathode or Common Anode. " Nem írtad, hogy milyen kijelzőkkel próbálkoztok, de a rajzon a Pin3 tápfeszre van kötve, így közös anódos kijelzőre dolgozik. Ha esetleg közös katódos a kijelzőtök, akkor ezt a lábat GND-re kellene kötni. Egyébként ez pont okozhatja a "8888" kijelzést, ugyanis éppen azok fognak világítani, amiknek nem kellene, az időmultiplexelés miatt meg gyakorlatilag mindent felgyújtva fogsz látni. (Egy gyors kamerás felvételt kikockázva, mint amilyen a "time warp"-ban szoktak csinálni, ez is kiderülne)
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A legújabb tapasztalatok szerint a PIC a Vpp lábán keresztül megy tönkre a legkönnyebben. Ha a PIC MCLR/Vpp lába levegőben lóg a Vpp vezetékkel az égetés végeztével, az egyenlő a PIC halálával. A 10k felhúzó ellenállás a Vdd felé, elengedhetetlen! Ha ezt valaki lespórolja az égetés időtartamára, számíthat a bajra.
(#) sniperx válasza szilva hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

100nF az ic két táplába között bent figyel, semmi változás.
A kijelző közös anódos. (legalábbis annak vette haver)
(#) watt válasza sniperx hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Ellenőrizd le!
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Ezt értsem úgy, hogy a Mclr/Vpp-t 10k-val össze kell kötni a Vdd-vel, égetés/olvasás után?
Ha ICSP csatin keresztül kapcsolódik a PK2-höz és ezen keresztül járatom a PIC-t (pl dugdosós panelba a próba alatt) akkor is kell ez az ellenállás, vagy a PK2-n keresztül nem marad lebegve a Mclr láb?
Üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Ugye nem azt akarod mondani, hogy azt a 10k ellenállást nagyon bonyolult dolog odatenni, ha van a Pickit2-ben ilyen, ha nincs?
(#) gydanee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Én javaslom ezt a fajta bekötést is. Van aki azt mondja hogy túlzás a dióda, és a kondi az MCLR-en, de engem szívatott egy időben, és azóta mindig beletervezem!
(#) Hp41C válasza gydanee hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Szia!

Dióda és kondenzátor nem kell, csak azt éri el, hogy a pic néha programozási űzemmódba léphet. Elég a 10k...
Bár itt jegyezném meg, hogy a Microchip tömegesen gyártott egyszözeiben nincs ellenállás sem a MCLR ICSP kivezetésén, a MCLR funkció természetesen tiltott (PicKit2, PicKit Serial Analyzer, ). Talán a 18F2550 jobban bírja... De az is lehet, hogy a Vpp feltöltődött kapacitását nem tudja kisütni az a programozó...

Típusszám alapján jobb lenne inkább beazonosítani a kijelzőt!
(#) gydanee válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Hali!
Nálam volt egy misztikus jelenség, amikor is egy általam tervezett áramkört nem akart felismerni rendesen a gyári PICKit2. Az áramkörben nem volt semmi extra. Egy 16F628A-val szerelt áramkör, a programozáshoz használt lábak nem voltak használva, és az MCLR fel volt húzva 10K-val a tápra. Ekkor jött elő az a hiba, hogy csak néha ismerte fel a PICKit2 a PIC-et, de másik számítógépen, ugyanazzal a programozóval viszont majdnem mindig felismerte. Ha kivettem a PIC-et, és csak a programozó lábak voltak rákötve a PICKit2-re akkor egyből felismerte, és tudtam írni is, olvasni is. A következő NYÁK-ra már ráterveztem a diódát, és a kondit, és egyből felismerte, azóta már sokat fejlesztettem ugyanazon a PIC-en, és ugyanabban az áramkörben, és hibátlanul működik.
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nem csak utána, hanem mindig. a PK2 sem feltétlenül fogja a Vpp-t.
(#) watt válasza gydanee hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Azzal a PK2-vel valami nem stimmel szerintem.
(#) gydanee válasza watt hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Nincs azzal semmi gond. Azóta sokat használtam fejlesztésre, több PIC-el is, és nem jött elő semmilyen hiba. Azt hozzáteszem, hogy a például a 44pines demo panelt simán felismerte, és teszi azt mostanáig is, pedig azon nincs kondi, és dióda. Ezért mondtam hogy számomra misztikus hiba volt.
Következő: »»   745 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem