Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Elméletileg igen, evvel tudsz bármilyen Mikrokontroller égetni, de csak akkor, ha megvan a +-14Vod a soros porton, amit kötve hiszek, ahhoz legalább 10éves gép kell. Ez a reklám helye Én ma üzemeltem be az égetőmet erre a picre. kapcsrajzHa kell tudok NYÁKrajzot adni. Elsőre indult, miután WinPICben beállítottam az égető tipusát (eddig csak error volt az ellenőrzés után, minden programban). Működik az asztali gépemről, és a laptopomról is (igaz régi tipus), tehát nem annyira érzékeny a feszültségekre, mivel erősítő van benne. Mégegyszer köszönet szabi83nak, hogy lebeszélt a JMDről, és ezt ajánlotta. Üdv.Tóbi
Igen, ezek mind szép és jók, de honnan a csudából szedjek 16-20V-ot? Sima otthoni használatra kéne, nincs laboros tápfeszem.
Váltóáram kell neki, úgy emlékszem nekem az a kis trafó, ami az égetőben van 15Vos.
Én is otthoni használatra terveztem (sima otthoni nincs minden házban egy). Nekem sincs labortápom
De akkor kéne venni egy adaptert, de azok is 12V-nál nagyobbat nem adnak ki.
A PicKit 2-ről mi a vélemény? Melyik mire való? Mert van debug, sima pickit 2-es, meg starter, demo.... Nekem olyan kéne, ami tényleg nem hagy cserben és jól működik, mert szakdolgozatom egyik része ez lesz, hogy pic-el szeretnék csinálni egy vezérlést.
Trafó nekem ilyen van, csak még gyengébb, 1,9VAes.Nem egy vészes kiadás a PIChez képest (én bő 3000Ft ért szereztem ha átszámolom Forintba)
Topi cikkje alapján összerakva, ha a programban rakapcsolom az égetést éget, egy fél drótot nem kell elmozdítanom, és máris fut a prrogram a PICben, én meg vagyok vele elégedve. Nincs mit ide-oda rakosgatni, ha módosítni akarok, csak a programban bekapcsolom a 13.2Vos kimenetet, és máris leált a futó program lehet égetni, olvasni, amit csak akarsz.
Valakinek van tapasztalata a pickit 2-ek terén? Melyik mire való? Mert van debug, sima pickit 2-es, meg starter, demo.... Miben különböznek?
KTobi, sajnos maratni sem tudok otthon. :no: Pedig úgy lenne értelme egy ilyen komolyabb cuccnak.
Ugyanarra való mind, csak van amelyikhez kapsz egy valami panelecskét is, amin tudsz gyakorolni, van amelyik csak maga az égető, stb. Hívd fel a chipcad-et, és kérdezd meg, hogy melyik micsoda pontosan.
Van egy külső tápellátású, kicsit JDM beütésű (de mégse) soros programozóm Eddig simán vitte a 16f84-et 628 at meg a többi 18lábút, csináltam egy illesztőt 12F675-re is azzal is tökéletesen működött. Most egy 16f877-et (nem 877A) akartam programozni vele, de az istenért se akarta :S
A bekötésem a következő: Programozó lábai ----------------- PIC lábai PIN 4 VPP --------------------------- PIN 1 VPP PIN 5 VSS --------------------------- PIN 12,31 VSS PIN 14 VDD ------------------------- PIN 11,32 VDD PIN 13 DATA -------------------------PIN 40 PGD PIN 12 CLOCK ---------------------- PIN 39 PGC IC-progal próbáltam, elvileg működnie kéne vele... Amire gyanakszol, hogy a VPPje az égetőnek 11,7V, míg a 877-re találtam olyan weboltalt, ahol azt írják, hogy max 12V, de olyat is, hogy inkább 13V kell neki Aki égetett már 877-est az pls segítsen egy kicsit Nem lehetne esetleg leteszteni, h működik-e egyáltalán a PIC égetés nélkül? Gondolom nem lehet, de azért megkérdezem, hátha valaki ért az ilyenekhez Köszi Petika
Hello !
Ezért kár volt új témát nyitnod. Esetleg 1 rajz a programozóról?, de lehet hogy csak az ic-prog beállításaiban kellene túrkálni. Én a JDM kompatibilis külső tápos égetőmmel csak úgy birom beégetni a programot a 16F877-be, ha a tápfeszültség (VSS) állandóan be van kapcsolva, vagyis a tápfeszt még a programozás előtt rá kell kapcsolni. Remélem érthető voltam.
Hali
Probald ki a winpic800 progit mert az icprog nem tud mindent egetni. A HW-t is lehetne jobbat csinalni. Pl. Multipic JDM stilusu egeto (feng3.cool.ne.jp) tudja a "VPP before VDD " egetest. A hardware kiprobalas az IC-prog eseten a "hardware check" menu alatt lehetseges Udv Vili
Üdv.
Az lenne a gondom, hogy a 16f877a-s PIC -kemen mikor elindítom a vizsgálatot azt írja ki, hogy hibás programmemória cím. Jah és a rátöltött program sem akar normálisan futni. Pedig még csak kb 10-szer lett égetve A válaszokat előre is kössz.
Hali
Kene tudni milyen egeto, milyen program, milyen OS, milyen config. De ha beegetted probald meg visszaolvasni. Esetleg CP OFF. Ha IC-prog ld. 206160 hsz-t. Udv Vili
Pickit2- t használok és eddig kiválóan működött, de most sem ezzel van a gond sztem, inkább a PIC -kel lehet valami zűr.
Üdv mindenkinek!
Van egy kis problémám a 16F877A s pic olvasásával/írásával. Kipróbáltam már egy halom égetőt, többek közt az oshon féle lpt portosat és hasonlókat, a kisebb piceket mint pl 628A tökéletesen írja/olvassa, viszont a 877A val nem boldogul. Az oshon féle progival, winpiccel, icproggal próbáltam de egyikkel se működik. Olvastam, hogy a data és a clock lábaknál a 10K s ellenállást 1K ra érdemes cserélni, megpróbáltam de nem működik a 877A val így sem. A kapcsolást próbáltam 7405 és 7407 ic vel is, természetesen a progikat ahoz állítottam be, és mint írtam, kisebb picekkel tökéletes. Kérdésem, hogy mi lehet a probléma? Többen ítrák, hogy ezt a programozót használják, mi lehet a különbség, hogy nekik működik, nekem nem? Mellékelem a rajzot (nem tettem ic foglalatot, icsp s re csináltam). A segítséget előre is köszönöm.
Közbe megpróbáltam egy 5 centis lpt és szintén 5 centis icsp kábellel, az eredmény nem változott, a kis piceket simán kezeli, a 877 viszont kifog rajta. Olvastam valahol, hogy a B4 vagy B3 lábat GND r kell kötni égetésnél, azt is megpróbáltam de nem vált be. A winpic kiírja, hogy mit talált amikor rábökök az ic felismerésre.
Van esetleg valakinek ötlete?
A probléma megoldva, az ic volt a hunyó, cseréltem 74ls05pc re, így már megy a 877A is.
Nekem nem működik 74ls05-el sem a 16f877. 74ls07-et használok (beállítások: windows api, invert MCLR, invert VCC). Miért lehet az, hogy a 16F84A programozásakor hibaüzenetet küld, de működik a PIC tökéletesen, ha 16F628A-t használok, az írás is és az olvasás is teljesen jó?
üdv: dodkii
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem, eléggé megkoptak PIC-es ismereteim. Van elfekvőben jópár PIC-em (16F877, 16F877A, 16LF877A, és 16F628), de programozóm nincs hozzájuk (illetve van, az a soros, amihez kell egy alapprogramnak lenni a PICben előre, szóval nem jó). Igazából van egy soros 1Mbites kis memóriám is, de azt végképp nem tudom használni... Kinéztem megépítésre EZT , de nem tiszta minden evvel kapcsolatban: az áramkörön olyan csatlakozási pontok vannak hogy Lvp, Data, Clock, amiket nem tudok beazonosítani a PIC-em adatlapján (a Vpp Vdd Vss egyértelmű). Nem baj ha szájbarágósan, csak valaki (aki elég türelmes hozzá) elmagyarázhatná/adhatna tanácsot. Előre is köszi!
No tehát szájbarágósan. PIC 16F877/877A esetén lábszám.
Vpp: programozásra billenti át a PICet, MCLR/Vpp 1es láb Lvp: alacsony feszültség, lehúzó ellenállás, ez billenti ki kisfeszültségű programozásból, lényeges dolog, nélküle van mikor szórakozik, RB3/PGM 36láb Data: Adatátvitel történik rajta RB7/PGD 40láb Clock: órajel RB6/PGC 39láb Vdd: 5Vos tápfeszültség 11 és/vagy 32 láb Vss: föld 12 és/vagy 31es láb Remélem segítettem.
Szia!
Építek egy 16f877-es ák.-t. Egy komplex mérési rendszert végez ezen a pic. A gondom az, hogy az analóg bemeneteket használva egyenként teljesen jól mennek, de ha mindegyiken van mérendő fesz 0 - 5V között, akkor kisebb értéken kapcsol be az összehasonlító progi rész. Olyan mintha átszivárogna a fesz az analóg bemenetek között. Lehet, hogy a pic egyik analóg bemenete nagyobb feszt kapott 5V-nál és meghalt? Sajnos nincsen másik amivel ellenőrizhetném. Tud-e valaki ötletet adni?
Ez nem egy égetési probléma, nem itt lenne a helye, hanem inkább ITT.
Egyébként a tippem az, hogy az A/D mérés előtti csatornaváltásnál nem vársz eleget. Jó lenne látni a hardver-nek és a szoftvernek is az ide vonatkozó részeit.
Köszi az észrevételt, valóban nem itt a helye.
Kedves kollégák! Segítségüket kérném. Egy kis problémám akadt egy PIC égetővel. A mellékletbe feltöltött rajz alapján építettem egy LPT-re csatlakoztatható PIC égetőt. 16F877A-t szeretnék vele programozni, WinPic segítségével. A16f877a programozásakor "Programming failed" hibaüzenetet kapok, akár írni, akár olvasni akarom a kontrollert. Van itthon 16f84a kontrollerem, azt gond nélkül tudom ezzel az égetővel írni, olvasni. Mi lehet a hiba oka?
Ha valakinek javaslata van, kérem, segítsen. Üdv: István
Üdv mindenkinek, aki még erre jár!
Tartaléknak újjáépítettem a David Tait - Bob Blick féle klasszikus égetőmet. Mellékelem a rajzát. Sokat vacakoltam vele, mert "mindent" égetett, legalábbis PIC16F628A-t, PIC16F887-et, PIC18F2550-et, de PIC16F877A-t NEM! Végül a megoldás az lett, hogy a PGD és PGC lábakra menő kimenetek 10k-s felhúzó ellenállásait 1k-ra cseréltem. A rajzon zölddel bekarikáztam. Itt a fórumon már javasolta valaki. Jelentem: ezzel a cserével megoldódott a 877A programozása is. Még egy dolog: ha valaki a Watt féle programot (WPB_F18_F16_F12_v1.32b.exe) használja, az nem ismeri fel a 877A-t, de kézzel beállítható és utána rendben beégeti. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |