Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC16F877 égetési gond
Lapozás: OK   2 / 2
(#) KTobi válasza andrewboy999 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Szia!

Elméletileg igen, evvel tudsz bármilyen Mikrokontroller égetni, de csak akkor, ha megvan a +-14Vod a soros porton, amit kötve hiszek, ahhoz legalább 10éves gép kell.
Ez a reklám helye
Én ma üzemeltem be az égetőmet erre a picre. kapcsrajzHa kell tudok NYÁKrajzot adni. Elsőre indult, miután WinPICben beállítottam az égető tipusát (eddig csak error volt az ellenőrzés után, minden programban). Működik az asztali gépemről, és a laptopomról is (igaz régi tipus), tehát nem annyira érzékeny a feszültségekre, mivel erősítő van benne. Mégegyszer köszönet szabi83nak, hogy lebeszélt a JMDről, és ezt ajánlotta.

Üdv.Tóbi
(#) andrewboy999 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Igen, ezek mind szép és jók, de honnan a csudából szedjek 16-20V-ot? Sima otthoni használatra kéne, nincs laboros tápfeszem.

Váltóáram kell neki, úgy emlékszem nekem az a kis trafó, ami az égetőben van 15Vos.

Én is otthoni használatra terveztem (sima otthoni nincs minden házban egy). Nekem sincs labortápom
(#) andrewboy999 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

De akkor kéne venni egy adaptert, de azok is 12V-nál nagyobbat nem adnak ki.
A PicKit 2-ről mi a vélemény? Melyik mire való? Mert van debug, sima pickit 2-es, meg starter, demo.... Nekem olyan kéne, ami tényleg nem hagy cserben és jól működik, mert szakdolgozatom egyik része ez lesz, hogy pic-el szeretnék csinálni egy vezérlést.

Trafó nekem ilyen van, csak még gyengébb, 1,9VAes.Nem egy vészes kiadás a PIChez képest (én bő 3000Ft ért szereztem ha átszámolom Forintba)

Topi cikkje alapján összerakva, ha a programban rakapcsolom az égetést éget, egy fél drótot nem kell elmozdítanom, és máris fut a prrogram a PICben, én meg vagyok vele elégedve. Nincs mit ide-oda rakosgatni, ha módosítni akarok, csak a programban bekapcsolom a 13.2Vos kimenetet, és máris leált a futó program lehet égetni, olvasni, amit csak akarsz.
(#) andrewboy999 hozzászólása Márc 31, 2008 /

Valakinek van tapasztalata a pickit 2-ek terén? Melyik mire való? Mert van debug, sima pickit 2-es, meg starter, demo.... Miben különböznek?
(#) andrewboy999 válasza KTobi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

KTobi, sajnos maratni sem tudok otthon. :no: Pedig úgy lenne értelme egy ilyen komolyabb cuccnak.
(#) potyo válasza andrewboy999 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Ugyanarra való mind, csak van amelyikhez kapsz egy valami panelecskét is, amin tudsz gyakorolni, van amelyik csak maga az égető, stb. Hívd fel a chipcad-et, és kérdezd meg, hogy melyik micsoda pontosan.
(#) Petika hozzászólása Ápr 4, 2008 /

Van egy külső tápellátású, kicsit JDM beütésű (de mégse) soros programozóm Eddig simán vitte a 16f84-et 628 at meg a többi 18lábút, csináltam egy illesztőt 12F675-re is azzal is tökéletesen működött. Most egy 16f877-et (nem 877A) akartam programozni vele, de az istenért se akarta :S
A bekötésem a következő:
Programozó lábai ----------------- PIC lábai
PIN 4 VPP --------------------------- PIN 1 VPP
PIN 5 VSS --------------------------- PIN 12,31 VSS
PIN 14 VDD ------------------------- PIN 11,32 VDD
PIN 13 DATA -------------------------PIN 40 PGD
PIN 12 CLOCK ---------------------- PIN 39 PGC

IC-progal próbáltam, elvileg működnie kéne vele...

Amire gyanakszol, hogy a VPPje az égetőnek 11,7V, míg a 877-re találtam olyan weboltalt, ahol azt írják, hogy max 12V, de olyat is, hogy inkább 13V kell neki

Aki égetett már 877-est az pls segítsen egy kicsit

Nem lehetne esetleg leteszteni, h működik-e egyáltalán a PIC égetés nélkül? Gondolom nem lehet, de azért megkérdezem, hátha valaki ért az ilyenekhez

Köszi

Petika
(#) cszotyi válasza Petika hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Hello !
Ezért kár volt új témát nyitnod.
Esetleg 1 rajz a programozóról?, de lehet hogy csak az ic-prog beállításaiban kellene túrkálni.
Én a JDM kompatibilis külső tápos égetőmmel csak úgy birom beégetni a programot a 16F877-be, ha a tápfeszültség (VSS) állandóan be van kapcsolva, vagyis a tápfeszt még a programozás előtt rá kell kapcsolni.
Remélem érthető voltam.
(#) vilmosd válasza Petika hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Hali
Probald ki a winpic800 progit mert az icprog nem tud mindent egetni. A HW-t is lehetne jobbat csinalni. Pl. Multipic JDM stilusu egeto (feng3.cool.ne.jp) tudja a "VPP before VDD " egetest.
A hardware kiprobalas az IC-prog eseten a "hardware check" menu alatt lehetseges

Udv Vili
(#) Bazsi hozzászólása Ápr 4, 2008 /

Üdv.
Az lenne a gondom, hogy a 16f877a-s PIC -kemen mikor elindítom a vizsgálatot azt írja ki, hogy hibás programmemória cím. Jah és a rátöltött program sem akar normálisan futni. Pedig még csak kb 10-szer lett égetve
A válaszokat előre is kössz.
(#) vilmosd válasza Bazsi hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Hali

Kene tudni milyen egeto, milyen program, milyen OS, milyen config.
De ha beegetted probald meg visszaolvasni. Esetleg CP OFF.

Ha IC-prog ld. 206160 hsz-t.

Udv Vili

(#) Bazsi válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Pickit2- t használok és eddig kiválóan működött, de most sem ezzel van a gond sztem, inkább a PIC -kel lehet valami zűr.
(#) Thowra hozzászólása Jan 23, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Van egy kis problémám a 16F877A s pic olvasásával/írásával.
Kipróbáltam már egy halom égetőt, többek közt az oshon féle lpt portosat és hasonlókat, a kisebb piceket mint pl 628A tökéletesen írja/olvassa, viszont a 877A val nem boldogul. Az oshon féle progival, winpiccel, icproggal próbáltam de egyikkel se működik. Olvastam, hogy a data és a clock lábaknál a 10K s ellenállást 1K ra érdemes cserélni, megpróbáltam de nem működik a 877A val így sem. A kapcsolást próbáltam 7405 és 7407 ic vel is, természetesen a progikat ahoz állítottam be, és mint írtam, kisebb picekkel tökéletes.
Kérdésem, hogy mi lehet a probléma?
Többen ítrák, hogy ezt a programozót használják, mi lehet a különbség, hogy nekik működik, nekem nem?
Mellékelem a rajzot (nem tettem ic foglalatot, icsp s re csináltam).
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Thowra hozzászólása Jan 24, 2009 /

Közbe megpróbáltam egy 5 centis lpt és szintén 5 centis icsp kábellel, az eredmény nem változott, a kis piceket simán kezeli, a 877 viszont kifog rajta. Olvastam valahol, hogy a B4 vagy B3 lábat GND r kell kötni égetésnél, azt is megpróbáltam de nem vált be. A winpic kiírja, hogy mit talált amikor rábökök az ic felismerésre.
Van esetleg valakinek ötlete?
(#) Thowra hozzászólása Jan 25, 2009 /

A probléma megoldva, az ic volt a hunyó, cseréltem 74ls05pc re, így már megy a 877A is.
(#) dodkii hozzászólása Jan 28, 2010 /

Nekem nem működik 74ls05-el sem a 16f877. 74ls07-et használok (beállítások: windows api, invert MCLR, invert VCC). Miért lehet az, hogy a 16F84A programozásakor hibaüzenetet küld, de működik a PIC tökéletesen, ha 16F628A-t használok, az írás is és az olvasás is teljesen jó?

üdv: dodkii
(#) BEMcorp hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem, eléggé megkoptak PIC-es ismereteim.
Van elfekvőben jópár PIC-em (16F877, 16F877A, 16LF877A, és 16F628), de programozóm nincs hozzájuk (illetve van, az a soros, amihez kell egy alapprogramnak lenni a PICben előre, szóval nem jó). Igazából van egy soros 1Mbites kis memóriám is, de azt végképp nem tudom használni...
Kinéztem megépítésre EZT , de nem tiszta minden evvel kapcsolatban: az áramkörön olyan csatlakozási pontok vannak hogy Lvp, Data, Clock, amiket nem tudok beazonosítani a PIC-em adatlapján (a Vpp Vdd Vss egyértelmű).
Nem baj ha szájbarágósan, csak valaki (aki elég türelmes hozzá) elmagyarázhatná/adhatna tanácsot.
Előre is köszi!
(#) KTobi válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 1, 2010 / 1

No tehát szájbarágósan. PIC 16F877/877A esetén lábszám.
Vpp: programozásra billenti át a PICet, MCLR/Vpp 1es láb
Lvp: alacsony feszültség, lehúzó ellenállás, ez billenti ki kisfeszültségű programozásból, lényeges dolog, nélküle van mikor szórakozik, RB3/PGM 36láb
Data: Adatátvitel történik rajta RB7/PGD 40láb
Clock: órajel RB6/PGC 39láb
Vdd: 5Vos tápfeszültség 11 és/vagy 32 láb
Vss: föld 12 és/vagy 31es láb
Remélem segítettem.
(#) BEMcorp válasza KTobi hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Nagyon Köszi!!
(#) pordy hozzászólása Jún 23, 2010 /

Szia!

Építek egy 16f877-es ák.-t. Egy komplex mérési rendszert végez ezen a pic. A gondom az, hogy az analóg bemeneteket használva egyenként teljesen jól mennek, de ha mindegyiken van mérendő fesz 0 - 5V között, akkor kisebb értéken kapcsol be az összehasonlító progi rész. Olyan mintha átszivárogna a fesz az analóg bemenetek között. Lehet, hogy a pic egyik analóg bemenete nagyobb feszt kapott 5V-nál és meghalt? Sajnos nincsen másik amivel ellenőrizhetném.
Tud-e valaki ötletet adni?
(#) szilva válasza pordy hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Ez nem egy égetési probléma, nem itt lenne a helye, hanem inkább ITT.

Egyébként a tippem az, hogy az A/D mérés előtti csatornaváltásnál nem vársz eleget. Jó lenne látni a hardver-nek és a szoftvernek is az ide vonatkozó részeit.
(#) pordy válasza szilva hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Köszi az észrevételt, valóban nem itt a helye.
(#) zaky hozzászólása Szept 16, 2010 /

Kedves kollégák! Segítségüket kérném. Egy kis problémám akadt egy PIC égetővel. A mellékletbe feltöltött rajz alapján építettem egy LPT-re csatlakoztatható PIC égetőt. 16F877A-t szeretnék vele programozni, WinPic segítségével. A16f877a programozásakor "Programming failed" hibaüzenetet kapok, akár írni, akár olvasni akarom a kontrollert. Van itthon 16f84a kontrollerem, azt gond nélkül tudom ezzel az égetővel írni, olvasni. Mi lehet a hiba oka?

Ha valakinek javaslata van, kérem, segítsen. Üdv: István
(#) todyor hozzászólása Márc 24, 2016 / 1

Üdv mindenkinek, aki még erre jár!
Tartaléknak újjáépítettem a David Tait - Bob Blick féle klasszikus égetőmet. Mellékelem a rajzát.
Sokat vacakoltam vele, mert "mindent" égetett, legalábbis PIC16F628A-t, PIC16F887-et, PIC18F2550-et, de PIC16F877A-t NEM! Végül a megoldás az lett, hogy a PGD és PGC lábakra menő kimenetek 10k-s felhúzó ellenállásait 1k-ra cseréltem. A rajzon zölddel bekarikáztam. Itt a fórumon már javasolta valaki. Jelentem: ezzel a cserével megoldódott a 877A programozása is. Még egy dolog: ha valaki a Watt féle programot (WPB_F18_F16_F12_v1.32b.exe) használja, az nem ismeri fel a 877A-t, de kézzel beállítható és utána rendben beégeti.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem