Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   138 / 400
(#) Volki válasza Volki hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Hát nem jött össze. R38 ellenállás elkezdett füstölni. úgyhogy inkább visszaalakítottam. Alkotó: A te táppaneled rajza illetve huzalozása publikus valahol?
(#) Alkotó válasza Volki hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A kereső elsőre megtalálta nekem.
A huzalozás sokat számít, azt jól kell csinálni!
Minek egy QUAD-ba még külön 15V, és főleg minek stabilizátor egy ventilátorhoz? Simán egy soros ellenállás és kész!
A 15V azért érdekes, mert azt sugallja, hogy egyéb "huncutságokat" is raksz bele.
Ezek az EAGLE-s rajzok szörnyen rondák.
(#) Volki válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

15V kell az előerősítőnek. És gondoltam ebből csinálok 12V-ot a Ventinek is.

A te rajzod jó lenne csak nincs benne 15V-os táprész ami az előerősítőnek kell nekem.

Este lövök pár képet az erősítőről és a trafóról is.

Csak apránként csepegteted az információkat.
Előerősítő? QUAD-ba? Izlés dolga.
De még mindig megvan az összes kérdés.
Minek a +-50V 0,5A-es biztivel?
Minek stabilizátor a ventinek?
Miért közös a tápja a ventinek meg az előfoknak?
Hogyan van huzalozva?
Mekkora a trafó?
Stb.
Egy biztos. Előfok nélkül kéne elsőre próbálgatni az egészet, és ha úgy már rendben van, akkor lehet erre visszatérni (ha még mindig kell).
Ha van egy külön tekercs a trafón, azt add oda a ventilátornak, az előfokot meg kösd ki (félek tőle, nem a legjobb előfok lehet, ami +15V-ról megy).
Viszont védelem meg kell! amiről eddig nem hallottunk.

Bocs hogy csak félinformációkat adok. Anno ez az előerősítő (és maga a Quad is) az Urbán féle egységcsomagban lett vásárolva (LM1036) és ennek kell ez a feszültség. Ja és továbbá van még egy szintén Urbán féle Fluorecens (azthiszem így hívják) kivezérlésjelző is aminek szintén ez a tápfesz kell!

Továbbá van még benne külön egy hangszóróvédelem. Ezt itt találtam a fórumon (Majki féle), és a te általad módosított verziót építettem meg. Ennek van berakva a 0,5A bizti (bár ez lehet nem kellett volna)

Lehet hogy kellene egy másik előfokot is építenem ami nem 15V-ról megy. Mit ajánlotok?
(#) scooby_ válasza Volki hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Én már többször is építettem előfokot LM1036-tal. Nekem nem vált be. Zajos,és eléggé fura dolgokat művel a hangerő poti hirtelen feltekerésénél. Szerintem jobban járnál valami műveleti erősítős cuccal,nézz körül itt a fórumon,biztosan találsz. Esetleg a BSS elektronikának volt egytranzisztoros hangszínje,arról idáig jó véleményeket hallottam.

Az említett védelemről ide írtam pár sort. Link
A 1036 nem QUAD nagyságrend. Szerintem ilyen kaliberű "mindenes" előfokot nem illik egybeépíteni egy ennyivel jobb végfokba.
A védelemnek természetesen nem kell külön biztosíték sőt TILOS!

Hát ez jó akkor kell új táppanel, új védelem, új előfok is.

Kezdhetem előröl. Hiába csak a saját hibáiból tanul az ember.

Köszönöm a segítséget.
(#) Pioneer válasza Volki hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Szia!
Egy alternatíva előfoknak, a Quad 44 előerősítő. Ezt eredetileg is a Quad 405-höz készítették.
(#) Szilágyi Miklós válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Szia szerintem mindenki meg köszönné ha feltennéd a QUAD-405-söd táp panelját a védelemmel együtt, nem csak a beültetést. Köszi !!!
(#) Alkotó válasza Szilágyi Miklós hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Tessék.
Ezzel azért van két "apró" kis probléma. Egyik a relé, mert ezt a típust (sajnos) nem sokan használják. Másik a greatz kocka, mert ebből is kétféle méret létezik, és a kettő között majdnem 2mm az eltérés. Ennek ellenére, ha épp a másik méreted van, akkor kis ügyeskedéssel lehet annyit hajlítani könnyedén a lemezein, hogy bemenjen a panelbe.
Más!
Valakinek nincs véletlenül méretezett rajza ezekről az egyenirányító kockákról? Jelenleg az én makróim egy-egy konkrét darab alapján készültek, de az is felmerült bennem, hogy csak a tűrés két szélét fogtam ki, sőt még az is, hogy mivel ezekre rátolós saru való eredetileg, nincs is igazán rögzítve a lábak pontos helyzete.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Üdv! Négy darabot mértem, tűrésen belül vannak. Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Köszönöm, közben én is találtam egyet a HEStore-n lévő alkatrészhez. Ez szinte pontosan illik a "nagyobb" kockámhoz", de a panel meg a kisebbhez készült, mert abban olyan van.
(#) Szilágyi Miklós válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm! Még egy kérdésem lenne ha a D3-as diódát kicserélném működtetne 12V-os relét? Mert abból lenne egy pár darabom.
(#) Alkotó válasza Szilágyi Miklós hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Mid van, és mi kell, az két külön dolog, de ez egy hosszú és meddő história.
Ha 12V-os relét akarsz használni, akkor más megoldást javaslok. Ha a D3-at próbálnád piszkálni, akkor már túlfűtenéd az áteresztő tranzisztort. Ezért inkább ezt a részt hagyd változatlanul, és a relével tegyél sorba egy ellenállást. Ha elhanyagoljuk a relét vezérlő tranzisztoron eső feszültséget, akkor éppen akkora ellenállás kell, mint a relé tekercsének ellenállása. Ha mondjuk ez 330R (megmértem egy 12v-os relét, ami nálam ennyi volt -327R-), akkor ehhez egy soros 330R kell. Ha 24V-al számolsz, akkor I=24/(330+330)=36mA áram fog folyni a relé ágban. Ez az áram 0,43W hőt fog termelni az ellenálláson, tehát ide egy 2W-os kell, vagy két darab 680R-os párhuzamos 0,6W-os.
(#) kyraeleisohn hozzászólása Jún 24, 2011 /

Üdv!

Valaki meg tudná nekem mondani, hogy miket cserélgessek ki, h a a quadomon kiül a pozitív tápfesz a kimenetre? Az urbán féle verziót építettem meg kitből (az új fajta kitből, de ha jól láttam a változás csak a táp bemeneteken lévő plusz kondikban különbözik az első urbántól). A forrasztásokat átnéztem, az ic-t cseréltem már, megeshet, hogy a tranyókon kívül mást is érdemes lenne lecserélnem?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Dr Endugu válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Sziasztok!
#775545 ben olvastam a Quad mért teljesítményadatait. Milyen lehetőség van a végfok bemenő érzékenységének növelésére, mert egy laptop kimenete messze nem tudja kivezérelni a végfokot. Az eredeti Quad405-nek 775mV kellett a teljes kivezérléshez, a Ludwig-feéle mod Quadnak, pedig 1932mV. így pedig én kb 40W-ig tudom csak kihajtani közvetlenül a végfokot. Esetleg egy szintemelő a végfok elé, vagy a végfok bemenetén néhány ellenállás cseréjével megoldható-e ez a probléma?
(#) Ge Lee válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

A Ludwig-os modban a műveleti erősítő erősítése le lett csökkentve a felére vagy harmadára (attól függ hogy melyik rajzot nézzük). Ezt kell visszaállítanod és jó lesz.
(#) Alkotó válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Fura egybeesés, éppen tegnap cseréltem az enyémben is.
R6-ot kell 100kR-ról, 330kR-ra cserélni. Nálam (ez éppen azaz erősítő amin a másik mérés is készült), így az 1932mV helyett, most 594mV a bemeneti feszültségszint azonos kimeneti feszültséghez, 8R-os műterheléssel.
Felmerült bennem, hogy a C4-et meg harmadolni kéne. Ki is próbáltam, de semmiféle különbséget nem hallottam az "eredeti 150nF és a most berakott 47nF között, így most maradt a 150nF.
Esetleg akik az elméletben jártasabbak nálam, állást foglalhatnának ennek a megoldásnak a helyességében. Fülre csak annyit hallok, hogy "hangosabb" lett. Sem a zaj, sem a hangkép nem változott számomra hallhatóan.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Üdv! Az ellenállás cseréjével a felüláteresztő szűrő töréspontja 10-ről 3Hz-re csökkent, romlott a DC stabilitás de még épp elfogadhatónak tartom.
A műveleti erősítő kimenetén a zaj ugyan megháromszorozódott, de ha ez a jelerősítés egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező erősítő fokozatot váltott ki akkor az eredő zaj feltételezésem szerint nem módosult.
(#) Panhard hozzászólása Júl 3, 2011 /

Jól szól ez a Quad.
(#) scooby_ válasza Panhard hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Látom,neked kielégítő a teljesítménye.
(#) zoly15 válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Hogy ilyeneket művelj, nem kell nagy teljesítmény sem!
(#) steelbird válasza Panhard hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Annak a mélynyomónak inkább el van érve a gumipereme és szét van porladva, nem?
Végülis, mindegy, jó nagyot szól(t).
(#) Panhard válasza steelbird hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Így van ahogy mondod, elég régi volt ez a hangszóró, és csak 20cm átmérőjű, nem egy 200W-os Quadhoz tervezték. De a közepet sem.
(#) gyula1990 hozzászólása Júl 9, 2011 /

Sziasztok!

A linkelt rajzhoz,ha dobok mellé oldalanként 2 tranyót úgy növelhető a teljesítmény? meg gondolom +fesz. kell neki!

Erősítő Rajz
(#) reloop válasza gyula1990 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia! A válasz igen. Azért tudni kéne mit szeretnél, jó lenne látni a kapcsolási rajzot, és áruld el, hogy kapcsolódik ez a topic címéhez.
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 1, 2011 /

Valaki egyszer emlitette hogy a tl071est ki lehet cserélni tranzisztoros kapcsolásra, ez hol található, sött a tl071 meg az ne helyett mit lehetne betenni még?
(#) Ge Lee válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Sokmindent, nekem pl. LF356 van benne.
(#) deadlyroberta válasza Pavel hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Bocsánat a quadnak kb 70% os a hatásfoka nem ab osztályso hanem b ostályos most lehet hurrogni oszcilátoral van összerántva a hullám, tehát 200 watthoz 300 wattos trafó kell ugy nem melegszik egyáltalán, 4x4700 µF kondi van belpakolva nem b aj ha 65 voltos.
Következő: »»   138 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem