Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405 - teljes tuning

Témaindító: Takee, idő: Okt 7, 2005
Lapozás: OK   16 / 26
(#) pinyó39 válasza Lacq hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

16 éve építettem az első transzverteres erősítőmet 4 db Quad405-el, egyik cimbim autójába még üzemel, egy másikat meg most szedtem szét a végfoka kell a tulajdonosának szobában. Hibátlanul mentek sok évig. Kihívásnak jó munka megépíteni.
(#) Ge Lee válasza Lacq hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Idézet:
„Röviden tömören egy trabiba nem raknál te sem egy ferrari motort ugye?”

Pontosan. Ezért nem raknék QUAD-ot sem.

Azokból az 5-6000Ft-os vackokból olyat kell venni aminek +/- 35V-os tápja van és hidalható, az lead 350Wkörül a 4 ohmos ládára, de a 25V-osak is 180W körül. Ha csak "zenét hallgatsz" ahhoz meg elég az a 10-15W is amit a rádió tud.
(#) nemezol5 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Hello mindenkinek,
Én is elszántam magam Quad 405 építésre, de nem tudom melyiket érné megépíteni, mert már vagy 10 verziót találtam.
Nekem elég lenne 100W-os, de az tényleg legyen jó.
Úgy hallottam, és olvastam is, hogy a TO-3-as tokozású tranzisztoros végfokok jobbak.
Az lenne a kérésem, hogy töltsön már fel valaki egy jól működő, igazán szép hangú végfokról kapcsolási, beültetési és nyákrajzot.
És persze tapasztalatokat és hogy mire kell figyelni.
Előre is köszönöm!
Üdv: Gele
(#) ThomAce válasza nemezol5 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szia!

Ezt nyugodtan megépítheted: Bővebben: Link

Amit én építettem, azzal inkább ne kísérletezz. 2 x 64V-ról üzemeltetve sok mindenre kell figyelni és igencsak drága játék a végtranzisztor hozzá.
(#) nemezol5 válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Hello
Ezek nem lennének jobbak? Bővebben: Link
(#) kukac_24 hozzászólása Jún 2, 2011 /

Van egy tuning Quadom, 2x50V-ról meg, MJ15003-ak vannak a végén. Találtam itthon egy toroidot, ami 2x60V DC-re képes, szerintetek mi lenne ha kipróbálnám vele a Quadom? (persze előtte kicserélgetném a kondikat 100V-osra)
(#) reloop válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

A BD242C nem fogja bírni.
(#) kukac_24 válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

MJE15031-ek a meghajtók.
(#) ThomAce válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Az kibírja. A 2db 560Ohmos ellenállásra tegyél hűtőbordát. A műveleti IC ellenállásait csekkold le. Ha 3,3K-sak, akkor tegyél nagyobbat oda. A védelmet is módosítani kellene, hogy értelme legyen nagyobb tápfeszről hajtani.
(#) kukac_24 válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Ott 2-2db 1k/2W-os van párhuzamosan, lehet teszek nagyobb teljesítményűeket helyettük mert 50V-nál is elég jól fűtenek.
(#) ThomAce válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 3, 2011 / 1

Nekem ott 1 - 1 560Ohm 2Wattos ellenállás van. Igaz, én 2 x 64V DC-ről hajtom, de rettentően fűtenek.
A 2db 1K-s párhuzamba kötve csak 500Ohm. Így az A osztályú végfok végtranzisztorain átfolyó áram jóval magasabb, mint kéne...

Az MJ15003-ak azthiszem 25A-t bírnak
(#) szamóca válasza kukac_24 hozzászólására (») Jún 3, 2011 / 1

20A-t de azt is csak 12V ig.
64V-on meg 2,5A-t.
(#) kukac_24 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Jogos, igazad van, most hogy ellenőriztem a datasheet-et.

Neked milyen tranzisztorok vannak a végén ?

Az A osztályú végfokozatban kétlem, hogy MJ15003-at használnál. Az, ha túlságosan naggy áramot adsz az A osztályú végfoknak, attól még nem lesz jobb a kivezérelhetősége a quad-nál. Maximum jobban fog melegedni. 60V-nál pedig már jócskán megugrik majd a nyugalmi árama az erősítődnek. Így könnyen lehet, hogy füst lesz a vége. Én nagyon vigyáznék ezzel. Nem elhanyagolható a 20V-os feszültségtöbblet.

BD244C van az A osztályú végfoknál, MJ15003 van a végtranyóknál. ALU huzalból készítettem hozzá tekercseket, a 22Ohmos ellenállások preciziós, 0,5%-os, induktivításszegény ellenállások. Mint említettem, 2 x 64V-ról üzemel, de ehhez az 560Ohm-os munkallenállásokat hűtőbordára kellett szerelnem. 6Ohm terhelés mellett, az 5Amperes lomha biztit kiégette a kimenetén. Azóta kénytelen vagyok 10Amperes biztosítékot használni benne.
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok, valaki tudna fetes változatot mellékelni? Urbánnál a 100wattosat vagy a 200asat érdemes hozzá megvenni?
(#) deadlyroberta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Amugy eredetit is találtam most csak betárazok azt ha lesz pénzbelileg meg megépítek egy 2x400 wattos szörnyet azt már nem mondom el hogy hol találtam eredeti quad 405öst sajnos csak 100 wattos de ad mellé 2 hs 280asat is a tag... eredeti álapotba van naiyt melléteszek! PA ra meg rackbe fogok pakolni
(#) Hitman3 hozzászólása Szept 15, 2011 /

Helló Mindenki!

Szeretnék építeni egy QUAD405-ös végfokot, ill. kettőt. Van itthon egy 250VA-es toroid trafóm, 2x42VAC szekunderrel. Szóval az lenne a kérdésem, hogy akad-e valakinek ehhez a feszültséghez átalakított verziójú kapcsolási rajza, ill. már épített és üzemeltetett ilyen feszültséggel QUAD-ot. Köszönöm!
(#) pinyó39 válasza Hitman3 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Komolyabb trafóban gondolkozz.
(#) roland9 válasza Hitman3 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Szia!

Sztem nyugodtan rákötheted pufferelve is 2X60V jön le ha azt leterheled rendesen 2X50V jó ha lesz belőle.
(#) ady92 hozzászólása Szept 19, 2011 /

Sziasztok!

Valakit esetleg *** Üdv.: Ádám

* Bocs de ez itt a he felülete, ahol bármiféle kereskedelmi tevékenység tilos !
(#) ady92 hozzászólása Szept 19, 2011 /

Jólvanna, nem kell a balhé. Csak egy kis melótól akartam megkímélni valamelyik kollegát. )
(#) magneto hozzászólása Szept 20, 2011 /

Idézet:
„Képek közt nézted ? Amúgy venni nem érdemes, építeni azt már igen !”

Ezt a köbzoli által belinkelt kapcsolási rajzú quadot építette már meg valaki? Ha igen milyenek a tapasztalatok?
(#) magneto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Szia!
Igen, azt én is nézegettem.... Valóban érdekes, és tényleg szép feladat, ezért kérdeztem, hogy valaki esetleg már kitaposta-e az utat előttem...
De ha nem akkor kénytelen leszek úttörő szerepet vállalni....
(#) magneto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Várj! Valóban feltetted a 606-os linkjét is, de most hogy megnéztem (és ne legyek képzavarba) feltettél egy 405-ös quad kapcsolási rajzát, ami valójában egy 405-ös FET végekkel. Quad 405 Reborn felirattal az alján. Én valójában erről kérdeztem.

De visszatérve a 606-osra... Megérne egy téma nyitást, csak előtte meg kellene szereznem az általad hivatkozott RT évkönyvet.
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 20, 2011 /

Ezt hapro írta a 606-ról:
Idézet:
„Pedig én építettem már ilyet, és ha eljöttél volna a találkozóra tegnap akkor még meg is hallgathattad volna, Irgalmatlanul nagyot szól, és én úgy tartom számon, mint az egyik legrosszabb hangú végfok amit valaha építettem. Kifejezetten buli végfok, cicceg a magas és hümmög a mély, ezen kívül azt tudja hogy leordítja a fejedet fél hangerőnél. Kiesnek a szemeid a mélyeitől, és még 50%-os halláskárosodásod is lesz.
Ha jobban körül nézel valahol tettem fel nyáktervet is, és kapcsolási rajzot is ide. Még nagyobb alkatrész temető mint a quad-405, a két oldalhoz 12db TO-3-as tokú MJ tranyót fogyaszt el, jó nagy trafót, és még minimum két marék másik alkatrészt. Itt láthatsz róla pár képet: Bővebben: Link”
(#) magneto válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Hmmmm.... Akkor lehet, hogy nem is olyan jó ötlet ez a 606-os!
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Személyesen nem hallottam, ezért nyilatkozni sem tudok róla. Ami miatt inkább elfogadhatónak tartom hapro véleményét az az hogy sokféle végfokot épített már, gondolom mindegyiket meghallgatta és összehasonlította egy, esetleg több hangdobozon is. A QUAD mérnökei biztos konyítanak valamit a témához hisz ott a 405, ami számomra az egyik legszebb hangú végfok. De ők nyilatkozták azt is hogy "bármely tisztességesen megépített erősítő egyformán szól".
Következő: »»   16 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem