Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam, meg olyan van, hogy kikapcsolt állapotában is gyengén világít. Ez
valahogy azzal van összefüggésben, hogy glimlámpás, kapcsolós elosztóba van bedugva, legalábbis valahol ezt mondták nekem.
A hangkimenetet trafóval (600 ohm 1:1 telefon modem kártyákról) galvanikusan válaszd el a PC és rádió között. (de mintha ezt már megtetted)
A hosszú koaxot fűzd át sok menettel toroid gyűrűn is. Ha van külső usb-s egered azt is fűzd át pár menettel egy toroidon az is sokat használ. Notebook DC és AC táp kábele szintén toroidon átfűzve. Persze ehhez nagy átmérőjű toroid kell amin a csatik is átférnek. Ez még az "egyszerűbb" oldal , hogy venni akarsz. adáskor rosszabb esetben fagy az egér vagy egyéb anomália is történhet.(persze mindez power/SWR/földelések/leválasztások/frekvencia stb. függvénye). A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2019
74HC4066 még nem sikerült szerezned? A Hestore-ban van már.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2019
Vélemény? elméletileg óriási kellene hogy legyen az erősítése, első kísérletek nem biztatóak.
A bal oldali kapcsoláshoz szeretnék hozzászólni leginkább. Nem szerencsés háttértudás nélkül a NET-ről találomra rajzokat felhasználni. A helyzet az, hogy ebben a formában a kapcsolás csak igen szélsőséges estben működhet.
Irodalomként célszerű áttekinteni:tranzisztor, Kiemelve a fontosabb gondolatot a rajz kapcsán: Idézet: „A tranzisztorban a vezérlő elektródájára (bázis) juttatott feszültség hatására a másik két elektróda (emitter és kollektor) közötti p-n átmenet kinyit, azaz az emitter és kollektor között áram folyik. A p-n átmenet nyitása függ az adott típusú tranzisztortól és a vezérlő elektródára vezetett feszültség nagyságától” Az esetedben a tranzisztorokat az antennáról bejutó jel tudná csak kinyitni, de annak jelszintje nem fogja elérni annak nyitási feszültségét. Ehhez a tranzisztorokat előre ki kellene nyitni. Irodalom a tranzisztoros erősítőkhöz: Bővebben: Link Fontos irodalom még a tranzisztor munkapontjáról itt. Elnézést kérek, ha a fentiekben említettek már a birtokodban vannak, nem akarok senkit kioktatni, de úgy vettem észre e fórumtémában elég sok alapvető elektronikai ismeret hiányára utaló hozzászólás fordul elő, amin talán ezen linkelt (hitelesebb) források segítségével könnyebb tisztázni.
Találtam egy vevő kapcsolást. Szerintetek ebben a kapcsolásban légtekercset alkalmaz a szerző?
Ezen akadtam én is fenn, a nyitófeszültséget be kell állítani. A jobb oldali rajzzal kísérletezek, de még egyenlőre visszacsatolás nélkül. Jól beállítva még a digitális műszert is észreveszi. Egy jugoszláv rajz jutott eszembe innen az ötlet darlington bemenethez . Íme a rajz.
ha1drp-nek szerintem igaza van, a bal oldali rajzon kellene oda a kollektor és bázis közé egy nagyobb (1M-el kezdeném) ellenállás, hogy megszólaljon.
A jobboldali rajz az ígéretesebb (visszacsatolt audion), csak ott meg a lerajzolt tekercs és a kapcsolási rajz nincsen köszönőviszonyban egymáshoz. Valamint a visszacsatoló tekercs bekötése is fontos, mert fordítva éppenhogy ront a helyzeten. Használatához azt kell tudni, hogy a potenciométerrel, el lehet érni egy pontot, ahol begerjed, és oszcillátorrá válik a kapcsolás. Ekkor zavarja a környezetet. Ettől kicsit visszább véve a visszacsatolást, sokkal érzékenyebb lesz a kapcsolás, ezt a pontot kell megtalálni.
A hatvanas években kis hazánkban elérhető germánium tranzisztoroknak (P13 P15 OC1044 és társai) volt annyi kollektor-bázis visszárama, hogy az beállított valamilyen munkapontot, így akár működhetett is a kapcsolás - szerencsés esetben.
Visszacsatol'sokkal tisztában vagyok, Csináltam rajzot pár lehetőségről,a darlingtonnal meg ott az ellenállás. Lehet 3V még nagyobb kell a megaohmosnál.
Szerintem nekem az van, nem az alap cd 4066. AC verziót is tudok rendelni, ami
ha jól emlékszem 200 MHz-ig jó.(De még nem került rá sor.)
Ha jól emlékszem, a a másodikkal próbálkoztam két éve, de nem ment
Rádióként nem tudtam használni, de oszcillálni tudott.
Kicsit másként, de működik. Remélem jól rajzoltam a visszacsatolás végeit. Hangosabb de nem éri meg, nem hagyományos. Szól ferritantennával nem mondhatom. Még nem szedem szét.
Az már jó hogy szól.
Érdemes megmérni a második tranzisztor kollektor-emitter feszültségét (nagyjából fél tápfeszültségnek kellene lennie), mert semmi nem tarja valami elfogadható határokon belül (csak a jó szerencse). Ha azt a 2M2-t a tápfeszültségről átteszed a kollektorra, akkor kevésbé lutri a dolog... A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2019
Olyasmiből volt problémám. Így ezt a változatot találtam okosabbnak, de mindjárt rámérek....643mV Jo hangosan tud szólni.
Most írni fogok egy igazán buta dolgot!
Nekem szimpatikus a darlington, mert olyan fet-szerű
A szekunderről lejövő feszültségnek meg kell haladnia a darlington
nyitófeszültségét különben nem szól, ahogy én gondolom.
Ezt jól látod! ) Ha elé raksz még egy fokozatot, olyan nagy bemenő impedanciája lesz, ami már összemérhető egy sz@r FET impedanciájával )) Ez ugye jótékonyan hat a rezgőkör terheltségére, de mivel azt más is befolyásolja, a gyakorlatban 2 fokozatnál tovább nem érdemes menni. Ezt is csak akkor, ha nem visszacsatolt kapcsolásról van szó, mert ott fontos a kis terhelés, és teljesítmény erősítés. Visszacsatoltnál ezek mind kompenzálódnak a "tetszőlegesen" magas Q-ból eredő amplitúdó növekedésből.
És hát a darlington előfeszítéséről nem szabad megfeledkezni..., de erről már többen is írtak!
Végül is a kísérletet sikeresnek könyvelhetem el. +v van hangos vétel 500 ohmos fejhalágtón ferritantennával. Szóval ha valakit érdekel működik. De nem hagyományos. Nem szedtem szét még a kapcsolást. Lehet lesz még pár kísérlet. Nekem egyetlen bajom hogy nem hagyományos
Szerintem ez egy nem megvalósított áramkör, hanem csak
ötlet, de az elején az antennaerősítőhöz darlington -t használ, és az úgy működhet is. Az hogy a superheterodinhez kapcsolós mixert használ, az nem tudom jó e? A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2019
Az analóg kapcsolós keverő minden szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik! De van egy nagy hátránya..., mivel négyszöggel vezérelt, így csak ki/be kapcsolást tud megvalósítani(nem szinusszal szorozza a jelet), ami azt vonja maga után, hogy az oszcillátor felharmonikusain(négyszög jel) is nagyon jól kever! Így, nem nagyon használható előszelekció nélkül. De ez amúgy is ajánlott a legtöbb esetben! Ha ezt biztosítod, a legprofibb tulajdonságú keverést használod ilyen módon...
Tegnap rákötöttem a 4066 -os dc rádióra a 1:1 illesztőtranszformátort,
amit egy modem kártyából termeltem ki. Régóta terveztem, de sajnáltam megbontani. Nem 600 csak 140:140 ohmos. Egy koax-al vezettem a másik szobába, ahol egy usb-s hangkártyára kötöttem. A feldolgozást egy kétmagos laptopon végeztem, hdsdr-el és wsjt 2-vel.
Készítettem egy néhány perces anyagot, ssb beszédből.
Ezt itt meghallgatható. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2019
Az a meglepő, hogy az FT8 is működik, pedig csak szabadon futó lc oszcillátorom van.
Jó mondjuk, nem fog minden egyes adást, ha a frekvencia épp nem stabil.
Ma cw vétellel próbálkoztam, a cwskimmer talált Ausztrál, és Amerikai címeket,
is, de nem tudom mennyire helyes az észlelés, lehetséges e hogy késő délután ilyenekt fogjak
Nem lehetetlen, de jó antenna kell hozzá, meg olyan frekvencia amit ők is használhatnak. (A 7MHz nekik nem teljes). 14Mhz estefelé Amerika felé már működik. De tapasztalatom szerint a cwskimmer mindent megtalál, ami nincs azt is.
Bocs azt elfelejtettem írni, hogy 7MHz.
Sajnos úgy van, (nem ritka a tévedés) ebből a szempontból a FT8 jobb, csak a morzének kellemesebb a hangja |
Bejelentkezés
Hirdetés |