Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendelés külföldről (eBay - Paypal)
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Lapozás: OK   207 / 258
(#) nedudgi válasza attika hozzászólására (») Jún 16, 2021 /

Köszönöm, akkor még az SA kitételben is segíts. Nekem az SA egész mást jelent, még az utolsó világháború idejéből rémlik valami...
(#) Szárnyas válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Látom már a Posta is alkalmazza a "kilences számrendszeren" alapuló marketinges módszert.
(#) sany hozzászólása Jún 17, 2021 /

Ezekre az intézkedésekre szépet nem lehet mondani. Nagy érvágás a költségekre nézve.
Remélem a 3. ország eladói, az európai raktáraikat feltöltik majd.

Postai összefoglaló
(#) Ódenka hozzászólása Jún 17, 2021 /

Helpítség!
Az az online fizetés hogyan működik?
Köszi:
az Értetlen
(#) tbarath válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Szerintem össze kell válogatni viszonylag sok dolgot egy eladótól (akár 10+ EUR) és online kell intézni a vámolást, nincs mese. Az áfa sajnos mindenképp dob rajta 27%-ot, az alapban szívás.
De az, hogy pl. 8 EUR rendelésed 3600 Ft vagy 4000 Ft lesz, hát az már kb. olyan mindegy.
(#) sany válasza tbarath hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Az EU többi országában nem is 27% az áfa.
De akkor az itthoni termékek is drágulni fognak.
(#) sector99 válasza tbarath hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Plusz még ugye hozzájön a 399.- Ft, ha online fizeted...
(#) sany válasza Ódenka hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Szerintem majd csomag adatainak megadásával, csomagszám, stb., kell majd online felülten befizetni a díjat.
(#) attika válasza tbarath hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

A 3600ft,-ra még számold fel a 27%-ot.
Rögtön 4572ft és ahhoz még add hozzá a 400-at és rögtön ott vagy, hogy 5000ft.
Na az már nem olyan mindegy.
(#) tbarath válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 / 2

Neked is, és sector99-nek is megy a válasz: 8 EUR az kb. 2850 Ft középárfolyamon, ez 27% áfával 3600, ha erre még 400 Ft-ot rárak a posta az online vámolásért (jelentsen az bármit), akkor 4000. Ezért mondom, hogy nem akkora tétel, és szerintem nem is igazán drága. 400 Ft-ért a legtöbb helyen kb. hozzád se szólnak, itt meg vámolnak ennyiért.
A legjobb persze az lenne, ha nem kellene ezeket a kis értékű vackokat vámolni, de ebbe nincs beleszólásunk.
(#) Alkotó válasza tbarath hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Egyetértek veled abban, hogy a 400 Ft az nem halálos érvágás. Jobb helyen egy gombóc fagyit nem adnak érte.
Abban viszont látok egy kis huncutságot, hogy a 400 Ft-ért mit tesz a Posta. Mert nem vámol, hiszen éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás (VÁM sincs), csak ÁFA fizetési kötelezettség van (ehhez nem kellene a Posta, én magamtól is be tudom fizetni az ÁFA-t). Tehát tulajdonképpen látszólag nem csinál semmit. Illetve ha jól olvasok a sorok között, akkor az ÁFA-t azt nem a nagy kormányzsebbe kell befizetni, hanem a Postának, aki majd továbbítja ezt ahová kell, tehát ennyi teher mégis hárul rájuk.
(#) Alkotó válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Bármilyen ár racionalitását úgy érdemes megítélni, ha összehasonlítod mások áraival. Pl. ha egy akármilyen "bigyó" 1000 Ft Kínában ideszállítva, akkor az most 1000+400+270 = 1670 Ft-ra növekszik. De ha itthon vennéd meg a boltban, akkor mondjuk 5000 Ft lenne, tehát még mindig csak 1/3-ába kerül. Ez persze nem annyira jó mint korábban az 1/5-ébe kerülés, de a Magyar ember mohóságának nincs határa (örökös téma a panelgyártáskor, hogy miért nem lehet az akciós méretet szabadon kitölteni a felhasználó kis panelkáival, mikor az ár kb. 30-szor kevesebb mintha itthon gyártanák le).
(#) uniman hozzászólása Jún 17, 2021 /

Érdekes...akkor most marad avagy törlődik!?:
Idézet:
„VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!”
(#) nedudgi válasza uniman hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Szerintem a tiltás konkrét esetekre, kiskapukra vonatkozik, nem egy általános, az új, megváltozott rendszer működését, használatát kitárgyaló megbeszélésre. Azok a hozzászólások, amik a Postának jutó összeg nagyságát vitatják, valóban feleslegesek.
Magamat minősítem, de az új szituáció nekem magas. Sokadik átolvasás után kezdem kapiskálni
a lényegget. Adóügyi, vámjogi és könyvelői ismereteket kell szereznem, hogy átlássam.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 17, 2021 / 2

Pár csomag után menni fog.
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Idézet:
„Mert nem vámol, hiszen éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás (VÁM sincs), csak ÁFA fizetési kötelezettség van (ehhez nem kellene a Posta, én magamtól is be tudom fizetni az ÁFA-t).”

Külföldről (EU-n kívülről) jön az áru, zajlik vele kapcsolatban egy vámeljárás. És ez az, független attól, hogy bizonyos okokból 0% vámot kell rá fizetned.
És nyilván be tudnád fizetni, csak ennek a párszáz forintnak szerintem sokezerszeresébe (vagy milliószorosába) kerülne az, hogy megfelelj azoknak a jogszabályi feltételeknek, hogy ezt magadnak intézhesd. Ez meg sajnos nem úgy megy, hogy "Gipsz Jakab állampolgár vagyok, köszönöm szépen a felajánlott segítséget, de megoldom magamnak". A boltban se mondhatod azt, hogy "tessen szépen ideadni nettó áron, majd befizetem én utána az áfát keziccsókolom".
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Idézet:
„éppen az a lényeg, hogy nincs vámeljárás”

Van vámeljárás aminek a keretein belül megállapítják, hogy a termék vagy szolgáltatás díja áfa, vagy áfa + vám teher megfizetésé alá tartozó eljárás alá kell vonni.

Ez egészen addig lesz igy amíg a kínai vagy egyéb eu-n kívüli kereskedő / szolgáltató nem lesz áfa befizető és vagy nem épít eu raktárat.
Igy a termék árá annyi lesz amennyit a kereskedő kér érte.
Gondolom az áfát részben vagy egészben nem fogja lenyelni, igy drágulás mindenképpen várható, viszont a vásárlás egyszerűsödik.
(#) morgo válasza tbarath hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

A boltos nem is számol fel plusz költséget azért mert ráteszi az áfát, és úgy adja oda!
(#) niedziela hozzászólása Jún 17, 2021 /

Ha valaki magánszemély akkor áfát / vámot és vámköltséget fizet, mint ahogy tette azt eddig is 22eur felett, csak most 0 eur-tól..
Aki bolt, webáruház..stb meg azt fizeti és úgy amit eddig, csak most 0 eur-tól.
Ennyi a történet, semmi csoda nincs benne
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Minden szavad értem. De arra igyekeztem rávilágítani, hogy nincs szükség a Postára ahhoz, hogy megállapítsa a termék értéke alapján a szükséges befizetni valót.
Poénosan fog hangzani, de komolyan gondolom, hogy én pl. képes vagyok értékelni a termékem árát, és ebből látom, hogy 150 EUR alatt van-e, és könnyű számítással ki tudom számolni a 27%-át is, és még ezt az összeget képes vagyok át is utalni. Tehát minden készségem adott a dolog teljesen korrekt elintézéséhez.
Én arra gyanakszom, a bizalom hiánya itt a fő mozgatórugó, mert biztosan lennének akik megpróbálnák kikerülni az eljárást.

Egy nagyon fontos kérdést még egyáltalán nem látok tisztán. Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét? Az eljárás automatikus, tehát nincs a birtokukban semmilyen fizetési előzmény, csak a csomagoláson lévő feliratokra tudnak támaszkodni, ami vagy valós, vagy nem.
(#) attika válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Sokkal inkább foglalkoztat az a kérdés, hogy mi van akkor ha a termék amit rendeltem az hibás, törött, sérült, stb.
Az oké, hogy az Ali, ebay, stb visszatéríti az árát, de mi van az áfával meg a posta lehúzásával.
Vagy ha az eladó újra küldi, akkor már 2x fizetek egy használható termékért?
(#) bbb válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Engem meg az érdekel, hogy ha kifizetem rá a dolgoztunkvele díjukat, akkor vajon megérkezik-e, vagy pont olyan esetleges lesz, ahogy eddig is...
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Idézet:
„biztosan lennének akik megpróbálnák kikerülni az eljárást”
Finoman és naívan fogalmazol. Biztos, hogy kb. mindenkit bele lehet ebbe érteni, nem sok olyan ember van, aki a saját pénzének az ellensége.

Amit lehet, azt a távolkeletről szerez be boldog, boldogtalan, mert így (volt) olcsó igazán valami, ÁFA nélkül. Szerinted hányan vallanák be csak úgy, poénból, a termék valós árát? Minél magasabb a termék fogyasztói ára, annál nagyobb lehet "szakítani" egy pici füllentéssel.
Idézet:
„Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét?”
Úgy, ahogy eddig is. Ha gyanus nekik a dolog, elkérik a számlát, fizetési bizonylatot stb.

Összességében lehet csapkodni mindenféle kalapot a földhöz de perpillanat nagyon úgy néz ki, hogy ezek leszenek a szabályok/törvények. Köszönhető ez a rengeteg becsületes vevőnek és eladónak, akik sokszor a termék valódi ára helyett jelképes összeget írnak a csomagra, akár kérésre is vagy éppen rutinból, kérés nélkül, hiszen így mindenki jól jár.
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Idézet:
„Honnan tudja a Posta a termék és a hozzá kapcsolódó szállítás általam fizetett valós összegét?”

Amíg nem fizeted ki az áfát és kezelést nem kapod meg a csomagot.
A termék árát pedig a számlával kell igazolnod, ez szinte 100% hiszen más esetben nincs mire megfizetned az áfa értékét.
Nem úgy fogsz áfát fizetni, hogy a nav/posta dolgozója megemeli a csomagot, hogy na ez az alkotónak jött kb 20dkg, akkor úgy 5.56$ lehet kb amit fizetett, akkor kérjünk tőle 567Ft áfát.
(#) niedziela válasza attika hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Idézet:
„de mi van az áfával meg a posta lehúzásával.”

Azt buktad logikusan.
(#) eyess hozzászólása Jún 17, 2021 / 3

Egy Eu - n kívűli országot Pl Kína nem érdekel az , hogy más országokban bevezetnek ezt azt .Attól nem lesz áremelkedés.És ugyebár a vámolás , és Áfa bevételek sem Kínában , és máshol kötnek ki , hanem az adott országban ahol azt bevezették.Viszont szó volt itt a hazai kereskedőkről , hát ők sem máshonnan mint külföldről szerzik be az áruikat.Legyen ez akár Eu -n kívüli is akár.De egy már itthon eladott árú , és az arra pluszba rákerülő utánvét költsége , és a többi is növekedni fog.Ezt borítékolni lehet.

Viszont akkor ugyan ott leszünk mint most , hogy senki nem fog itthon venni semmit , mert 6x drágább lesz , mint kintről még vámmal , és Áfával együtt is .Ezzel a lépéssel azt érték el , hogy még több hazai kereskedés megy tönkre , és zárnak majd be.Ez a nagy munkahely teremtés gratulálok.
(#) Janszi hozzászólása Jún 17, 2021 /

Egyetértek.
Egyébként érdemes lenne elgondolkodni azon is,hogy a belföldi elektronikai alkatrész kereskedő a 3. országból beérkező csomag után befizeti az áfát és a vámot,majd amikor értékesíti,szintén befizeti az áfát az adott termék után,tehát 2x jobban jár akinél csilingel a lé.
Ezt a tisztelt jogakotók hogy-hogy nem látják?
Továbbá ha az áfázott és vámolt csomag hiányos,nem a rendelt mennyiség és minőség érkezik,akkor zsákbamacska.
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Két független helyen is megnéztem, és egybehangzóan automatikus vámeljárásról beszélnek. Ha neked lenne igazad, akkor arra számítsak, hogy ez az automatizmus minden esetben elkéri tőlem a számlát, aztán ez alapján kiszabják amit kell, értesítenek, befizetem, és utána (nem) hozza ki a Posta?
Mert ha ez így lesz, akkor az nagyon hasonlít a jelenlegi eljáráshoz, amivel tapasztalatom szerint 10-15 nap ráadást szenved az átvehetőség. Ez az igazi veszteség.
(#) pipi válasza Janszi hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Miért is? A kereskedő a beszerzés áfáját visszaigényelheti továbbértékesítés esetén...
(#) Janszi válasza pipi hozzászólására (») Jún 17, 2021 /

Na és melyik Aliex-es csomagban van áfás szla,ami könyvelhető?
Következő: »»   207 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem