Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   51 / 82
(#) djadji hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Köszi, éppen olvasom...
Hogy őszinte legyek, most nekem egészen megtetszett az az ötlet, hogy ha megáll a robot, akkor forduljon vissza. PL ha beszorul, vagy egy emelkedőn nem tud felmenni, akkor ez hasznos lehet.
De hogyan tudom figyelni, hogy mozog e? Hogyan tudom érzékelni, hogy megáll? Lassú mozgásról van szó.. szóval a keréken figyelni valamit a centrifugális erővel.. az nem megy... Hogy lehet másképp érzékelni, hogy megáll?
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Szia!
A robotporszívónál az egy nagyon fontos dolog( legalább is sztem), hogy ne csináljon túl sok felesleges munkát, tehát ne csak elforduljon a fal mellett, hanem valahol ne menjen el 5x...

pl egyszerűen lehet optokapuval figyelni, hogy megy e a kerék, és hogy milyen gyorsan, segítség itt:
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2

Ha igazán profi akarsz lenni ,mérheted a motorokon eső feszültséget( nekem ez 4 lábú robotnál volt fontos), és a terhelést... A feszültségadatból( egy feszültségosztóval) kiszámolhatod a motoron átfolyó áramot, és a kettő adatból pedig a motor terhelését( pl emelkedőn megy e fel, vagy le)
Üdv.: Z
(#) djadji válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Tökéletesen igazad van. Nem kellene hogy egy helyen végigmenjen 5ször, máshol meg egyszer sem. De jelenleg ezt elképzelni sem tudom hogyan lehet megvalósítani.
Úgy döntöttem, lépésenként haladok. VAgyis most azt csinálom meg, hogy ennyit tudjon a gép:
Megy előre, koppan, fordul.... megy előre, koppan, fordul....
Ha ez megvan akkor a nejem már értékelni fogja a működő készüléket. Utána jöhetne, a nem koppan csak közel megy a falhoz... esetleg próbálja figyelni milyen útvonalon ment eddig.. vagy ilyesmi.. lehetne bonyolítani.
De per pill csak a koppan fordult szeretném.
Ahogy látom mindenki csak a mikrovezérlőhöz lyukad ki. No erről semmit nem tudok.. (olvasom a cikkeket bőszen) Reméltem egyszerűbben is meg lehet oldani... de a vége mindenképpen a vezérlő lenne.. hoyg lehessen fejleszteni, bonyolítani...
Arra kaphatok tanácsot, hogy milyen mikrovezérlővel kezdjek? PIC, AVR.. és valaki javasolt valami "SZilkon" csipet is, hogy az mennyivel jobb mint a PIC.. de annak igen borsos ára van. A HEstore.hu oldalán is van többféle típus... de nem tudom melyikkel lenne jó kezdeni?
Szóval akkor kezdjük az elején: milyen chippel kezdjek? mert akkor venni kell chipet és égetőt is.
(roppant izgalmasnak hangzik...)

UI: a megállást nem biztos hogy jó lenne a kerekeken nézni. Mi van ha parketta van és nem leáll a kerék, hanem forog tovább, "kapar"? Nincs öteletm hogyan lehetne...
(#) sargarigo válasza djadji hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Ha lépésenként akarsz haladni, akkor ne foglalkozz még azzal, hogy kapar a kerék!
Mire valóban szükség lesz erre a feature-re, addigra már fogsz tudni kezelni mondjuk gyorsulásérzékelőt, ami ezt megoldja neked.
Ha koppan-fordul rendszerben gondolkodsz, akkor elég ha fogsz egy monostabil multivibrátort, amit az érzékelő kapcsolód (vagy infra kapu) indít, és addig tekeri a kormány motort, amíg le nem jár az időzítése. Ezt el lehet bonyolítani több időállandóval is akár, ha már felvetetted.

De ha tervbe vetted hogy nyergelsz a mikrovezérlőkre, akkor kár az előbbit erőltetni, mert csak feleslegesen ölöd bele az energiád. Egy vezérlővel ez a gond pik-pakk megoldható, és rugalmasan alakítható. Akkor már inkább a vezérlőd megismerésére fordítsd a kapacitásod!
Azt ne kérdezd hogy melyik vezérlő a jobb, mert mindnek megvan a maga felhasználói bázisa! Igazából majdnem hitkérdés
A PIC régebbi, az AVR pedig menet közben programozható. Én az AVR-rel kezdtem, nekem emiatt sokkal jobban kézre áll, egyszerűbbnek tűnik mint a PIC. Azzal csak érintőlegesen foglalkoztam, de annak is megvannak a gurujai.
Ha vezérlőket nézel, akkor feltétlenül tartsd szem előtt, hogy milyen perifériák vannak benne! ADC, PWM, Soros port alap. Újabban már az usb is benne van némelyikben, meg egy csomó dolog ami eszembe se jutna
Ha veszel, akkor ne a legkisebbet vedd, hanem az egyel vagy kettővel nagyobbat, hogy ne "fogyjon el" alólad a teljesítmény.
Például AVR-nél vannak a tiny-k, felette a mega-k, xmegák, stb stb. Kezdésnek egy mega16, mega32 teljesen jó. Csinálsz neki egy demo panelt, és összedugdosod amit akarsz. Aztán már csak programozni kell. Például a tipikus "Hello World!" program megfelelője a led villogtató.
Ha már villog a led, akkor lehet kapcsolót rákötni majd a motorod, és már fordul is a porszívó!

szerk: A kerék megkaparására amúgy működhet az is, hogy figyeled a motor áramát, és ha 'hirtelen' megugrik, akkor baj van. Visszaveszed a kakaót, és lassan újra adod neki, amíg megint meg nem kapar. -> Kipörgésgátló
(#) djadji válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Gyakorlatilag szóról szóra így gondoltam én is ahogy te írtad...
Most csak koppan-fordul, de később Chip... akkor eleve azzal kell kezdenem...

Olvasok amennyit tudok, hogy mit válasszak, de nem jutottam előbbre. Olyan Chip kellene nekem, ami nem teljesen idegen nyelvet használ (gépi kódot nem ismerem..). A lényeges nekem az lenne, hogy egyszerűen legyen, amennyire lehet. Egyszerű nyelv, egyszerű használat (USB) és lehetőleg egyszerűen lehessen beépíteni is a kész chipet. Azt hiszem valami KIT-et kellene nekem vennem, amiben benne van az égető, és némi doksi is. A haverom szerint ezekben messze az a "szilikon" chip a legjobb (nem tudom a nevét), csak ott egy chip olyan 10.000s nagyságrendbe kerül (FT).
Gyanítottam, hogy ez hit kérdése, mint a WIN vs LInux.. de én nem tudom mi alapján eldönteni.. szóval mégiscsak rátok kell támaszkodjam.

Ha azt kérdezném melyiket javasolnád inkább egy butuska, agyilag zokninak, mit javasolnál? Akkor nekem is jó lenne... Esetleg ha valaki tud jó égetőt javasolni amit megvehetek.. az is jó lenne.. (nem bízom abban, hogy magamnak csináljam meg)

UI: PONTOSAN én is egy 555-s időzítőre gondoltam, a koppan-fordul megoldásnál.... akkor mégsem teljesen rossz ötletem volt...
(#) sargarigo válasza djadji hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Próbához nem érdemes túl sokat ráfordítani. Veszel egy próbapanelt, ráteszed a vezérlő méretű foglalatot, és tüskesorokra szépen kivezeted a lábait. Ettől olcsóbb nincs. Ennyi.
Vagy egy bredboard-ot, és akkor elég ha csak összedugdosod.

Nincsenek felesleges lábak, a tápon kívül az összes kivezetéssel szabadon rendelkezhetsz.
Mindegy miben programoztál eddig, ezután is használhatod a tudásod, mert van nagyon sok fordító mikrovezérlőhöz. C, Basic, Asm, Pascal is talán.

Mint mondtam fej vagy írás alapon is eldöntheted a dolgot!

Akkor amiért én szeretem az avr-t:
Nem kell égetgetni, csak rádugom a kábelt, és áttöltöm a programot.
Mellesleg az stk200 programozó mindössze a kábelből és a csatlakozóból áll. Mondjuk ez lpt portos. Van usb-s programozó is, akár otthon megépítheted, de árul is itt valaki ilyeneket..


Nagyon jó a dokumentációja. Szépen áttekinthetően részletesen leírja hogy melyik mit tud, és hogyan tudod az adott funkciót használni.

Nem kell 10k forintban gondolkodni. Ez olyan 1500-2000 Ft-os tétel. Ha rákapsz az ízére, akkor úgyis veszel majd még, és a postaládádat is mikrovezérlő figyeli majd
(#) matheattila válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Idézet:
„csak rádugom a kábelt, és áttöltöm a programot.”

És ez nem ugyanaz mint az égetés? A PIC-eknél is ugyanez van, csak rádugom a programozót és áttöltöm a programot!
(#) djadji hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Hát nézelődtem és találtam kész programozót mindkettőhöz (szóval ez alapján sem lehet eldönteni )
http://www.ebay.com/itm/PIC-USB-Automatic-Programming-Develop-Micro...t_1185
http://www.ebay.com/itm/USB-ISP-ASP-Programmer-for-ATMEL-AVR-ATMega...wt_952

A PIC-set értem, rádugom, beleteszem a chipet és lehet pörkölni.
De az AVR-eset nem értem. Hova teszem ott a Chipet? Azon nincs is foglalat neki... vagy csak én nem értem.
Néztem videót is.. ott ezt az eszközt még rákötötte egy másik hasonlóra.. nem is értem egészen. Tudsz segíteni, hogy ez hogy működik?
(#) Fizikus válasza djadji hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Szia!
Ha nagyon kezdo vagy, es viszonylag gyorsan eredmenyeket akarsz elerni, akkor szerintem kezdeshez egy Arduino panel lenne a legjobb.
Ahhoz nem kell programozo, mert a panel mar tartalmazza, csak radugod USB-n a PC-re es ratoltod a programot...
(#) sargarigo válasza djadji hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Fizikusnak igaza van az Arduino-t illetően, induláshoz valószínűleg nincs egyszerűbb. Megjegyzem az Arduino AVR projekt
Akár ennyire is fel tudod tornászni, csak így nyilván pénzesebb a játék


A program rátöltést illetően: A már elkészült paneledre dugod rá a programozó kábelt. Tehát nem kell kivenni az ic-t a foglalatából.

Matheattila kollégának annyiban igaza van, hogy a két programozás lényegében nagyon hasonló. Én speciel nem szeretem az ic-t a foglalatából ki-be húzkodni, de gondolom ez is inkább megszokás kérdése. Vagy már a Pic is tud olyat hogy ne kelljen kivenni a kész panelból? Ezt nem tudom, mert nem követem az eseményeket

Szerintem ne szórakozz vele túl sokat, üss a hasadra és, vegyél valamit, amit ki tudsz próbálni! Mindkét táborból sokan vagyunk, akik tudunk segíteni!
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Van egy topic az AVR-ekről, meg egy másik a PIC-ekről is. Hogy tudj nézelődni
(#) matheattila válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Idézet:
„Vagy már a Pic is tud olyat hogy ne kelljen kivenni a kész panelból?”


Igen, éspedig ennek az elnevezése ICSP (In Circuit Serial Programming), a panelt úgy alakítod ki, hogy az ennek megfelelő 5 lábát(Vpp,Vss,Gnd,PGC,PGD) kivezeted pl. egy tűsorra és így a kész panelre csak rácsatlakoztatod a programozót (pl. PICkit2) és a PICkit2-es szoftverével beprogramozod a hex fájlt és már fut is a program a pic-en anélkül, hogy egy újjal is hozzáértél volna
Ha már van egy kész panel amelyen nincsenek kivezetve ezek a lábak akkor ott már ki kell venni a PIC-et, de ha demo board-ot (fejlesztőpanelt) veszel azon garantáltan van ICSP csatlakozó, ha meg nem akkor a portok amúgy is ki vannak vezetve
Mivel én eddig csak PIC-ekkel foglalkoztam, ezért csak ezen a téren tudok segíteni, ha szükség lenne rá.
kep1, kep2, kep3
(#) sargarigo válasza matheattila hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Hát akkor nem könnyítettük meg a döntést.
Marad a fej vagy írás módszer?
(#) mzozo95 hozzászólása Jún 9, 2012 /
 
ez segíthet: pic vs avr, avagy melyiket válasszam?

Ha jó vagy angolból, szerintem jobban megéri az AVR, mivel rengetek dokumentáció van róla, és pl több pontot is kapott az összehasonlításban, emellett még olcsóbb is, na de mindent leír a cikk írója...

Üdv.: Z
(#) matheattila válasza djadji hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Az első belinkelt programozó (a PIC-es) is tud olyant, hogy nem kell kivenni az ic-t a panelbol, ezt onnan tudom, hogy ott van mellette egy csatlakozó (kábel) melynek egyik vége, mindegy hogy melyik, beletalál a ZIF foglalat melletti fehér csatlakozóba, a ZIF foglalat csak olyan esetekre van mikor tényleg szükség kiszedni a PIC-et.
Mivel ez egy tipikus Windows-Linux eset -mint már említettétek- szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha elkezdenél utána olvasni bővebben a mikrovezérlőknek (mindkét típusnak), a programozásuknak esetleg hardveres felépítésüknek, nézzél mintaprogramokat/projekteket, tanulmányozd őket és amelyik számodra szimpatikusabb, érthetőbbnek, egyszerűbbnek tűnik azzal kezdd el a mikrovezérlők tanulását, megértését. A mikrovezérlők világában nagyon sokat kell olvasni, mert rengeteg dologra képesek (ezt az is bizonyítja, hogy pl. a PIC-ek adatlapja legalább 300-400 oldal) és ehhez elengedhetetlen az olvasás, ami talán nehézséget jelent, hogy a legtöbb információt csak angol nyelven találod meg. Remélem, hogy tudtam segíteni.
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Hát igazán köszönöm mindenkinek a segítséget. Megvan mi alapján fogok dönteni. Mivel fej vagy írás maradt, ezért megnézem hol kapok egy szép égető-teszt lapot egyben és mennyiért. Amelyik szebb lesz, vagy jobban tetszik azt veszem és arra indulok.

Egyébként köszönöm a "melyiket válasszam" cikket. Pont ilyen kellett nekem, leszámítva az utolsó mondatot. 17-9re nyert a cikkben a AVR (ráadásul sztem a fontosabb szempontokat az AVR nyerte meg). Már azt hittem ezzel el is dőlt, aztán az író a végén azt mondja, hogy a PICet javasolja elsőnek-kezdésnek... azt hittem megüt a guta!!

Mellesleg: azt jól látom/gondolom:
A PICből van 200 féle, lehet válogatni, hogy az adott feladathoz olcsó-buta vagy éppen drága-okos chipet vegyek és használjak. AVRből kisebb a választék, kisebb a mozgási lehetőség is.
Viszont mivel 1-1 chip ANNYI mindent tud... a valóságban és a gyakorlatban ez úgy működik, hogy ismerek-használok (majd) 2-3 chipet és úgyis azok közül válogatok. Így viszont jobban járok, ha az AVR 50 chipjéből ismerek 2-3-4et, mint a PIC 200 chipjéből 2-3-4et.
Vagy a valóságban is 200 közül választasz?

Még valami: a chip kimenetét mennyire lehet használni közvetlenül munkára? Tudom, hogy egy LEDet meghajt, de egy villanymotort? Mi alapján tudom eldönteni, hogy a kimenetet használhatom, vagy inkább egy relét kapcsoljak vele? Hol van a határ?
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Hát, én is az avr-t választottam anno, pic nél sok a hibás program és a rossz égető kapcsolás...

Avr ből igazából elég ismerni párat atmega8 (+mega48) esetleg a nagyobbakat, ezekkel már egész sok mindent lehet csinálni, pl 8al: vonalkövető autót csináltam, 4lábú robotot és lcd vezérlést, akár a te porszívódhoz is megfelel...
Talán azért gondolta, hogy a picet kellene kezdőnek, mert ő is pic-es, és a nyelve állítólag könnyebb...
Avr égetéshez én avr-studio4et ajánlanék, legalább is nekem ez jött be, égetzőnek pedig avr-isp mkII-t, ezt vehetsz újan, vagy zombee kollégától utángyártottat( ez is tökéletes, majd fél éve használom, és USB-s ami nem hátrány.

Kimenet lábanként 20mA lehet, összesen pedig 200mA(atmega8nál), Pic ek sem tudnak többet. villanymotort nehezen hajtana meg, oda kell majd H-híd, és esetleg PWM. Reléhez szintén kell előerősítés, pl egy bc547(200mA ig)
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
No most megzavarodtam kicsit. Amit találtam programozót AVRhez, ahhoz az van írva, hogy ATMEGA8, másikhoz hogy ATMEGA128...
Ez nem úgy működik, hogy veszek egy programozót és azzal olyan AVR chipet programozok amilyet akarok?
Vagy ez nem így működik? egy programozóval csak bizonyos típusokat tudok programozni? Vagy hogy is van ez?
Vannak PIC programozók amiben van egy 40 lábas IC teszt foglalt. Ez tetszik nekem, a megoldása. De ebbe hogy teszek bele 6-8 lábas Chipeket?
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Minden programozónak van egy listálya, amilyen uC(=mikrokontroller) -eket tud programozni. A programozáshoz igazából csak 4láb kell(+2db a tápfesznek)
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Aha.. erre gondoltam én is. Viszont ha veszek egy olyat mint a PICKIT2, akkor annak a kimenő lábait rákötöm az IC megfelelő lábaira.. és készen is vagyok. Lehet tolni rá a progit.
Vagy AVR-hez ez:
http://www.ebay.com/itm/ISP-USB-Download-Cable-ATMega8-USBASP-Write...t_1185
A próbapanelen rákötöm a megfelelő lábakra a megfelelő kábeleket és olyan AVRt programozok amilyet akarok, ugye?

Akkor viszont tesztpanelt sem célszerű venni. Hiszen pár ledet kell kötni a kimenetre, néhány kapcsolót a bemenetekhez.. és készen is vagyok a programozó és fejlesztő környezettel. Nemde?
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
A próbapanel és tesztpanel között mi a különbség? Avr hez inkább ezt javasolnám, amit linkeltél nem ismerem: Bővebben: Link Zombee ilyet árul utángyártottan 5k ért. A programozható avr ek listálya az égetp mellett van, tehát csak olyanokat tudsz programozni...
AZ hogy mit célszerű venni az dönti el hogy mit akarsz, bár egy ilyen mindig jól jön: Bővebben: Link
Itt a megfelelő avr lábakra kötöd az égetőt és kész...
(#) pacshu hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni, elektronikához nem értek, de majd idővel szeretnék.

Egy arduino alapokra építenék egy robotot, gondoltam egy vonal érzékelős berendezéssel indítanék, találtam is hozzá szensort:
DFRobot line tracking sensor

Ez kicsit drágának tünt, gondoltam simán lemásolom, csak felmerült pár kérdés, főleg gyakorlatias:

Miért van a végén a 74HC14D (Hex inverting Schmitt trigger) chip és mit csinál?
Mi köze ennek a TTL-hez?
És miért kell óda, elhagyhatom?

Aztán gondoltam megnézek egy optocsatoló datasheetjét, hátha onnan mindent megtudok, de arra kellet rájönnöm, nem tudom értelmezni.
Ebben segít valaki, hogy kell általánosággban forgatni egy ilyet? Honnan tudom meg melyik lábára mit és mennyit kell kössek?
TCRT5000

Aztán nézegettem mások megoldásait és találtam egy magyar leírást:
Picnick f1 robot
f1 kötés

De fogalmam sincs hogy miért az R100 és a 4K7 jött ki nála, ráadásul még pofán csapta azzal, hogy trükközött a bekötésen és egy l293d (QUADRUPLE HALF-H DRIVERS) chipet használ.
Ez mit csinál?

Azután kerestem youtube-on hátha találok valamit hasznosat:
http://www.youtube.com/watch?v=iJfgHXbBrGg
Találtam is, szóval közvetlen is ráköthetem, de akkor miért trükköznek chip-el?
Port sporolás miatt? De akkor nem jó a shift register vagy így jobb?
Az első példánál még mindig kérdéses számomra.

Hallottam ilyen bütykölő műhelyekről mint a fablab és a kitchen, de olyan nincs ahol megtanítanak bütykölni? - lehet kellene 1-2 áram csapás, hogy érezzem a dolgot.

Lehet nem a legmegfelelőbb kérdéseket tettem fel, de azt hiszem ezeket tudni szeretném, de ne legyél rest helyretenni!
Köszi!
(#) Gaa válasza pacshu hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Igen, ez azért nem annyira egyszerű.
Javaslom, hogy állj neki egy alap elektronika könyvnek, ami bemutatja a BJT tranzitorok működését, alapkapcsolásokat, stb stb..
(akár egyetemi jegyzetek
https://wiki.sch.bme.hu/bin/view/Villanyalap/WebHome
)

Egyre több kérdés felmerül majd, amikre a tanulás során jó eséllyel választ kapsz.

Ez sajnos nem olyan dolog, hogy ránézel és tudod. Ráadásul ha tényleg érteni is szeretnéd a miérteket, akkor komoly és széleskörű háttértudást igényel
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Valami ilyesmit szeretnék összerakni.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/417/dsc_5763.jpg
Azzal a különbséggel, hogy a közepén lenne egy ilyen
http://www.hestore.hu/prod_10025842.html
lábai kivezetve hogy bárhova lehessen kötni az égetőt és minden egyebet, mellette lenne 6-8 led, 3-4 mikrokapcsoló, 3-4 relé tranzisztor, és 3-4 mikrokapcsoló.
Az egész úgy festene, mint a próbapanel, semmi nem lenne összekötve semmivel... csak kivezetve, hogy kábellel lehessen behúzni bármelyik lábra.
Ha próbapanelre rakom össze, akkor az tuti szétesne 2 hét alatt...
Vagy fölösleges ennyit szenvedni vele?
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
látszik hogy még kezdő vagy... a próbapanel azért kell, hogy tesztelj, próbálgass, amit linkeltél, olyat tapasztalat nélkül esélytelen hogy megcsinálsz, más ingyen pedig nem ad neked tervet... a közepére az a 7000ft os ELK04000 foglalat... ilyen gazdag vagy?! Az egész projektedet ki lehetne hozni kb 1500ft ból( ha csak az áramkört nézzük a porszívódba). De még nem is programoztál, szépen vedd meg a programozót, olvass, és 2-3 hét múlva kérdezhetsz már valami érdemi dolgot...
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Egy olyan foglalat az ebay-en alig 400 Ft...
De persze a programozót veszem meg.. de hogy kiderüljön jól működik e (a porszívóhoz még mindig) ahhoz kell néhány led és kapcsoló.
Szval (ha jól gondolom) valami ledes kapcsolós dolog mindenképpen kell...
persze nem ekkorát, meg ilyen szépen, nagyot akarok... csak valamit, amin ki lehet próbálni hogy működik e... és itt szépen le van írva, hogyan csinálta...
(#) borvendeg válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Nem tudom, mennyire vagy jártak az elektronikában(ahogy látom nem túlzottan, lusta vagyok visszaolvasni). Én a helyedben valami gyári tesztpanelt használnék gyári programozóval, így nem kell agyalni, hogy elektronikai vagy szoftverhiba van.
PIC-eket követem nagyjából, a PICkit2-t forgalmazzák egy ilyen teszt panellal, vagy a microstick sem túl drága és van rá integrálva programozó is.
(#) djadji válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Őszintén szólva én is így gondoltam még tegnap. De ha nem tudok összerakni egy tesztpanelt 3 leddel és 3 kapcsolóval, akkor fölösleges elkezdenem...
Szval ez amolyan első próba lenne...
Szerintem össze is tudom rakni..
Az előbb linkelt tesztpanel sokat segít.
A táppal vagyok kicsit meglőve, hogy hogyan lehetne megoldani a legegyszerűbben, legolcsóbban.
(A porszívó elemről fog menni.. pontosabban ceruza akksiról)
(#) borvendeg válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Ha ragaszkodsz ehhez...De a programozód nincs megoldva, a microstickbe benne van az is. A programozót semmi képpen nem javaslom építeni.

Viszont akkor meg nem kell panellel bajlódni, elég egy bread bord.
Táppal mi a baj? 4db ceruzaelemről elketyeg a pic... Vagy beteszel több elemet és stabilizátor... Vagy 4db ceruzaelem stabilizátor 3.3V-ra és 3.3V-os kontroller.
Motormeghajtóknál a szintillesztésre figyelj!
(#) djadji hozzászólása Jún 10, 2012 /
 
Az előbb olyan hosszan írtam, hogy kilogolt, és elveszett...
Ezt gondoltam megvenni: (AVR)
http://www.ebay.com/itm/ISP-USB-Download-Cable-ATMega8-USBASP-Write...t_1185
Ha minden igaz, ebből használhatom a tápot is a tesztpanelen.
Két kérdésem lenne:
1: milyen chipet vegyek elsőnek? Gondolom ezt ismeri meg a kezdő legjobban, nem kellene nagyon bonyolultnak lennie, ugyanakkor mint egy jó orvosi ló, jó lenne ha sok mindennel lehetne benne találkozni.
Én erre gondoltam: (csak tipp!)
ATMEGA8-16PU
Szerintetek? Jó lesz, vagy sok...?

Másik kérdésem: a motor (és egyéb ami nem LED) illesztéssel kapcsolatos.
Ilyen megoldásra gondoltam, mint ami itt szerepel a tesztpanelen:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/417/tranyo001nagy.jpg
aztán a tranzisztorral akár egy 5Vos relét is meg lehet húzni.. azzal meg bármit lehet vezérelni.
Jól gondolom?

(tudom, tudom, addig még eltelik vagy 1000 év... de álmodozni szabad.. )
Következő: »»   51 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem