Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   61 / 105
(#) Alkotó hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Szinte minden mellett, és ellen is lehet érveket találni.
A fejre "szerelt" holmik, főleg az ilyen pántosak, nem teszik lehetővé a mellénézést. Iszonyúan nagy hiba, tolerálhatatlanul idegesítő számomra. Én még csak 1-2 éve vagyok szemüveges, és csak olvasáshoz használom, tehát ha felnézek benne, nem látok. Ezt is képtelen vagyok megszokni.
Másik jellemző a fókusztávolság, ami a fejes nagyítók esetében nem túl nagy, tehát közel kell hajolni, és a távolságba vagy elfér a páka-csipesz-stb. vagy nem.
A karos nagyító-lámpa viszont ebből a szempontból remek, mert ha akarok belenézek, ha akarok nem. Ennél viszont a két szemes nézéshez elég nagy lencse kell, ami nem olcsó. De elég nagy a fókusztávolság, jól lehet alatta kotorászni.
(#) Pali79 hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Gondoltam, hogy nem fog mindenki egyet érteni és nem is érveket, hanem tapasztalatokat szerettem volna olvasni. Többen is megerősítették, hogy 1-es használható holmi, ezt fogom kipróbálni először.
(#) Viktoria211 hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Sziasztok. Találtam 1 jól használható, olcsó forrasztó állomást. Én ezt a technikát használom 10 éve. Nem ezt az állomást, de szerintem ennél olcsóbbat nem lehet találni. Gyakorlat kell hozzá ( hőmérséklet + idő + levegő erősség szabályozás). Ki kell tapasztalni. http://elektrob.superwebaruhaz.hu/item/60072 Nem reklámnak szántam hanem segítségnek. Ez 1 elég jól használható nagyító bár én jobban szeretem az elektron mikroszkópot. http://elektrob.superwebaruhaz.hu/item/60694. A nagyító választásánál célszerű odafigyelni, hogy legyen elég hely alatta dolgozni.
(#) Ge Lee válasza Viktoria211 hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Ezek a nagyítók egész jók is lehetnének, ha nem a leggagyibb lencséket tennék bele. Nekem is van egy hasonló, de az semmire nem jó, hiába nagy átmérőjű és van benne még egy plusz lencse. Az egyszerű lencséknek (a műanyagnak pláne) nagyon nagy a szferikus és kromatikus aberrációja, azaz elképesztően torzítanak és színeznek.
(#) Viktoria211 hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Találtam 1 nagyon jó mikroszkópot, de nincs rajta világítás. http://www.mikroszkop.hu/ind/ind-2z-ipari-sztereo-zoommikroszkop. Hasonlóval sokat dolgoztam, de azon volt világítás. 2 féle fényforrást láttam eddig ezekhez. Az egyik ledes. Körben vannak ledek és a mikroszkóp alsó részére van erősítve. Vagy van még 1 megoldás. Érdekesen néz ki. Kicsit hasonlít a régi diavetítőkhöz . Égő van benne és valami flexibilis csőben fut a fény és szintén a mikroszkóp aljához van erősítve. Bocs ehhez a részéhez nem igazán értek. Mobiltelefonon gyorsabban és egyszerűbben lecserélek 1 processzort mint ahogy ezt leírtam. És még 1 nagyon jó dolog. IC fogó csipesz, ha ismeri valaki. A végei fél körben meg vannak gyárilag hajlítva és tompa. A ragasztott processzort is le lehet vele szedni, mert erősen lehet fogni vele és nem csúszik ki az alkatrész. Régebben fekete színű ragasztóval ragasztották le a processzorokat. Azokat sokkal egyszerűbb volt leszeni és cserélni sérülés nélkül, mint a mostani kékkel vagy zöldes színnel ragasztottakat.
(#) Viktoria211 hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Aki nem hobbiszinten dolgozik ilyen területen annak tényleg csak ajánlani tudom mert megéri még ha 1 kicsit drága is. Fokozatosan állítható a fókusz és a nagyítás mértéke. Van hely alatta dolgozni. A világítást viszont meg kell oldani. http://www.mikroszkop.hu/ind/ind-2z-ipari-sztereo-zoommikroszkohttp...oszkop. Bocs, hogy még egyszer kitettem. Mindenki döntse el mi éri meg neki hosszútávon. Ezzel tényleg nem kell azon gondolkodni, hogy milyen a forrasztás. Azonnal látszik a legapróbb hiba is. Persze nem a BGA processzorok alatt. Ott max a külső lábsort látja az ember. Azt vagy kimérni kell vagy röntgenezni.
(#) Viktoria211 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Igen ez sajnos így van. ezért nem szabad megrendelni látatlanban. Érdemes bemenni 1 üzletbe és megnézni, kipróbálni mi mennyire jó vagy rossz. Nem érdemes zsákbamacskát venni.
(#) pjg válasza vzoole hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Vagy ez? Bővebben: Link
Esetleg ez: Bővebben: Link

Nekem ez: Bővebben: Link van.
(#) vzoole válasza pjg hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Amit én ajánlottam, az nem egy megfizethetetlen valami...
22e Ft azért nem a világ vége, vannak olyanok, akik havonta ennyit költenek dohányárúra pl... Ez pedig egy életre szól, és elképesztő különbség van egy ilyen mikroszkóp és egy fejpántos nagyító között.
(#) pjg válasza Viktoria211 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
(#) Viktoria211 válasza pjg hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Igen. Erre gondoltam. Szinte nem is szokott tönkre menni. Maximum az évek folyamán megsárgul, gyengül a fénye.
(#) Zsolt50 válasza Viktoria211 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Hasonlóval is dolgozok. Az 1-4x nagyítást tud. Személy szerint egy katasztrófának tartom, bár a munkatársak szeretik.
Az említett megvilágítás: "speciális" spotlámpa. Az árán kívül tényleg másabb a fénye, ami inkább csak a jobb és felesleges marketing (valamint a gyártó nagyobb haszna) miatt kell.
Szabályozható a színhőmérséklete (sima precíz feszültségszabályzó). A megvilágítás erősségét egy változtatható nyílású "suberrel" lehet mechanikusan szabályozni. Eredménye: 5%-os fényerővel is 150W+elektronika a fogyasztás. Egy tükör a fényt a "flexibilis cső"-be vezeti. Ebben műanyag/üveg(??) optikai szálak vannak. A csalafintaság a "cső" végén van: ott a szálak egymás mellett egy körgyűrűben vannak elhelyezve. Így megfelelő világítást ad minden zavarás nélkül.
(#) Pali79 válasza every hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ezen az USB mikroszkópos dolgon már én is gondolkodtam, de én nem tudok úgy dolgozni, hogy máshova kell nézzek, mint ahol a kezem van.
(#) every hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
(#) Viktoria211 válasza every hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
A másodikkal biztosan nem tudnék dolgozni. Szerintem a talpa miatt felejtős.
(#) Anakin007 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm a felvilágolást! Nekem 2%-os fluxtartalmú ónjaim vannak, sn 60%, pb 40%. Ez milyennek számít?
(#) Viktoria211 válasza Anakin007 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Ez a legelterjettebb. Nem rossz. Számít a vastagsága is: 0,3, 0,5, 0,7 stb. attól függ mit szeretnél vele forrasztani.
(#) Anakin007 válasza Viktoria211 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Főleg smd-ket, de az olyan szub-szub-miniatűr (sajnos nem tudom a pontos nevét) alkatrészeket, mint amik pl. mobilokban vannak, semmilyennel sem próbáltam..eddig.
(#) Zsolt50 válasza Anakin007 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
SMD fine pitch
(#) whitedrago hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Az SMD kondenzátoroknak mekkora a lábtávolsága? Csak a test mérete van kiírva: 6.3 x 5.8mm
Sprint Layout-ban tervezem a NYÁK-ot, abban gyárilag nincs ilyen alkatrész.
Vagyis van benne, csak nekem most elektrolit kondenzátort kell beültetnem és nem tudom, hogy mekkora a lábtávolsága.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) Petjaa válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Helló!

Bővebben: Link olvasd el ezt a hozzászólásom és a benne csatolt linkeket is nézd meg. Üdv Petjaa
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) whitedrago válasza Petjaa hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Köszönöm a választ.
(#) fehrudi hozzászólása Nov 30, 2013 /
 
Sziasztok!

Tanácsért fordulnék hozzátok.
Időről időre érkezik hozzám hibás, vastagréteg technológiával gyártott áramkör. Kb. 10x6cm alumíniumra van ráragasztva a kerámia hordozó és azon vannak az smd alkatrészek.

A problémám az, hogy az alkatrészek cseréjekor néha megreped a kerámia is. Alulról melegítem, megvárom még egyenletesen meleg lesz (~130°C), utána felülről pedig hőlégfúvóval (~380-400°C) támadom az adott alkatrészet, de időről időre megreped a hordozó. Ha lassan melegítem a hőlégfúvóval akkor talán még rosszabb.

Ti hogyan esnétek neki a problémának?

Köszönöm.
(#) Chipmunk1960 válasza fehrudi hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Szia, A probléma ismerős, az autó fűtő ventilátor shunt ellenállásai / vezeték kígyó/ ugyanilyen módszerrel vannak szerintem gőzölve a fóliák. Próbáltam az elporladt részt áthidalni, semmilyen módszerrel nem jutottam eredményre. Vagy olyan nagy volt a hőelvétel az alu miatt, hogy meg sem fogta az ón, vagy nagyobb hőnél eltűnt a fólia... talán, ha kitörnéd az smd-t, s a megmaradt lábhoz próbálnál forrasztani, nem lenne akkora hőterhelése a kerámiának. Egy próbát, talán megér...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) eyess válasza fehrudi hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
A titok az időben van.Nem szabad sokáig melegíteni , hogy áttudjon a kerámia úgy melegedni , hogy annak baja legyen.Mivel sokáig melegíted feszültség kerletkezi8k benne , és kihűléskor megreped.Viszont az alkatrészek sem szeretik a túlzó , és hosszan tartó hőfokot.
A legjobban úgy tudsz gyakorolni , ha egy furat galvánozott nyákból egy tüskesort ki tudsz szedni úgy , hogy a műanyag tokja nem olvad meg , és nem deformálódik el , akkor már fogod tudni a kerámiásat is kezelni.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Idézet:
„.Nem szabad sokáig melegíteni , hogy áttudjon a kerámia úgy melegedni , hogy annak baja legyen.”

Ezt elmagyaráznád kissé pontosabban?
(#) Márton András válasza papus51 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Minnél nagyobb mennyiségű hőt átadni a legkevesebb idő alatt ami elég a munkához.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) pjg válasza Márton András hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
És lassan visszahűteni.
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Szerintem a lényeget leírtam.Ha a műanyag tokos tüskesort sérülés mentesen ki tudja majd szedni , és mivel a műanyag sokkal kényesebb a hőre , akkor már a kerámiás nyák kezelésénél nem lesz gondja.Persze ezt gyakorolni kell.

És valóban a hőfokon , és az időn van a hangsúly , na meg a gyorsaságon.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
Következő: »»   61 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem