Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Jaaa, ha be is van öntve, akkor meg sem érdemes próbálni
Én már 2x elmondtam, hol találsz. Ennek ellenére sorban bontod szét az olyan alkatrészeket, amiből biztosan nem fogsz tudni szekundert csinálni.
Sziasztok!
A mini Tesla tekercs 3 at szeretném megépíteni http://skory.z-net.hu/tesla/mini_tesla.html (kb oldal közepe) Több kérdésem is lenne hozzátok: amikor elkezdek tekercselni 6 cm átmérőjű PVC csőre akkor a lakkozott rézhuzal meneteim egymásra kerülhetnek, vagy csak kizárólag egymás mellett futhatnak? Ha 1000- 2000 menetet szeretnék tekercselni, milyen hosszú PVC csövet ajánlotok? Van itthon egy AC 12 V os 26VA-es, (de amikor megmértem a műszer 15 V ot mutatott) tápegységem. Ez megfelel ehhez a kapcsoláshoz? Ezt hogy működjön a meghajtó részem egyenirányítanom kell? Ha igen tudtok hozzá egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Köszönöm a segítséget előre is! Idézet: „amikor elkezdek tekercselni 6 cm átmérőjű PVC csőre akkor a lakkozott rézhuzal meneteim egymásra kerülhetnek, vagy csak kizárólag egymás mellett futhatnak?” Kizárólag egymás mellett. Idézet: „Ha 1000- 2000 menetet szeretnék tekercselni, milyen hosszú PVC csövet ajánlotok?” 1000xhuzalátmérő + 2cm vagy 2000xhuzalátmérő + 2cm. Idézet: „Van itthon egy AC 12 V os 26VA-es, (de amikor megmértem a műszer 15 V ot mutatott) tápegységem. Ez megfelel ehhez a kapcsoláshoz? Ezt hogy működjön a meghajtó részem egyenirányítanom kell? Ha igen tudtok hozzá egy jó kapcsolási rajzot küldeni? Köszönöm a segítséget előre is!” AC 12V-os tápegység? Ha AC egyenirányítanod kell.
Annyit még hozzátennék, hogy 18V-ig nem lesz semmi baja. Terhelés alatt pedig a táp feszültsége csökkenni fog
Az egyenirányítás áttéve ide: Egyenirányítás
És akkor itt a "-" ról megyek a GND be?
A feltekercselt 1000 menetet még külön lakkozzam, vagy felesleges? A ferrit tekercselését sodrott müanyagszigetelésű 0,5 mm átmérőjű rézhuzalból csinálhatom( 30 menet) És tömör 0,5mm es lakkozott rézhuzalt(15menet) Tekerek fel ferrit magra? Válaszotokat köszönöm.
Az első az egy hülye kérdés volt Nincs értelme, nem értem Nem muszáj lakkozd, de jobb úgy. Vagy ha tekercselés közben ragasztózod, akkor odatapad és nem kell. A ferritnél az a lényeg, hogy meg legyen a két tekercs és egyik se érjen a másikhoz és a ferrithez
Tehát akkor a hülye kérdésből arra következtettem, hogy a GND az a "-", és még közben feltöltöttem a megtekercselt ferritről egy képet, kérlek bíráljátok el olyan szempontből, hogy ez így működőképes e? Köszönöm
Tökéletes, látom le is ragasztottam, de azt elmondom, hogy keresztbe van sajnos Melyiket is építed?
Mini tesla 3 at építem, Skoriét! Tehát akkor a két menetnek nem szabad eymáshoz érnie? Akkor a 15 menetet a lenti szabad helyre tekerjem fel? Vagy mit módosítsak rajta?
Jó az úgy csak át kell hajlítgatni, mert nem úgy kell beforrasztani. Használd a válasz gombot!
Tyűű ezt átfogalmaznád, mert esküszöm hogy nem értettem meg Meg ha az 1000 menet tekercselésekor elszakítom a rézhuzalt, ami ugye nagyon vékony, akkor azt egyszerűen összeforrasztatom? vagy mi a teendő vele? (nincs még ilyen baj) Válaszotokat köszönöm
Ne szakítsd el mert garantáltan rosszabb lesz ha toldani kell. A huzalok sem keresztezhetik egymást, szépen menet-menet mellé kell tekercselni.
Ha mégis elszakad akkor forraszd meg, de kevés ónnal, és úgy tedd a csévére , hogy ne álljon ki oldalra a forrasztás, különben ott is szikrázni fog. A ferrit jó lesz, csak a tekercsvégek bekötésére figyelj oda (hogy ne cseréld el a primer-szekundder kivezetéseket).
Köszönöm szépen, de szerintem még várható lesz tőlem kérdés
újabb kérdésem lenne máris a mini tesla 3 mal kapcsolatban: Merre álljon a ferritem 30 menetes köre és a 15 ös kör? Na és az IC melletti Tantál az ha jól gondolom polaritásfüggő, merre kell állnia a "+" lábának? A felette lévő dióda felé, vagy a lap alja felé?? És az MKS (piros) kondik polaritásfüggetlenek?
A ferritre nem kell menetet menet mellé tenni. Nekem el sem fért! Én azt mondtam, hogy nem úgy kell beforrasztani. Két különböző színűt meg kell fordítani, mert úgy nem jó. Menet-menet mellé mehet.
itt egy kép! kicsit gondolkozz! Kettő kondenzátor is van ott mellette. Nézd meg, hogy melyik lábuk megy a GND-re, mert hogy egyből oda megy az egyik lábuk. A fóliakondit akárhogy beteheted.
Ha Skori weblapján megnézzük a tekercxset akkor az L1 L2 vezetékek fölött még van tekercselve Réz vezeték... Azt szeretném kérdezni, hogy az ott mi, mire jó, és kell e nekem olyat csinaálni, ha igen akkor mekkora menetszámmal és keresztmetszettel? És az L1 L2 vezeték lehet sodrott rézből, ha igen akkor annak milyen keresztmetsztűnek kell lennie?
Lényeg, hogy legyen meg a tekercs! Ott a kép megint csak. L1, L2, L1+L2. 1-1 menet és ellentétes irányba indul el. Kép is van ebben a topikban róla.
Megépítettem a " tekercselő" gépemet! A célnak megfelel De ez a tekerxcselés brutális meló, olvastam hogy sokáig tart, de igazán erre csak most döbbentem rá Ha a tekercselés elején a menetek között kicsi táv található az nagyon nagy gond? A továbbiaknál már sokkal jobb a helyzet, rákaptam az ízére
Nem gond "annyira", de ha kész és működik, akkor tekerj egy újat.
Ha réseket hagysz, le fog tekeredni 1 menet, és vége a dalnak, lehet elölről kezdeni. Feszesen kell egymás mellé tekerni a meneteket, nem lehet lógatni.
De szerintem úgy érti, hogy feszes, csak van néhol 0.5-1mm távolság Kipróbálni jó, de ha megy újat kell tekerni. Edm: küldj képet róla
ha már a macskánál tartunk, ez a nyavajás a bokorra mászott föl a madár etetőm mögés úgy várja a madarakat, ez lol.....
amúgy nem a tesla tekercsekkel lehet szikrákat csiholni?
De. És szép nagyokat. Hogyha jóltudom házilag a kisebbek kb. 10 cm-es szikrákat szornak, de a nagyobbak akár a méterest is elérhetik(persze az áruk is "méteres").
Mondat eleji nagybetűre figyelj, mert moderációt fogsz kapni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |