Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Ha úgy érti, ha nem, ha rés van, akkor meglazulnak a menetek. Gondolkodj geometriában, mekkora a különbség ha egy sima kör kerületét nézed, vagy ha spirál 1 menetét.
Mondjuk ez igaz. Nekem is volt olyan, csak nekem le volt ragasztva, ezért nem lazult meg
Ha ellentétes irányban fut egymással az L1 és az L2 akkor jobb a hatásfok? mert az én 12v-os miniteslámnak úgy csináltam hogy azonos irányba futnak egymással L1 és L2, és úgy is működik.
Ezt nem tudom megérteni, hogy miért van. Volt erről szó, de elvileg nem lehetséges, mert ha tényleg egy irányba mennek, akkor az áramirány ugyanaz mindig, vagyis a te teslád egy egyenáramú trafó. Épp az a lényeg, hogy ki be kapcsolgatjuk az L1-et és L2-őt és így váltakozik az áramirány nagyfrekin. Csinálnál róla képet működés közben? Nekem még az is számított, hogy az L1 és L2-őt felcseréltem.
Ha lesz rá időm, akkor csinálok majd képet.
Köszi! Collector talán tud valami okosat mondani, hogy mitől történhet ilyen, mert így elvileg elég lenne csak 1 menet és rá 12VDC-t kötni.
A kialakuló mágneses tér a lényeg, egyszer az óra járásával azonos irányban folyjon áram, a következő periódusban meg ellentétesen.
A rézdrótom feszes, ragasztottam kétoldalú ragasztóval, ami urán a ragasztó elfogyott utánna mivel a rézdrótom nem ragadt semmihez össze tudom tolni szépen, ott is csak pár tized mm es rések vannak, de szép feszes
Csináltam paintel egy nagyon egyszerű rajzot hogy hogy néz ki amiről beszélek, ez laposkábelből van egyébként, nem 2 drót összecsavarva.
http://www.kephost.com/images4/2011/11/20/v7ch2mf8edx9eoiq3lmm.jpg Annyiból érdekes, hogy ha felcserélem L1 és L2 t akkor nincs olyan hogy működik vagy nem működik, hanem akkor tapasztalni ilyet, hogyha megfordítom a kábelt a szekunder körül.
Hát minden esetre kipróbálom majd úgy is, hogy egymással ellentétesen menjenek, és kiderül hogy van e különbség
Ha ez így van, akkor ez nagyjából azt jelenti, hogy csak az egyik feted működik, (pl. valamelyik alkatrész hibája miatt) vagy nagymértékben eltérőek a két fet paraméterei.
Úgy elkészíteni a primert ahogy az általad csatolt képen van - elvi hiba. Aki így csinálja az nem érti a működés lényegét. Ezért inkább vedd le a képet ha teheted - mielőtt más is így akarná megépíteni (+ hogy ne terjesszünk hibás megoldásokat).
Párszor már volt, de hátha oszlatja a ködöt:
Minitesla primer szalagkábelből (rajz) rajz2 foto foto2
a szomszédunk macskája, felmászott a bokorra és várta a madarakat, én meg légpuskával a macskát, na mindegy.
mi a jó ebben a tesla tekercsben? annak ellenére hogy agyon rázza az embert?
Marcikám ha az én szomszédom lennél akkora pofont kapnál tőlem, hogy a fal adná a másikat...
Amúgy meg inkább olvass, mielőtt hülyeségeket beszélsz.
Csinálj egy képet, mert ezen a rajzon nem egy irányba mennek, ha nem ellentétesen és szerintem igazából is úgy megy neked, csak nem tudod.
Csináltam fotót a készülő tekercsemről, és arról amivel megtekerem Csak meg akartam mutatni nektek meg esetleg a tekercselés könnyítéséhez adhatok ötletet, habár netudom ki hogy oldotta meg, de ez így jó megoldás, gyorsan lehet vele haladni
Én is hasonlóképpen csináltam a szekundert, elég jól lehet vele haladni.
Jó lesz szerintem. Az első kettő kép teljesen ugyanaz, a harmadik meg nagyon hasonló A tekercset Conrad-ban vetted?
Conradban vásároltam meg az alkatrészek javát, kivétel az ellenállások és 1-2 kondi Csak ott találtam lakkozott rézhuzalt és viszonylag elfogadható áron van
Olyan kérdésem lenne, hogyha megtekertem az 1500 menetemet ugye a tekercsem egyik vége a panelbe csatlakozik, a mások pedig a tekercsem tetején lévő "tüskébe, vagy golyóba" ez így van? ha igen akkor a golyóba való csatlakozást hogy oldottátok meg? A PVC csövemen fúrjak egy kis lyukat és ott vezessem fel a golyóhoz, esetlegesen egy vastagabb érrel összetoldva? És a tekercsemet parkattalakkal lelakkozhatom? hogy összeragadjon, és patent legyen?
Lelakkozhatod azzal. Igen, az egyik a panelbe (L3) megy, a másik a teteje. Tegyél a tetejére egy műanyag lemezt, közepébe egy csavarral és két anya közé beszorítod a csavarra tekert huzalt. Nem kell toldjad vastag vezetékkel. A csavarra pedig bármit rá tudsz tenni. Tűtől elkezdve, golyó, forgó-kétágú-tüske, lemezig.
Ne fúrd meg a csövet azért, hogy átvezesd a drótot! Kívül vezesd fel a vezetéket. De csakis nagy ívben hajlítsd, különben kitörési pontot csinálsz.
Én a tekercs végein rögzítési pontot csináltam, ahova a huzalt forrasztom. Vékony, keskeny, legömbölyített lemez (nálam egy-egy 4mm-es lyukú kettős forrfül) jó, amit vagy felragasztasz, vagy műanyag csavarral rögzíthetsz. Ide forraszthatod a tekercsvéget, szigorúan simára ónozva, semmi csúcs, csak cseppforma. Én a forrfül másik végéről nagyfeszkábel darabbal csatlakoztam a kitörési ponthoz. Ezt az összekötést viasszal is szigetelheted, úgy, hogy rácsöpögteted. Én az oda vezető huzalrészt szilikoncsőbe bújtattam, lakkot kapott az is. Majd elfeledtem: én ezen a tekercsen 0,6mm-es huzalt használtam. Letekeredés ellen vékony, összetoldott gyorskötözőt vetettem be, szigorúan olyat, amin a rögzítő nyelvecske (belül) is műanyag. Az én tekercstestem itt papírhenger, ezt felülről késsel bevágtam és a résbe tettem a forrfüet, de át is csavaroztam, szigorúan műanyag csavarral. Utána kapott még lakkot is. A forrasztási pontot ennél nem viaszoltam, hanem simára forrasztottam, és mint látni, egyenesen vezettem a dótokat, nincs törés. A tekecs végében a "dugó" papírhenger, ez a nagy ragasztószalag hengere, az átmérője a papírcsőhöz igazítva (kivágtam belőle). A teteje kartonlap. A kitörési pontot tartó idomot egy kerámia alkatrészből csináltam, az R-105-ös rádiónak volt valaha egy érintkező tartója. De hasonló, hőre nem lágyuló, ragasztható-csavarozható darab jó. A kartonhoz ragasztottam, a kitörési pontot (teleszkópos antenna ) csavarozhattam, mert van rajta lyuk. De beszéljenek a képek.
Ez nagyon kilóg a szekunder síkjából, nem segít rajta a kerekítés, inkább spirálisan kell továbbvezetni 1-2 menetet nagyobb menetemelkedéssel.
Bocsi, de ez nekem nem tetszik Ha lelakkozza, akkor nem fog szikrázni a vezeték. Én ki is próbáltam. Amíg nem kapartam le a zománcot semmi baja nem lett. Még ki is fúrkáltam.
A fényképen nem látszik, de spirális a vezetése. Kicsit kijjebb vezetődik a henger formájánál, az igaz, de a felső csatlakozás miatt van így. Mivel a kitörési pont tartója ragasztott, tovább se tudom fordítani, csak ha letépem.
Itt, nekem, működik jól, nem kalézulnak el a szikrák Úgy voltam vele, hogy kipróba és meglát. Bevált, nem piszkáltam tovább, de ha nem lett volna jó, kiigazítom.
Kisebb tesláknál nem gond, de nagyobbaknál nagyon nem mindegy az sem, mekkora menetemelkedéssel vezeted rá a tetőre a huzalt. Megsüti a csévetestet a korona.
A lakkot, amit valójában zománcnak hívnak, 1us alatt átüti, ne reménykedj abban, hogy te majd leszigeteled a felső meneteket valamilyen vékony rétegű szigeteléssel Csak a geometriának köszönhető, hogy nem szikrázik, nem pedig annak, hogy te hány réteg gyantát teszel rá. Más kérdés, ha fél köbmétert ráöntesz.
Na jó, de én nem Skory tesláját barkácsoltam, hanem egy VTTC-t, ott kicsit nagyobb kakaó dorbézol.
Ez a kialakítás szerelhető, szétszedhető és bírta. Hasonló volt a nagyobb teslámon is, ott is bevált, amikor 30 centiset szikrázott. Ott leviaszoltam az összekötést (a tetőtartó meg ajtóütköző gumiláb volt, oldalról ferdén kifúrva és onnan bevezetve a csatlakozás, ami egy régi villásdugó "lába" volt valaha). Azért is így csináltam, mert ha módosítani-szétszedni kell, nem a tekercs huzalját nyúzom tovább, az fixen rögzítve van, nem sérül, nem szakad. Ezt az ötletet a neten találtam, ott SGTC-s tekercsnél is használták. De ízlések és pofalegyintések eltérhetnek. Ötletet adtam, a kollega meg úgy módosít, ötletel tovább, hogy jólesik. Ami a lényeg, hogy a huzalt ne vezesse át lyukon, mert ott megtörik.
Mint mondám, ide ennyivel szaladtam neki, ez ekkora teljesítmény mellett elmegy (vidéki teslákhoz, ja )
Amúgy a forrasztás utólag itt nincs leszigetelve, a kialakítást minősíti, hogy itt SOHA nem szikrázott, csak ahol a helye van: a kitörési ponton (oda meg mindenfélét felpakoltam, még kisülési csövet is, ami a szikrát csökkenti, az eltévelyedési esélyt növeli, de még amellett sem volt gond). Ha megtette volna, akkor igazítok még tovább. |
Bejelentkezés
Hirdetés |