Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   157 / 227
(#) Edm hozzászólása Nov 21, 2011 /

Köszönöm a válaszokat! Mostanra megkapta az első lakkréteget, és lassan meg is szárad rajta! Tervezem, hogy kap még egyet, hogy biztos legyen a kötés, így lelakkozva olyan minta nem is lennének meneteim... Remélem jó lesz! Nah és akkor én úgy gondoltam, hogy a menetvégeimet a PVC csövemben fogom elrejteni, és továbbítani, picike lyuk fúrásával, majd melegragasztóval lekenve, és még lakkal is megkenve! De viszont ha így csinálom akkor tényleg nagy törés lesz benne... De ha a furatot a lehetőségekhez képest a csőbe ferdén fúrom, akkor máris csökkentem az éles törést, ez így működhet? vagy mindenféleképpen olyan nagy ívben vigyem tovább??(azt nem szeretném) Válaszotokat előre is köszönöm! További szép estét
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Mint mondám, ne vidd be a csőbe a drótot. Nem húzlak csőbe, te se tedd a dróttal
Ha már kérdezel és választ kapsz, érdemes lenne megfogadni, nem?

De mindenki a maga szerencséjének a pogácsa...
(#) Edm válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Köszönöm Még a tetejére szeretnék valami igazán ütős "gomba fedőt" Csak arra még nincs ötletem, gogy azt miből hozhatnám össze? Szerintetek?
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Gomba fedő? Linkelj egyet! Nem tudom mire gondolsz
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Mondjuk én vmi műanyagra gondolok, és akkor annak a közepébe tennék be egy tüskét onnan húzná az ívet

* Törölve az ilyen hosszú linked, ne másold be a felületre ! Amúgy is van link gomb a válaszablakban !
(#) Edm hozzászólása Nov 22, 2011 /

Sorry az előzőért, de nem tudom módosítani, vmi lett az oldallal... Bővebben: Link

Most ez sz oldal csak nekem olyan, hogy nem látni a felét? :/

Jaaa, a toroidra gondolsz

Nos, azt illik méretezni (tudod, kapacitás, geometria) Ugyanis az nem műanyag (bár belül lehet az), hanem fém. Legalábbis kívül fémfólia. Alu szellőzőcső, kívülről gondosan lesimítva fóliával, már megteszi.
Valahol a témában hátrébb azt hiszem feltettem egy angol szöveget erről, próbáld megkeresni (a keresővel, persze). Ha nem, akkor szólsz és megkotrom én a saját masinámon. Persze csak akkor, ha angolt egy kicsit érted.

Amúgy ezekhez a VTTC-SSTC konstrukciókhoz nem muszájos. Elég a hegy vagy kis golyó. A rögzítéséhez meg adtam ötletet a képpel.

Ezt értem Én dísznek szeretném rá

Az nem csak dísz lesz, mert elhangolja a tekercset.
Pontosabban: egy másik rezonanciafrekit alakít ki, mint a tekercs saját kapacitásával és induktivitásával lenne.

Szerintem olvasgass még egy kicsit (sokat) a tesla-tekercsekről, megéri :nezze:
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Idézet:
„Az nem csak dísz lesz, mert elhangolja a tekercset.”

Ezért akar rá műanyagot, 'ál toroidnak'.
(#) Edm válasza Collector hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Már beszéltem az egyik barátommal aki esztergájos és ő csinál nekem fából Ez nem fém, nem toroid lesz scak egyszerűen szürkére lesz festve a kinézet kedvéért
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 23, 2011 / 1

Ezek a művészi magasságok...
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Akkor nem szóóótam, ha csak festett dísz lesz, nem gondoltam, na. A mellékelt képen fém volt, innen a félreértés.

Az ilyen fa-toroid nem rossz dolog, mert lehet belőle csinálni fémet. Mármint be lehet borogatni fóliával-lemezzel. Ha netán a barátod nincs a világ végén, és vállal megrendelést (nem drágán), akkor az itt tanyázó tesla-őrültek örvendenének neki. Kisebb toroidokat méretre lehet gyártatni, nem kell kompromisszumokkal bajlódni.
Ha ő is lát benne fantáziát, meg találkozik az itteni igényekkel, némi kontaktot össze kéne hozni (privátban, rajtad keresztül, nem bele a vakvilágba, mert a modik kipukkadnak).
Aztán mindenki úgy intézi, ahogy jólesik, esetleg csoportosan is.
Mitteszólszhozzá?
(#) Edm válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Figyelj tőlem semmi akadálya Csak annyit várjunk, hogy az enyém kész legyen, és hogy hogy mutat a tetején a dísz Ha szép lesz, megha kész lessz felteszem ide és mindenki megnézi, és az esetleges igényeket is ki tudjuk majd elégíteni De ezt még meg kell beszélnem a pajtival
(#) Edm válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Számítógépes szalagkábelből készíthetem a tekercsemr köréaz L1 L2 részt?
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Igen, de akkor egy elegáns módszerrel! Így.
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Köszönöm!
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Nincs mit
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

És a szalagkábelem maximálisan milyen távban legyen a tekercsemtől?
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Persze, így gondoltam én is
Nem sürgős, ötlet volt, hátha bejön és mindenkinek jó lesz

Várjuk a művet!
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Úgy érted, hogy milyen átmérőlye legyen? Olyan mintha csak sima kábelből csinálnád. Az, hogy milyen magasságba kell, azt ki kell próbálnod
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Nos a tekercsemtől való távolságra gondoltam elsősorban, mármint a szalagkábel távolságára, és ezt ugye fel tekerem egy mások nagyobb átmésőjű PVC csőre, ennem a csőnek milyen átmérője lehet, ha a negtekercselt csövem 63mm átmérőjű? Jah és azt eddig nem tudtam, hogy az sem mindegy hogy milyen magasan van a tekercsemhez a szalagkábelem... Akkor most bátorkodom megkérdezni, hogy igazából mi is a célja az L1 L2 szalagkábel tekercsnek :$
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 24, 2011 / 1

A tesla tekercs egy vasmag nélküli trafó. Mivel egyenáramról van szó, ezért a két tekercset (,amik ellentétes irányba mennek) felváltva kapcsolgatva hozzuk létre a "váltóáramot" nagyfrekvencián Mivel a primer (szalagkábel) csak 1 menet, a szekunder (PVC csőre tekert huzal) 1000-1500 menet,ezért a 12V-ból nagyon magas feszültség lesz, aminek kicsi az áramerőssége, ezért nem fáj, ha megsimogatod a szikrákat. Remélem így már érted
(#) Edm hozzászólása Nov 24, 2011 /

Igen így teljesen érthető volt! Köszönöm
(#) Fritzi91 hozzászólása Nov 24, 2011 /

A 24v os mini teslánál a c10 22µF 16 v os tantál kondi helyett más típusú kondi is jó? Ha igen, ha nem hol találok ilyet biztosan? mert amikor rendeltem az alkatrészeket, ezt pont kihagytam a rendelésből, és csak ez kell már hozzá csak. :S
(#) Edm hozzászólása Nov 26, 2011 /

Az 1000 menetem az egy 63mm átmérőjű PVC csövön van, ugye kellenné a szalagkábel az jó ha egy 90 mm átmérőre tekerem fel működni fog?
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

igen. A lényeg hogy ne üssön át a két tekercs.
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

köszike
(#) Collector hozzászólása Nov 26, 2011 /

A DRSSTC előtt még egy szimpla SSTC-t összerakok, hogy egy kis tapasztalatot gyűjtsek, főleg szaggatás terén. Készítettem ezért egy kettős szaggatót (az alap SSTC szaggatással hármas is lehet), ahol szanaszét lehet kapcsolgatni mindenféle frekvencián, mindenféle logikai viszonyba a szaggató jeleket.
A JK flipflopoknak csak az a szerepe, hogy minden esetben 50% legyen a kitöltési tényező (az 555 astabil módban frekvenciát változtatva, sosem marad meg 50% kitöltésnél, ezért találtam ki hozzá ezt a kis bővítményt).
SSTC:
Bővebben: Link
Következő: »»   157 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem