Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Köszönöm a válaszokat! Mostanra megkapta az első lakkréteget, és lassan meg is szárad rajta! Tervezem, hogy kap még egyet, hogy biztos legyen a kötés, így lelakkozva olyan minta nem is lennének meneteim... Remélem jó lesz!
![]()
Mint mondám, ne vidd be a csőbe a drótot. Nem húzlak csőbe, te se tedd a dróttal
![]() Ha már kérdezel és választ kapsz, érdemes lenne megfogadni, nem? De mindenki a maga szerencséjének a pogácsa... ![]()
Köszönöm
![]() ![]() ![]()
Gomba fedő? Linkelj egyet! Nem tudom mire gondolsz
![]()
Mondjuk én vmi műanyagra gondolok, és akkor annak a közepébe tennék be egy tüskét ![]() ![]() * Törölve az ilyen hosszú linked, ne másold be a felületre ! Amúgy is van link gomb a válaszablakban !
Sorry az előzőért, de nem tudom módosítani, vmi lett az oldallal... Bővebben: Link
Jaaa, a toroidra gondolsz
![]() Nos, azt illik méretezni (tudod, kapacitás, geometria) ![]() Valahol a témában hátrébb azt hiszem feltettem egy angol szöveget erről, próbáld megkeresni (a keresővel, persze). Ha nem, akkor szólsz és megkotrom én a saját masinámon. Persze csak akkor, ha angolt egy kicsit érted. Amúgy ezekhez a VTTC-SSTC konstrukciókhoz nem muszájos. Elég a hegy vagy kis golyó. A rögzítéséhez meg adtam ötletet a képpel. ![]() Az nem csak dísz lesz, mert elhangolja a tekercset. Pontosabban: egy másik rezonanciafrekit alakít ki, mint a tekercs saját kapacitásával és induktivitásával lenne. Szerintem olvasgass még egy kicsit (sokat) a tesla-tekercsekről, megéri :nezze: Idézet: „Az nem csak dísz lesz, mert elhangolja a tekercset.” Ezért akar rá műanyagot, 'ál toroidnak'.
Már beszéltem az egyik barátommal aki esztergájos és ő csinál nekem fából
![]() ![]()
Akkor nem szóóótam, ha csak festett dísz lesz, nem gondoltam, na. A mellékelt képen fém volt, innen a félreértés.
![]() Az ilyen fa-toroid nem rossz dolog, mert lehet belőle csinálni fémet. Mármint be lehet borogatni fóliával-lemezzel. Ha netán a barátod nincs a világ végén, és vállal megrendelést (nem drágán), akkor az itt tanyázó tesla-őrültek örvendenének neki. Kisebb toroidokat méretre lehet gyártatni, nem kell kompromisszumokkal bajlódni. Ha ő is lát benne fantáziát, meg találkozik az itteni igényekkel, némi kontaktot össze kéne hozni (privátban, rajtad keresztül, nem bele a vakvilágba, mert a modik kipukkadnak). Aztán mindenki úgy intézi, ahogy jólesik, esetleg csoportosan is. Mitteszólszhozzá?
Figyelj tőlem semmi akadálya
![]() ![]()
Számítógépes szalagkábelből készíthetem a tekercsemr köréaz L1 L2 részt?
Igen, de akkor egy elegáns módszerrel! Így.
És a szalagkábelem maximálisan milyen távban legyen a tekercsemtől?
Persze, így gondoltam én is
![]() Nem sürgős, ötlet volt, hátha bejön és mindenkinek jó lesz ![]() Várjuk a művet!
Úgy érted, hogy milyen átmérőlye legyen? Olyan mintha csak sima kábelből csinálnád. Az, hogy milyen magasságba kell, azt ki kell próbálnod
![]()
Nos a tekercsemtől való távolságra gondoltam elsősorban, mármint a szalagkábel távolságára, és ezt ugye fel tekerem egy mások nagyobb átmésőjű PVC csőre, ennem a csőnek milyen átmérője lehet, ha a negtekercselt csövem 63mm átmérőjű? Jah és azt eddig nem tudtam, hogy az sem mindegy hogy milyen magasan van a tekercsemhez a szalagkábelem... Akkor most bátorkodom megkérdezni, hogy igazából mi is a célja az L1 L2 szalagkábel tekercsnek :$
A tesla tekercs egy vasmag nélküli trafó. Mivel egyenáramról van szó, ezért a két tekercset (,amik ellentétes irányba mennek) felváltva kapcsolgatva hozzuk létre a "váltóáramot" nagyfrekvencián
![]() ![]()
A 24v os mini teslánál a c10 22µF 16 v os tantál kondi helyett más típusú kondi is jó? Ha igen, ha nem hol találok ilyet biztosan? mert amikor rendeltem az alkatrészeket, ezt pont kihagytam a rendelésből, és csak ez kell már hozzá csak. :S
Az 1000 menetem az egy 63mm átmérőjű PVC csövön van, ugye kellenné a szalagkábel az jó ha egy 90 mm átmérőre tekerem fel működni fog?
igen. A lényeg hogy ne üssön át a két tekercs.
A DRSSTC előtt még egy szimpla SSTC-t összerakok, hogy egy kis tapasztalatot gyűjtsek, főleg szaggatás terén. Készítettem ezért egy kettős szaggatót (az alap SSTC szaggatással hármas is lehet), ahol szanaszét lehet kapcsolgatni mindenféle frekvencián, mindenféle logikai viszonyba a szaggató jeleket.
A JK flipflopoknak csak az a szerepe, hogy minden esetben 50% legyen a kitöltési tényező (az 555 astabil módban frekvenciát változtatva, sosem marad meg 50% kitöltésnél, ezért találtam ki hozzá ezt a kis bővítményt). SSTC: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |