Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   158 / 227
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Az ESD- s tranyókat miben fogdossam? Cérnakesztyűben?
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Milyen ESD-s tranyók?
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

3 db van ami sárga cuccban van csomagolva, és rá van írva hogy ESD Gondolom óvni kell a kisülésektől
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Ez kb. olyan, hogy semmi előzmény nélkül megkérdezem, hogy igen vagy nem? Mire van rá írva, hogy ESD? Vettél tranyókat a Mini Teslához? Ha a csomagolásra van rá írva, akkor az ESD védett. Nem a tranyó. Ezek a tranyók nem olyanok, hogy gyújtópiezóval tönkre tudod tenni
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Idézet:
„Ezek a tranyók nem olyanok, hogy gyújtópiezóval tönkre tudod tenni”

Ezt akkor mondd majd, ha kipróbáltad. Egy ilyen kisülés minden tranzisztort hazavág.
(#) Collector hozzászólása Nov 27, 2011 /

Ment az SSTC, aztán átkötöttem egy nagyobb ellenállást CW-hez, utána se kép se hang, nem lehetett újra működésre bírni. Működés közben semmi nem volt meleg, pedig ment 5 percet, ezért sem értem, mi baja van.

sstc1.jpg

(#) Edm hozzászólása Nov 27, 2011 /

Elkészültem a vezérléssel! Nézzétek meg Ha valami gondot láttok kérem jelezzétek!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy beleépítettem egy tüskét, amelyet rövidre tudunk zárni, ez mi célt szolgál ha nyitva van és ha zárva van?
(#) Collector válasza Edm hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

A primer vezetékek túl hosszúak, és görbék. Nekem a fémház is gondot okozott, fele szikrát nem adta ha abba tettem.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Hogy mi baja van, azt én se tudom.

De a képen látszik, hogy a csúcshoz felvezető drótrész is koronázik. Na, az én megoldásomon, amit nemrég bemutattam, ilyen nincs
(#) ekkold válasza Edm hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Szerintem az 5 pólusú din dugó átmeneti ellenállása eléggé lecsökkenbti az elérhető szikra méretét (a nagy áramimpulzusok jelentős feszültségesést okozhatnak rajta), a vezetékek túl hosszúak, és nincsenek összecsavarva.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Persze hogy koronázik, épp erről beszéltem, hogy az sem mindegy, milyen menetemelkedéssel van felhozva a tetőhöz. Nagyobb tesláknál csak az használható, ha ezzel a módszerrel van a tetőhöz hozva a huzal, és persze ami nem ilyen magasan van, mint itt a képen, az még a tekercselésből maradt rész, hogy a lezáró kupak fixen rajta maradjon. Majd le lesz vágva az is. Itt csak egy gyors légszereléssel összeraktam, megy-e a vezérlés.
Közben megnéztem a félhidat, a teljes feszültség az egyik feten esik, úgy néz ki a másik ágban valami zárlatos.
(#) Edm válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Értem értem, akkor azok hosszát minimalizálom, és még nyomok rájuk és köréjük melegragasztót. A vezérlő dobozomtól a tekercsemeig egy Bővebben: Link ilyen tuchel csatlakozóval, és aljzattal gondoltam összekötni, ez okozhat e valamiféle gondot, és maximálisan ez milyen hosszű lehet? Vagy a vezetékemnek milyen keresztmetszete legyen?
(#) joseyy hozzászólása Nov 30, 2011 /

Üdvözletem!
Jó ideje használom már a Skori féle 24V-os teslát, de én úgy készítettem el, hogy 50es csőre tekertem a szekundert. Kb.: 12-13cm-es a szikra hossza. Kíváncsi lennék arra, hogyha ugyanerre a rezonanciafrekire elkészíteném, de 63as csőátmérőre, akkor esetleg változna a szikrahossz? Olvasgattam itt a fórumon, hogy a geometriai adatok, illetve arányok is számítanak. Úgy rémlik, hogy ilyen kisebb tesláknál 1:4 az átmérő/tekercs magasság, de lehet butaságot írtam. A segítséget előre is köszönöm
(#) Collector válasza joseyy hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Az arányok igazából csak útmutatóként szolgálnak, nem szentírás. Főleg a tekercsek körül kialakuló térerő miatt vannak ezek valószínűleg.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

Azért én arra gondolok ezzel kapcsolatban, hogy a tekercs hossz-átmérő aránya befolyással van a tekercs és ezzel az egész rezgőkör jóságára (azonos menetszámnál nagyobb az induktivitás, ha nagyobb az átmérő). Ami meghatározza az impedanciát is.

A geometriával egy fószer szórakozott, kísérletezett mindenféle alakkal (ha megtalálnám a weblapját jó lenne) és táblázatosan kihozta, hogy bizony a 3:1 - 3,5:1 körüli alak a legjobb.

@joseyy: kis teljesítményű tekercseknél fel lehet menni 6:1-ig is akár.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

A jóságnak semmi köze közvetlen az arányhoz, az a többi paraméterből adódik. Az arány csak azért befolyásolhatja, mert a többi paramétert is változtatni kell egyben.
Gondolj csak erre a képre: Bővebben: Link
Ez az, amit igazán befolyásolnak az arányok, és mindenfajta geometria, közvetlenül, és pl a tekercs körüli térerővel nem is nagyon foglalkoznak sokan, mert nagyon nehéz meghatározni, tulajdonképpen nincs is rá semmilyen gyakorlati módszer.
(#) Edm hozzászólása Dec 1, 2011 /

Sziasztok!

Összeraktam a teslámat, úgy néz ki hogy a kapcsolás valamilyen szinten működik, azért írom hogy valamilyen szinten, mert a szerkezetem csak kb 2mm távba húz ívet, de azt is csak akkor, ha fémet tartok a közelébe :/ Ez gondolom nem jelenti azt hogy rossz az egész, tudom hogy beállításokat is végezni kell rajta, és ebben kérném a segítségeteket, hogy mit és hogy csináljak módosítsak? Felrakok pár képet! Azt viszont nem tudom, hogy a kapcsolásban rövidzár ami egy jumperral van megoldva az mi célt szolgál, mert ha levettem akkor is ugyanazt csinálta, mintha rajta lett volna... Nah íme pár képe, további szép estét
(#) Collector válasza Edm hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Éppen most beszéltünk róla, és el is mondtam, hogy ha ilyen messzire teszed a tetőt a szekunder tetejétől, akkor a teljesítmény nagy része elveszik. Ne legyen több 1 centinél, és rendesen körkörösen vezesd hozzá a huzalt, ne derékszögben fel.
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

A primer tekercset tedd feljebb. Ne legyen a primer alja lentebb a szekunder aljánál. Nekem úgy nem is működött. Próbáld ki, hogy hogyan legjobb. Klassz lett a tetőkapacitás, de tényleg tedd lejjebb.
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Szerintem túl hosszú lesz a primer vezetéke, mert ha jól gondolom, a 3. képen össze van dugva az egész szerkezet, de a fekete dobozt, amiben az áramkör van, sehol nem látni, tehát szerintem ezért kicsi a szikra, mert az L1 és L2-nek a lehetőt a lehető legrövidebb úton kellene odavezetni, 30 cm hosszú vezeték sok, na meg feljebb is kellene tenni a primert.
Javíts ki ha rosszul látom.
(#) Fritzi91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Egy kicsit hosszúra sikeredett. Elnézést. Csak a billentyűzetet néztem.
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Nem látod rosszul! Akkor azt a vezetéket lerövidítem, és melyik a primer meg a secunder tekercsem? még akkor azon is módosítok a mai éjszaka folyamán és megírom tapasztalataimat
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

A primer a szalagkábel, a szekunder pedig amit a csőre tekertél fel, a sok menet.

Skori primere ilyen rövid, ahogy a képen látszik.
http://skory.gylcomp.hu/tesla/skori_minitesla3_foto02.jpg
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Nem hosszú a hsz., szerintem Köbzoli arra gondolt, hogy megismételtél két hsz.-t összefoglalva
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Nis a rövidítésnak köszönhetően sokat javult az egész, ám még közel sincs tökéletes! A secunderem egy csavar segítségével egy "fa gombán" keresztül van kivezetve egy kúphoz, már nagyobb ívet fog de még mindig csak akkor ha fémet tartok mellé, és a fán keresztül is húz ívet!! :O Ezt meglepődve tapasztaltam és nem értettem a jelenséget... A fa nedvessége okozhatja? A tetőt lehoztam a szekunder fölé 3 mm-es távba, és a lehető legkisebb ívvel próbáltam kialakítani a kivezetést!tehát nincs benne tőrés, szépen hajlik Még majd most buhezálok a dobozzal összekötő részen is... És meglátjuk mi lesz! Ám érdekes volt számomra, hogy gondolatom szerint amikor üzemel ez az egész a feszültségem olyan szinten leesik, hogy a tranyók fölé kötött hűtőventi el sem képes indulni csak morog, nomeg a diódahidam izzik... Ennyit tapasztaltam tegnmap este, remélem hogy lesz belőlem vami
(#) belganarancs válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Biztos lesz belőled valami,csak tanulj sokat!
Én egy próba erejéig levenném azt a "fa gombát",dekorációs cél ide,vagy oda,érdemelne egy normális tetőkapacitást a tekercsed.Ahogy már javasolták is pár oldallal ezelőtt,beboríthatnád alufóliával.
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Hány A-es tápról megy? Mennyit vesz fel a MiniTeslád?
(#) Collector válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

A fa alapvetően szenet tartalmaz, nameg nedvességet. Amint hozzáért a plazmához, vagy belekoronázik a kivezetés, rögtön elszenesedik, és onnantól kezdve már van egy csúcs, ami után biztos, hogy átég az egész.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Vagyis, hogy nagyon keveset befolyásolja a tekercset, műanyagból kellett volna készíteni, ugye?
(#) Edm válasza belganarancs hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

És csak simán borítsam be alufóliával? :O Egy rétegben?
Következő: »»   158 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem