Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   159 / 227
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Hát hogy hány amperes? A kimeneten 15 V van és 26 VA es, ha ebből számolok a P=U*I akkor I =26/15= 1.7 A es lehet
(#) pcroland válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Igen, de kösd is össze a szikrázó résszel. Lehet, hogy az kevés neki és azért morog a venti.
(#) belganarancs válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Igen,csak úgy simán egy rétegben.
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 3, 2011 /

Sziasztok! Skori 24V-os teslájának meg van valakinek a sprint layout nyákterve? Szeretném megépíteni de nem találtam meg. Köszönöm.
(#) Fritzi91 válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Beilleszted a nyákterv képét a progiba, és meg tudod szerkeszteni ugyan olyanra.
(#) Edm válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Nekem megvan a nyákterv, skoriét alakítottam át a megrendelt alkatrészeimhez, ha szeretnéd őket akkor el tudom küldeni, csak adj egy e mailt!
(#) Edm válasza pcroland hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Nos a venti már nem morog, de közben elfüstölteetem egy ellenállást és egy kondit, ezek cseréje után most működik az egész, ám a fán még mindíg áthúz, mostmár tényleg kipróbálom fa nélkül, és ha úgy jó lessz akkor műanyag tető lesz neki varázsolva, ám a szikrám még most is csak 2-3 cm-es, és csak akkor van ha a közelébe vezető anyagot tartok... Vagy csak akkor is kell lennie? És az összekötő vezeték hossza kb 20 cm még ez is sok lehet? Tudom hogy skorié még kisebb... csak szerintetek megéri még belőle elvágni? És a lakkozott részen még a feszkó át is húz, ezt nagy meglepődéssel tapasztaltam Pedig 4 lakkréteg van rajta ... Holnap tekerek rá még egy réteg ragasztót is, remélem utánna jobb lesz És a végére néhány kép! Ha van ötlet a szikra növeléséhez kérem írjatok, mert a 7-8 cm nek jobban örülnék
(#) Edm válasza Edm hozzászólására (») Dec 3, 2011 /

Yah és még ami nem működik, de csak most jutott eszembe, hogy a potit hiába tekergetem semmi nem történik, és ha a jumoert leveszem, vagy felrakom arra is érzéketlen a kapcsolás... Lehet hogy rosszul van a poti bekötve? Valaki a bekötését le tudná írni? köszönöm
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Csinálj képet a potiról, és a nyákról is, ahova a poti be van kötve. Meg azt is jó lenne látni, hogy milyen hosszú az L1 és az L2 odavezetése a primerhez.
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Íme A poti vezetékek előtt a nyákon igaz nemnagyon látszik van a jumperem... Ő is érzéketlen ... :S
(#) Collector válasza Edm hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Messzebb nem is tehetted volna a primert. Rövidítsd le 5 centire a hozzávezetést, vagy inkább az alá, és ne 10 csatlakozón keresztül vezesd hozzá a gerjesztést.
(#) belganarancs válasza Edm hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Megéri lerövidíteni a vezetéket,ha a doboz tetejére helyeznéd a tekercset,meg is oldódna ez a probléma.Az a fa még mindig útban van,vedd le onnan és tegyél helyette oda egy befőttesüveg kupakot,hegyes csavarral a közepén!Ezek bevált dolgok,érdemes kipróbálnod.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Ezt a képet nem is láttam eddig.Gyártasz még ilyeneket?
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Csinálhatok, van hozzá minden.
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 4, 2011 /

Sziasztok! Rászántam magam egy tesla tekercs építésére. Lenne egy pár gyakorlati kérdésem hozzátok. Előre is köszönöm a tanácsokat! 5cm átmérőre van tekerve a szekunder 1200 menet körülbelül. A primert milyen átmérőre tekerjem? A 18 eres szalagkábeles megoldást alkalmazzam? A képen látható remix /6,8µF 100V/ kondi jó lesz a 6.8µF mkt helyett? Ami benne van az 3,3uF.
A primer milyen magasan legyen a szekunderhez képest? Hogy oldjam meg a tetejét? Az sf38 helyett jó e valamilyen más dióda? A fetek helyett milyet lehet biztonságosan használni?
Egyenlőre ennyi lenne köszönöm ha valaki tud tanácsokkal szolgálni!

SDC16418.JPG

(#) pcroland válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Szia! Szerintem a primer 9-10cm-es legyen. Nem muszáj 18 eres szalagkábelt használni. Az SF38 helyett 3db SF18-at is használhatsz, párhuzamosan kötve. Szerintem ne helyettesítsd a FET-eket. A kondikat nem tudom, hogy lehet-e.
(#) lajos1969 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Köszi! Fetem meg diódám nincs ilyen itthon, akkor rendelnem kell!

Ha a poti nem reagál, valószínű hogy rossz a poti lábai a nyákon összeérnek, és ezért nem működik, vagy összekeverted hogy hova kell kötni melyik lábat. ellenőrizd le. Ha jól működik a poti, akkor azt kell tapasztalnod, hogy minimum álláson nincs szikra, és ahogy tekered fel, egyre gyorsabb ütemben szikrázik.
(#) Fritzi91 válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Ha rendelsz, akkor rendelj meg mindent ami pontosan kell, és nem lesz probléma a helyettesítgetésből.
(#) _BiG_ válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

A tekercs tetejére itt egy megoldás.
Természetesen a te átmérődhöz kisebb henger kell.
(#) lajos1969 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Köszi! Szerintetek ez a tekercs jó lesz? 26/13 menet 0.5 mm-es huzalból, a vasmagról/toroid ferrit/ nem tudok semmit.

SDC16419.JPG

(#) pcroland válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Igen, jó!
(#) lajos1969 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

(#) Collector hozzászólása Dec 4, 2011 /

Újabb játék FEMM-el. Konstans szekunderáramot feltételezve (nyilván ez az indukált), nézegettem a mágneses teret spirál primer körül, mennyire közel milyen tér alakul ki a környezetében.
Bővebben: Link
Majd helikális primert is meg akarok nézni, mert itt spirálnál azt látni, hogy egy bizonyos távolságban a legideálisabb a primer a szekundertől, közelebb inhomogénebb lesz az eloszlás, távolról meg alig van csatolása.
(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Értem, és esetleg a poti bekötésről tudsz nekem infót adni, vagy az előzőekben mellékelt képeken meg tudnád nézni hogy jól csináltam e? És a jumpernek mi baja lehet? Vagy a poti miatt van azzal is gond? Köszönöm

Mint skori leírásában lehet olvasni, ahol neked a jumper van arra akkor lenne szükség, hogyha a poti nem lenne beépítve, és akkor kapcsoló kellene így hogy van poti, nem kell kapcsoló.
Nekem van ilyen tipusú mini teslám, és abban még csak a furatba sincs téve semmi, csak úgy van magába.
A bekötés meg úgy legyen hogy a piros drót a poti középső lábán legyen, a fehér a jobb szélsőn, a zöld a bal szélsőn.
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Ja ahogy nézem a poti jól van bekötve. Akkor meg vizsgáld át a nyáklapon, nem ér-e össze valamelyik láb a forrasztásoknál. Vagy próbáld ki más 100k-s potival.
Ne hagyd figyelmen kívül azt se, hogy a réz is összeérhet, ha netán a maratáskor nem marta volna le teljesen a két forrpont között a rezet.
(#) Collector hozzászólása Dec 5, 2011 /

Tinában egyébként le lehet szimulálni a teslát, főleg csatolás, jelalakok, és frekvenciamenet szempontjából lényeges ez, de lehet áramokat és feszültségeket is mérni.
Itt például látni egy érdekes dolgot, a szekunder oldalon 2 rezonanciapont van, erről egyébként írt néhány külföldi oldal is, de akkor nem volt teljesen tiszta, hogy miért. Pedig elég egyszerű, ha a szikra elér valami földelt tárgyat, a rajzon a 35pF-es toroid kapacitás rövidre lesz zárva, és csak a tekercs saját 25pF-es eredő kapacitásával rezonál a szekunder, ami a 'b' pontnak felel meg (50mH 25pF, 143kHz), normál üzemben a toroid kapacitása párhuzamosan kapcsolódik a tekercs saját kapacitásával, így a lejjebb lévő rezonanciaponton üzemel a szekunder (50mH 60pF 93kHz).

tinatesla.jpg

(#) Edm válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Oké köszönöm
(#) lajos1969 hozzászólása Dec 5, 2011 /

Kicsit ráértem s találtam 63mm-es PVC csövet. Ez lett belőle! /1330 menet/ A héten remélem meglesznek a hiányzó cuccok!

Tekercsek.jpg

Következő: »»   159 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem