Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A primer tekercs ilyen megoldású összekötése jó szerintetek? Nem befolyásolja a működést valamilyen irányba?
Eszerint van összekötve a bal oldal az L1 a jobb oldal L2 A középső sor az L1+L2 még nincs összeforrasztva
E megoldás helyett választottam ezt így már érthetőbb.
Én értem, de a képeden nem látom jól. Ha biztos vagy a dologban, akkor szerintem jól van. Ha pedig nem működik, akkor először meg kell próbálnod a sima primerrel
Az első pillanatok! A tetejét, hogy oldjam meg? Szívesen fogadok tanácsokat. L4 C4 nélkül:
Nézd meg a téma kép találatait, ott sok ötlet van a konzerv doboztól a csapágygolyóig.
A szikra nagyságát hosszát hogyan tudom még növelni most így kb 4cm. A tető elkészítésével nőhet?
Tetőkapacitást,ha teszel rá,nagyobb lesz a szikra,jó kísérletezgetést!
Tetőkapacitás nélkül még! De több mint kétszer akkora szikra!
Csao!
Játszhatsz még a primerrel is szerintem, kísérletezd ki, hogy milyen magasságban legyen a szekunderhez képest, fentebb, vagy lentebb. Meg fogod látni hol erősödik, illetve már gyengül. Nekem ugyanígy van elkészítve a primer tekercs, de 1,5mm2 -es Mcu-ból. Szerintem a primer vezeték keresztmetszete is igencsak befolyásolja. Tetőkapacitásnak ajánlanám elsőre a literes befőttes üveg tetejét. A tetőkapacitást úgy oldottam meg, hogy körvágóval kivágtam egy kört textilbakelitből, és a közepébe ment egy menetes szár 2 anyával, ezek közé fogattam be a szekunder tekercs felső kivezetését. Majd a tetőről leégettem a műanyagot, felpolíroztam, és egy érvéghüvelyt ráforrasztottam. Ezt tudom felhúzni a menetes szárra ( persze a teteje elköszörülve hogy bele tudjon csúszni.
Növelted a feszt?
Tegyél rá tetőkapacitást,nem bánod meg!
Idézet: „Tetőkapacitást,ha teszel rá,nagyobb lesz a szikra” Ez ebben a formában így nem helytálló. Akkor nagyobb így a szikra, ha a kapacitás növelése megfelelőre hangolja az esetleg nem pontosan primerre hangolt szekundert. De! Azt tudni kell, hogy adott bevitt teljesítmény csak bizonyos mennyiségű töltést mozgat meg. Ha a táplálást állandónak tekintjük, akkor ez azt jelenti, hogy ha a szekunder nagyobb kapacitással rendelkezik, akkor ez a töltésmennyiség azt kisebb feszültségre fogja feltölteni, mintha kisebbel működtetnénk. Képlettel: U = Q / C. Tehát a C növelése adott Q mellett kisebb U-t eredményez. Ezért is függ a szikrahossz inkább a bevitt teljesítménytől, mint a primer - szekunder menetszám arányától, szemben a hagyományos transzformátorokkal.
Köszönöm a tanácsaitokat! Ma ennyire haladtam! A tető az holnapra marad már valószínű!
Milyen átmérőjű s alakú legyen a tetőkapacitás? Vagy egyéni ízlés szerint? Nem akarok befőttes üveg kupakot rátenni!Milyen távolságra legyen a szekundertől?
Igazad van,köszönöm a helyesbítést,kiegészítést.
Odabiggyesztettem,hogy jó kísérletezgetést,de már nem fejtettem ki.Természetesen nem csak kísérletezgetéssel lehet megtudni az optimális tetőkapacitás méretét.
Az lenne a problémám, hogy szeretnék teslához illetve annak secunderéhez drótot. Conrad-nál néztem 1300 Ft és ez 450m (0.1-es huzal). Viszont csomagtént akarja leküldeni ami magába ezer Ft. Valaki tud-e segíteni a gondomon(gondolok én arra, hogy megrendeli, átveszi személyesen és 1300+posta(ajánlott levél stb) elküldi nekem)?
UI: nem irtam apróba, mivel szerintem ez nem az
Ha jól számolom olyan 300g. +/- a műanyag dob súlya.
Miért nem mész el a Conrad-ba? Amúgy meg más miért tudná másképp megrendelni?
Fiúk még egy kérdés ha növelem a szekunder tekercs menetszámát akkor hosszabb szikra lesz? Most 1300 menet, ha legalább 1600-ra tekernék egy másikat? Vagy nincs jelentősége?
Ezt így nem lehet tudni. Tető kapacitással variálgass, és úgy be lehet állítani a szikra hosszát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |