Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   161 / 227
(#) _BiG_ válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Ezen az oldalon lejjebb megadtam a választ: itt.
A tesla tekercs nem "csak" egy légmagos trafó, miként valaki nemrég írta, hanem rezonáns rendszer is!

A huzal hosszának növelésével növeled a veszteséget is. Ami annyit jelent, hogy a többletfeszültség elvész a megnövekedett sajátkapacitáson (a kapacitás-feszültség összefüggést is ugyanabban a h.sz.-ben olvashatod) másfelől az ohmikus ellenálláson. Ez utóbbi miatt a rezgőkör jósága is csökken, így a tekercs rezonanciafeszültsége is.

Inkább a hossz-átmérő arány "teslás" kialakítására ügyelj, ami teljesítmény függvényében 6:1-től 3:1-ig ajánlott, a nagyobb arány a kisebb teljesítményhez való.
(#) lajos1969 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszi kezdem kapzisgálni az összefüggéseket!
(#) _BiG_ válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

A toroid méretét a kívánt kapacitás szerint kell megállapítani, mert ezzel lehet a szekunder rezonanciáját hangolni.

Valahol olvastam, de most nem találom hol, hogy a toroid "belső átmérője" (angol terminológiával inner diameter, így hivatkoznak rá, de ez lehet cross section diameter, azaz keresztmetszeti átmérő is) azaz a toroid magassága az körülbelül a szekunder átmérője legyen.
Tehát a belső átmérő nem a toroid által határolt luk!

Túl nagy nem kell, mert egyfelől nagy lesz a kapacitás (a hangolásba számít bele) és emellett a kialakuló térerő meg túl kicsi, hogy átüssön.
A túl kicsi meg azért nem célszerű, mert akkor hamar átüt már kisebb feszültségen is, nem a maximális energia környékén.

Természetesen, ha az adott átmérőhöz számolt toroid nem megfelelő (kicsi vagy nagy), akkor lehet picit variálni.

A "külső átmérőt" meg úgy kapjuk meg a belsőhöz képest, hogy ezt elosztjuk 0,2909-cel. Azaz a belső átmérő 29,09%-a a külsőnek. Ekkor adja a toroid a méretéhez képesti legnagyobb kapacitást.

De vannak matematikai megközelítések, lásd mellékelt doksi (_toroid_ratio.doc).

Hogy mekkora az adott toroid kapacitása? Szintén mellékletben itt (_toroid_calc.pdf).

Utóbbiban a méretek inch-ben vannak.
Egy minimális angoltudás is elkellhet, de netes szótárral szépen megfejthető.

Egyébként mindenkinek javasolt egy szinuszos jelgenerátor (lehet barkács darab, de akkor hitelesíteni kell) és egy nagyimpedanciás voltmérő vagy szkóp, hogy mérni is lehessen a tekercsek paramétereit, mert a szórás miatt igen sokat lehet tökölni a hangolással (a toroidot meg eléggé macerás hangolni, egymásra pakolással szokták, de az plusz munka darabonként...).

Ezekkel az eszközökkel egy csomó "miért kicsi a szikrám" kérdés és találgatásokat tartalmazó válasz megspórolható.
De a számításos méretezésen és a működési elvek megismerésén nem érdemes spórolni, sok fejtörést, meg kidobott pénzt lehet kiváltani egy kis olvasgatással, keresgéléssel.

Mellékelek egy másik doksit (_Tesla_Coil_dipping_resonance_measure.pdf), a tekercsek csatolási tényezőjéről (k) is szól, az oldalsó apróbetűs részben vannak "mágikus értékek" is, érdemes kipróbálni.
A csatolási tényezőről meg tettem föl magyar doksit is, érdemes rákeresni.
A "k" a tekercsek egymáshoz képesti elhelyezkedésétől függ, mérésből számítható érték, nagyban befolyásolja a rendszer hatásfokát és a szikrát, de a nem megfelelő akár "k" meghibásodást is okozhat.

További mérési megoldás a "_TESLA COIL MEASUREMENTS.pdf"-ben.
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Azt azért tudni kell, hogy ha változtatunk a toroidon, akkor a megváltozott rezonancia miatt a primer kört is utána kell hangolni!

A tekercsek csatolásából adódó frekvencia karakterisztikáról is írtam, sőt szkópábrát is mellékeltem, a mért frekvenciákkal együtt, és csatoltam videókat is.
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Toroid méretek !! :nezze:

Találtam valamit a toroid magasságáról, tapasztalati adatok következnek innen:

Idézet:
„"The actual size of the toroid will depend on the size of the secondary coil. There is it seems no hard and fast rules, though it is generally accepted that the minor diameter will not be larger than the diameter of the secondary coil, in general though on smaller and medium coils the ratio is usually about 0.6 to 0.8. The overall toroid diameter would normally be 2.5 to 4 times the secondary diameter. Other people may aim for a maximum diameter that is about 80 to 90% of the actual winding height though."”

Azt mondja, hogy a toroid vastagsága ne legyen nagyobb a szekunder átmérőjénél, illetve általában közepes és kisebb tekercseknél a tekercs átmérőjének 0,6 - 0,8-ad része.
Azután a toroid teljes átmérője a szekunder 2,5 - 4-szerese között legyen. Mások szerint a maximális toroid átmérő legfeljebb a valós tekercselési hossz 80 - 90%-a legyen (ezek szerint kisebb lehet).

Tehát a rendelkezésre álló anyag és a szekunder méreteinek megfelelően, illetve a kívánt rezonancia beállítására a fenti paramétertartomány javasolt a számításokhoz. A 29,09% sincs kőbe vésve, de törekedni kell rá, ha lehet.

A toroid elhelyezési magasságára azt találtam,hogy a toroid vastagságának max. 0,8-szeresére kell tenni a toroid alját a tekercselés felső végétől. Példa: a toroid 100 mm vastag (az előbbiekben megadott képlettel a külső átmérő 100/0,2929 = 343,76 mm), akkor a tekercselés végétől 80mm-re lehet legfeljebb a toroid alja.

Ez azért fontos, hogy a toroid "árnyékolást" adjon a tekercs végére, így a szikra a toroidból fog kicsapni, nem a tekercs utolsó meneteiből, vagy a felmenő vezetékszakaszból. A kialakuló térerő maximumát a tekercsen kívülre helyezi, csökkentve a tekercs felületi terhelését.

Ezért túl magasra nem jó tenni, illetve túl alacsonyra sem, mert akkor már elkezd rövidrezárt menetet játszani és rontja a hatásfokot - nem beszélve arról, hogy közelebb kerülve a primerhez könnyebben átüt rá.
Ezek persze nem a kis Skori-tesláknál igaz, hanem a nagy tekercseknél
(#) Edm hozzászólása Dec 10, 2011 /

Hali mellékeltem pár képet és lenne egy pár kérdésem is...
Ajánlottátok, hogy a fa teteját hogy a tetőkapacitásom megfelelő legyen borítsam be alufóliával, ezt megtettem, és sokat javult az ívem hossza, ám csak akkor, ha valami vezető anyagot tartok köré... az alap ívem kb 5 mm mármint amikor nincs vezető a közelében, ez is látható a képen. Még olyan kérdésem lenne, hogy a primer a szekunder aljától kb jó helyen lehet e? Vagy feljebb vagy lentebb dobjam? Vagy ez még befolyásolhatja az ívem hosszát? Válaszokat előre köszönöm
(#) Fritzi91 válasza Edm hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Nálad az a baj még mindig, hogy túl hosszú a vezeték...
Szed ki a dobozból az egész nyákot, és 3-4 cm es vezetéken vezesd oda a primert.
(#) lajos1969 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Köszönöm sokat okosodtam! "Holtáig tanul az ember!"
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Az egész tekercses cuccot tedd rá az elektronika dobozára, egy szigetelő lapra, olyan 1-2 centire a doboz fölé. Az a csatlakozó kábel még mindig hosszú!
Milyen talpon áll a tekercs? Ha fém, pláne vas, azonnal felejtős.

Amint írtam is alant, a toroidot méretezzük.
Ha csak hasunkra ütöttünk és barkácsoltunk egyet, akkor viszont méricskélni mindenképpen kell (vagy a primert nagyon hangolhatóra kell készíteni), hogy megállapítsuk a szekunder rezonanciáját a toroiddal és ehhez méretezzük a primert.

Azonfelül a szikrahossz a bevitt teljesítménytől függ (pontosabban: a primerre jutó teljesítménytől, tehát hiába viszek be 100W-ot, ha még a primer előtt eltűnik belőle 80...), azaz mekkora a táp teljesítménye, ezt milyen hatásfokkal közli a primer körrel az elektronika.

A primer elhelyezése a szekunder mentén az alant is említett k-t, a csatolási tényezőt állítja, a primer fel-le helyezésével ki lehet kísérletezni a megfelelőt, ami nem túl laza és nem túl szoros (k = 0,1 - 0,2, de lásd előzőleg linkelt doksijaim, itt és pár hónappal régebben, meg írtam is róla). A túl szoros is gondot okoz, mert duplikálja a rezonanciapontot, ezzel lehetőséget ad arra, hogy maga a szikra is annyira félrehangolja a szekundert, hogy nem tud kibontakozni. Azonfelül egyéb helyeken rezgésbe jövő tekercs rengeteg felesleges rádióhullámot is sugároz, ami szintén a szikra rovására megy, azt parazitaként emészti.

Megint említem, hogy ha valaki csak úgy épít és nem pontos méreteket követ, akkor műszerezettséggel célszerű megtámogatni (a k-t például csak így lehet megállapítani) a műveletet és sok felesleges időt, esetleg kinyírt elektronikát lehet megspórolni.

Ide nem kell nagy labor, egy pár megás szkóp, vagy nagyimpedanciás voltérő (NEM digitális, inkább csővoltmérő, vagy azt utánzó FET-es, de analóg) és egy hiteles jelgenerátor. A mérési módot mellékeltem, ha netán valaki csak most ismerkedik ezekkel.
Ezekkel a műszerekkel lehet induktivitást meghatározni (etalon kondenzátorokkal rezonáltatva és számolva), kölcsönös indukciót mérni, sajátkapacitást meghatározni stb.
(#) Edm válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Ejha köszönöm a részletes és kielégítő választ! A trafóm 26 VA-es és 18 V ot ad ki, persze ez kevesebb lesz amint az elektronika indul....
(#) _BiG_ válasza Edm hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Nagyon szívesen.

Hát a 26VA az eléggé tavasziszellő ide.
2-300W, na azzal már szépen muzsikál. Persze a meghajtó elektronikának bírnia kell

Itt egy jó kis link: Tesla Coil Design, Construction and Operation Guide.
Igaz, nem a kis félvezetős tekercsekről szól, de sok megszívlelendő tanács és infó van benne magáról a működésről és a viszonyokról.
Nemkülönben a felhasználható alkatrészekről (MMC-hez kondik!), kialakításokról, meg a számolásokról!

Aztán ki tudja, rákapsz és hipp-hopp építesz egy 5kW-ost, ahhoz meg ez már kell
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szervusz!

Kívánságműsor az élet
Anno a 4G11T csőről kerestél infót, és nekem sikerült szereznem egy könyvet épp ma, ami a Tungsram adócsövekről és egyenirányítókról szól (már rég szerettem volna egy ilyet, és lőn).

Benne van a tied is, kiszkenneltem.
Elég részletes és angol, tehát érteni fogod.

Használd egészséggel

4G11T.pdf

(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Oké, kösz. Majd a rezonáns 3F mot tápomat rászabadítom a csőre egyszer.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szívesen.
Ha a rövidítések, jelölések nem világosak, szólj, felteszem azt az oldalt is, amin leírják, mi micsoda.
(#) Fritzi91 hozzászólása Dec 10, 2011 /

Valaki akinek van 24v os skori mini teslája, és úgy néz ki ahogy itt:http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2_brd.html

Az tudna csinálni róla egy képet? Én is összeraktam, de nem működik, és valószínű hogy valamit nem jól raktam bele.
(#) Fritzi91 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Megnéztem hangszóróval a ic 3 as lábán, és nem adta a zümmögést. Hol keressem a hibát? Ic-t kicseréltem, úgy se volt jó.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Azt figyelted, hogy az elemértékes Eagle file-ban két közeli alkatrésznél a felirat úgy van, hogy mindig a távolabbi felirat tartozik az alkatrészhez? Ha nem figyelted, akkor nagy valószínűséggel az alkatrészek felét rossz helyre raktad (Csinálok majd egy Sprint Layout-osat.)
(#) Fritzi91 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Milyen elemértékes eagli file? Ezt most nem értem.
(#) Fritzi91 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Én úgy csináltam hogy sprint layoutban megcsináltam a nyáktervet, ugyan olyanra mint a képen. és a beültetésnél a kapcsolási rajzot néztem, meg a képen a jelzéseket.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Ja, értem, pedig van Eagle file is értékekkel, de nehéz kitalálni melyik felirat melyik alkatrészhez tartozik
(#) Fritzi91 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Azt hol találom meg? Mert nagyon kíváncsi vagyok mit ronthattam el.
(#) lajos1969 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Parancsolj! Hátha segít! Ez működik!

SDC16470.jpg

(#) Fritzi91 válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

A zöld tantál kondi mellett az milyen dióda?
Ha nincs benne az L4 c4 úgy is működik? az icnek akkor is nyomni kellene a zümmögést nem?
(#) Fritzi91 válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Az ic feletti dióda sorról tudnál csinálni képet oldal nézetben?
(#) sastas01 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szimplán az a bajom, hogy debrecenben nincs Conrad.
(#) Fritzi91 válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Rendeld meg.
(#) Fritzi91 hozzászólása Dec 11, 2011 /

Oh most jut eszembe. a buz11-eseknél azt írja, hogy az egyik N csatornás kell legyen, de olyat nem találtam se a lomexben, sem a hestore-ben, így 2 sima buz11-et vettem bele. Lehetséges, hogy e miatt nem működik?
(#) Fritzi91 hozzászólása Dec 11, 2011 /

Ami benne van most nekem buz11 azon az van írva hogy buz11 és felette 1A37AH
(#) lajos1969 válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Itt minden megvan !
(#) _BiG_ válasza Fritzi91 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Mit építettél?
A BUZ11 az N-csatornás MOSFET, nincs P-csatornás BUZ11.
Mondjuk minek ide P-csatornás, az sokkal lassabb...

De mellékelek egy segítséget, igaz, 2003-as, de ezt dobta a gép (guglibarátom és a Datasheetarchive jóvoltából)

Jó bogarászást!
Következő: »»   161 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem