Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Idézet: „Ha jól sejtem, akkor a Q10 és Q11 tranzisztorokkal oldották meg a kimeneti tranzisztorok túláramvédelmét, míg Q4 tranzisztor a bázisok előfeszítésére használt feszültséget állítja be.” Talált! Q9 és Q12 tranzisztorok: szintén védelem, "némitják" az erősítőt. Q1, Q2, differenciál erősítő, mint az OPA-k + - bemenete Q3 kicsatoló-meghajtó fokozat, egy kis Miller kapacitással korlátozva a sebessége.
Megérkeztek a csévék ei84/45. Primernek 0.20 as huzalom lessz. Szekundernek amilyet javasolsz. Szereztem szigetelö anyagot 0,04mm vastagságu nagyfeszültségre használatos folia.
Megnéztem a cső adatlapját, meg az EL84-ét is, meg egy csomó ajánlott kapcsolást, hellyel közzel mindenhol 8k illesztést írnak.
Az első lépés, hogy megméred a cséve belső szélességét tolómérővel, annak elvileg 37,5mm-nek kéne lenni. Utána, ha valóban 0,2-es a huzal akkor annak a külső átmérője valahol 0,235 és 0,25mm között lesz, elosztva a 37,5mm-t ezzel, megkapod, hogy kb. 150-160 menet fog belőle elférni 1 sorban. Persze ezt pontosítani kell, amire fel kell áldozni 1 sornyi huzalt, azaz kell csinálni egy próbatekerést ahol oldalfaltól oldalfalig szépen menet menet mellé tekerve megkapod, hogy pontosan hány menet fér el. Ebből utána le kell vonni 2-3 menetet mert annyival kevesebb fog beférni, mivel a szigetelést a két szélén picit fel kell hajtani. Ha megvan a végeredmény, akkor el kell dönteni, hogy mennyi primer sor legyen, szerintem mehet a 16 (4x4) sor, és majd ennek függvényében lehet meghatározni a szekunder huzal átmérőjét. TPA3116Sziasztok! Hozzám került egy a képen látható "csoda". A kérdésem az lenne, hogy mivel szokták ezt a gyakorlatban meghajtani? Egy 24V 15A tápról lead kb. 10-15W-ot vonalszintű kimenetről hajtva. 2db hidalt TPA3116D2 chip található rajta.
Ha pontosan olyan mint ami a képen van, akkor csak TPA3116-nak adták el, de nem az van rajta... Volt erről korábban szó a fórumban. Van (más típusszámmal) hasonló de 15 és 25W-os verzió, ezt "szokták" rátenni... Sajnos eredet IC-vel manapság alig lehet találni...
A Hestorból származik a gazdája elmondása szerint, de nem tudta normálisan kivezérelni ezért ide hozta, hogy valami elő fokozatot csináljak hozzá. A chipeken a felirat stimmel.
Mutasd, hadd lássuk a feliratot : Bővebben: Link
Ez a felirat van rajta, mivel megnéztem, a kedvedért nem szedném szét ismét. A kérdésem arra vonatkozott mivel célszerű kivezérelni? Hanggenerátorral 3,5V amplitudójú 1kHz szinusszal hajtva 8 ohm terhelésen 16volt kijön belőle(ha nem is a legszebb jelalakkal) ami 32W. Menne még tovább, de az már a hallgathatatlanság kategória lenne minőségileg sztem. Milyen előerősítő ajánlott ehhez, aki épített és bevált neki?
A hozzászólás módosítva: 11:53
Teljesen jó amit mértél, nézz rá az adatlapjára. 30W-nál 8ohmon a thd 10%
Ha nem hajtod túl thd 0.1% Nekem a reloop féle előerősítő/hangszín szabályzó van előtte.
A te esetedben a jelforrás kimeneti jelszintje nem elegendő a teljes kivezérléshez. Ezt két módon is lehet orvosolni.
Egyik, hogy egy előerősítőt teszel elé. Másik, hogy magának a Tpa3116d2-nek állítjuk be az erősítését nagyobbra. Az IC 8-as kivezetése ugyanis egy feszültség osztóra csatlakozik, amivel 4 fokozatban lehet programozni az erősítést 20 és 36dB között. Ez 10X-től 60X-ig erősítést jelent. Az adatlap leírja a pontos ellenállás értékeket a feszültség osztóhoz, de a gyakorlatban kiderült, hogy ezeket nem kell precízen betartani, mindössze az osztás arány a lényeg. Így elég egyetlen külső ellenállást pluszban használni, vagyis esetedben a dupla IC miatt kettőt.
Ezzel is volt előtte, simán túl lehet ezzel is vezérelni. Megjegyzem jól megdrágult... Valami 1500Ftért vettem két éve. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: 12:23
Nagyon köszönöm a segítséget btamas81, tothbela, Skori és mindenkinek!
A képen levő panelen a tekercsek 33µH induktivitásúak.
A TPA3116-hoz 10µH való, a kisebb telejsítményű darabokhoz kell nagyobb induktivitás...Ű Bővebben: Link Bővebben: Link
Köszönöm! Közben megtaláltam az éterben a nagyon szemléletes cikked is. Köszönöm!
Megmértem a cséve szélessége belül 38mm. A huzal lakkal együtt 0,23mm. Ez igy mondjuk 160 menet/sor. De még ha 150 menettel is számolunk az biztos belefér még az utolso sorba is. 14 sorra kijön a 2100 menet. Viszont akkor nem páros (2x7) a tuloldalon lenne a tekercsvég.
Vagy 12 sor az lenne 1800 menet. Vagy a 16 sor 2400 menettel.
SE-nél mindegy lenne, de itt törekedni kéne a szimmetriára, tehát vagy 4x3 sor vagy 4x4 sor. Hogy 1800 vagy 2400 menet lesz-e a primer az rád van bízva, öntapadós poliészterrel szigetelve bele kell férni a 16 sorral is.
A hangszóród 4, 6 vagy 8Ω? UL leágazás lesz a primeren? |
Bejelentkezés
Hirdetés |