Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Megkérdeztem az említett jobban hozzáértő emberkét. Azt javasolta, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni. A halogén fényforrásokat csak az előírt feszen szabad használni, mert különben mindenképpen csökken az élettartam!!! Nagyobb fesz.-en az izzószál gyorsabb párolgását nem képes kompenzálni a halogén körfolyamat, kissebb fesz.-en meg nem párolog annyira, de a halogén körfolyamat sem működik rendesen. Az izzószálakat bonyolult tervezőmunka során alakítják ki, hogy egyáltalán az előírt fesz.-en elérje a kívánt élettartamot. És ehez még hozzájön a betöltött gázkeverék kiválasztása, és annak nyomása,stb. És még így is sok-sok kisérlet kell ahoz, hogy egy fényforrás ne égjen ki túl hamar és a szabványban foglalt fényáramot is teljesítse. Ebből adódóan íly módon a lámpa élettartama nem növelhető meg. A bekapcsolási áramról azt mondta, hogy ezzel sem érdemes kisérletezni, mert a nagyobb áram attól alakul ki, hogy a szál hidegellenállása jóval kissebb az üzem közbeninél. Ha csak kis mértékben kozlátozzuk az áramot annak nincs nagy jelentősége semmilyen szempontból. De ha jelentősen akkor annyi történik, hogy a szál és vele a töltőgáz lassabban melegszik a kívánt hőmérsékletűre és így több idő kell a halogén körfolyamat kialakulásához, ami nem előnyös, ezért élettartam csökkentő hatása van. Az élettartamot kis mértékben lehetne növelni, a betöltött gáz nyomásának emelésével, de ez egyrészt csökkenti a fényáramot, mástrészt jelentősen növeli a lámpa előállítási költségeit. Ez persze egy kész lámpánál már kivitelezhetetlen Tehát ez sem járható út. Meg kell elégednünk az eredeti élettartammal. Általában a long life elnevezésű fényforrások élettartama 1000 óra körül mozog. A "különleges" lámpák (pl. super blue, high output, Night hawk, gold, stb.) mind jelentősen kissebb élettartammal rendelkeznek. Ezzel kell hát beérnünk. Üdv. Pali
Mindenképpen köszönjük, hogy megkérdezted, de kb. ezt írtam én is az előzőkben.
Talán még annyit megér hozzátenni, hogy a halogen lámpák "kímélése" kimerül a minél kevesebb kapcsolgatásban. Ha jól emléxem, egyetlen bekapcsolás 40-45 perc működési időnek felel meg. Születtek elméletek a "lágy" indításra, de mint Te is leírtad, a lassab üzemi hőfok elérése csak többet árt. Nem szabad divat égőket venni, mert ezek gázkeverékei már nem (vagy részben nem) a hagyományos jód gázt tartalmazzák, és a wolfram visszaáramoltatás anélkül nem, vagy csak alig megy.
A lágyindítás nem lenne hosszú idejű, ha csak annyiból állna, hogy a hideg izzószál miatt ne alakulhasson ki a névleges áram két-háromszorosa, hanem csak az üzemi áram folyhasson. Csak ezt nem egyszerű pontosan beállítani, nem egy-két alkatrészből áll...
Hát akkor már mindenben egyetértünk, csak abban nem, hogy a lámpában mint már említettem nincs jód.
Mostanában a brómot használnak általában lámpában. Nem ezért nem szabad "divatlámpákat" venni, de tény, hogy ezek sokkal rövidebb élettartamúak. Potyo hidd el nem sok értelme van ezzel kisérletezni. A lámpa nem attól ég ki, hogy nagy áram halad át rajta, hanem attól, hogy a halogén körfolyamat elve miatt a visszarakódó wolfram soha nem a szál legvékonyabb részére rakódik vissza, mert ott melegebb hanem máshová. Ezért ahol a szál vékony volt ott egyre vékonyabb lesz. És egy idő után megszakad.
Én ezért mondom hogy nagy szemétség a hatoságoktol hogy nappal is égetetik velünk a kocsi lámpáit mert egyszer megmértem hogy menyit fogyaszt majdnem 12A-t és igy a 14,4v-os feszkobol a kocsiban mindjárt leesik 14 voltra és akkor még nem is beszéltünk arrol ha hideg van és bekapcsolod a fütő ventit az is marha nagy fogyasztó.Én azt figyeltem meg hogy a motor szebben jár ha magasabb a fesz ugyhogy szerintem minél jobban terheljük a generátort anál nagyobb lessz a fogyasztás is.Ez is egy olyan törvény aminek az a célja hogy több pénzt huzanak ki a zsebünkből mert nehogy azt mondja nekem valaki hogy nappal joban lehet látni egy autot csak azért mert be van kapcsolva a világitása.
Idézet: „egyszer megmértem hogy menyit fogyaszt majdnem 12A-t és igy a 14,4v-os feszkobol a kocsiban mindjárt leesik 14 voltra” Ez a leesés attól is függ, hogy hol mérted. Mert a generátor kivezetésén megmarad a 14,4V, csak az ide-oda menő vezetékeken esik feszültség. Idézet: „és akkor még nem is beszéltünk arrol ha hideg van és bekapcsolod a fütő ventit az is marha nagy fogyasztó” Azt nem kötelező bekapcsolnod. Idézet: „Én azt figyeltem meg hogy a motor szebben jár ha magasabb a fesz ugyhogy szerintem minél jobban terheljük a generátort anál nagyobb lessz a fogyasztás is.” Ez így van, az energiamegmaradás törvényét nem lehet becsapni. De a különbséget csak alapjáraton érezni a motor hangján. Egyébként az izzók nem számottevő fogyasztók az autóban, úgyis mondhatni, hogy elenyésző a fogyasztásuk. Csak a többi (gyújtás, injektorok, hűtővíz szivattyú, elektromos vagy hidraulikus szervó, stb). állandóan kell, hogy működjenek, azért nem tűnik fel, hogy mennyivel könnyebben járna a motor, ha azokat kikapcsolnád. Idézet: „Ez is egy olyan törvény aminek az a célja hogy több pénzt huzanak ki a zsebünkből mert nehogy azt mondja nekem valaki hogy nappal joban lehet látni egy autot csak azért mert be van kapcsolva a világitása.” Világos nappal nem lehet jobban látni. Csak olyan országokban, ahol nem kötelező bekapcsolni, van egy rakás barom, amelyik esőben, ködben sem kapcsolja be a tompított fényt, hanem jobb esetben is csak a helyzetjelzőt. Illetve képesek ugyanígy szürkületben is csak a helyzetjelzőt bekapcsolni. Na az ilyenek miatt kell az, hogy legyen mindig bekapcsolva. Mert nem kell azt hinni, hogy a magyarországi sofőrök külömbek... A lámpa nem mindig azért kell, hogy lássunk, hanem sokszor azért, hogy (jobban) látszódjunk!
De bizony, a kivilágított autókat jobban látni, hamarabb észrevenni nappal is.
Normális országokban régen szabály, hogy lakott területen kívül kötelező a világítás használata mindenkor. Ha csak egy balesetet kerülünk el ezzel, már az is megérte!
Hát igen, autózás terén a svédektől, norvégoktól kell példát venni. Náluk fixen rá van kötve a gyújtáskapcsolóra a tompított fény. Ha jár a motor, akkor a világítás is be van kapcsolva.
motoroknál nálunk is (kb 5éve csak igy lehet forgalomba helyezni)
thx mindenkinek a hozzászólásokat,némiképp lemondtam a dologról, ...bár egy egyszerü toroid folytót lehet hogy osszedobok majd,és csak az egyik oldalra teszem fel
Szerintem nappali menetjelző lámpa felszerelése megoldást jelenthet , mert a tompítottat csak éjszaka használnád , így jelentősen tovább tartana az égő is , mellesleg a foncsolozást is kímélnéd .
Üdv!
Kérdésem lenne, hogy egy olcsó (teszkó szint) H4-es jelölésű halogén izzót be lehet-e rakni régi kocsiba, szóval bármilyen meghajtó elektronika nélkül? Feltételezem igen, mert így elolvasva a témát, valamint az izzót megnézve a wolfram ott is benne van, csak halogén gáz tölti ki a burát. Megéri egyáltalán a régi hagyományos izzót ilyenre cserélni élettartam illetve fényerő szempontjából?
Ha a foglalata azonos és a méretei akkor simán . A xenon fényszórók azok amikhez elektronika kell.
A halogének mind élettartam mind fényerő tekintetében jobbak a hagyományos ízzóknál. Egyedül a nagyobb hő és az uv sugárzás az ami gondot okozhat esetleg a lámpabúrában.
A H4 -es égőt csak olyan fényszóróba szabad belerakni, amin a H4 jelölés szerepel.
Szóval, az utóbbi két hozzászólás ellentmondásnak is tűnhet. llaci56 megmagyarázod mi a különbség egy H4 és egy nem H4-es foglalat között? Vagy az UV sugárzásra gondoltál?
Szia!
Megeszi a foncsort a halogén izzó hője, ha nem hozzávalóval használod.
Értem, akkor ezt hanyagolom. Csak épp kiégtek az izzók és gondoltam lehetne modernizálni az R4-esemet.
Köszi mindenkinek! ![]()
Mellékeltem két képet. A beillesztő darabjuk (tányér és három körmű foglalat) sem azonos, ez is jól látszik a képen.
A halogen égők bevezetésekor ('70 -es évek) lehetett kapni (csak nyugaton és piszok drágán!) olyan halogen égőt, ami beszerelhető volt a hagyományos égő helyére, de ezek használata tilos volt. Csekélyke ösztöndíjamat ilyen égők előállításával egészítettem ki.
Lehetett kapni szinte minden autós boltban átalakító betétet, amivel a H4-es beszerelhető volt. A foncsort viszont tönkre tette a melegebb izzó. Nekem bogaram volt abban az időben és abba így szereltem bele.
Nem veszek rá mérget, de emlékeim szerint a töszkóban látott halogén izzónak ugyanolyan volt a pereme, mint a normálisnak. Azért néztem én, hogy mi ez.
Ne vegyél rá mérget! Ha három körmös, akkor halogen, ha körtányéros, akkor nem. De erre mérget vehetsz!
![]()
Na megyek is a vegyszerboltba.... Na azt hiszem, jó lesz nekem a körtányéros is. Köszi!
![]()
Szintén bogaras voltam. (CM 27 46)
A megvakult eredeti (ovál lámpás) foncsoromat megfelelő helyen körben elvágtam, és új, üvegétől megszabadított Trabant betétet eszkábáltam rá. (90.- Ft volt akkoriban.) Ebbe szereltem a H4-et az átforrasztott tányérral. Csodájára jártak!
Esetleg egy 13.2V stabilizáló az izzó előtt nem segítene? Mert a húzottra 13,2V-ot írtak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |