Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » AUX bemenet utólagos építése
Üdvözletem, engem az érdekelne konkrétan, hogy keverő előerősítőn pontosan mi is az az "AUX SEGÉD KIMENET" ?
Ugyanis egy kész kapcsolásban (RT 2000/5 címlapon tlaálható) látom, de igazából nem értem mi ez és minek van ott....ötletek? ![]()
Sziasztok ! Aux bemenetet szeretnék egy hordozható kétkazettás cd-s stereo rádióra . Ha lehet akkor stereo-t. A cd- je nem működik. Az eddigi ötletek alapján egy vezérlő IC - t találtam benne amiről a leírást mellékelem. A magnó részét nem használom , egy dvd lejátszót szeretnék hozzákötni zene hallgatásból . Segítségeteket Köszönöm
Sziasztok!
Új vagyok még a fórumon ill. az elektronika terén is igen kezdő vagyok ezért szeretném a segítségeteket kérni! ![]() Autóm fejegységére szeretnék sztereo Aux bemenetet! Ez egy Blaupunkt CD30 MP3 -as fejegység 2004-től Opelekbe szerelték! Köztudott (opeles körökben), hogy nincsen rajta rendes bemenet, csak Mono (ph+ ph-) ami egy úgynevezett telefonkihangosító funkcióként szolgál! Kicsit utánanéztem a dolgoknak és találtam több forrást is csak sajnos külföldi oldalak, és nyelvismeret és/vagy elektronikai jártasság hiányában akadályba ütközöm a megvalósításnál, hogy hogyan lehet ebből Sztereo Aux bemenetet csinálni… Szóval ha jól értelmezem, a fejegység mono kimenete egyébként sztereoban kezdődik, csak le van butítva, valahogyan ezt hidalják át, ill. alakítják és így lesz belőle sztereo bemenet… http://www.flickr.com/photos/30671072@N03/4815160238/in/set-72157624550286290/ Mellékeltem ezt a linket, egy albumról, ahol elvileg minden le van írva, képekkel illusztrálva, csak meg kell valósítani, csak az a baj, hogy románul van így nem értem, de hátha valakinek ez segítség itt a fórumon a rávezetésben, így google fordítóval az alábbi eredmények jöttek ki: két fehér csík: SE TAIE AICI = Vágott itt, piros vonal: PUNTE DE LA PIN 1 LA REZISTENTA = híd ellenállás pin 1! A többi nekem magától értetődőnek tűnik! A barna: Jobb csatorna, zöld: Bal csatorna, Kék: PIN 4 Földelés… Szóval kinéztem egy AUX kábelt, ezt: http://pixmania.unas.hu/spd/235625/BLAUPUNKT_Jack_35_mm_koax_kabel Arra gondoltam, illetve annyit értek, hogy veszek egy ilyen kábelt (3 vezetékes, gondolom Jobb-Bal és Föld), leszedem róla a csatlakozót, a Jobb-Bal csatornát a beleforrasztom a R és L lyukakba, a földelést meg a kékkel jelölt Pin-re ahogy a kép mutatja. Az a piros jelölés alapján az egyes PIN-t összekötöm, azzal az ellenállással egy kis kábellel amit szintén a kép jelöl, remélem eddig jól gondolom… De nem értem, hogy a fehér csíkoknál (se taie aici) mit kell csinálni, valahogy át kell vágni a nyomtatott áramkörben, az ott futó két vezetőt? Ha igen, hogyan kell azt csinálni? Ha nem, mit kell csinálni ill. mivel? Gondolom ez oldja fel azt, hogy Mono, és utána a Piros kábellel csinál Sztereót (hidalja)? A Forrasztáshoz kell használnom valami pasztát, vagy elég csak a cin? Az utána következő képek valami barna izé van ezen a területen, az mi, mire jó?… Másik kérdésem, a kapcsolhatóság, van a fejegységen egy TEL Mute nevű csatlakozás, ami ha le van földelve, (több helyen úgy olvastam, ill. láttam, hogy a rádió fém házához érintkezik kábel segítségével) akkor a rádió átvált EXTERN IN feliratra és ez a bemenet fog megszólalni… http://www.youtube.com/watch?v=19WYapCMDmk Erre kell egy kapcsoló amit a linkelt (magyar, de sajnos csak MONO megoldás) videón látható módon szeretnék elhelyezni, a vészvillogó melletti vakkapcsolóba ill. a előző link többi képén is erről van csak én nem ott akarom kivezetni a Jackdugót ![]() El tudja valaki mondani, hogy mit vegyek egy ilyen kapcsolóhoz, hogy így azzal a gombbal tudjak váltani a módok között? (ha lehet linket adjatok vagy pontos nevet mondjatok, mert fogalmam sincs, hogy hogyan keressem..:S) Nagyjából ennyi lenne, az összes kérdésem! Ha sikerülne kiviteleznem a dolgot, az nagyon jó lenne, mert a transmitteres megoldás nem jó, nálam eléggé zúg, recseg, rossz minőségű, szóval arról lemondtam, a fejegységcsere sem jöhet szóba, mert tetszik, hogy beleillik a gyári környezetbe, meg egyébként elégedett is vagyok vele… ![]() Remélem tud valaki egy kicsit is segíteni mert jó lenne, ha a dolog beválna, mert az Opeles fórumon sokan hiányolják a bemenetet, akkor nekik is segítenék ill. feltenném magyarul képekkel illusztrálva... Köszönöm mindenkinek előre is a segítséget és a fáradozást és elnézést a helyenként esetlegesen nem szakszerű ill. pongyola megfogalmazásért, de nem vagyok szakember ![]() Üdv: Levente
Románul én se tudok, viszont amit írsz meg az, hogy az adott vezetékekre egy egy kis "ávtágni" vonalat is raktak azt mutathatja, hogy talán így gondolják, a forrasztáshoz a sima forrasztóón elég/kell mert ez ha ólommentes forrasztás azt nem is tudja melegíteni esetleg egy normál páka, ha viszont raksz rá hagyományos ónt, akkor már tudod is melegíteni és forrasztani.
Az a "barna izé" az meleg ragasztónak néz ki, azért lehet hogy a beforrasztott vezetékvégeket rögzítse, hogy ne szakadjanak le könnyen maguktól, ilyet barkácsáruházban találhatsz szerintem kis pisztoly amit a konnektorba kell bedugni és a belerakott rúd formájú ragasztót felmelegíti, megnyomod a gombját és az elején tudsz kinyomni belőle így... Meg a kábel amit linkeltél az a 35cm-es ha levégod róla a kék csatlakozót, akkor nincs is értelme megvenni, mert akkor vegyél egy sima jack dugót meg hozzá annyi kábelt amennyit szeretnél, ha nem a kéket vágod le róla hanem a jack-et akkor már más kérdés ![]() Az átkapcsolással szerintem aztán foglalkozz inkább, miután kiderült, hogy ez így jó e egyáltalán...
Hello, van egy Blaupunkt Montreux C30-as kazettás autórádióm, a kazettás egységet kivettem belőle és szeretnék jack csatlakozót kötni rá, ha valakinek van ötlete hogy mit hova kérem segítsen
![]() Képek nem túl jó minőségűek mert telefonnal készültek, de ha kell teszek fel normálisat... Vásárolható blaupunkthoz jackes AUX kivezetés, de nekem ezek a csatlakozók hiányoznak, gondolom ehhez a típushoz ez a megoldás nem elérhető: http://www.pixmania.hu/hu/hu/46340381/art/blaupunkt/jack-3-5-mm-koa...l.html
Ahogy ezekből a fotókból kivehető, ott van az a csatlakozó felül...az ISO felső részén szokott lenni, alatta a szokvány táp és hangszóró kimenetek...
Üdv Inhouse
hát találtam két megoldást is,
nem tudom eldönteni, hogy melyik mert úgy néz ki, hogy ez az egész a blaupunktnál nem szabvány szerű
megvan a válasz, a pirossal bekeretezett lesz az, köszi a segitséget
![]() tehát aki Blaupunktba akar Aux-ot az ott működik
Na ugye, hogy ott van...hol kerested eddig?
![]() Üdv Inhouse
Hello mindenki lenne egy a témával kapcsolatos kérdésem van egy Sharp QT 77 80's Boom Box- rádióm
képBővebben: Link szóval ebbe a rádióba akarok beépíteni aux bemenetet vagy egy sima jack kábel is megfelel csak lehessen AM-en vagy akárhogy mp3-at csatlakoztatni rá. a segítséget előre is köszönöm
Esetleg MP3-as FM transzmitter?
Üdv Inhouse
Üdv
Azt szeretném kérdezni hogy SC7313 audio vezérlő 6-18 as lábára köthetek e Aux Bemenetet? ( 6-osra jobb 18-asra bal közöst pedig valahol GND ) Ez egy Watson Autós rádiba van és ezek a lába nincsenek bekötve és nem rendelkezik aux bemenetel, ezért szeretnék rátenni egyet. SC7313
Én ahogy nézem az adatlapot, a 6-os párja a 16-os, és a 18-as párja meg a 20-as, az egyik BIN(L/R) a másik meg IN(L/R)...
Akár próbáld meg, ha nem csinálsz zárlatot nagy baj nem történik valószínűleg ![]() Csak mondjuk az jutott eszembe, hogy hogy kapcsolsz a bemenetre, szóval valahogy erre kéne utasítani az ic-t ilyenkor... a 26-27-28 asak a soros vezérlővonal lábai...
Igazad van Bocsi elírtam 6-16.
Tehát ezek a pontok kibírják amit mondjuk egy MP3-as kiad? És ha összezárom a 2őt? Arra gondoltam hogy ezek a lábaknál már nincs kiválasztás A bemenet választás nem csak Left Inputs és a Right Inputs lábainál történik? Egyébként annak is csak 1-1 lába van bekötve.
Ezt "A bemenet választás nem csak Left Inputs és a Right Inputs lábainál történik?
Egyébként annak is csak 1-1 lába van bekötve." annyira nem értem, hogy mit írsz... Az adatlapon amit linkeltél ott van, hogy: " Control is accomplished by serial I2C bus microprocessor interface." -első oldal Description rész... Illetve a 2. oldal blokk diagram is valami ilyesmit mutat, hogy a "serial bus decoder..." -nak van köze a bementválasztó kapcsolóhoz... Szóval leginkább akkor tudhatod ezt bekötni, ha van a cuccon gomb az előlapon, hogy a bemenetet tudod jelforrásként kiválasztani Esetleg lehet, hogy magától oda kapcsol, szóval kipróbálni ki lehet... A jelszint: "Maximum input signal handling 2 Vrms", szóval ha max ennyi jön ki az MP3 lejátszódból, akkor rendben van, ez 2,82V csúcstól csúcsig...
Az előlapon igen van ilyen ezzel váltok a cd memcard és a rádió közt.
Épp most forrasztottam rá a vezetéket közvetlenül a lábakra.Összerakom és kiderül hogy mi lesz. megmérem van e rajta fesz és ha nincs akkor rádugom a telefonom minimum hangerőn mivel csak az van most nálam.
Miközben rakosgatom összefelel amit nem érthetően írtam le az a 13-14-15 , 9-10-11 -es lábakta értetem. Hogy gyárilag ott kapja a ráditól a cd-től.... a jelet. És ezek közül az egyik oldalnak a 13-as a másiknak a 11-es van bekötve a többi szabadon áll.
Most eszembe jutott egy durva de működő megoldás
![]() ![]() ![]()
Ez nekem is eszembe jutott csak nem tudom azt hogy ide a 14 10 -es lábakra ráköthetem e? Azt hitem valami kis értékű jel adás van azokon a lábakon vagy ilyesmi. Ha ez nem működik rátérünk arra az esetre már csak az előlapot feltapintom és viszem ki a kocsiba.
Pár perc és jelentkezem ez eredménnyel.
Nah
Jelentem működik ![]() Célnak éppen megfelel de kicsit problémás. Mikor rátettem a műszert a jack dugóra akkor mértem 1-2v-ot aztán rádugtam a fülhallgatómat és hallatom az éppen cd-én játszott zenét. Rádugtam a telefonom, a kocsiba cd által játszott zene nagyon lehalkult elindítottam egy számot a telefonon és az megfelelő minőségbe hallatszott, viszont a háttérben még mindig ott volt a cd-által játszott zene. Ez nem is zavarna mert a Cd-ét le tudom állítani. Viszont mikor tekerem a hangerőt akkor recsegés hallatszik ami elég hangos :S . Ezzel lehetne valamit kezdeni ? Egyenlőre ez marad ma már eleget barkácsoltam a későbbiekben viszont biztos megcsinálom a másik módszert. Nagyon szépen köszönöm a segítséget. ![]() ![]() A multiméterrel, hacsak nem TrueRMS fajta (vagy analóg pl Ganzuniv műszer), akkor csak szinuszos jel esetén mérsz pontos értéket, de talán a 2,8V-ot nem haladja meg... (ha nagyon érdekel a pontos érték tölts le, vagy pl Audacity-vel generálj 1kHz-s szinusz jelet és azzal mérj...) A zavar amit hallottál, az talán megszüntethető, ha egy mondjuk 10kOhm-os ellenállást beteszel a CD lejátszó L-bemenet és föld közé és az R és föld közé, és ezt megteszed a most készített bemeneteddel is... magyarul bemeneti lezárást raksz be... (Szégyenszemre ez a Technics erősítőmből is ez gyárilag is ki lett hagyva, ugyanezt a jelenséget produkálva... nekem ez megoldotta ezt az áthallatszódást) A hangerő tekerés az érdekes, lehet ott is valami vezeték összeszedi ezt a zavart, mondjuk amit most kötöttél be, és az hallatszik a hangszórón... erre így most nincs külön ötletem...
Üdvözlök mindenkit! Egy kis segítség kellene nekem, mert van egy chrysler autórádió magnóm és szeretnék egy aux bemenetet kialakítani rajta. A hátulján van egy tuchel de nem tudom, hogy kimenet egy cd tárhoz vagy kimenet egy külön erősítőhöz? Mindenesetre a menüben felajánlja a cd funkciót de megnyomva csak azt írja, hogy no cd. Arra tippelek, hogy a tuchel a cd tárhoz megy és valami visszajelzés jöhet a tártól, hogy be van kötve. Ezt a tuchelt szeretném felhasználni aux bemenethez, hogy az otthoni számítógépem tudjam vele hangosítani. Tehát nem kocsiban szeretném működtetni. Tudtok valamit ajánlani? Felmerülhet még az FM transmitter esetleg a kazetta adapter de ez mind minőség romlással jár. Előre is köszi a választ.
Esetleg ilyen: Bővebben: Link ?
Ha leírod a rádió tipusát ha van rá írva valami, vagy h milyen autó tipusból van pontosan akkor lehet könnyebb segíteni... Bővebben: Link -mert így sokféle dolog előjön amit fent linkeltem az pl állítólag 1995-ös autóból van...
Sziasztok!
Van egy Sony S2050C fejegységem,a minap barkácsoltam bele egy aux kimenetet,minden tökéletesen működik,csak egy baj van, amikor a telefonom rádugom a szivargyújtó töltőre irgalmatlanul sípolni kezdenek a hangszórók.Valakinek valami ötlet?Előre is köszönöm a válaszokat.
A sípolás hangfrekis gerjedésre utal szerintem... Látni kellene.
az az érdekes hogy odahúzok egy hosszabbítót a kocsihoz és gyári 230v töltőjével töltöm akkor semmi gáz nincs,csak az autós 12v egységgel sípol.az aux bemenetet a CD lejátszón keresztül kötöttem hozzá,és ahogy azt elöttem is írták,nekem is ment a zene halkan a háttérbe,ezt úgy oldottam meg hogy 75 percnyi "csendet" kiírtam egy cd-re és ez megy mindig.
Szia! Köszönettel vettem a küldött linket, azt hiszem ez a segítségemre lesz!
Hello!
Van egy Kenwood KDC-W4527 típusú autórádióm,aminek a CD olvasó része nem működik. Megszeretném csinálni,hogy a gépre kötve tudjam haszn álni erősítőként. De találtam a hátulján bemenetet,szerintetek oda be lehet kötni?Vagy az minek a csatlakozója? Köszi a segítséget előre is.
Szerintem a (nagyon) régi hozzászólásom nem volt elég részletes.
A rádiót szétszedtem,és megnéztek,milyen alkatrészek vannak benne. TDA 7512-t találtam benne, és úgy tudom,hogy arra kell rákötni a bemenetet. Csak azt nem tudom,hogy közvetlenül kell rákötni,vagy valamit kössek elé? És melyik lábakra kell kötni? Adatlap [OFF]Nem volt időm vele foglalkozni az iskola és a gyakorlat miatt,meg egy időre hanyagoltam is a rádiót
Szia!
Az általad említett IC egy tuner IC... tehát nem a végfok. Ez felelős a rádióért ami a fejegységbe van. A végfok IC az adatlap szerint.. egy TDA7560. Azonban így látatlanban nem biztos, hogy sokat tudok segíteni... Azt is csinálhatod, hogy közvetlen ennek a végfoknak a bemenetére kötöd a gépet... de ebben az esetben akkor érdemes berakni valamilyen hangerőszabályzó potmétert elé, mivel ha direktbe rakod rá a gép jelét akkor ugye nyilván nem lesz használható az alap hangerőszabályzó, mivel az kimarad a körből... Belegondolva nem biztos, hogy ez a legjobb lehetőség, mivel nem tudom, hogy az IC mekkora jelet vár a bemenetén... lehetséges, hogy nem vonalszintet...sőt...(most hirtelen nem találtam az adatlapján, hogy mennyi kell neki a teljes kivezérléshez.) Viszont van benne elvileg egy TDA7407D típusú IC... ez egy TQFP tokozású IC...ez egy jelprocesszor... és ez végzi a hangerőszabályzást és EQ-t is... Na most az adatlapja szerint az 1 -es lába a CD Jobb oldali bemenete, a 3-as a GND az 5-ös pedig a CD bal oldali bemenete... Esetleg ide már lehetne kötni a géped bemenetét... és akkor megmarad a jelszint illesztés és a hangerőszabályzás is... Bár én a helyedbe nem sokat foglalkoznék ezzel... ugyanis egy olyan teljesítményű erősítőt építeni külön a géphez ami ebbe benne van lehetne kb. 2000Ft -ból... A hátulján lévő csatlakozók amúgy nem bemenetek hanem kimenetek... PREout... innen kellene vinni a jelet az autóerősítőre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |