Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tárcsázós telefon

Témaindító: GTI, idő: Szept 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 13
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Tisztázzunk valamit. A távközlésben az előfizetői hurok kétvezetékes. Ezen bonyolódik a hangfrekvenciás forgalom, és a jelzés is, ezek korrekt módon szét vannak választva az előfizetői végberendezésekben, akármilyen gagyi is, mert különben használhatalan lenne. Mivel a kábelben levő 0.6 -os sodrott érpár amin mindez bonyolódik kb 150 ohm hullámimpedanciájú, hangfrekvenciás szempontból (0,3 - 3,5 kHz) érvényes, és az a "kis" eltérés ami a 600 ohm és a 150 ohm között van, azt a művonallal egyenlítik ki. (600 ohm hullámimpedanciája a légvezetéknek van, amit ma már nemigen használnak, de a közelmúltig használatban voltak. A pontos impedancia illesztés akkor fontos, ha az előfizetői hurkot más célra is használjuk, például internet továbbítására, vagy ISDN digitális vonal bekötésére) Ez a kiegyenlítés nem igazán sikeres, bizonyítja ezt a közelvégi áthallás, amit kifújásként ismerünk.
A jelzések egy része a vonalon egyenáramú jelzések, beemelés, tárcsaimpulzus, másrésze sávonkívüli csengetőfeszültség, megint másrésze a központtechnikából átvett sávonbellüli DTMF jelzés. (manapság ez a használatos)
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Mégiscsak lesz ebből "Távközléstechnika I." könyv A régi légvezeték 600 Ohmos szimmetrikus, ehhez lettek illesztve anno a készülékek, ezt írta elő a CCITT szabvány. Ez természetesen a beemelt vonalra igaz, letett állapotban pedig nem lehet alacsonyabb az impedancia, mint 2,5kOhm, ugyanis ebben az esetben a központ letiltja az előfizetőt, hiszen letett állapotban csak a központ, a kábel és a csengő, egy kondenzátoron keresztül (mivel váltóáramú) csatlakozhat a vonalra. Azaz ha ilyenkor a központ a 70-110V~ /25 Hz-el megcsöngeti a telefont, a telefon csörög- ha beemel az előfizető, a csengés megszűnik és marad a beemelt állapot. A telefon egy illesztett kétpólus - hangfrekvencián, azaz 300HZ-től 3400 Hz-ig, amit alapsávként csak 0-4Khz ként szoktunk kezelni. A DTMF is éppen ezért terjedt el gyorsan, mert ugyanazt a hangsávot használta - sávon belüli jelzésátvitelt megvalósítva, ráadásul ezáltal gyorsabb lett a jelzésátvitel is, mint végigvárni a tárcsa visszafutásokat, illetve precízebb elektronikát is hozott magával, szemben a tárcsa röpsúlyos szabályzójával. Ott ugyanis nem a számok lehúzásakor keletkezett a tárcsaimpulzus, hanem a tárcsa "üres" visszafutása alatt, hiszen az nem volt felhasználófüggő. Az UTP kábel hullámimpedanciája 100Ohm, így nyilván már ebből fakadóan is adódik illesztetlenség, tehát régi készülék bekötésekor, új hálózaton erre is figyelemmel kell lenni. Éppen ezért volt a régebbi telefonokban a művonal alkatrészekkel állítható, kompenzálható. Így a hangerő, illetve az önhang is kellemesebbé tehető. Fontos védelmi berendezés a régebbi telefonokban az úgynevezett sokkvédő dióda is, ami két antiparalel diódából áll és a hallgatóra kell közvetlenül kötni. Érdemes bekötni, mert pl, ha nem némít rendesen a tárcsa, csúnyán belekattanhat az ember fölébe - én egyszer kb. 5 percre alkalmi süketté váltam a hiánya miatt... Tehát igen be lehet kötni akár egy fali faházas telefont is az új rendszerbe - adott esetben, lehet, hogy csak DTMF jeladóval kiegészítve, de nem árt még vigyázni egy-két apróságra is. A privát véleményem, hogy amennyiben a telefon önmagában is érték valamiért - jobban megéri egy saját alközponton keresztül használni, mint szétberhelni.
(#) sportsboypaper válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia, az lenne hozzad a kerdesem, hogy egy CB35ös telefont eredeti állapotában hogyan lehet bekötni manapság? Nekem egy Modemem van, amibe megy a telefonkábel, es a modembe kell dugni a vezetékes telefont is. (gondolom IP alapú a telefon)

Ez a konfiguráció teljesen esélytelen? Egyebkent egy Pirelli tip. T-home- modellről van szó.

köszi előre is. paperboy
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Ahhoz, hogy a CB35, és bármilyen "tárcsázós" telefont használni tudj, ahhoz a tárcsaimpulzusokat át kell alakítani hang tárcsázósra. Ezt csak egy külön áramkörrel lehet megtenni, amelynek megépítése nem egyszerű. Másik lehetőség egy olyan analóg kis alközpont használata, ami elvégzi az átalakítást. Ebből a szempontból közömbös, hogy milyen telefonvonalad van. IP telefont egyébként csak a kábelTV -n keresztül használható telefon előfizetéssel kapsz. Az analóg kis központon keresztül a tárcsázós telefon ma is használatos nyomógombos telefonnak látszik.
(#) sportsboypaper válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

köszi szepen, a neten nem igazan van kesz megoldas erre kiveve a rotatone átalakító. de angliaban kapható csak vagy messzebb. van ezen kivül más esélyem a megoldasra talan? a telefonközpont kicsit tulzas lenne, vagy ven ebből lakasba való is? vagyis elviselhető méretű és árú?
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Van, legalábbis volt, bár már ezek is kifogyóban vannak. Egy 1/4 -es alközpont olyan 15 - 20 eFt körüli árban volt, de az már tudott logolni, kaputnyitni, és faxot különválasztani.
Például egy ilyen
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Szia!
IP telefon nem csak kábelTv-n van,hanem Adsl-n is.Ilyet ad a t-home is.a Btel is.stb...!De ezeken csak dtmf mód müködik.Ha jól tudom az IP elnevezés internet protokolt jelent.Elnézést az okoskodásért.
(#) sportsboypaper válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ööö, ez kb 2x annyi mint a rotatone, és azt csak be kell kötni a telefon és a kábel közé magában a készülékben. Szerintem ez a legjobb megoldas, csak hat az igy is 10E-be kerül. Érdekes, hogy erre még alig vannak kész megoldasok.
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Mert felesleges, és olcsó megoldás nincs. Az átalakítóba mindenképp kell processzor, és még egy két speciális cél áramkör. Ha vannak extra igényeid, akkor ki kell nyitni a buxát.
Egyébként biztos van olcsóbb kis központ is, én csak vakon belenyúltam az internetbe, nem keresgéltem.
(#) biji válasza sportsboypaper hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szerintem nem éri meg vele foglalkozni, marad dísznek.Valamikor sokat javítottam CB35-ös készülékeket,15-20 éve.Már akkor sem számítottak megbízható készüléknek, sok baj volt velük.A mechanikus alkatrészek kikoptak, kilágyultak benne./Hívómű, bontóvilla./
(#) kameleon2 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

SZia!
A puding próbája az evés A telefon alapból 2 szál vezetéket igényel, az L1 és L2-t amin megközelítőleg 48V-ot kap beemelt állapotban és 600 Ohmot mutat a központ felé. Ha 3 pólusú "telefonrózsa" csatlakozója van akkor a két szimmetrikusan elhelyezkedő láb - az L1 és L2 a harmadik vagy nem kerül bekötésre, vagy földet ad - ez a régi ikerrelés megoldáshoz kellett. Tehát a két eret egy 6p/4c vagy 6p/2c csatlakozóba kell sajtolni és bedugni a modem phone csatlakozójába, vagy mindjárt a modem elé a vonalba próba gyanánt. A modem nem csinál mást, mint átfűzi magán az L1, L1-t és ha "beemel" a LINE-on, akkor tiltja a PHONE csatlakozót. Bevallom régóta nem használtam tárcsás telefont, nem tudom a te központod képes-e fogadni. Ha nem - akkor létezik több megoldás. Az egyik a tone-csipogó. Azaz a telefon búgóhangot is adhat, csörögni is csöröghet, de ha a tárcsaimpulzusokat nem veszi a központ - nem tudsz hívni. Mobiltelefonnal is belecsipoghatsz a mikrofonba a dialtone hangok úgy is értelmezhetőek a központnak, de lehetett régebben erre kapni ilyen csipogót is. Persze ugyanígy használhatod a modemet is híváshoz, hiszen azért találták ki, hogy csicseregjen.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Nem fog menni, a modern digitális telefonközpontok nem kezelik a tárcsás telefonokat. (nem mintha nem tudnák) Csak növeli az ún várakozási időt, ami a kihasználhatóságot csökkenti. (Erlang görbe)
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia!
A csipogás akkor is járható, tehát lehet használni, csak a tárcsát nem - igaz a feeling odavész. Bár ha ugyanazt a számot kell párszor visszahívnod, már nem is fog annyira tetszeni. Én nem szerettem és örültem az első DTMF kódos készülékeknek is.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A csipogós megoldás az járható. Azzal még az otthoni üzenetrögzítőt is le lehet kérdezni távolról.
Csak hát gondolom a feeling, kérdés mit ér meg. Annakidején én is szórakoztam azzal, hogy az autóban volt egy CB35 -ös telefon, ami rá volt kötve egy NMT telefonra, sőt, megoldottuk a MÁV nosztalgia büfékocsijába egy ősrégi külön mikrofon, külön hallgatós szarvas falitelefon működését. Mindenki azt hitte, hogy csak dekoráció.
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 23, 2011 /

Sziasztok!
Nem tudom kinek mit jelent, most jutottam el ide: Postamuzeum - érdemes megnézni. Nekem egy-egy kép könnyeket csalt a szemembe, mert olyan helyszínek képei elevenedtek fel előttem, amiket már rég elfeledtem. Főleg a régi telefonkészülékek, amikből ezerszámra javítottunk, ma meg már egy-egy darabra is vadászni kell.
(#) sportsboypaper válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

SZiasztok,

nos nagy nehezen beszereztem 2000 Ft-ért egy ISDN telefonközpontot 2+1-es kivitelben.
Otthon IP TV-hez való routerem van, telefonbekötessel, és persze előfizetésem is van. (eddig sose hasznaltam a telefon részét, de benne van a csomagban tehat kell hogy legyen vonalam. A router egy Pirelli T-home tipus a szamat most nem tudom, de a routerben ha jol lattam ADSL van.
Ehhez beszereztem egy ISDN BEETEL home 100as Központot.
Összedugtam, és csodák csodája, megszólalt a telefon, de csak foglaltat jelez.
Van esetleg ötletetek hogy miért van ez? lehet hogy egesz banalis a gond. Annyit látok még, hogy a KP-on a mukodest jelző led villog. Ez sztem nem normalis, mert jobb lenne, ha csak vilagitana. Sajnos a router leirasaban egyelore nem talalok ilyet, hogy mi van ha villog. Lehet az ISDNhez való router nem tud mit kezdeni a ADSL vonallal? de akkor miert jelez egyaltalan foglaltat? Nem ertem sajnos, van esetleg ötletetek?
köszi előre is!
(#) pucuka válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Azért a dolog nem ilyen egyszerű. A központodat csak ISDN telefon vonalra kötheted, és ebből tud előállítani ADSL szerű végződést, már ha a központból is van ilyen előfizetésed.
Az ISDN az egy egyszerű PCM egyszem (jobb estben két) alapsávi csatornája, mégcsak nem is hasonlít semmilyen analóg vonalon átvitt ADSL -re. A kisközpontban másféle ADSL modem van, ha van egyáltalán, többnyire LAN végződést láttam.
(#) sportsboypaper válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

SZia
köszi a gors választ. sajnos nem irtam le érthetően.
szoval ugy tűnik, nekem van egy routerem, amibe adsl jel megy, és a szolgaltató szerint "sima" telefonvonal jön ki, bármit jelentsen is a "sima". Jelenthet akár analógot is.
Ehhez kötöttem az én ISDN telefonközpontomat (lehet nem jot vettem?) ami tud impulzus jelet fogadni.
Ebbe dugtam a tárcsás telefonom. A KP átáll impulusosra ha 2est tarcsazok, (a leiras szerint), es valoban igy is tesz.
Ezek után foglalt jelet kapok.
Ha valami a protokollal nem stimmelne, akkor egyaltalan nem kellene hallanom semmit, nem? habar en total antitelefonszerelő vagyok, csak a jozan paraszti eszem van
Annyira, hogy a sajat szamom se tudom
szoval itt szerinted az lehet a gond, hogy a szolgaltató routere nem ISDN jelet ad a telefon kimeneten?
(#) proba válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Szerintem a legtöbb router analóg vonalat ad ki.Ennek meg az ISDN-nek nem sok köze van egymáshoz ,max a csatlakozók egyeznek.

Az ISDN telefonközpont tud kezelni analóg tárcsás telefont is, ha ezt bedugod az központ oldal megfelelő csatlakozójába, már működik is. Ha kettőt dugsz bele (és ha van erre mód) beszélhetsz is egymással.
Más kérdés a központ előfizetői oldala. Ez csatlakozik az ISDN hálózathoz. Ide csak egy nagyközpont előfizetői végződését (falicsatlakozóját) csatlakoztathatod. Itt, egy PCM alapsávi (E1) jel egy, jobb esetben két csatornája kapcsolódik. Hogy ezen mit küldenek neked, az az előfizetésedtől függ, jöhet rajta ADSL is, de ez más szervezésű, mint az analóg vonalon használatos ADSL, ezért más modem is tartozik hozzá.
Végképp nem használható hozzá a router LAN, vagy az analóg ADSL modem WAN kimenete. A HomeTV mellett adott telefonszolgáltatás pedig szintén IP alapú, megint semmi köze az ISDN -hez.
Nálunk az ISDN nem nagyon terjedt el, gondolom ezért sikerült olcsón hozzájutnod, mert más sem tudta ISDN vonal nélkül életre kelteni.
Egy analóg kisközponttal többre mennél, hacsak nincs lehetőséged ISDN vonal előfizetésre.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Hát az általad leirt viselkedés teljesen normális, már ha ugye erről a berendezésről van szó: Bővebben: Link
Sajnos ez nem telefonközpont, hanem csak egy ISDN network terminál.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Egy router nem ad ki semmilyen analóg vonalat, annak LAN kimenete van.
Az ISDN, és a LAN is RJ45 csatlakozó fellület, de össze nem köthetők.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Tulajdonképpen lehet az alközpontot terminálnak is nevezni, ez egy kiskapacitású, de távolról sem egyszerű kisközpont (terminál), bár alközpontnak akkor lehetne nevezni, ha a két analóg csatlakozása tárcsázással összeköthető lenne.
(#) sportsboypaper válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

elnezest, meg annyit kiprobaltam, hogy a KP-t direkt rákötöttem az ADSL-re, valamint azt is hogy a telefont direktben a Routerre.
MInden esetben foglaltat jelez. Elvileg, ha a routerre kötöm a telefont, akkor hivható lenne a telefon, de nem lehetne kezdemenyezni hivast, mert ugye nem tone jel.

SZiasztok, köszönöm a sok választ. Az en routeremen van egy telefon (adsl9 BEmenet. Ezzel csatlakozom a hálózathoz. Ebből jön ki 4 db LAN, és a Wlan antenna, plusz még 2 db "phone" feliratú telefon csatlakozó. A szolgaltató szerint ebbe kellene dugnom barmilyen Tone telefont es mukodik is. Sajnos nincs semmilyen Tone vezetekes telefonom, uh ezt nem tudom kiprobalni.
Azt értem, hogy ez a BeeTel ISDN telefonvonalat oszt meg PC es telefon között. Lehet hogy ezzel befürödtem, mert csak azt neztem, hogy tud-e impulzusos telefont kezelni, amit tud, de minek
Ennek ellenére, ha a tarcsas telefonom a Router Phone csatlakozojaba dugom, kapnom kellene vonalat, csak hivni nem tudnek. Szerintem legalabbis.
Az a gond, hogy akkor honnan jön a foglalt jel? (a kisközpont nelkul is kapom a foglalt jelet, uh több hiba is lesz itt )

A routerre, csak IP telefont köthetsz rá. Analóg telefont analóg, ISDN telefont ISDN hálózatra.
Az előfizetői készüléknek (telefon) mind a hangátvitel, mind a jelzésrendszerében illeszkedniük kell a fogadó központ rendszeréhez.
A tárcsázás a jelzésrendszer része. Az analóg központhoz való csatlakozásnál a régi rendszerben a vonaláram (mechanikus) szaggatásával működött, elég nagy hibával, és lassan. A lassúsága miatt növelte a várakozási időt, ezzel csökkentette a forgalmi kapacitást. Ezért mellőzték, amint csak lehetett. A digitális központoknál csak a kompatibilitás miatt használták egy ideig. Ahol a csatlakozás az előfizetői vonalon digitális formában van, ott minden jelzés is digitális firmában történik, jelesül az ISDN hálózatban külön digitális csatornán, ezért a terminálban, a kisközpontban a csatlakoztatott analóg előfizetői készülék (telefon) jelzéseinek átalakítása megtörténik, akár szaggatós, akár DTMF módban történik a tárcsázás. Az IP telefonokban már nincs is ilyen lehetőség.
A router típusáról bővebbet esetleg? Az a telefon csatlakozó nem véletlenül IP telefon csatlakozó?
(#) Gafly válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Csinálj már egy fényképet a router hátuljáról ha tudsz. Illetve mi a pontos tipusa (mert a T-home az fantázianév...)?
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Jan 5, 2012 / 1

Sajna igazad van.A kábelmodemmel összekeveredtem.
(#) sportsboypaper válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

ez lenne a router hátulról. a képen jobbra vannak a telefon csatlakozók. Megkerdeztem mégegyszer a szolgaltatót, 3 féle jelet tudnak szolgaltatni, Digitálisat, analógot, és modemeset. azt hiszem nekem digitálisat adtak. (mindegy volt, mert 2 éve nem hasznalom)
Gondolom ha legalabb analog lenne a jel, akkor lenne ertelme, de igy en is az IP-telefonra tippelek.

Bővebben: Link
A tipusa meg DRG A225G

Hat ez a Terminál vagy kisközpont tud olyat, hogy ingyen beszelhetek rajta a 2 analog keszüléken keresztül. Sok telefonos funkcioja van, szerintem lehet ezt kisközpontnak nevezni. Szerintem itt csak az ISDN dolog a gond, de vegzetes
Következő: »»   3 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem