Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerfény követés

Témaindító: L_Maqvus, idő: Szept 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) L_Maqvus hozzászólása Szept 23, 2007 /

Sziasztok!
Vagy 2 hete keresek a neten és ittis utánanéztem a dolgonak de nemtaláltam megoldást. A Lényeg anyi hogy motorra szerelt érzékelő kövessen egy falra kivetített lézer pontot. Gondolom láttatok már ilyet, főként a katonaság használ ilyet objektumok "festésére". A kérdésem az lenne hogy ez hogy működik?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) dpeti válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

ettől picit bővebben írd le mit szeretnél...
egyrészt
másrészt meg ez már nem annyira hobbi műfaj, mert nagyon gyors dsp proci/fpga, digit kamera, precíz motorvezérlés nélkül nem úszod meg... (és ez még csak a hardware rész a dolognak)
(#) L_Maqvus hozzászólása Szept 23, 2007 /

A legjobban a predator filmek cuccait tudom ideidézni azoknak volt hasonló mikor a mszkból egy 3 pontos lézer kivilágitott akokr a vállon lévő ágyú ráfordult. valami hasonlót szeretnék csak egyszerübbet
(#) drhati hozzászólása Szept 23, 2007 /

Hali! Ez a téma engem is érdekelne. Sima fénykövető automatát már építettem, de az messze nem olyan mint egy lézerkövető... Na szal tényleg hogy lehet ilyet építeni?
(#) Báddzsó válasza drhati hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

nem mind1, hogy fehér falon, változataln fényviszonyok mellett mindig egy meghatározott területen lehet a pötty vagy akármerre. Meg hogy folyamatosan világít és megy, vagy itt ott felvillan és ugorjon oda (forduljon rá) a követő...
(#) sirály12 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Szia!

Kell egy olcsó usb-s kamera.
Írnod kell hozzá egy egyszerű kis progit, ami vezérli a cuccot, amit akarsz.

És kész.

(Én is szereztem egy olcsó kisfelbontású kamerát. Nem pont ezt akarom elérni amit te, hanem a robotfűnyíróm helyét kell majd meghatároznia, de az elv majdnem ugyanaz. vagyis egy színt kell megkeresni a képen.)
(#) L_Maqvus válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Igazi kihívás szerintem Abban van ha nem folyamatos változó ,fényviszonyok melett törtinéik a ráállás. mondjuk ha bekapcsol a lézer akor küldhet egy jelet a keresőnek hogy bekapcsolt. és higanykapcsolóval nagyából az irányt is betudná lőni a ráfordulos cuccnak. A nagykérdés az, hogyan veszi észre a pötyöt mondjuk a falon?egyik simerősöm sztereokamerás megoldást mondott hogy azzal tuti emgoldható, de tuti van egyszerübb módszer erre. Mival elég sok számítás, és sztem a katonaságnak nincs akora kapacítása egy rakétában, mondjuk lézeres célzás esetében.
[-szerk-]

Kicsit gondolkoztam. tegyük fel hogy a motor és a lézeres célzó között ismerem a táévolságot és lézerrel emgmérhető az a távolság amire rámutat a lézer. És ez kiad egy derékszögő háromszöget, amiből ismerek 2 oldalt a harmadikat emgtudom határozni onnan meg a szög kiszámolható, egy égetett sinus cosinus tangens értékekkel megközelítőleg elég pontosan meglehet határoznia ráfordulási szöget! Nah de lézerrel hogy mérek távot?
(#) L_Maqvus válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Mivel már nemtudtam szerkezteni ezért ide írom:

A fent leírt módszer síkban működik csak, ezt kell kiterjezteni térben. Szerencsére a játékfejlesztők elég szépen redelkezésünkre állnak
(#) feki00 hozzászólása Szept 23, 2007 /

Szerintem 5 probléma merülhet fel:

1 írták a dsp-t, eszeveszett nehéz lesz beprogramozni ha egyátalán sikerül összerakni. Én PC re láttam sok lézeres megoldást, szerintem jobban jársz ha PCre építkezel. Persze nem 1 izomgép kell.

2 teljes 360°ban kell szkennelni a környéket, jobbanmondva mintha 1 gömb belsejéből a gömb falát vizsgálnánk. Így elkerülhető hogy a lézerpont az esetleges szekennelési lefedettségen kívülre essen.

3 gondolom a lézer forrása nem 1 helyen lesz a szenzorral. Így előfordulhat hogy a lézerfény olyan helyre esik ahol a szenzor nem láthatja. Ez annyira nem probléa mert a gép az utolsó ismert pozícióba megáll.

4 ha a szenzor látja a lézer forrást akkor "a készítője ellen fordul a kreálmány" persze itt nem élethalálról van szó :vigyor2:

5 Ha a lézer túl gyorsan mozog akkor nem lehet követni a mozgását. Illetve lehet csak késve éri utól azt.

nehezenolvasható, teljesenlaikus, hülyénfogalmazott, nemellenséges hozzászólást olvashattatok :eek2:
(#) hezso válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

kinek mi az egyszerű...

amugymeg h ne csak osszak:

tényleg webcammal oldható meg "egyszerűbben".
kell rá egy színszűrő hasonló hullámhosszra, mint a felhasznált lézer pointer. aztán kéne vlmi daemon ami képeket készít gyakran valami emészthető formátumban, és ezeket a képeket kéne valami ugyes algoritmussal feldolgozni, de sztem nem lenne túl pontos. sotét szobában persze minden oké.

node ezt a kamerát alaphelyzetben forgatni kéne ide oda h keresse h hol a pont, és ha megtalálta, neki is kéne kovetnie, és aszerint h merre mozdul torekednie arra h mondjuk ennek a képnek a kozepén legyen.
a lényeg itt a software, ehhez képest levezérelni a léptetőmotrot(motrokat) nem pálya...
(#) schuller válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Sziasztok!

Ne a lézeres pontot keresd először! Ha Te mozgatod a lézert, akkor tudod a pozícióját (nagyjából). Ennek megfelelően mozgatod a szerkezetedet, ami aztán képfeldolgozó segítségével a vetített lézerpontra finoman pozícionálódhat.
A gyors, de mégis precíz mozgást két lépcsőben valósítanám meg. Egy gyors motor mozgat egy modult, amiben egy finom mozgású motor állítja be a végső, precíz értéket. Olyan, mint a jobb rádiókban a gyorskereső és a finomhangoló.
Ha a lézert modulálod, akkor mások által kivetített lézerpontok nem tudják megzavarni a szerkezetedet.

Üdv.
Attila
(#) Kera_Will hozzászólása Szept 24, 2007 /

Ez a probléma hasonlit arra mikor a webcam képét követi az egér kurzor.

Pl.: van 1 2 progi amivel az egeret tudsz mozgatni a tekinteteddel és még kacsintással klikkelni is tudsz .

Igaz a progi az arcod több pontját(10-20) figyeli / keresi / felismeri elmozdulását követve egér kurzort mozgat.
Ebből lehetne kiindulni .
ELTE-s fejlesztésű progi van fent a neten meg itt is az egyik linkje másik topicban bent van (viccekben kb .: 1.5 hónappal ezelőttiekben). (én linkeltem be )
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

(#) Csirkefej válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Nem rossz a feladat. Mármint szoftveresen. A HW legyen más dolga.
Viszont a szoftvernél, mindjárt az elején gondot okoz, hogy a lézerpöttyöt nem feltétlenül szemböl, merőlegesen látja a kamera -ha egyáltalán látja-, sok esetben egy-egy tereptárgy oldalát, szélét stb. kapja el a lézer - legjobb esetben egy eltorzult kis folt lesz rosszabb esetben a kamera látószögével merőleges is lehet -azaz nem látszik only 1 kamerával, vagy még rosszabb esetben visszatökröződik valahova, miáltal saját katonádat lövöd homlokon

Csak futtában pár nehézség. Ha belegondolok, biztos van még.
(#) L_Maqvus válasza schuller hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

Énis erre gondoltam hogy én írányítom a lézert. Ami ugyebár ahova mutat ismeri a távolságot is mert működhet a célzo mint lézeres távolságmérő. a gond ott van hogy a célzó hejzetét a mozgó kütyükhöz képest hogyan érzékelem? Persze vehetjük fixre így egyszerübb. Ha ez megvan onnan már középsulis matekkal megoldható és sokkarta olcsóbb és az a pár tized fok 100m-en nem oszt nemszoroz A kameraképes felismerésen emg azért lenne jobb a 3 pontos célzó berendezés mert abból 2-őt tuti lát a kamera. De van itthon nekem egy régi webkamerám csak drivert kell írnom alá aztán majd még továbbfejlesztjük A motornak pedig nemkell gyorsnak lennie meg írdatlanul pontosnak se, 5m-en 3-4 cm difi bőven belefér sztem
(#) tattila válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 24, 2007 /

ez jól néz ki defcon
(#) berjoska válasza L_Maqvus hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Nem kicsi a feladat
Szerzel a NATO-tól egy lézer bombát szereldki a vezérlést és enjoy
(#) loldma hozzászólása Nov 10, 2011 /

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem eddig az összes macskám ösztönből megcsinálta az itt elvártakat

jahogy egy 3 éves posztra válaszoltam. Sebaj
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem