Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Vagy 2 hete keresek a neten és ittis utánanéztem a dolgonak de nemtaláltam megoldást. A Lényeg anyi hogy motorra szerelt érzékelő kövessen egy falra kivetített lézer pontot. Gondolom láttatok már ilyet, főként a katonaság használ ilyet objektumok "festésére". A kérdésem az lenne hogy ez hogy működik? Válaszokat előre is köszönöm!
ettől picit bővebben írd le mit szeretnél...
egyrészt másrészt meg ez már nem annyira hobbi műfaj, mert nagyon gyors dsp proci/fpga, digit kamera, precíz motorvezérlés nélkül nem úszod meg... (és ez még csak a hardware rész a dolognak)
A legjobban a predator filmek cuccait tudom ideidézni azoknak volt hasonló mikor a mszkból egy 3 pontos lézer kivilágitott akokr a vállon lévő ágyú ráfordult. valami hasonlót szeretnék csak egyszerübbet
Hali! Ez a téma engem is érdekelne. Sima fénykövető automatát már építettem, de az messze nem olyan mint egy lézerkövető... Na szal tényleg hogy lehet ilyet építeni?
nem mind1, hogy fehér falon, változataln fényviszonyok mellett mindig egy meghatározott területen lehet a pötty vagy akármerre. Meg hogy folyamatosan világít és megy, vagy itt ott felvillan és ugorjon oda (forduljon rá) a követő...
Szia!
Kell egy olcsó usb-s kamera. Írnod kell hozzá egy egyszerű kis progit, ami vezérli a cuccot, amit akarsz. És kész. (Én is szereztem egy olcsó kisfelbontású kamerát. Nem pont ezt akarom elérni amit te, hanem a robotfűnyíróm helyét kell majd meghatároznia, de az elv majdnem ugyanaz. vagyis egy színt kell megkeresni a képen.)
Igazi kihívás szerintem Abban van ha nem folyamatos változó ,fényviszonyok melett törtinéik a ráállás. mondjuk ha bekapcsol a lézer akor küldhet egy jelet a keresőnek hogy bekapcsolt. és higanykapcsolóval nagyából az irányt is betudná lőni a ráfordulos cuccnak. A nagykérdés az, hogyan veszi észre a pötyöt mondjuk a falon?egyik simerősöm sztereokamerás megoldást mondott hogy azzal tuti emgoldható, de tuti van egyszerübb módszer erre. Mival elég sok számítás, és sztem a katonaságnak nincs akora kapacítása egy rakétában, mondjuk lézeres célzás esetében.
[-szerk-] Kicsit gondolkoztam. tegyük fel hogy a motor és a lézeres célzó között ismerem a táévolságot és lézerrel emgmérhető az a távolság amire rámutat a lézer. És ez kiad egy derékszögő háromszöget, amiből ismerek 2 oldalt a harmadikat emgtudom határozni onnan meg a szög kiszámolható, egy égetett sinus cosinus tangens értékekkel megközelítőleg elég pontosan meglehet határoznia ráfordulási szöget! Nah de lézerrel hogy mérek távot?
Mivel már nemtudtam szerkezteni ezért ide írom:
A fent leírt módszer síkban működik csak, ezt kell kiterjezteni térben. Szerencsére a játékfejlesztők elég szépen redelkezésünkre állnak
Szerintem 5 probléma merülhet fel:
1 írták a dsp-t, eszeveszett nehéz lesz beprogramozni ha egyátalán sikerül összerakni. Én PC re láttam sok lézeres megoldást, szerintem jobban jársz ha PCre építkezel. Persze nem 1 izomgép kell. 2 teljes 360°ban kell szkennelni a környéket, jobbanmondva mintha 1 gömb belsejéből a gömb falát vizsgálnánk. Így elkerülhető hogy a lézerpont az esetleges szekennelési lefedettségen kívülre essen. 3 gondolom a lézer forrása nem 1 helyen lesz a szenzorral. Így előfordulhat hogy a lézerfény olyan helyre esik ahol a szenzor nem láthatja. Ez annyira nem probléa mert a gép az utolsó ismert pozícióba megáll. 4 ha a szenzor látja a lézer forrást akkor "a készítője ellen fordul a kreálmány" persze itt nem élethalálról van szó :vigyor2: 5 Ha a lézer túl gyorsan mozog akkor nem lehet követni a mozgását. Illetve lehet csak késve éri utól azt. nehezenolvasható, teljesenlaikus, hülyénfogalmazott, nemellenséges hozzászólást olvashattatok :eek2:
kinek mi az egyszerű...
amugymeg h ne csak osszak: tényleg webcammal oldható meg "egyszerűbben". kell rá egy színszűrő hasonló hullámhosszra, mint a felhasznált lézer pointer. aztán kéne vlmi daemon ami képeket készít gyakran valami emészthető formátumban, és ezeket a képeket kéne valami ugyes algoritmussal feldolgozni, de sztem nem lenne túl pontos. sotét szobában persze minden oké. node ezt a kamerát alaphelyzetben forgatni kéne ide oda h keresse h hol a pont, és ha megtalálta, neki is kéne kovetnie, és aszerint h merre mozdul torekednie arra h mondjuk ennek a képnek a kozepén legyen. a lényeg itt a software, ehhez képest levezérelni a léptetőmotrot(motrokat) nem pálya...
Sziasztok!
Ne a lézeres pontot keresd először! Ha Te mozgatod a lézert, akkor tudod a pozícióját (nagyjából). Ennek megfelelően mozgatod a szerkezetedet, ami aztán képfeldolgozó segítségével a vetített lézerpontra finoman pozícionálódhat. A gyors, de mégis precíz mozgást két lépcsőben valósítanám meg. Egy gyors motor mozgat egy modult, amiben egy finom mozgású motor állítja be a végső, precíz értéket. Olyan, mint a jobb rádiókban a gyorskereső és a finomhangoló. Ha a lézert modulálod, akkor mások által kivetített lézerpontok nem tudják megzavarni a szerkezetedet. Üdv. Attila
Ez a probléma hasonlit arra mikor a webcam képét követi az egér kurzor.
Pl.: van 1 2 progi amivel az egeret tudsz mozgatni a tekinteteddel és még kacsintással klikkelni is tudsz . Igaz a progi az arcod több pontját(10-20) figyeli / keresi / felismeri elmozdulását követve egér kurzort mozgat. Ebből lehetne kiindulni . ELTE-s fejlesztésű progi van fent a neten meg itt is az egyik linkje másik topicban bent van (viccekben kb .: 1.5 hónappal ezelőttiekben). (én linkeltem be )
no közben előkotortam a linket :
kacsintósan klikkelős arcmozgást követő egér mozgató webcam élő kép...rogram
Nem rossz a feladat. Mármint szoftveresen. A HW legyen más dolga.
Viszont a szoftvernél, mindjárt az elején gondot okoz, hogy a lézerpöttyöt nem feltétlenül szemböl, merőlegesen látja a kamera -ha egyáltalán látja-, sok esetben egy-egy tereptárgy oldalát, szélét stb. kapja el a lézer - legjobb esetben egy eltorzult kis folt lesz rosszabb esetben a kamera látószögével merőleges is lehet -azaz nem látszik only 1 kamerával, vagy még rosszabb esetben visszatökröződik valahova, miáltal saját katonádat lövöd homlokon Csak futtában pár nehézség. Ha belegondolok, biztos van még.
Énis erre gondoltam hogy én írányítom a lézert. Ami ugyebár ahova mutat ismeri a távolságot is mert működhet a célzo mint lézeres távolságmérő. a gond ott van hogy a célzó hejzetét a mozgó kütyükhöz képest hogyan érzékelem? Persze vehetjük fixre így egyszerübb. Ha ez megvan onnan már középsulis matekkal megoldható és sokkarta olcsóbb és az a pár tized fok 100m-en nem oszt nemszoroz A kameraképes felismerésen emg azért lenne jobb a 3 pontos célzó berendezés mert abból 2-őt tuti lát a kamera. De van itthon nekem egy régi webkamerám csak drivert kell írnom alá aztán majd még továbbfejlesztjük A motornak pedig nemkell gyorsnak lennie meg írdatlanul pontosnak se, 5m-en 3-4 cm difi bőven belefér sztem
Nem kicsi a feladat
Szerzel a NATO-tól egy lézer bombát szereldki a vezérlést és enjoy |
Bejelentkezés
Hirdetés |