Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   78 / 1320
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Az MCLR lábbal mi van?
(#) cipej válasza watt hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Szia Watt! Légyszi nézz már rá a Nullától a robotokig I cikk első JDM programozó kapcsolási rajzára, csak pár mp az egész lécci lécci lécci. Hogy jóeúgy ahogy van. Egyébként megmértem a Vpp-t és úgy 6,4V körül alakul. Most itt van előttem a kütyü és még nem próbáltam úgy hogy a PIC-nek adok fix 5V-ot, mert most a legnagyobb megdöbbenésemre égeti a 877-et elsőre másodikra és harmadikra is. Nah újra lecsekkolok pár feszültség értéket. Köszi, Lui
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Kimértem minden jó volt, most kivettem a foglalatot a próbapanelba és visszaraktam és láss csodát megy.
Ez a próbapanel ennyire megbízhatatlan lenne?
Ha már itt vagy Potyo:
Van egy éegetőm, soros porton megy saját táppal. JDM tipust kell állítani winpic8000-ben meg az icprogban is. Van rajta tüskesor amin a teszhez szükséges lejeket lehet kivezetni, pont azok amiket a cikkedben írtál. Mit kell állítani egy ilyennél ahhoz, hogy az mplab-al debugolni, meg írni lehessen a PIC-et?
Az USB-s icd2-esem legalább két hét, mert annyi alkatrészből áll, hogy 2 napig csak forrasztani fogok, addig kéne ezt valahogy működésre bírni.
(#) potyo válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Az ICD2 és a JDM között nem csak az a különbség, hogy az előbbi bonyolultabb. Az ICD2 tud debuggolni a JDM meg nem. A JDM nem megbízható égető, ezért az MPLAB fejlesztői még véletlenül sem tették be a kezelését a szoftverükbe. Szóval a JDM-hez winpic és icprog dukál.
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Köszi, csak azt nem értem hogy mi a fenének vannak rajta a kivezetések. Persze innentől tök mindegy, előrébbhozom az icd2 megépítését.
(#) Stadi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Az az ICSP csati lesz.

Az, hogy tudod a PIC-et áramkörben is programozni az adott égetővel (megfelelően kialakított céláramkör esetén ezt mindegyik égető tudja), még nem jelenti azt, hogy debugolni is tudod a PIC-et ugyanazzal a csatival.
(#) cipej hozzászólása Okt 4, 2007 /

Sziasztok!

Bennem volt a hiba. A JDM-es programozóm nyákjának egyik vezetéke megsérült amikor kifúrtam a furatokat a tokmány elérte a panelt és egy helyen ledarálta a rezet róla. Most már megvan a 13V Vpp-nek és a majdnem 5V a Vdd-nek. Plusz hazavágtam benne méricskélés közben 3 diódát is. Egyébként rossz álapotban is sikerült vele és az ICprog-al égetnem 877-et. Miután meggyógyítottam azután sem sikerült 877A-t égetnem, viszont ha beállítottam hogy égetés közben ellenőrízzen akkor sikerült, visszaolvasni már nem tudtam. (ezt egyébként egy külföldi site-ról olvastam és tényleg így van). 877A-t végül a winpic-el sikerült beégetnem ha minden igaz (icprog-al és winpic800-al nem sikerült sőt a winpic800 fel sem ismeri az égetőt és a PIC-et ha a 877a bennt van, nem értettem pontosan hogy a winpic800 oldalán a kékkel jelölt device-okat ismeri fel az usb-s égető vagy a sima feketével írottakat-e) A 18f4550-et a winpic800 azonnal felismerte és elméletileg bele is gyógyítottam.

Köszönök minden segítséget és bocs a fárasztásért. Mindjárt beledugom a két PIC-et az ICD2-őbe eztán akkor jövök megint kérdezni mért ne megy..

Lui
(#) watt válasza cipej hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Jólvan, akkor sikerült, ez jó hír!

A JDM egy nagyon nagy hibája, hogy a Vdd-t és a Vpp-t egyszerre kapcsolja rá a PIC-re, holott az adatlapok világosan leírják, hogy a Vdd-nek korábban meg kell jelenie! Ezt a nagyobb 18F-ek nem nagyon szeretik. Pont most írtam erről a terminal fórumon a PIC égetős topicban részletesen.

Egyébként ez a sokadik alapvető elvi hibája a JDM-nek!
Igazából nagy szerencse kell, hogy működjön, és csak a baj van vele, mert soha nem tudhatod, hogy most a JDM, vagy a programod szórakozik veled!
(#) cipej válasza watt hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Szia!

A terminál forumos topicot már tervezem egy ideje hogy átolvasom, de olyan hosszú az is hogy eddig még nem vitt rá a lélek, illetve folyamatosan olvasok mindenfele mit miért hogyan miért nem ésatöbbi. A JDM nekem csak arra kellett hogy az ICD2-őhöz legyen beégetett PIC-em. A jó hír hogy úgy tűnik sikerült is az égetés és nagyjából maga az ICD2 is (Potyo 3. módosított verzió). Ma hajnalra sikerült feltennem az MPLAB-ot, a drivert az ICD2-höz, letöltenem rá az op rencert, connectálva van redy meg látja az eszközkezelő csak néhány fesz érték a self teszt-nél nem stimmel. Lehet hogy többek között azért mert a 170u-os tekercs helyett nem 220-ast hanem 150-est használtam, de reggel már annyira fáradt voltam hogy nem nyomoztam már tovább a pákát is bekapcsolva hagytam és csak most munkába jövet vettem észre hogy megy.

Szal a lényeg a lényeg ha sikerül teljes funkcionalitásában beüzemelnem az ICD2-őt akkor nem fog kelleni többet a JDM.

:yes:

Lui
(#) watt válasza cipej hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Idézet:
„A terminál forumos topicot már tervezem egy ideje hogy átolvasom, de olyan hosszú az is hogy eddig még nem vitt rá a lélek”

Erről nemrég írtam, megtalálod. PIC égetős topic linkje

Idézet:
„Szal a lényeg a lényeg ha sikerül teljes funkcionalitásában beüzemelnem az ICD2-őt akkor nem fog kelleni többet a JDM.”

Ez rendben is van, eddig is értettem, azért is segítettem elindítani, különben már rég lebeszéltelek volna a gondolatáról is!
(#) gulasoft válasza Stadi hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Az icsp-csatin nincs 12V. Hogy a nyüvesbe éget ez ha a 12V-ot nem kapja meg?
(#) Stadi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Csak az égetéshez kapcsolja rá. Meg ha van diagnosztikai üzemmódja, és épp abban vagy.
(#) gulasoft válasza Stadi hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

A kérdés ezek után továbbra is az:
Hogy éget ha nincs kivezetés a 12V-nak?
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Ezt honnan veszed, hogy nincs????
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Megtaláltam!!

Persze csak égetés közben, ahogy kell, és 13V. Ő a VPP. Most már csak az ICD2-őt kell megépíteni, hogy teljes legyen a siker.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 4, 2007 /

Jól el volt dugva ott az 5 kivezetés kötött?
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Hát mivel az égetés kb 3mp-ig tartott, és egy 20 centis soros kábellel volt egy torony gépre feldugva, meglehetősen nehéz volt az asztal alá bemászva kimérni, miközben az asztal fölött az egérrel pozicionálni meg kattintani kellett az egérrel. De a lényeg, hogy Potyo leirását olvasgatva rájöttem, hogy azt a 13V-ot ugye nem nyomja állandóan, és csak meglett a kis hamis.
(#) menyus hozzászólása Okt 5, 2007 /

Sziasztok!

Belefogtam egy GSM es távkapcsoló mókolásába aminek a következőképpen kéne működnie. Ha ráhívok a GSM modulra fel kéne vegy az X . csengetésre automatikusan és ezután DTMF el programozni kéne 16 kimenetet (bistabil pl. ) A dolog a DTMF től "hátrafelé" nem okoz gondot de a GSM modulnál elakadtam nagyon. Valamiféle "AT" parancsokkal lehet vele beszélgetni...Megoldható ez egyáltalán egy PIC el? Tudnátok (ötlet szinten) segíteni?

(#) Gory válasza menyus hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Az AT parancsok sima terminál parancsok, ASCI kódos karakterekből álló parancsok. Mint pl a telefonmodemeknél. Keresgélj a neten olyan projekteket, ahol Siemens telókat kötöttek PIC-hez. Van belőlük elég sok. Azokból tudsz forráskódot is nyúlni, az egész gyakorlatilag soros port kezelés. Mintha a hyperterminalnak kellene karaktereket küldened, nem egy agyonkomplikált dolog.
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Az AT kódokat az adott telefonhoz, vagy modulhoz meg kell találjad a gyártó honlapján. Ebből kiindulva meg lehet oldani a kommunikációt.
Érdemes egy terminal programot is bevetni, hogy lásd mit küld el, ill. el tudj küldeni adatokat, amikben biztos vagy. Ez sok bizonytalanságtól ment meg. A legjobb terminal program amivel én találkoztam a Bray Terminal. Letöltheted innen .
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Számomra az a furcsa, hogy úgy mertek nekiállni egy áramkör használatának, hogy nem ismeritek az alavető működését! Nem arról beszélek, hogy ismerni kéne az áramkör utolsó ellenállásának a feladatát(bár...), de legalább a kimeneti portokat, amikre drága PIC-eket (10-et kidobni már drága) köttök, ismerni kéne! Azt az árva 5 vezetéket, amiből kettő a táp!

Elvárjátok, hogy mindent mi rágjunk a szátokba, és utána megmagyarázzátok a bizonyítványt!
Sokkal több önállóságot várna el az ember, mert így csak a türelmünkkel éltek vissza.

Ez nem személy szerint neked szól, hanem mindenkinek, akire ez vonatkozik! Sokan vagytok!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Pont azért akartam biztosra menni, hogy ne kelljen kidobni a dréga PIC-et, és most egyébiránt örülök mint kiskutya a farkának, mert tudom írni a próbapanelen a cuccot, és köszönöm a segítséget, hálám a sírig üldözi a segítséget nyújtó emberkéket.
Biztos idegesító időnként a sok kérdés, de mikor a nyáklevilágítást megtanultam, nem mérgelődtem az ottani fórumon ha valaki kérdez egy nagyon alapot. Ez van.
Ez a fórum már olyan hatalmasra nőtt, hogy végigolvasni lehetetlen. Szegmentálni kéne, de ebbe nekem nincs beleszólásom, csak egy ötlet.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Igen magyarázkodni azt a legkönnyebb és a Magyar ehhez ért a legjobban, de pl. a www.microchip.com on nem nézted véletlenül az ICSP programozásról szóló részeket? Vagy egy égető rajzán még nem tűnt fel, hogy a Vpp előtt mindig van egy tranyó(ja hogy az mit is csinál ott?)? Vagy az adott PIC égetéséről szóló, szintén az említett helyről letölthető pdf-ében nem láttad, hogy a Vpp a Vdd után kis idővel jelenik meg, egyébként nem garantált az égetés?
Én ezeket nem másoktól kérdeztem meg, hanem elolvastam, pedig nem is tudok angolul rendesen!

Én azt gondolnám, hogy nem a kérdezéssel van gond, hanem azzal amit kérdeztek. Lerí róla, hogy olyan dologba fogtatok, ami jelentősen túlmutat egyelőre a tudásotokon. Ez természetesen nem baj, mert ezen tudtok változtatni, de nem úgy, hogy egy könyvet kell írni itt a fórumon.

Ha bár helyesbítek! Maga a fórum a könyv! Meg a sok kíválló cikk itt!
Amit, mint idézlek:
Idézet:
„végigolvasni lehetetlen”
!
Ez is tipikus, hogy manapság nem szeretnek olvasni az emberek! Tudod hány ennél hosszabb fórumot olvastam végig?
Ne akarj örök vesztes lenni, kezdj el tanulni, és ne a fórumokkal kezd, itt már csak kristályosítani lehet a megszerzett tudást!
(#) steelmann válasza watt hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Újabban öröm olvasni ezt a fórumot. Igaza van gulasoft-nak, szegmentálni kellene. Jó lenne egy a "zseniknek", oda csak ők írhatnának. És kellene egy a "tudatlanoknak", ott viszont csak ők tehetnék fel a mások számára butának tűnő kérdéseiket.
Újabban arról szól a fórum, hogy kb. ketten kioktatnak minden új kérdezőt arról, hogy ők százszor külömbek mindenkinél.
(#) Moderátor hozzászólása steelmann hozzászólására (») Okt 5, 2007

Szegmentálj közel 130 ezer hozzászólást az én nevemben is! Kösz!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 5, 2007 /

mármint, hogy szelektálni......jóhogy nem már szegregálni
(#) steelmann válasza (») Okt 5, 2007 /

Nem neked kellene szelektálni. 2-3 tagnak nem kellene elszállnia magától a borzalmas nagy tudásától. Ha csak azt tudják válaszolni, hogy "olvasd el, volt már valamikor szó róla", akkor nyeljen egyet és ne érezze úgy, hogy minden egyes kérdést egyenesen nekik címeztek. Aki kérdez, választ szeretne kapni nem kioktatást!
De jobb ha meghagyjuk a helyet a témának....
(#) Topi válasza steelmann hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

Azért azt elismerheted, hogy baromi sok a lusta ember... Ott a válasz a témában feketén fehéren, de még kettőt sem hajlandó kattintani, hogy keresés.
Inkább felteszi a kérdést mégegyszer.
(#) dpeti válasza Topi hozzászólására (») Okt 5, 2007 /

hozzátenném még hogy az olvasáson kívül gondolkodni sem szégyen... néha nagyon egyértelmű dolgokra kérdeznek rá, ami nem igényel semmi olyan plussz információt, ami kellene ahhoz, hogy megértse, hanem csak egyszer alaposan meg kellene néznie, és rájönne, hogy mi a válasz a kérdésére...
(#) watt hozzászólása Okt 5, 2007 /

A célom nem az, hogy bárkit hátráltassak! Évek óta önzetlenül segítek, haszonszerzés nélkül közreadok olyan dolgokat, amiket mások ezrekért kínálnak és ezen nincs is szándékomban változtatni, és amit írtam, azzal is ezt tettem, még ha egyesek nem is annak értik! Nem kell, hogy mindenki megértse!

Nincs bennem sem harag, sem elítélés, sem bántó szándék, és nem vagyok senkinél sem több!
Esetleg többet olvastam a fórumokat, meg a dokumentumokat! Amit tudok másoktól tudom, és ennek ellenkezőjét senki nem állíthatja magáról, hacsak nem Einstein! (bár lehet, hogy Ő is mások alapjain jutott oda ahova!)
Következő: »»   78 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem