Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Belinea monitor probléma
Szijasztok!
A minap a körülbelül 3 éves Belinea 10 30 55-ös CRT monitorom a következőket produkálta bekapsoláskor minden uté 1-2 percen belül szépen "lassan" vízszintesen összecsúszik a kép. A képernyő jobb és bal oldalán kb 4 cm-re összébb tolja a képet. Mi lehet a probléma? Köszönöm a segítségeket
Szia!
KB 1,5 éve ugyan ilyen problémám volt az ugyancsak Belinea 10 60 55 tipusu monitorommal. Szépen lassan napról napra kezdett vizszintesen kisebb lenni a kép. Az elején még tudtam korrigálni szoftveresen és a monitor menüjéből, de 1-2 hónap után már ez sem segített. Mivel én nem vagyok jártas a TV technikában megkérdeztem egy idős, tapasztalt TV szerelő ismerősömtől hogy mi lehet a gond. Erre ő egyből rávágta hogy nézzem meg az egyik kondenzátort mert valószínű hogy vesztett a kapacitásából és ez okozza a problémát. Sajnos arra már nem emlékszem hogy mi volt a pontos feladata ennek a kondinak de majd a nálam jártasabbak elmondják (ugye Sebi ). Arra emlékszem hogy kettő kondi volt párhuzamosan kötve egy 2,2nF/600V-os és egy 3,3nF/600V-os és ebből a 3,3nF-os ment le 1,5nF-ra. Ezt kicseréltem és már meg is javult a monitor. És 100Ft alatt megúsztam a javítást. Úgyhogy első körben javaslom ennek a kondinak vagy kondiknak az ellenörzését ha van kapacitásmérőd. Meg persze ha jártas vagy valamelyest az elektronikában.
Szija!
Köszönöm a segítséget. Neten fóromokban is néztem már a probláma okát és mindenki ilyen "apró" problémára utalt csak sehol nem volt konkrét megoldás. Megnézen ezt a két ludas kondit remélem nálam is az a probléma mert ez a külcsön LG T710B egy határ kaka. Mégegyszer Köszönöm!
Szinte biztos, hogy a sorvisszafutás kondenzátorának a kapacitáscsökkenése okozza a problémát, minél előbb cseréld ki, ugyanis ettől tönkremehet a sorvégfok tranzisztor(FET). A kondenzátor lehet egy, vagy kettö db. párhuzamosan kötve, a feszültségtűrése viszont általában 1200 volt feletti.
Sziasztok!
Lelkes amatőrként eljött életemben az a pillanat amikor szét kell kapjam a Belinea 10 30 55-ös monitorom, mert ugyanaz a jelenség történt vele mint a fenti esetben. Kép összement 2-3cm-el oldalanként, aztán tegnapra egyszer csak se kép se hang. Félek nagy a baj. Egyszerűbb dolgokat már javítgattam, forrasztgattam (Unitra magnó, Sanyo minihifi, atx-es táp IC meg kondi cserék) de egy monitor azért mégis csak más. Ráadásul sehol egy kapcsolási rajz. Tudnátok benne segíteni mit keressek? Hétvégén megpróbálok képeket készíteni a moncsi belsejéről és ha tudtok, légy szíves segítsetek navigálni. Merre, melyik oldalt, melyik alkatrésznél kutakodjak, a monitor belvilág sötétjében? Köszi előre is!
Szijasztok!
Nah Tonio segytsége alapján megtaláltam azt a kondit ami elvileg rossz. Csak nem tudom kideríteni hogy milyen értékű. Azt tudom hogy 1600V-os. Felirat a kondin 1600V 562J L 12 P P Szóval tudja valaki hogy ez-e a rossz alkatrész milyen paraméterekkel rendelkezik?
Hello!
Nagy valószínűséggel 5,6nF-osnak kellene lennie. De mielőtt veszel egy újat, ezt forraszd ki és mérd meg ! Ha sokkal kisebb a névlegesnél akkor biztos hogy ez volt a ludas.
Sziasztok!
Csak megerősíthetem Ferkógyerek-et. 562J jelölésű kondi értéke 5,6nF +/-5% Egyébként úgy jön ki, hogy az első 2 számjegyet simán leírod aztán annyi nullát írsz utána ami a 3. számjegy. Jelen esetben ez 2 tehát az 56 után jön még két nulla. A kapott érték pikoFaradban értendő. 562 = 5600pF --> 5,6nF A "J" pedig az adott érték tűrésére utal. (F=+/-1% G=+/-2% H=+/-3% J=+/-5% K=+/-10% M=+/-20%) Az "L 12 P P"-t passzolom. Egyébként a monitorom még nem sikerült szétkapni hogy bele is nézzek, de úgy néz ki talán mégsem teljesen döglött, ahogy azt tegnap írtam. Ha magában (nincs rádugva a video karira) bekapcsolom, akkor a szinkronkereső kép jönne be, de e helyett csak középen egy kb 5cm-es függőleges csík fut. (olyan halványfehér futó vibráló csík). Kb 10mp-ig aztán készenlétibe kapcsol a monitor. Mit gondoltok van esély rá, hogy itt is csak a kondi(k) haltak meg, vagy komolyabb lehet a baj?
Sziasztok!
Egy röpke kérdésem lenne: Nem tudjátok véletlenül, hogy mit jelentenek a számok a típusjelölésben: 10 30 55 Próbálnék valami kapcsolási rajzot feltúrni a 103055-ös Belineához de eddig nem nagy sikerrel. Viszont már van rajzom 103040-hez, 103090-hez illetve 104065-höz, csak nem tudom megyek-e velük bármire is. Ja és még valami a középre összeugrott 10cm-es kép esetén lehetséges hibaokként olvastam, hogy a vizszíntes eltérítésnél lévő állító poti is átéghet, ami ilyen képhibát tud okozni. És érdemes mindenképp leellenőrizni. Hát én megtenném de merre van? Hol keressem ezt a kép széthúzó, összenyomó potit? Előre is köszi a segítséget.
Hali,
Valami hír vagy eredmény vagy válasz a kérdésemre esetleg?
Szevasztok!
Van egy 106055-ös típusú Belinea monitorom. A probléma a következő: amikor bekapcsolom akkor függőlegesen megjelenik egy kék csík a képernyő közepén teljes magasságba, az ketté válik és kimegy a kép jobb és bal szélére, utánna szép lassan előjön a kép, de homályos. Kikapcsoláskor pedig, a kép közepére egy pontba össze ugrik az egész és erős kék fénnyel világít egy pár másodpercig. Előre is köszi a segítséget!
Több hiba lehet: Maga a képernyő akar totál meghalni, vagy a hardverrel van gond. Nem hinném, hogy érdemes, vele foglalkozni.
Szia !
Idézet: „Kikapcsoláskor pedig, a kép közepére egy pontba össze ugrik az egész és erős kék fénnyel világít egy pár másodpercig.” Képcső, vagy nagyfesztrafó, én a másodikra tippelek inkább. 96% Üdv !
Lehet hogy a nagyfeszültségű trafó a hibás, de más is lehet.
Szia!
Lehet, de ez a jelenség inkább erre utal. Üdv!
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni tőletek.
Van egy Belinea 103026 típusú monitorom ami furcsa dolgot csinál, valamikor hetekig, valamikor csak fél órát megy aztán a képernyője lekapcsol egy kis sercegéssel, mint amikor kikapcsolom de az elején a zöld led továbbra is világít, várok 1-2 napot, bekapcsolom újra működik. A képe mindig szép,ha van, illetve az ilyen lekapcsolások után ha újra bekapcsolom nem serceg a monitor mint alapesetben, csak a relé kattan, kérlek segítsetek hol keressem a hibát? Nagyfeszültségű rész, esetleg vezérlés?
Hali!
Ez egyértelműen a nagyfesz rész lesz! Vagy, mikor nincs kép nézz mögé hogy a fűtés rendben van-e. (Ha igen a képcső vége világít). Üdv!
Szia!
Nagy valószínűséggel egy elégett vagy hideg forrasztás okozza. Nézd át a panelt alulról, és a tápegység és a sorkimenő részét forraszd át. A hiba valószínűleg itt lesz.
Nem világít a vége, megfogadom lapose tanácsát holnap átforrasztom a panelt.
Szia, sziasztok,
Átnéztem és forrasztottam a panelt, a sorkimenőnél és pár teljesítményellenállásnál volt megrepedt forrasztás, most működik /de ki tudja meddig/ ezt használom most is, remélem csak ez lehetett a gond, ha nem és újra jelentkezik a problémám jelentkezem itt. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. Sziasztok.
üdv!
Nah most találtam ez a fórumot! Belinea 108030 21" CRT A hiba jelenség pedig mintha egy kicsit szellem képes olyan mintha a betűknek árnyéka lenne! Ez is lehet kondi hiba ill. forrasztás elfáradás!? előre is thnx a választ!
Szia, ha leveszed a burkolatot, hátul a kimenőtrafón van 2 poti az egyik a fényerő, a másik a fókusz beállítására szolgál, szerintem első körben a fókuszon állíts szigetelt csavarhúzóval üzem közben.
Sziasztok! Szeretném én is a segítségeteket kérni:
a crt Belinea monitoromon véletlenszerűen megjelenik a menü, néhány másodpercre.
Hello. Köszi a választ. Az első gondolatom az volt,hogy
valami szoftveres típushibával állok szemben, egy tisztítást gyorsan megejtek első körben.
Szia Antony! Ha nem segítene a tisztítás, akkor sem kell majd kétségbe esni. Nálam a kontraszt ugrált örökké fel és álltotta magát 100%-ra.
A gomb alatti mikrokapcsoló volt zárlatos, de 2perc alatt ki tudtam cserélni.
Sziasztok!
Nekem szintén problémám van a monitorommal (Belinea 18"crt 10 60 30 típusú). Az eset nem most, hanem már néhány hónapja történt. Magára hagytam a gépem úgy 20-30 percre, és mikor visszajöttem, se kép se hang, a gép sem ment, talán pillanatnyi áramszünet volt ami miatt leállt. Nem is ez a gond. Hanem mikor ismét üzembe akartam helyezni, a gép az elindult rendesen, de amikor bekapcsoltam a monitort is, a lámpája nem világított, valamint fura kattogás szűrődött ki a hátuljából. Ez a probléma azóta is fenn áll, így jelenleg is kénytelen vagyok pénzszűkében egy régi 14"-os monitorral beérni. Tudnátok valamit tanácsolni a kattogással kapcsolatban? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a kattogás összefügghet azzal, hogy a lámpája sem világít? Mert az az igazság, hogy nem túl régi monitorról van szó, a képminőség pedig kifogástalan, és nem szeretném kidobni!
Sziasztok!
Problémám akagt a monitorommal, ami egy 21"-os Belinea 10 30 85-ös. A gépem állandóan megy és a monitor készenléti állapotban van. Ma amikor hazajöttem és megmozdítottam az egeret, akkor a LED átment zöldbe és kattant is a relé a monitorban, majd újra készenlét, majd újra vissza. És ezt ismételgeti, amíg ki nem kapcsolom. Újraindítottam a gépet, amikor a LED megint zöldbe ment át és úgy is maradt de kép nem volt semmi és furcsa ritmikus sercegést hallatott. Ez egészen addig ment, míg a windows be nem jelentkezett (más felbontás), akkor megint elkezdett ki-be kapcsolgatni. A képernyőn egy villanás sem jelenik meg. Viszont azt tudom, hogy a készenlétiből visszakapcsoláskor sokkal nagyobbat "kattant" (inkább puffant) mikor bekapcsolt. Mellékeltem egy videót arról, amit csinál. Elég régi monitor és eddig semmi bajom nem volt vele. Semmi előjele nem volt a hibának. Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet ez?
Tegnap levettem a burkolatot a monitorról. Nem találtam semmi láthatót, ami meg lenne égve, vagy el lenne pukkanva. Bedugtam és bekapcsoltam. Bekapcsolás után pici kattanást azonnal a nagy "puff" követte, mint rendesen és a LED folyamatosan zölden világított. Viszont semmi kép és a fűtés sem világított, viszont amperszagot lehet érezni, de nem tudtam meghatározni, hogy honnan jön. Nem mertem az orrom a 10-25kV közelébe dugni.
Nem lenne valaki Újpest környékén, aki bele tudna nézni? Csak akkor dobnám ki, ha valami nagyobb baja van, mert nagyon szeretem ezt a monitort.
szasztok! Megtudnátok e mondani belinea crt monitor hátulsó burkolata hogy a fenében jön le? Alul van két csavar felül nem látok semmit ha csak nagyon nem rejtették el. De a felső perem nem akarja elengedni egymást. Már ott tartok hogy széttöröm. Ha csak valaki meg nem mondja a megoldást. Köszönettel! üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |